کدام لکهها با چه رنگ و اندازهای روی پوست، نشاندهنده ابتلا به سرطان پوست است؟ این سوالی است که غالبا ما در مواجهه با کوچکترین لکه در روی پوست خود میپرسیم. در این مقاله به سن سرطان پوست، علائم سرطان پوست در زنان و مردان، انواع، خطرناکترین نوع آن، درمانهای پیشرو و طول عمر افراد مبتلا پرداخته شده است.
منظور از سرطان پوست چیست؟
هرگاه سلولهای پوست، دچار رشد غیرطبیعی و خارج از کنترل شوند، فرد به سرطان پوست (یکی از سه سرطان شایع در دنیا) مبتلا میشود. نکته مهم درباره آن این است که ویزیت بهموقع به درمان موثر آن میانجامد. برای بررسی سلامت کامل بدن لازم است از ویزیت متخصص مغز و اعصاب در منزل یا متخصص پوست کمک بگیرید.
سن سرطان پوست
حالا باید به این سوال بپردازیم که سن سرطان پوست چقدر است و این دو فاکتور چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟ ملانوما در هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد اما در افراد مسن بهعنوان یک بیماری تشخیص داده میشود؛ زیرا نیمی از ملانومها در افراد بالای 50 سال رخ میدهد و میانگین سن سرطان پوست 59 سال است. با این اوصاف میتوان گفت که افراد مسن در معرض خطر بیشتری در مورد ابتلا به آن هستند. به این نکته نیز توجه داشته باشید که ملانوم در حال حاضر سومین سرطان شایع در مردان و زنان 15 تا 29 ساله است. سن سرطان پوست هر بازهای میتواند باشد اما افراد مسن در معرض خطر بیشتری خواهند بود. برای بررسی سرطان دهانه رحم نیز میتوانید از خدمات تست پاپ اسمیر در منزل استفاده کنید.
سرطان پوست کجای بدن وجود دارد؟
محل سرطان پوست، محدود به اندام خاصی نیست بلکه هر قسمتی از بدن را میتواند درگیر کند اما بیشتر در مناطقی مثل سر، صورت، گردن و دستها که با نور فرابنفش آفتاب در تماس بودهاند، دیده شده است. با استفاده از خدمات درمان در منزل میتوانید از وجود آن در بدن خود مطمئن شوید.
انواع سرطان پوست
متناسب با فاکتورهایی مثل شکل، سرعت رشد، محل سرطان و نوع سلولهای درگیر، انواع مختلفی از سرطان پوست شناسایی شده است که رایجترین آنها شامل موارد زیر میشوند.
سرطان کارسینوم سلول بازال
شایعترینترین نوع سرطان پوست که رشد آرامی دارد، بهگونهای که اگر در یک محل رشد کند بهندرت به سایر قسمتهای بدن سرایت میکند. شکل سرطان پوست از نوع کارسینوم سلول بازال معمولا یک برجستگی کوچک و مومی شکل روی پوست خواهد بود. اغلب در افراد بالای 40 سال دیده میشود. معاینه سالیانه و ویزیت متخصص به افراد بالای 40 سال توصیه میشود.
کارسینوم سلول سنگفرشی
تعداد مبتلایان به این نوع از سرطان پوست در مقایسه با سرطان کارسینوم سلول بازال نیز زیاد است. در واقع، شاخصهای که بتوان این سرطان را از انواع دیگر سرطان پوست تمایز داد؛ رشد سریع توده قرمز رنگ یا پوستهپوسته روی بدن و قابل انتشار به سایر قسمتهای بدن است.
سرطان ملانوما
خطرناکترین نوع سرطان پوست را ملانوما میدانند. قابلیت رشد قابلتوجه و انتشار سریع به سایر قسمتهای بدن را دارد. از علائم تشخیصی آن، میتوان به تغییر در شکل، اندازه یا ظاهرشدن رنگ خال اشاره کرد. مبتلایان معمولا 20 تا 30 ساله هستند و 4 مرحله را پشت سر میگذارند.
مهمترین علائم سرطان پوست
توجه مداوم به سلامت پوست میتواند باعث تشخیص بهموقع از روی علائم سرطان پوست شود. نشانههای زیر را زنگ خطری برای ابتلا به این سرطان و ویزیتشدن بهموقع توسط متخصص تلقی کنید.
- ظهور یکباره یک توده جدید روی پوست
- تغییر در شکل، اندازه یا رنگ خال شما
- زخم غیر قابل التیام در پوست
- وجود لکههای قرمز و پوستهپوسته روی پوست
- خارش یا خونریزی از خال یا ضایعه پوستی
برای بررسی سلامت هریک از اعضای بدن باید از ویزیت متخصص ریه در منزل یا سایر متخصصین استفاده کنید.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به سرطان پوست هستند؟
قرارگیری در برخی از شرایط یا موقعیتها میتواند احتمال ابتلا به سرطان پوست را افزایش دهد. در ادامه به برخی از این موقعیتها اشاره میکنیم تا از این پس از آنها پرهیز کنید.
1. بودن در معرض نور آفتاب
اصلیترین دلیل ابتلا به سرطان پوست ذکر شده است. با درخواست ویزیت در منزل، درمان را بدون تماس با نور خورشید ادامه میدهید.
2. داشتن پوست روشن
افرادی که پوست روشنی دارند، بیش از سایرین به سرطان پوست مبتلا میشوند.
3. افراد مبتلا در خانواده
داشتن سابقه خانوادگی، شما را در برابر سرطان پوست آسیبپذیرتر میکند. استفاده از خدمات ویزیت در منزل برای افرادی که سابقه خانوادگی دارند، اطمینان بخشتر است.
4. سیستم ایمنی ضعیف
پایینآمدن قدرت دفاعی بدن به هر دلیلی (مصرف دارو، ابتلا به ایدز، پیوند اعضا) میتواند زمینهساز ابتلا به سرطان پوست باشد. درصورت ابتلا به سایر بیماریها میتوان از طریق خدمات ویزیت در منزل به سایر متخصصین دسترسی داشت. برای بررسی علائم خطر درخصوص هر بیماری باید به فکر ویزیت متخصص ارتوپد در منزل یا سایر متخصصین در رشتههای دیگر باشید.
تشخیص سرطان پوست
برای تشخیص سرطان پوست، ابتدا باید توسط متخصص، ویزیت شده و معاینه فیزیکی صورت گیرد و سپس، آزمایشات پزشکی مثل بیوپسی (نمونهبرداری از محل مشکوک) را انجام دهید.
روشهای درمان سرطان پوست
درمانهایی که برای سرطان پوست در نظر گرفته میشود، متناسب با نوع سرطان و میزان پیشرفت آن از جراحی تا پرتودرمانی، شیمیدرمانی، ایمونوتراپی و درمان دارویی متفاوت است. در روند درمان این بیماری میتوانید از خدمات تزریق سرم در منزل بهرهمند شوید.
راههای پیشگیری از سرطان پوست
یکی از مهمترین نکاتی که بعد از بررسی سن سرطان پوست و علائم آن باید به آن بپردازیم، پیشگیری از این نوع بیماری است. همیشه پیشگیری از بیماریها بهترین کاری است که میتوانید برای بدن خود انجام دهید. در این راستا نکاتی وجود دارد که باید آنها را رعایت کنید و در ادامه به آنها میپردازیم.
- از ضدآفتاب با SPF 30 یا بالاتر استفاده کنید.
- در ساعت اوج آفتاب (ساعت 2 بعد از ظهر) بیرون نروید.
- در هنگام خروج از خانه از لباس آستین بلند، کلاه و عینک آفتابی استفاده کنید.
- تغییرات پوست خود را بهطور منظم رصد کنید.
آیا سرطان پوست کشنده است؟
با توجه به اینکه سه نوع سرطان پوست شناسایی شده است، باید گفت که دو نوع رایج آن، از جمله کارسینوم سلول بازال (BCC) و کارسینوم سلول سنگفرشی (SCC) درصورت تشخیص و معالجه زودهنگام، تقریباً همیشه قابل درمان هستند اما وضعیت مبتلایان به ملانوما به این سادگی نیست؛ زیرا درصورت جدینگرفتن میتواند کشنده و خطرناک باشد اما با تشخیص زودهنگام و درمان مناسب، حتی ملانوما نیز قابل درمان خواهد بود. برای بررسی هرگونه علائم آسیب جدی در بدن بهتر است با علائم قبل از سکته مغزی باخبر باشید.
سرطان پوست و مراجعه به پزشک
به محض اینکه متوجه یک شکل غیرعادی روی پوست شدید، باید به پزشک مراجعه کنید. هرگونه تغییر در اندازه یا شکل خالهای موجود، بروز خال یا سایر ضایعات پوستی میتواند نشانهای از این بیماری باشد. برای بررسی همه این فاکتورها سن سرطان پوست را هم در نظر داشته باشید. اگر از وجود این بیماری اطمینان پیدا کردید، بهتر است درباره نوع سرطان، مرحله بیماری، بهترین درمان و سایر جزئیات آن از پزشک خود سوال بپرسید. همراه طب به شما کمک میکند تا در جهت از بین بردن جوش صورت در یک روز یا درمان سرطان پوست بهترین عملکرد را داشته باشید.