همه ما کبد را به عنوان عضو قهوه ای رنگ بزرگی در بدن میشناسیم که نقش حیاتی برای سلامتی بدن ایفا میکند. کبد به عنوان کارخانهی شیمیایی پیچیده ای به طور مداوم در حال فعالیت برای حفظ سلامتی بدن است. در این مقاله قصد داریم تا به معرفی کبد و وظایف آن بپردازیم و درباره سرطانی که ممکن است کبد را درگیر کند و علائم این بیماری و درمان آن مطالبی را عنوان کنیم. لذا برای افزایش سطح آگاهی خود در این مورد با ما تا انتهای این نوشتار همراه باشید.
برای درمان کبد سرطان کبد : ویزیت در منزل
مهمترین وظایف کبد
کبد به عنوان عضوی اساسی در بدن وظایف متعددی به عهده دارد؛ سمزدایی مهمترین وظیفه کبد محسوب می شود. کبد سموم موجود در خون را که ناشی از مصرف داروها، مواد غذایی مضر و یا محصولات جانبی متابولیسم بدن به وجود آمده است را از بین می برد. وظیفه دیگر کبد، تولید صفرا است. صفرا به هضم چربیها در روده کمک می کند. کبد ویتامینها، مواد معدنی و گلوکز را ذخیره میکند و در صورت نیاز بدن، آنها را آزاد میکند.همچنین این عضو حیاتی، پروتئینهای مختلفی را که برای انعقاد خون، حمل چربیها در خون و سایر عملکردهای بدن ضروری هستند را تولید می کند. همچنین تجزیه و تنظیم هورمون ها به عهده کبد است و به حفظ تعادل هورمونی در بدن کمک شایانی میکند.
همانطور که گفته شد کبد عضوی حیاتی در بدن است و بسیار مقاوم می باشد طوری که حتی می تواند خود را تا حدی بازسازی کند. با این حال، بیماریهای کبدی مانند هپاتیت و سیروز کبدی این قابلیت را دارند که به این اندام آسیب برسانند و عملکرد آن را مختل کنند. لذا داشتن سبک زندگی سالم، ورزش منظم و پرهیز از مصرف الکل و دخانیات، نقشی اساسی در سلامت کبد افراد ایفا میکنند.
اگر نیاز به سرم تراپی همراه طب داشتید تماس بگیرید : سرم تراپی در منزل
علائم سرطان کبد
یکی از سرطان های شایع در بین افراد سرطانی است که کبد را درگیر میکند.سرطان کبد در مراحل اولیه تقریبا هیچ علامتی ندارد ولی با پیشرفت بیماری، یک یا چند علامت زیر ظاهر می شود:
زردی: زمانی که به دلیل تجمع بیلی روبین به درستی صفرا را ترشح نکند، پوست و چشم ها دچار زردی میشوند. زیرا بیلی روبین ماده ای زردرنگ است و از تجزیه گلبول های قرمز خون ایجاد می شود.
درد شکم: درد مبهم و تیزی در قسمت بالا و سمت راست شکم می تواند نشانه ای از سرطان کبد باشد. این درد به پشت نیز سرایت کند.
از دست دادن اشتها: کاهش اشتها نشانه خوبی نمی باشد و یکی از علائم شایع سرطان نیز است. کم اشتهایی زمانی اتفاق می افتد که بدن سعی می کند انرژی خود را برای مبارزه با بیماری ذخیره کند.
کاهش وزن: اگر فردی بدون دلیل دچار کاهش وزن شود متخصص داخلی در بررسی ها، کبد را در نظر میگیرد زیرا این دل درد میتواند نشانه ای از سرطان کبد باشد. در این مورد بدن دیگر قادر به جذب مواد مغذی از غذا به طور موثر نیست و به طبع آن کاهش وزن رخ می دهد.
تهوع و استفراغ: تهوع و استفراغ میتواند از علائم شایع سرطان کبد باشد.
خستگی: زمانی که بدن از بیماری و درمان آن استرس می گیرد دچار خستگی می شود.
تورم شکم: تجمع مایع آسیت در شکم می تواند نشانه ای از سرطان کبد باشد. این اتفاق زمانی می افتد که کبد قادر به تولید آلبومین نیست، آلبومین پروتئینی است که به حفظ مایع در خون کمک می کند.
بزرگ شدن کبد: اندازه کبد در معاینه فیزیکی یا در سونوگرافی تشخیص داده می شود. و کبدی که از حد نرمال بزرگتر است میتواند یکی از نشانه های سرطان باشد .
بزرگ شدن طحال: طحال بزرگ شده نیز در معاینه فیزیکی یا در سونوگرافی تشخیص داده می شود.
تغییر رنگ مدفوع: اگر رنگ مدفوع ، خاکستری یا سفید باشد، پزشک متخصص داخلی آن را به عنوان نشانه ای از انسداد مجرای صفراوی که توسط تومور ایجاد شده ، تلقی میکند.
خونریزی غیرطبیعی: زمانی که تعداد پلاکت ها کاهش می یابد خونریزی از بینی، لثه یا مقعد اتفاق می افتد و می تواند از عوارض سرطان کبد باشد.
اگر فردی با هر یک از این علائم روبرو شود، باید برای تشخیص و درمان به پزشک متخصص داخلی مراجعه کند. تشخیص زودهنگام سرطان کبد شانس موفقیت درمان را افزایش می دهد .
ازعاالی ترین خدمات همراه طب : فیزیوتراپی در منزل ، ویزیت متخصص زنان در منزل
تفاوت سیروز و سرطان کبد
دو بیماری جدی که می توانند کبد را درگیر کنند سیروز و سرطان کبد هستند ولی تفاوت هایی بین این دو بیماری وجود دارد که در ادامه به تفکیک آنها را بررسی میکنیم.
● سیروز
مرحله نهایی فیبروزیس کبد، سیروز است. فیبروزیس زمانی رخ میدهد که بافت کبد به دلیل آسیب دیدگی، به طور مداوم با بافت اسکاری جایگزین شود. این بیماری ناشی از عوامل مختلفی مانند سوء مصرف الکل، هپاتیت B و C، بیماری کبد چرب غیر الکلی و برخی از داروها می باشد.علائم سیروز ممکن است شامل زردی، خستگی، تورم شکم، واریس مری و خونریزی لثه باشد.درمان سیروز شامل پرهیز از مصرف الکل، دارو برای کاهش فشار خون در کبد و در موارد حادتر، پیوند کبد است.
برای چک آزمایش : آزمایش در منزل
سرطان کبد
رشد غیرقابل کنترل سلول های کبدی باعث ایجاد سرطان کبد می شود و میتواند ناشی از فاکتورهای مختلفی مانند سیروز، هپاتیت B و C، و قرار گرفتن در معرض سمومی مانند آفلاتوکسین باشد.خوشبختانه این بیماری قابل درمان است، اما میزان موفقیت به مرحله سرطان و سلامت کلی بیمار بستگی دارد.همانطور که ذکر شد، علائم سرطان کبد شامل زردی، شکم درد، کاهش و یا از دست دادن اشتها، کاهش وزن، تهوع و استفراغ میباشد.از لحاظ روش های درمانی، سرطان کبد شامل جراحی، برداشتن تومور با امواج رادیویی، شیمی درمانی و ایمونوتراپی است.
تماس بگیرید و مشاوره رایگان دریافت کنید : تنقیه در منزل
علت ابتلا به سرطان کبد
سرطان کبد، زمانی رخ میدهد که سلولهای سالم کبد به طور غیرقابل کنترلی تکثیر شده و تومور تشکیل میدهند. و علت های مختلفی میتوانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند. هپاتیت B و C دو عامل شایع عفونت کبد هستند که میتوانند منجر به سیروز و در نهایت سرطان کبد شوند. علت بعدی این بیماری،وجود کبد چرب است که در اثر تجمع چربی در کبد بروز میکند و میتواند به سیروز و افزایش خطر ابتلا به سرطان کبد منجر شود. بیماری جدی سیروز، که مرحله نهایی زخم کبد است ، خطر ابتلا به سرطان کبد را به شدت افزایش میدهد. همچنین قرار گرفتن در معرض سمومی مانند آفلاتوکسین که در برخی از کپک ها یافت می شود، می تواند منجر به سرطان کبد شود. مصرف بیش از حد الکل می تواند ریسک را در افراد بالا ببرد.بنابراین از مصرف الکل اجتناب نمایید تا سالم تر بمانید. یکی دیگر از فاکتورهایی که سبب بروز سرطان کبد میشود دیابت نوع 2 است که افراد زیادی به سبب تغییر سبک زندگی درگیر آن هستند. چاقی و اضافه وزن همواره برای سلامتی بدن مضر بوده و در این مورد نیز پزشکان متخصص داخلی به افراد توصیه میکنند که وزن خود را متعادل نگه دارند تا یکی از عوامل بروز سرطان کبد را حذف نمایند. نکته حائز اهمیت این است که مردان بیشتر از زنان درگیر سرطان کبد مي شوند لذا باید مردان توجه بیشتری به رعایت موارد پیشگیری از سرطان کبد داشته باشند.افرادی که سابقه خانوادگی سرطان کبد دارند باید همواره نزد پزشک چکاپ شوند زیرا یکی از فاکتورهای خطر ابتلا به سرطان کبد، سابقه خانوادگی و ژنتیک می باشد.
ذکر این نکته مهم است که به خاطر داشته باشید داشتن یکی از این عوامل خطر به معنای ابتلا به سرطان کبد نیست. چه بسا بسیاری از افراد دارای این فاکتورها و نشانه های خطر هستند اما هرگز به این بیماری مبتلا نمی شوند.پس در صورت مشاهده یک علامت، به خود استرس وارد نکنید و به پزشک مراجعه نمایید.پزشک با بررسی های لازم و انجام آزمایش های مورد نیاز تشخیص قطعی را میدهد.
در نتیجه بهترین راه برای کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد، داشتن سبک زندگی سالم و انجام معاینات منظم برای تشخیص زودهنگام در صورت وجود هرگونه خطر است و مصداق این جمله که پیشگیری راحت تر از درمان است.
مقالات پیشنهادی ما به شما عزیزان : بیماری سیفلیس ، قویترین آمپول ضد حساسیت
مراحل سرطان کبد
مراحل سرطان کبد بر اساس سیستم تومور، غدد لنفاوی و متاستاز که به اختصار TNM نامیده میشود، دسته بندی می شوند و این مسئله به یک پزشک متخصص داخلی کمک می کند تا شدت سرطان را تعیین کند و بهترین روش درمانی را برای هر فرد تجویز کند.این سیستم شامل سه مرحله اصلی است که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
● مرحله I: در این مرحله، تومور کوچک است و به اندام های مجاور سرایت نکرده است.بهتر است درمان هر چه سریعتر آغاز شود.
● مرحله II: تومور بزرگتر است یا به غدد لنفاوی مجاور سرایت کرده است.
● مرحله III: تومور اندام های مجاور کبد که کیسه صفرا، معده یا روده بزرگ هستند را درگیر کرده است.
● مرحله IV: سرطان به ریه ها، استخوان ها یا مغز متاستاز منتقل شده است.