تغییرات پوستی به یکباره به وجود نمیآیند، بلکه نقطه آغازی برای آنها وجود دارد. شاید نتوان برای برخی از بیماریهای پوستی مثل پسوریازیس، درمان قطعی یافت اما میتوان با دریافت دارو، آنها را در همان مراحل اولیه (زمانی که کوچک هستند) متوقف نمود. حتی اگر سابقه خانوادگی برای ابتلا به بیماری پسوریازیس وجود دارد، با روشهایی مثل فصد خون در منزل از مبتلاشدن به آنها جلوگیری کنید. در ادامه این مقاله قصد داریم به ماهیت بیماری پسوریازیس، علائم، افراد در معرض ابتلا و سایر جزئیات مربوط به آن بپردازیم.
بیماری پسوریازیس چیست؟
پسوریازیس جزو بیماریهای خودایمنی مزمن است. در این بیماری، سیستم دفاعی بدن یا گلبولهای سفید خون به سلولهای پوست حمله کرده و علائمی مانند پوست ضخیم بیرنگ، پوستی شبیه به فلس، پوستهپوستهشدن را به وجود میآورد. برای تشخیص ابتدایی انواع بیماریها میتوانید در ابتدا از ویزیت متخصص داخلی در منزل استفاده کنید.
مراحل رشد پسوریازیس
در مراحل اولیه، ابتدا برجستگیهای کوچکی روی پوست به وجود میآید. کمکم با رشد برجستگیها فلسهایی روی پوست تشکیل میشود. دقت کنید که امکان ریزش سطح رویی وجود دارد اما با اتصال فلسهای زیر آن به یکدیگر، لکههای بزرگتری درست خواهد شد. خراشیدن فلسها ممکن است با خونریزی همراه باشد. برای جلوگیری از آسیب به پوست و کنترل بیماری، میتوانید شرکت خدمات درمان در منزل تهران استفاده کنید.
انواع پسوریازیس
بیماری پسوریازیس متناسب با محل وجود علائم، شکل ظاهری و سن مبتلایان به انواع مختلفی تقسیمبندی میشود. انواع پسوریازیس به دستهبندیهای زیر تقسیم میشوند.
پسوریازیس پلاکی یا ولگاریس
شایعترین نوع پسوریازیس بوده بهطوری که جامعه آماری بین 80 تا 90 درصد مبتلایان پسوریازیس را به خود اختصاص داده است. داشتن لکههای ضخیم و پوستهپوسته بهنام پلاک از نشانههای پسوریازیس ولگاریس است.
پسوریازیس معکوس
در این نوع از پسوریازیس، شاهد رشد بیش از حد سلولهای پوستی در نقاط چینخورده مثل زیر بغل، ناف، زیر سینه در زنان و... خواهید بود که باعث ایجاد پلاکهای نازک بدون فلس میشود.
پسوریازیس رودهای
مبتلاشدن به گلودرد ناشی از استرپتوکوک میتواند زمینهساز ابتلا به پسوریازیس رودهای در کودکان و بزرگسالان باشد. از علائم پسوریازیس رودهای داشتن لکههای پوستهپوسته کوچک، قرمز و قطرهایشکل در پوست است.
پسوریازیس پوسچولار یا تاولدار
داشتن تاولهای چرکدار روی پوست از علائم پسوریازیس پوسچولار است. دو نوع از آن وجود دارد که شامل پسوریازیس پوسچولار موضعی و پسوریازیس پوسچولار عمومی میشود. خطرناکترین نوع پسوریازیس تاولدار که درصورت عدم درمان میتواند تهدیدکننده زندگی تلقی شود، پسوریازیس پوسچولار ژنرالیزه است.
پسوریازیس اریترودرمیک
شاید بتوان پسوریازیس اریترودرمیک را دارای شدیدترین علائم دانست؛ زیرا 90 درصد پوست را درگیر میکند. این بثورات، شبیه به سوختگی هستند و میتوانند بهقدری خطرناک شوند که باعث لرز، تب و کمآبی بدن شوند. درمان پسوریازیس اریترودرمیک نیاز به فوریت دارد.
سبوپسوریازیس
این نوع از پسوریازیس بیشتر در منطقه سر و صورت بوده و با ظهور برجستگیها و پلاکهای چرب و زرد شناخته میشود. امکان اشتباهگرفتن پسوریازیس با بیماری درماتیت سبورئیک بهدلیل تلاقی محل ظهور علائم وجود دارد.
پسوریازیس ناخن
تغییرات در ناخنها شامل تغییر رنگ پوست اطراف یا زیر ناخن، ایجاد حفره و تغییر شکل ظاهری ناخنهای دست و پا میتواند علامت ابتلا به پسوریازیس ناخن باشد. انجام فصدخون برای درمان این نوع از پسوریازیس نیز مناسب است.
پسوریازیس کدام مناطق پوست را هدف قرار میدهد؟
وجود لکههای ضخیم یا پوستهپوستهشدن در نقاط زیر میتواند نشانهای از پسوریازیس باشد.
- آرنج و زانو
- صورت و داخل دهان
- پوست سر
- ناخنهای دست و پا
- اندام تناسلی
- پایین کمر
- کف دست و پا
توجه داشته باشید که ممکن است لکهها در ابتدا جدا از هم باشند اما بعد از مدتی به هم متصل شده و منطقه وسیعی را اشغال کنند. برای درمان انواع بیماریها و تزریق بسیاری از داروها میتوانید از خدمات وصل کردن سرم در منزل استفاده کنید.
آرتریت پسوریاتیک
نوعی از پسوریازیس است که مفاصل را دچار التهاب و درد میکند. از هر 3 نفری که برای آنها پسوریازیس تشخیص داده میشود، یک نفر بهدلیل التهاب دچار آرتروز میشود.
چه کسانی در معرض بیماری پسوریازیس هستند؟
احتمال ابتلا به پسوریازیس در تمام نژادها، قومیتها، جنسیت و گروههای سنی برابر است. اما داشتن شرایطی مثل سابقه خانوادگی یا والدین مبتلا میتواند این توازن را برهم زند. بااینحال گروههای زیر در برابر ابتلا به بیماری پسوریازیس آسیب پذیرتر هستند.
1. افراد سیگاری
2. کسانی پدر یا مادر یا هر دو والد آنها به پسوریازیس مبتلاست.
3. اشخاصی که در معرض استرس کاری شدید هستند.
4. تنفس هوای آلوده شهری
در شرایط بیماری و استراحتهای طولانی، درصورت نیاز میتوانید از خدمات درمان زخم بستر در منزل استفاده کنید.
آیا پسوریازیس همان اگزما است؟
درست است که علائم پسوریازیس در مواردی مثل ایجاد بثورات پوستی، خارش یا تغییر رنگ پوست با اگزما مشابه است. اما در برخی موارد تفاوتهایی وجود دارد. مثلا پلاکهای پسوریازیس، ضخیم بوده که در انتها با فلس پوشانده میشود درحالیکه در اگزما بثورات پوستی بهصورت خشک و ناهموار هستند. ضمنا شدت خارش در اگزما نسبت به پسوریازیس بسیار بیشتر است.
علائم قارچ پسوریازیس
بیماریهای پوستی معمولا علائم مشابهی دارند اما میتوان وجود پلاک یا فلس را از مهمترین علائم پسوریازیس دانست. سایر علائم مرتبط با پلاک ها موارد زیر را در بر میگیرند.
- ضخیم یا برجستهشدن پوست
- تغییر رنگ پوست در محل پلاک
- پوستهپوستهشدن که بهراحتی میریزد
- خارش پوست
- پوست ترکخورده و خشک
- ناخنهای سوراخشده یا ترکخورده
- درد در پوست یا مفاصل
- عفونیشدن بثورات با تورم و قرمزی
برای درمان و بررسی علت استخوان درد در زنان باید فورا به پزشک متخصص مراجعه کنید.
فرق پسوریازیس با قارچ پوستی در چیست؟
فرق پسوریازیس با قارچ پوستی بیشتر در بحث درمان است. پسوریازیس، یک بیماری مزمن مادامالعمر است که برای آن درمان قطعی وجود ندارد. فقط درمانهای ارائهشده در جهت مدیریت علائم و متوقفکردن آنها پیشنهاد میشود. این در صورتی است که در عفونتهای قارچی با مصرف داروهای ضدقارچ میتوان منشا بیماری را بهطور کامل از بین برد. درصورت بروز عفونت در بدن یا سطح پوست، میتوانید از خدمات ویزیت متخصص عفونی در منزل استفاده کنید.
چه چیزهایی در تشدید پسوریازیس نقش دارند؟
در هر بیماری فاکتورهایی وجود دارد که باعث وخامت حال فرد میشود و باید از آنها بپرهیزد. کسانی که به بیماری پسوریازیس مبتلا شدهاند، باید از عوامل زیر دوری کنند.
- قرارگرفتن در معرض شرایط استرسزا
- قرارگیری در معرض افراد دارای گلودرد (با منشا استرپتوکوک)
- آسیبدیدگی پوست در اثر بریدگی، خراش یا جراحی
- مصرف داروهایی مثل لیتیوم و بتابلوکرها
- تغییریافتن دمای بدن بهدلیل آبوهوا یا مسافرت
قاتل پسوریازیس برای درمان
پزشک متخصص پس از ویزیت شما، متناسب با نوع، عوارض و شدت بیماری پسوریازیس، روشهای درمانی متفاوتی را تجویز میکنند. برای اینکه بهترین نتیجه حاصل شود، احتمال تجویز چند نوع درمان برای این بیماری وجود دارد. در ادامه به چند مورد از روشهای درمان بهعنوان قاتل پسوریازیس اشاره میکنیم.
داروهای موضعی
کورتیکواستروئیدها، کلسی پوتریول، آنترالین، دیترانول، قطران یا داروهای حاوی روغن قطران، مهارکننده کلسینورین و مرطوب کننده پوست از جمله داروهای موضعی هستند که برای کنترل این بیماری و حفظ رطوبت پوست توسط پزشک تجویز میشوند.
نوردرمانی UV
در نوردرمانی بهعنوان قاتل پسوریازیس از نور فرابنفش استفاده میشود. این روش درمانی باید 2 تا 3 بار در هفته به مدت حداقل 3 ماه انجام میگیرد. این نور فرابنفش در طول درمان، باعث آسیب یا سوختگی پوست نمیشود.
داروهای خوراکی و تزریقی
در بیماران مبتلا به قارچ پسوریازیس، در مراحل متوسط تا شدید، که به درمانهای دیگر پاسخ ندادهاند، داروهای خوراکی و تزریقی تجویز میشود. داروهای خوراکی قاتل پسوریازیس شامل متوترکسات، آسیترتین، رتینوئیدها و سیکلوسپورین هستند. با توجه به اینکه هر یک از این داروها عوارض خاص خود را دارند، باید حتما تحتنظر پزشک تجویز و مصرف شوند.
پسوریازیس، یک بیماری قابل کنترل و غیرمسری
پسوریازیس یک بیماری مسری نیست و با لمس تاولها یا سطح پوست به شخص دیگر منتقل نمیشود. با وجود اینکه این بیماری قابل کنترل است اما هنوز در علم پزشکی درمانی برای آن وجود ندارد. کمکگرفتن از یک پزشک باتجربه در این زمینه میتواند به روند بهبودی و کنترل این بیماری مزمن کمک کند. همراه طب، با بهرهگیری از دانش و تجربه مجموعهای از پزشکان و متخصصان در حوزههای مختلف برای تشخیص و درمان انواع بیماریهای پوستی و غیرپوستی به شما کمک میکند.