آزمایش چکاپ کامل در منزل با 10 درصد تخفیف + نمونه گیری رایگان
logo
user user
شب ادراری کودکان

شب ادراری در کودکان


بسیاری از والدین نگران شب ادراری کودکانشان هستند و این مسئله آنها را آزار می‌دهد.از اینکه کودکشان دچار این اختلال است و بعضا مجبورند در طول شب او را بیدار کنند تا به دستشویی برود،  برای آنها تبدیل به معضل شده است. شب ماندن در منزل اقوام و مسافرت رفتن با کودکی که شب ادراری دارد چالش برانگیز است و این والدین همواره به دنبال راه حلی برای این مشکل هستند. از آنجا که دغدغه والدین برایمان مهم است، تصمیم گرفتیم با درج مطالبی در این مقاله بتوانیم کمکی در مرتفع کردن این اختلال کرده باشیم پس لطفا در ادامه با ما همراه باشید.

برای درمان شب ادراری : ویزیت متخصص داخلی در منزل 

شب ادراری

شب ادراری چیست؟

شب ادراری یک اختلال در بین کودکان و نوجوانان است و به دفع غیر ارادی ادرار در هنگام خواب اطلاق می شود. در واقع شب ادراری یک مشکل شایع است و از آنجا که کودکان در سنین ۲ تا ۴ سالگی آموزش می‌بینند که از توالت استفاده‌کنند. اما تا سن ۳ سالگی تقریبا حدود ۴۰ درصد از کودکان رختخواب خود را خیس می‌کنند. البته باید بگوییم که دو نوع اصلی شب ادراری وجود دارد:

●      شب ادراری اولیه: این نوع شب ادراری در کودکانی که به طور کامل آموزش توالت رفتن ندیده اند و دچار شب ادراری هستند.

●      شب ادراری ثانویه: این نوع شب ادراری در کودکانی که قبلاً به طور کامل آموزش توالت رفتن دیده اند ولی  یکباره دچار شب ادراری شده اند، پیش می‌آید.

علت های مختلفی برای شب ادراری وجود دارد، از جمله:عوامل ژنتیکی، هورمون، مثانه کوچک، مشکلات خواب، استرس ، داروها و بیماری هایی مانند عفونت دستگاه ادراری. در ادامه به توضیح هر کدام می پردازیم.

●      عوامل ژنتیکی: چنانچه در خانواده سابقه خانوادگی شب ادراری وجود داشته باشد، احتمال ابتلا به آن در کودک بیشتر خواهد بود.

●      هورمون ها: هورمون هایی که باعث تولید ادرار می شوند اگر در شب به طور کامل ترشح نشوند در نتیجه منجر به پر شدن مثانه و شب ادراری می‌گردند.

●      مثانه کوچک: در صورتی که مثانه کودک به اندازه کافی بزرگ نباشد، نمی‌تواند ادرار را تا صبح نگه دارد و در نهایت رختخواب خود را خیس می‌کند.

●      مشکلات خواب: برخی از کودکان خوابشان طوری عمیق است که به موقع برای ادرار  کردن بیدار نمی‌شوند.

●      استرس:  استرس، اضطراب و یا افسردگی می‌تواند یکی از دلایلی باشد که کودک نتواند ادرار خود را در موقع خواب کنترل کند.

●      عفونت های دستگاه ادراری: عفونت دستگاه ادراری باعث تحریک مثانه و افزایش تکرر ادرار می‌شود و برای درمان این بیماری باید به پزشک اطفال مراجعه شود.

●      بیماری های زمینه ای: دیابت یا آپنه خواب بیماری های زمینه ای هستند که می توانند منجر به شب ادراری شوند.

به بیماری آنفولانزا درگیر شده اید : ویزیت در منزل 

درمان شب ادراری 

 به والدین نگرانی که کودکشان دچار شب ادراری است باید بگوییم که در بیشتر موارد، شب ادراری با گذشت زمان و بدون درمان خاصی برطرف می شود.با این حال، اگر شب ادراری کودک به یک دغدغه برای شما تبدیل شده است، نگران نباشید زیرا امروزه درمان های مختلفی برای این اختلال وجود دارد.البته باید گفت که درمان شب ادراری به علت آن نیز بستگی دارد.برخی از شب ادراری ها می‌تواند از طریق آموزش برطرف شود. به طوری که برای افزایش ظرفیت مثانه و افزایش دفعات دفع ادرار در طول روز به کودک آموزش داده شود و از او بخواهیم که تعداد دفعات دفع ادرار را افزایش دهد و در این آموزش از هرگونه اعمال استرس و اضطراب و تنش به کودک خودداری شود.

اگر قلبتان میگیرد و نگران هستید توسط یک متخصص قلب ویزیت شوید : ویزیت متخصص قلب در منزل 

روش درمانی بعدی می‌تواند استفاده از تشک های آلارم دار باشد. به این صورت که زمانی که کودک اولین قطره های ادرار را دفع می‌کند زنگ هشدار به صدا در می آید و به او کمک می کند تا برای رفتن به دستشویی بیدار شود و در واقع با استفاده از این روش کودک شرطی می‌شود و رفته رفته ادرار خود را کنترل می کند.

متخصص اطفال معمولا داروهایی برای شب ادراری نیز در نظر می‌گیرد و تجویز می‌کند.همچنین والدین می‌توانند استرس یا اضطراب کودکان که منجر به شب ادراری آنان شده است را با مشاور در میان بگذارند تا او  این مسئله را درمان کند.

اگر نیاز به سرم تراپی داشتید : تزریق سرم در منزل 

چه کودکانی مستعد شب ادراری هستند؟

برخی از عوامل شناخته شده برای شب ادراری وجود دارد که کودک را در معرض خطر بیشتری قرار می دهد، از جمله ژنتیک،  اگر  در خانواده سابقه شب ادراری وجود داشته باشد، احتمال ابتلا به آن در کودک نیز بیشتر است.تحقیقات نشان داده  که شب ادراری در خانواده ها با وراثت رابطه نزدیکی دارد و اگر یکی از والدین سابقه شب ادراری داشته باشد، ۴۰ درصد احتمال دارد که فرزند دچار شب ادراری شود و اگر هر دو والد این سابقه را داشته باشند، احتمال به 70 درصد هم افزایش می یابد.یکی از جنسیت یکی دیگر از فاکتورهایی است  که باعث میشود در پسران شب ادراری بیشتر مشهود باشد و ممکن است به تفاوت های هورمونی یا آناتومیکی مربوط باشد.باید توجه داشت که کودکانی که رشد و نمو آنها با تاخیر مواجه است مستعد شب ادراری هستند زیرا مثانه و سایر اندام های آنها هنوز به طور کامل تکامل نیافته است.

 کودکانی که دچار اضطراب هستند  و یا بیماری های زمینه ای دارند یا در زندگی آنها تغییراتی مانند نقل مکان به خانه جدید، شروع مدرسه و  یا تولد نوزاد رخ داده است، بیشتر مستعد شب ادراری هستند .

نکته ای که وجود دارد این است که والدین باید به خاطر داشته باشند شب ادراری شرم آور نیست و بسیاری از کودکان آن را تجربه می کنند.ولی اگر نگران شب ادراری فرزندتان هستید و مایلید تا زودتر این مشکل رفع شود به پزشک  متخصص اطفال مراجعه نموده و با او صحبت کنید.پزشک می تواند علت شب ادراری کودک را مشخص و بهترین گزینه درمانی را برای او تجویز کند.

انجام دیگر خدمات : ساکشن ریه در منزل ، تنقیه در منزل 

مدیریت شب ادراری در خانه

بعد از اینکه علت های شب ادراری را بیان کردیم می طلبد که چند نکته کلی برای مدیریت شب ادراری در منزل را بیان کنیم.ابتدا والدین باید سعی کنند یک برنامه منظم برای خواب کودک خود در نظر بگیرند و به آن پایبند باشند.و حتی الامکان از دادن کافئین و نوشابه های گازدار به کودک قبل از خواب خودداری کنند.همچنین مطمئن شوند که کودک قبل از خواب به دستشویی میرود. استفاده از پوشک شبانه یا پدهای جاذب نیز گزینه مناسبی به نظر می‌رسد.مهم است که والدین با لحنی حمایتی و دوستانه در مورد شب ادراری با کودک صحبت کنند و از تنبیه یا سرزنش او به خاطر شب ادراری خودداری کنند.والدین باید به یاد داشته باشند که شب ادراری یک مشکل شایع است  و با صبر و حوصله و درمان مناسب که توسط متخصص اطفال تجویز میشود ، اکثر کودکان بر شب ادراری غلبه می می کنند.

مقالات همراه طب : تومور استخوانی ، سرطان کبد 

شب ادراری در کودکان

رابطه شب ادراری و یبوست

شاید به نظر عجیب برسد ولی طبق تحقیقات و بر اساس شواهدی که وجود دارد بین شب ادراری و یبوست، به خصوص در کودکان، رابطه مستقیمی وجود دارد.این ارتباط گاهی به دلیل

فشار بر مثانه رخ می دهد به طوری که هنگامی که مدفوع در راست روده جمع می‌شود،  به مثانه فشار وارد می کند و ظرفیت آن را برای نگه داشتن ادرار کاهش می دهد و در نتیجه منجر به شب ادراری می‌شود. عضلات ضعیف میتواند دلیل دیگر ارتباط بین یبوست و شب ادراری باشد .عضلاتی که برای کنترل مثانه و دفع مدفوع استفاده می شوند، تقریبا یکسانند. یبوست طولانی مدت  باعث ضعیف شدن این عضلات شده و در نتیجه کنترل مثانه را نیز مختل می‌کند و باعث می‌شود تا کودک رختخواب خود را خیس کند. یبوست همچنین می تواند باعث تغییر در سطح هورمون هایی شود که بر کنترل ادرار تأثیر می گذارند.

 در تحقیقی، که 30 کودک و نوجوان مبتلا به شب ادراری در آن مورد بررسی قرار گرفتند. مشخص شد که در راست روده 83 درصد از این کودکان مدفوع زیادی انباشته شده است که پس از درمان به وسیله ملین ها، شب ادراری آنها قطع شد.در مطالعه دیگری محققان شاهد بودند که کودکان مبتلا به یبوست دو برابر بیشتر از کودکان بدون یبوست در معرض شب ادراری هستند.

با این تفاسیر اگر فرزندتان دچار شب ادراری و یبوست است، با متخصص اطفال، ملاقاتی داشته باشید تا علت یبوست توسط پزشک مشخص شود و یک برنامه درمانی برای کودک تجویز شود

یبوست معمولا با افزایش مصرف فیبر درمان می شود زیرا فیبر به اضافه شدن حجم مدفوع و نرم شدن آن کمک می کند و در نتیجه دفع آن را آسان تر می کند.میوه ها، سبزیجات و غلات کامل منابع خوب فیبر می‌باشند. لذا در برنامه غذایی روزانه کودک باید گنجانده شوند.

‌نظرات کاربران