آزمایش چکاپ کامل در منزل با 10 درصد تخفیف + نمونه گیری رایگان
logo
user user
روماتیسم ستون فقرات

روماتیسم ستون فقرات


بسیاری افراد از نوعی بیماری به نام روماتیسم ستون فقرات رنج می برند.در مورد روماتیسم ستون فقرات باید بگوییم نوعی بیماری التهابی است که مفاصل ستون فقرات را درگیر می‌کند. این بیماری که به اسپوندیلیت آنکیلوزان نیز معروف است و باعث درد، سفتی و التهاب در ستون فقرات، کمر، باسن و مفاصل دیگر می شود. در مرحله حاد، روماتیسم ستون فقرات باعث چسبندگی ستون فقرات و محدودیت در حرکت می شود.

 درمان هر عفونت : ویزیت متخصص عفونی در منزل 

 

روماتیسم ستون فقرات

 

به چه علت روماتیسم ستون فقرات رخ میدهد؟

هنوز به طور دقیق علت دقیق روماتیسم ستون فقرات شناخته نشده است، اما محققان معتقدند که عوامل ژنتیکی و محیطی در ایجاد آن نقش دارند.سابقه خانوادگی در بروز این بیماری نقش دارد.اگر یکی از اعضای خانواده شما به روماتیسم ستون فقرات مبتلا باشد، خطر ابتلای شما به این بیماری نیز وجود دارد. وجود  ژن خاص سیستم ایمنی که بهHLA-B27 معروف است، با افزایش خطر ابتلا به روماتیسم ستون فقرات مرتبط می باشد. بنابراین وجود سابقه خانوادگی و ژن مذکور جز عوامل ژنتیکی محسوب می شوند. اما عوامل محیطی که در بروز این بیماری نقش دارند عفونت و آسیب ها هستند. برخی از عفونت‌ها، مانند عفونت‌های روده، در شروع این بیماری نقش دارند. آسیب به ستون فقرات نیز خطر ابتلا به روماتیسم ستون فقرات را در افرادی که استعداد ژنتیکی دارند، افزایش می دهد.

همانطور که گفتیم عوامل ژنتیکی و محیطی در ایجاد روماتیسم ستون فقرات نقش دارند، ولی محققان هنوز در حال بررسی بیشتر نقش این عوامل در بروز این بیماری هستند.

مهم است که به خاطر داشته باشید که اینها فقط نظریه هستند و تحقیقات بیشتری برای درک کامل علت روماتیسم ستون فقرات مورد نیاز است.

 با ما همراه باشید با این خواندنی ها : سرطان پوست ،  دیابت ، آسم 

 

چگونه روماتیسم ستون فقرات تشخیص داده می شود؟

 

اگر بخواهیم صادقانه بگوییم؛ تشخیص روماتیسم ستون فقرات همیشه آسان نیست، زیرا علائم آن شبیه به سایر بیماری‌های ستون فقرات است.با این حال، روش های زیر برای تشخیص این بیماری وجود دارد.

1. معاینه فیزیکی:

اولین مرحله برای تشخیص روماتیسم ستون فقرات معاینه فیزیکی است که  پزشک سوالاتی در مورد سابقه پزشکی، علائم و سبک زندگی شما می‌پرسد. همچنین برای بررسی دامنه حرکتی، درد و حساسیت در ستون فقرات، مفاصل و سایر نواحی بدن، معاینه فیزیکی انجام می‌شود.

2. آزمایش های تصویربرداری:

بعد از معاینه فیزیکی، پزشک برای اطمینان بیشتر از روش های تصویربرداری کمک میگیرد. با استفاده از رادیولوژی، تصاویر اشعه ایکس به نشان دادن آسیب به مفاصل و ستون فقرات کمک می کنند.MRI نیز روش تصویربرداری دیگری است که با استفاده از امواج مغناطیسی و میدان‌های رادیویی، تصاویری دقیق از مفاصل، ستون فقرات ارائه می‌دهد. سی تی اسکن روش تصویربرداری دیگری است که با استفاده از اشعه ایکس، تصاویری سه‌بعدی از مفاصل، ستون فقرات  ایجاد می‌شود. : رادیولوژی در منزل 

3. آزمایش خون:

پزشک در شرایطی علاوه بر رادیولوژی د دیگر روش های تصویربرداری، از آزمایش های خون برای تشخیص روماتیسم ستون فقرات کمک می گیرد. آزمایش  HLA-B27برای بررسی وجود ژن HLA-B27 که پیشتر درباره آن صحبت کردیم انجام می‌شود.گاهی پزشک با استفاده از آزمایشات فاکتور روماتیسم (RF) به تشخیص روماتیسم ستون فقرات می رسد. : آزمایش در منزل 

آزمایشات ژنتیکی نیز برای بررسی جهش‌های ژنی که خطر ابتلا به روماتیسم ستون فقرات را افزایش دهند، انجام می‌شود.و در برخی موارد نادر، پزشک برای بررسی نمونه‌ای از بافت مفاصل یا ستون فقرات به منظور تأیید تشخیص،انجام بیوپسی را توصیه میکند.

توجه به این نکته ضروری است که تشخیص قطعی روماتیسم ستون فقرات بر اساس ترکیبی از علائم، سابقه پزشکی، معاینه فیزیکی و نتایج آزمایش‌ها و تصویربرداری ها  انجام می‌شود.

 اگر علاوه بر رادیولوژی نیاز به سونوگرافی هم شد : سونوگرافی در منزل 

 

علائم روماتیسم ستون فقرات

از آنجا که علائم روماتیسم ستون فقرات به تدریج و در طول زمان ظاهر می‌شوند، بهتر است که با آنها آشنایی داشته باشید. شایع‌ترین علامت این بیماری، درد و سفتی در کمر و ستون فقرات است که معمولاً صبح‌ها تشدید می‌شود.علائم این بیماری شامل درد در باسن و مفاصل دیگر، سفتی ستون فقرات که باعث محدودیت در حرکت می‌شود،التهاب و تورم مفاصل،خستگی،تب خفیف،خشکی صبحگاهی باشد.شدت علائم روماتیسم ستون فقرات می‌تواند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.برخی از افراد علائم خفیفی از این بیماری را تجربه می کنند که به راحتی قابل کنترل هستند، در حالی که برخی دیگر ، علائم شدیدتری دارند که بر زندگی روزمره آنها تأثیر می‌گذارد.اگر هر یک از این علائم را تجربه می‌کنید،برای تشخیص و درمان به پزشک مراجعه کنید.به خاطر داشته باشید که تشخیص زودهنگام و درمان مناسب می‌تواند به کاهش درد و التهاب، بهبود عملکرد و جلوگیری از پیشرفت بیماری کمک بزرگی کند. : ویزیت متخصص ارتوپد در منزل 

 اگر دکتر ارتوپد برایتان تزریق سرمی تجویز کرد : تزریق سرم در منزل 

 

 آیا روماتیسم ستون فقرات درمان دارد؟

تقریبا هیچ درمانی برای روماتیسم ستون فقرات وجود ندارد، اما داروها و روش‌های درمانی به کنترل علائم و کاهش پیشرفت بیماری کمک می‌کنند.کاهش درد و التهاب،بهبود دامنه حرکتی و عملکرد،جلوگیری از چسبندگی ستون فقرات و حفظ کیفیت زندگی از اهداف درمان روماتیسم ستون فقرات است.

گزینه‌های درمانی برای این بیماری ، دارو، فیزیوتراپی ، تمرینات ورزشی ، جراحی و تغییر سبک زندگی می باشد که پزشک بسته به شدت بیماری یکی از روش های درمانی را تجویز میکند.

داروها:

داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن برای کاهش درد و التهاب روماتیسم ستون فقرات استفاده می شود.داروهای ضد روماتیسم اصلاح کننده بیماری مانند سولفاسالازین و متوترکسات برای کاهش التهاب و کند کردن پیشرفت بیماری نیز تجویز می شوند. همچنین داروی بیولوژیک‌ها که با تزریق یا انفوزیون تجویز می‌شوند و با هدف قرار دادن سیستم ایمنی بدن، التهاب را کاهش می‌دهند.کورتیکواستروئیدها هم به منظور کاهش التهاب و درد شدید تجویز می شوند‌.

فیزیوتراپی:

علاوه بر دارو درمانی، فیزیوتراپی تیز برای درمان روماتیسم ستون فقرات، کاربرد دارد. فیزیوتراپیست تمریناتی برای بهبود قدرت، انعطاف‌پذیری و دامنه حرکتی به بیمار آموزش می‌دهد.گرمادرمانی و سرما درمانی در تقلیل درد و التهاب کمک کننده است. : فیزیوتراپی در منزل 

تمرینات ورزشی:

انجام ورزش آن هم به طور منظم، به حفظ قدرت، انعطاف‌پذیری و دامنه حرکتی کمک می کند.شنا و تمرینات در آب نیز به دلیل فشار کمی که به مفاصل وارد می‌کنند، گزینه‌های خوبی برای افرادی است که  به بیماری روماتیسم ستون فقرات مبتلا هستند.

جراحی:

در موارد شدید برای اصلاح آسیب مفاصل یا ستون فقرات، با تشخیص پزشک، جراحی انجام می‌شود.

تغییر سبک زندگی:

کاهش وزن اضافی، فشار روی مفاصل را کاهش می دهد و ترک سیگار نیز علائم روماتیسم ستون فقرات را تشدید می‌کند. استرس همواره علائم بیماری ها را تشدید می کند و روماتیسم ستون فقرات نیز از این قاعده مستثنی نیست. تکنیک‌های مانند یوگا، مدیتیشن آرامش بخش هستند و با کاهش اضطراب و استرس کمک می‌کنند.

در نهایت پزشک است که درباره گزینه درمانی بسته به شدت علائم، سابقه پزشکی و سبک زندگی نظر می‌دهد.

 

روماتیسم ستون فقرات

 

سبک زندگی مرتبط با روماتیسم ستون فقرات 

ممکن است این سوال مطرح شود که تغییرات در سبک زندگی چه تاثیری در روند بیماری روماتیسم ستون فقرات دارد؟ باید گفت که تغییر در سبک زندگی می‌تواند به کنترل علائم، بهبود کیفیت زندگی و کاهش پیشرفت بیماری کمک کند.تغییر سبک زندگی شامل موارد زیر می باشد:

فعالیت بدنی:

انجام منظم ورزش برای حفظ قدرت، انعطاف‌پذیری بدن بیمار بسیار مهم است.تمرینات با شدت کم تا متوسط مانند پیاده‌روی، شنا و دوچرخه‌سواری بهترین گزینه برای افراد مبتلا به روماتیسم ستون فقرات هستند.بیماران نباید گرم کردن قبل از ورزش و سرد کردن بعد از آن را فراموش کنند .چنانچه درد  احساس کنند، فعالیت خود را کاهش داده و  استراحت کنند.

رژیم غذایی:

رژیم غذایی حاوی میوه‌ها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین‌های بدون چربی، تأثیر زیادی در  کاهش التهاب و حفظ وزن دارد.مصرف غذاهای فرآوری‌شده، سرخ‌شده و پرچرب مضر است و باید محدود و یا قطع شود. همچنین نوشیدن آب فراوان برای حفظ سلامت مفاصل مهم است.

مدیریت وزن:

حفظ وزن باعث می شود فشار روی مفاصل کم شده و در نتیجه به کاهش درد و بهبود تحرک می انجامد.بنابراین اگر بیمار اضافه وزن دارد،باید با پزشک در مورد راه‌های سالم برای کاهش وزن مشورت کند.

خواب:

خواب کافی برای ترمیم بدن و کاهش خستگی مهم است.باید توجه شود که اکثر بزرگسالان به 7 تا 8 ساعت خواب در شب نیاز دارند.بنابراین داشتن برنامه خواب منظم در شب در یک زمان مشخص تاثیر زیادی در کاهش اثرات این بیماری دارد.

مدیریت استرس:

استرس می‌تواند علائم روماتیسم ستون فقرات را تشدید کند.بنابراین مدیریت آن توسط بیماران ضروری به نظر می رسد.

ترک سیگار:

بدیهی است که سیگار کشیدن می‌تواند علائم روماتیسم ستون فقرات را بدتر کند و خطر ابتلا به عوارض این بیماری را افزایش دهد.بنابراین ترک سیگار باید در اولویت تغییر سبک زندگی بیماران روماتیسمی قرار گیرد.

معاینات منظم:

معاینات منظم توسط پزشک برای نظارت بر بیماری و اطمینان از دریافت درمان مناسب لازم و ضروری است.

‌نظرات کاربران