آزمایش چکاپ کامل در منزل با 10 درصد تخفیف + نمونه گیری رایگان
logo
user user
نوار قلب چیست ؟

نوار قلب چیست ؟


حتما برایتان پیش آمده که در صورت بروز درد در قفسه سینه و قلب خود، با مراجعه به پزشک، ابتدا برای شما انجام تست نوار قلب تجویز شده است. نوار قلب یا الکتروکاردیوگرام(EKG) روشی برای بررسی عملکرد قلب است. متخصص قلب و عروق جهت تشخیص مشکلات و بیماری‌های قلبی از نوار قلب کمک میگیرد. اما چرا لازم است این تست انجام شود؟ متخصص قلب چه زمانی نوار قلب می گیرد؟ و اطلاعات نوار قلب شامل چه مواردی است؟ و تفسیر آن چگونه است؟ برای گرفتن پاسخ همه این سوالات و افزایش اطلاعات خود در زمینه نوار قلب، تا انتهای مقاله ما را همراهی کنید‌.

برای انجام تست نوار قلب کلیک کنید : نوار قلب در منزل 

نوار قلب چیست ؟

 

تست نوار قلب چیست؟

نوار قلب در واقع تستی است که فعالیت الکتریکی قلب را ثبت می‌کند و ابزاری مهم برای تشخیص و پیگیری بیماری‌های قلبی است.

در طی نوار قلب،پزشک متخصص قلب یا تکنسین، الکترودهایی به پوست قفسه سینه و اندام‌های شما متصل می‌کند تا فعالیت الکتریکی قلبتان را ضبط کند و در نهایت اطلاعات روی کاغذ به صورت نوار چاپ می‌شود.افراد عادی با مشاهده خطوط روی این کاغذ درک صحیحی از آن نخواهند داشت زیرا این یک مقوله کاملا تخصصی است و نیاز به کسب مهارت دارد.

بخوانید و بدانید : هفته چهارم بارداری ، تغذیه بارداری و شیردهی  ، روماتیسم ستون فقرات 

 

کاربردهای نوار قلب

 نوار قلب کاربردهای متنوعی دارد و برای تشخیص انواع مختلف بیماری‌های قلبی، از جمله حمله قلبی، ضربان نامنظم قلب (آریتمی) و بیماری دریچه قلب استفاده می شود.برای ارزیابی سلامت کلی قلب شما و همچنین برای نظارت بر اثربخشی درمان بیماری قلبی استفاده می شود. گاهی اوقات برای غربالگری افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی نیز استفاده می‌شود.

 

نحوه انجام نوار قلب

نوار قلب معمولاً در مطب پزشک، کلینیک یا بیمارستان انجام می‌شود.در طول نوار قلب، از شما خواسته می‌شود که روی تخت دراز کشیده و در حالی که الکترودها به پوست شما متصل هستند، بی‌حرکت بمانید.انجام این کار فقط چند دقیقه طول می‌کشد و کاملا بدون درد است.

پس از نوار قلب، می‌توانید به فعالیت‌های عادی خود بازگردید.پزشک متخصص قلب ، نتایج نوار قلب شما را تفسیر می‌کند و در صورت نیاز در مورد درمان بیشتر با شما صحبت خواهد کرد.نوار قلب آزمایشی بسیار ایمن است.در موارد نادر، فقط ممکن است باعث تحریک جزئی پوست در محل اتصال الکترودها شود.اگر باردار هستید و یا ضربان ساز دارید، قبل از انجام این کار باید به پزشک اطلاع دهید.

 

تست نوار قلب چه زمانی ضرورت دارد ؟

بنا بر تشخیص متخصص قلب اگر فردی، علائم بیماری قلبی مانند درد قفسه سینه، تپش قلب، سرگیجه و تنگی نفس را تجربه می‌کند، بهتر است از او تست نوار قلب گرفته شود و یا اگر بیمار در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی است و عوامل خطر شامل فشار خون بالا، کلسترول بالا، دیابت، سابقه خانوادگی بیماری قلبی و چاقی دارد، انجام تست نوار قلب برای او ضروری است.

پزشک معمولا برای نظارت بر سلامت قلب افرادی که سابقه ناراحتی قلبی دارند، نوار قلب تجویز می کند و همچنین اگر قرار است تحت عمل جراحی و یا اقدامات پزشکی دیگر قرار بگیرند. قبل از عمل برای ارزیابی سلامت قلب این تست انجام می‌شود.

نوار قلب می‌تواند برای تشخیص حمله قلبی و تعیین شدت آن نیز استفاده شود و همچنین برای تشخیص انواع مختلف آریتمی قلبی، مانند فیبریلاسیون دهلیزی و بلوک قلبی نیز کاربرد دارد.یکی دیگر از مواردی که نیاز به تست نوار قلب دارد،به جهت  تشخیص و ارزیابی شدت بیماری دریچه قلب است. نوار قلب برای تشخیص نارسایی قلبی و ارزیابی عملکرد قلب نیز استفاده می شود.بسیاری از افرادی که با شکایت از درد قفسه سینه به مطب پزشک مراجعه می کنند؛ برای تعیین علت درد قفسه سینه، از نظر پزشک در این شرایط، گرفتن نوار قلب برای تشخیص علت درد، گزینه مناسبی است.

درمرکز ما متخصص های دیگری هم هستند : ویزیت متخصص ریه در منزل ، ویزیت متخصص عفونی در منزل ، ویزیت متخصص زنان در منزل 

تست نوار قلب

 

نوار قلب چه اطلاعاتی ارائه می دهد؟

با توجه به مبهم بودن خطوط روی نوار قلب برای افراد عادی، ممکن است این سوال مطرح شود که پزشک چه اطلاعاتی را از نوار قلب می تواند برداشت کند؟ باید بگوییم موارد زیر ، بعد از انجام تست نوار قلب برای پزشک مشهود می باشد:

●      ریتم قلب را با استفاده از این تست میتوان متوجه شد. زیرا نوار قلب نشان می‌دهد که آیا ضربان قلب شما منظم است یا خیر و اینکه آیا ضربان قلب شما خیلی کند یا خیلی تند است.

●      سرعت ضربان قلب نیز یکی از آیتم هایی است که توسط نوار قلب می توان اندازه گرفت.نوار قلب تعداد ضربان قلب شما را در دقیقه اندازه گیری می کند.

●      نوار قلب می تواند سطوح پتاسیم و کلسیم در خون را نیز  ارزیابی کند.

●      وجود اختلالات قلبی در بدن با استفاده از نوار قلب میسر است.زیرا می تواند نشان دهد که آیا شما دچار حمله قلبی، نارسایی قلبی، بیماری دریچه قلب یا سایر مشکلات قلبی هستید یا خیر.

نوار قلب چه مواردی را نشان نمیدهد؟

نوار قلب می تواند نشان دهد که آیا درد قفسه سینه شما ناشی از حمله قلبی و دیگر مشکلات قلبی هست یا خیر ، اما نمی تواند مشخص کند که این درد ناشی از چه چیز دیگری مانند درد عضلانی یا سوء هاضمه است یا خیر. گاهی نوار قلب نمیتواند بیماری قلبی را در مراحل اولیه تشخیص دهد.همچنین برخی از مشکلات قلبی، مانند برخی از انواع آریتمی قلبی، همیشه در نوار قلب نشان داده نمی شوند.

 

تفسیر نوار قلب

تفسیر نوار قلب مهارتی تخصصی است که نیاز به آموزش و همچنین تجربه پزشکی دارد و چون حاوی اطلاعات زیادی در مورد فعالیت الکتریکی قلب است ، تفسیر صحیح این اطلاعات برای تشخیص و درمان بیماری های قلبی ضروری و بسیار مهم و حیاتی می باشد.

برخی از اجزای اصلی نوار قلب و اینکه نمایانگر چه چیزی هستند در ادامه آورده شده است‌:

●      موج P: این موج نشان دهنده دپلاریزاسیون دهلیزها است.

●      مجتمع QRS: نمایانگر دپلاریزاسیون بطن ها  می باشد.

●      موج T: این موج در نوار قلب، رپولاریزاسیون بطن ها را نمایش می‌دهد.

●      فاصله PR: زمان بین شروع دپلاریزاسیون دهلیزها و شروع دپلاریزاسیون بطن ها است.

●      فاصله QRS: مدت زمان دپلاریزاسیون بطن ها ، در این قسمت قابل مشاهده است.

●      فاصله QT: درست برعکس PR, نشان دهنده زمان بین شروع دپلاریزاسیون بطن ها و پایان رپولاریزاسیون بطن ها می باشد.

●      محور قلب:متخصص قلب،جهت کلی فعالیت الکتریکی قلب را از این محور تشخیص میدهد.

پزشک با در نظر گرفتن تمام این اجزاء و همچنین سابقه پزشکی، علائم و سایر آزمایشات ، نوار قلب بیمار را تفسیر میکند.او در هنگام تفسیر نوار قلب، موارد دیگری  مانند ریتم قلب،سرعت ضربان قلب،سطح الکترولیت ها و اختلالات قلبی را بررسی می‌کند و برای بیمار اقدامات درمانی مناسب را توصیه میکند و یا بنا به صلاحدید، به تست های پیشرفته تری مانند اکوکاردیوگرافی و یا اسکن قلب ارجاع می‌دهد.

اکوکاردیوگرافی و نوار قلب توسط متخصص قلب :ویزیت متخصص قلب در منزل 

تست نوار قلب چیست ؟

 

تفاوت اکو و نوار قلب در چیست؟

اکوکاردیوگرافی( نوار قلب) و الکتروکاردیوگرام(اکو)، هر دو آزمایش‌هایی هستند که برای ارزیابی سلامت قلب استفاده می‌شوند، اما با هم تفاوت هایی نیز دارند.

نوار قلب فعالیت الکتریکی قلب را ثبت می‌کند و برای تشخیص و پیگیری بیماری‌های قلبی مانند آریتمی قلبی، حمله قلبی و بیماری دریچه قلب استفاده می‌شود و اکو تصاویری از ساختار و عملکرد قلب را با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا ایجاد می‌کند و برای تشخیص و ارزیابی ناهنجاری‌های قلبی مانند نقص مادرزادی قلب، بیماری دریچه قلب، نارسایی قلبی و کاردیومیوپاتی استفاده می‌شود.

برای انجام تست اکو قلب کلیک کنید : اکو قلب در منزل 

این دو تست در نحوه انجام هم تفاوت هایی دارند؛ در نوار قلب، الکترودهایی به پوست قفسه سینه و اندام‌های شما متصل می‌شوند. ولی برای انجام اکو، روی تخت دراز می کشید و یک تکنسین ژل را روی قفسه سینه شما قرار می دهد و یک مبدل را برای ایجاد و دریافت امواج صوتی حرکت می دهد.

اینکه این دو تست هر کدام نمایانگر چه مواردی هستند نیز مهم است. نوار قلب،ریتم و سرعت ضربان قلب، سطح الکترولیت ها را نشان می‌دهد ولی در اکو اندازه، شکل و عملکرد حفره های قلب، دریچه های قلب، عضله قلب و سایر ساختارهای قلبی برای متخصص قلب قابل مشاهده است.

این دو تست هر کدام مزایای خاص خود را دارند.به طوری که میتوان گفت نوار قلب سریع، آسان، غیرتهاجمی و بدون درد است و اکو تصاویر دقیق تری از قلب ارائه می دهد، می تواند عملکرد قلب را ارزیابی کند.

‌نظرات کاربران