آزمایش چکاپ کامل در منزل با 10 درصد تخفیف + نمونه گیری رایگان
logo
user user
تریامسینولون

داروی تریامسینولون


اگر نام داروی تریامسینولون را تا بحال نشنیده ، با مطالعه این مقاله خواهید دانست که دارویی متعلق به خانواده کورتیکواستروئیدها است  و برای درمان انواع مختلف التهاب و واکنش‌های آلرژیک در بدن استفاده می‌شود.در ادامه به عوارض جانبی که ممکن است این دارو ایجاد کند و یا موارد مصرف و منع مصرف آن اشاره خواهیم کرد.

 

تریامسینولون


مکانیسم اثر تریامسینولون

تریامسینولون دارویی است که با کاهش پاسخ سیستم ایمنی بدن به محرک‌های خارجی، التهاب را کاهش می‌دهد و با مهار تولید بعضی مواد شیمیایی که باعث التهاب می‌شوند، عمل می‌کند.


کاربردهای تریامسینولون

پزشکان جهت مداوای بیماران مبتلا به اگزما، پسوریازیس، درماتیت تماسی و سایر بیماری‌های التهابی پوست، تریامسینولون  را تجویز می‌کنند. همچنین این دارو در درمان رینیت آلرژیک (التهاب بینی)، آسم و سایر بیماری‌های آلرژیک کاربرد دارد.
بیماری‌های روماتیسمی مانند آرتریت روماتوئید و سایر بیماری‌های التهابی مفاصل را با تریامسینولون درمان می‌کنندبیماری‌های چشم التهاب ملتحمه و سایر بیماری‌های التهابی چشم توسط این دارو به خوبی مهار می‌شوند.  برخی از انواع کم خونی نیز با تریامسینولون مهار می‌شود.


اشکال دارویی تریامسینولون 

تریامسینولون در اشکال دارویی مختلفی مانند:


●    کرم و پماد و لوسیون

 برای استفاده موضعی روی پوست


●    آمپول

 برای تزریق ( تزریقات در منزل )


●    قرص

برای مصرف خوراکی 
در دسترس بیماران قرار دارد و بنا به تشخیص پزشک و نوع و شدت بیماری، یکی از این اشکال تجویز می‌شود.  


عوارض جانبی تریامسینولون 

مانند هر داروی دیگری، احتمال دارد تریامسینولون نیز عوارضی ایجاد کند. برخی از عوارض جانبی رایج عبارتند از:
●    عوارض موضعی مانند سوزش، خارش، قرمزی و نازک شدن پوست در محل استفاده در برخی بیمارانی که از این دارد استفاده می‌کنند دیده می‌شود.
●    عوارض سیستمیک: افزایش قند خون، بالا رفتن فشار خون، پوکی استخوان، آب مروارید، افزایش وزن و حتی تغییرات خلقی به سبب مصرف تریامسینولون امکان پذیر است‌
جهت استفاده از تریامسینولون انجام برخی نکات مهم ضروری به نظر می‌رسد. هرگز بدون تجویز پزشک از تریامسینولون استفاده نکنید و دستورالعمل پزشک را دقیقاً رعایت نمایید.در نظر داشته باشید که دوز و نحوه مصرف دارو برای هر شخص ممکن است متفاوت باشد.


موارد منع مصرف تریامسینولون

با توجه به اینکه تریامسینولون داروی بسیار موثری است اما مواردی وجود دارد که پزشک استفاده از آن را منع و یا توصیه  بر مصرف محتاطانه میکند:


_ موارد منع مصرف مطلق: 

اگر به تریامسینولون یا هر یک از مواد  تشکیل دهنده آن حساسیت دارید، نباید از این دارو استفاده نمایید همچنین در صورت داشتن عفونت‌های گسترده در بدن، استفاده از تریامسینولون می‌تواند باعث تشدید عفونت شود.


_ موارد مصرف محتاطانه :

تریامسینولون خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی، فشار خون بالا ، دیابت، پوکی استخوان، گلوکوم را افزایش دهد.بنابراین حتما باید طبق نظر و توصیه و ویزیت پزشک در منزل مصرف شود.همچنین زنان در دوران بارداری و شیردهی و همچنین کودکان  تریامسینولون را باید در صورت تجویز پزشک استفاده نمایند‌.

 

آمپول تریامسینولون


موارد مصرف پماد و کرم تریامسینولون

تریامسینولون نوعی کورتیکوستروئید است که به صورت موضعی برای کاهش التهاب و خارش پوست استفاده می‌شود. استفاده رایج پماد و کرم تریامسینولون جهت بهبود التهاب پوستی شامل اگزما، درماتیت تماسی، پسوریازیس، خارش شدید و قرمزی پوست می باشد. التهاب ناشی از واکنش‌های آلرژیک مانند کهیر و ادم نیز توسط این دارو بهبود می یابد.همچنین التهاب ناشی از نیش حشرات.التهاب پوستی ناشی از بیماری‌های خود ایمنی و التهاب پوستی که در پی برخی عفونت‌های قارچی پدید می آیند نیز توسط تریامسینولون برطرف می شود.
توجه نمایید که پماد یا کرم تریامسینولون فقط برای استفاده خارجی است و نباید بلعیده شود.امکان دارد استفاده طولانی مدت یا گسترده از این دارو باعث نازک شدن پوست، ایجاد خطوط قرمز روی پوست، عفونت و سایر عوارض جانبی شود.بنابراین مدت زمان و میرانی که پزشک تعیین کرده است را در نظر داشته باشید و همچنین از پوشاندن ناحیه تحت درمان با باند یا لباس تنگ خودداری نمایید مگر اینکه پزشک به شما توصیه کند.توجه داشته باشید که این دارو باید دور از دسترس کودکان نگهداری شود و در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی مانند سوزش، خارش شدید، قرمزی، تورم، جوش، یا علائم عفونت، با پزشک خود و یا با مرکز همراه طب جهت مشاوره تماس بگیرید.

 

تداخلات دارویی تریامسینولون

امکان دارد تریامسینولون با برخی داروهای دیگر تداخل داشته باشد و اثربخشی آنها را کاهش یا افزایش داده و همچنین عوارض جانبی جدیدی ایجاد کند. بنابراین، قبل از مصرف تریامسینولون، پزشک خود را از تمام داروهایی که مصرف می‌کنید، آگاه نمایید.در ادامه به معرفی داروهایی که ممکن است با تریامسینولون تداخل داشته باشند می پردازیم: 


●    داروهایی که سیستم ایمنی را ضعیف میکنند

 تریامسینولون سیستم ایمنی بدن را ضعیف می‌کند. مصرف همزمان آن با داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی یا برخی از داروهای ضد سرطان، خطر ابتلا به عفونت را در افراد افزایش می‌دهد.


●    داروهای رقیق‌کننده خون

 تریامسینولون اثر داروهای رقیق‌کننده خون را افزایش می دهد و ممکن است خطر خونریزی را بالا ببرد.


●    دیورتیک‌ها

 مصرف همزمان تریامسینولون با دیورتیک‌ها یا همان داروهای ادرارآور خطر کاهش پتاسیم خون را افزایش می دهد.


●    داروهای ضد دیابت

 تریامسینولون سطح قند خون را افزایش می دهد و در این صورت باید دوز داروهای ضد دیابت مجددا تنظیم شود.


●    داروهای قلبی

 تریامسینولون قادر است اثر بعضی از داروهای قلبی را تغییر دهد.


●    داروهای ضد قارچ

برخی داروهای ضد قارچ با تریامسینولون تداخل دارند. 
بنابراین به منظور جلوگیری از عوارض تداخل داروها با تریامسینولون به پزشک اطلاع دهید که چه داروهایی را مصرف می‌کنید تا او از تداخلات دارویی احتمالی آگاه شود.دستورات پزشک را به دقت دنبال کنید و دوز دارو و نحوه مصرف آن را دقیقاً طبق دستور پزشک رعایت کنید همچنین در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی، با پزشک خود تماس بگیرید.

 

اور دوز تریامسینولون

اوردوز هر دارویی، از جمله تریامسینولون، خطرناک و حتی کشنده است. اگر شما یا اطرافیانتان به طور تصادفی یا عمدی مقدار زیادی تریامسینولون مصرف کردید، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید. علائم اوردوز تریامسینولون شامل اختلالات هورمونی است که باعث افزایش قند خون، افزایش فشار خون، کاهش پتاسیم خون می شود.مشکلات قلبی،ضربان قلب نامنظم، نارسایی قلبی نیز از علائم اوردوز تریامسینولون است.همچنین مصرف بیش از انداره این دارو ممکن است منجر به مشکلات عصبی همچون گیجی، تحریک‌پذیری، توهم، تشنج شود‌.مشکلات گوارشی ،تهوع، استفراغ و درد شکم ،عوارض پوستی مثل نازک شدن پوست، کبودی آسان و عفونت‌به دلیل تضعیف سیستم ایمنی بدن از نشانه های اوردوز تریامسینولون هستند. 
در صورت اوردوز بلافاصله با اورژانس تماس گرفته و بسته‌بندی دارو را همراه داشته باشید و حتما به امدادگران اطلاعات کاملی در مورد دارویی که مصرف شده است بدهید.سعی کنید خونسردی خود را حفظ نموده و دستورالعمل‌های امدادگران را اجرا کنید.


درمان اور دوز تریامسینولون

یه جهت درمان اوردوز تریامسینولون در بیمارستان ابتدا معده فرد برای خارج کردن داروی باقیمانده از معده شستشو داده می‌شود.مصرف زغال فعال برای جذب داروی باقیمانده در روده و همچنین درمان حمایتی مانند کنترل قند خون، فشار خون و تعادل الکترولیت‌ها در مرحله بعدی درمان قرار میگیرند و در نهایت اگر مورد اوردوز حاد باشد،پزشک توصیه به دیالیز می‌کند. 
توجه داشته باشید که اور دوز تریامسینولون اورژانس پزشکی است و نیاز به مراقبت‌های فوری و ویژه دارد. بنابراین هرگز سعی نکنید شخصا اور دوز را درمان کنید.


پیشگیری از اور دوز تریامسینولون 

به جهت اینکه با مصرف تریامسینولون، خود و اطرافیان دچار اوردوز نشوید، لازم است داروها را دور از دسترس کودکان نگه دارید. همچنین سعی کنیدداروها را در بسته‌بندی اصلی خود بگذارید تا به اشتباه مصرف نشوند.هرگز بیش از دوز تجویز شده توسط پزشک، دارو را مصرف نکنید و حتما به تاریخ انقضای آن دقت نمایید.

 

پماد تریامسینولون

 

آنچه باید درباره تریامسینولون در بارداری بدانید!

مصرف تریامسینولون در بارداری با خطراتی همراه است و باید با احتیاط ویژه و طبق نظر پزشک مصرف شود.به این دلیل که ممکن است بر جنین تاثیر سو داشته باشد زیرا کورتیکواستروئیدها می‌توانند از جفت عبور کرده و بر رشد جنین تاثیر بگذارند.کاهش وزن هنگام تولد، کندی رشد، مشکلات فشار خون و افزایش خطر عفونت در نوزادان از جمله عوارض احتمالی مصرف تریامسینولون هستند.همچنین مادران باردار باید توجه داشته باشند که مصرف طولانی مدت تریامسینولون می‌تواند خطر زخم معده را افزایش دهد که در دوران بارداری بسیار مهم است.یکی دیگر از عوارض این دارو، دیابت بارداری است زیرا تریامسینولون سطح قند خون مادر را افزایش داده و خطر ابتلا به دیابت بارداری را بالا می برد.عوارض جانبی دیگری مانند پوکی استخوان، افزایش فشار خون نیز ممکن است در دوران بارداری تشدید شوند.در برخی موارد که فواید مصرف تریامسینولون برای مادر، بیش از خطرات احتمالی برای جنین است. پزشک، مصرف تریامسینولون را برای مادر باردار تجویز می کند.به طور مثال زمانی که مادر دچار بیماری‌های پوستی شدید مانند پسوریازیس یا اگزما شود که زندگی مادر را به شدت تحت تاثیر قرار دهد، پزشک با احتیاط مصرف تریامسینولون را تجویز می‌کند. همچنین زمانی که بیماری های لوپوس یا آرتریت روماتوئید و بیماری‌های تنفسی شدید مانند آسم شدید که درمان نشدن آنها  برای مادر خطرناک است ، رخ میدهد. او را کاندیدای مصرف تریامسینولون می‌کند. 
با تمام این تفاسیر تصمیم‌گیری نهایی با پزشک است و مادران باردار باید سعی کند هیچ‌گاه به صورت خودسرانه از تریامسینولون در دوران بارداری استفاده نکنند. پزشک با توجه به شرایط و شدت بیماری، بهترین تصمیم را خواهد گرفت.و در صورت تجویز پزشک،هرگز دوز دارو را خودسرانه تغییر نداده و تا پایان دوره درمان، مصرف دارو را قطع نکنند و در صورت مشاهده هرگونه عارضه جانبی، بلافاصله پزشک را در جریان‌ بگذارند. 

‌نظرات کاربران