برخی کودکان در راه افتادن، دندان درآوردن و دیگر کارها نسبت به همسنان خود با تاخیر مواجه هستند. البته تاخیر حرکت در کودکان می تواند علت های مختلفی داشته باشد و به دو دسته کلی تقسیم می شوند، علتهایی که به سیستم عصبی ارتباط دارد و علت هایی که منشا آنها غیر عصبی است. در ادامه به بررسی هر کدام میپردازیم. پس با ما همراه باشید.
بیماری کودکانتان را درمان کنید : ویزیت متخصص اطفال در منزل
1. علت های مربوط به سیستم عصبی:
آمار نشان می دهد که شایع ترین اختلال حرکتی دوران کودکی، فلج مغزی است.این عارضه گاهی باعث ضعف عضلانی، اسپاسم و یا عدم هماهنگی در حرکت می شود. در برخی موارد، اختلالات مادرزادی عصبی مانند اسپینا بیفیدا و هیدروسفالی بر رشد مغز و نخاع تاثیر می گذارد و منجر به تاخیر حرکتی در کودکان خواهد شد.عفونت های مغزی مانند مننژیت و آنسفالیت نیز از عواملی هستند که به مغز آسیب میرسانند و در نتیجه باعث مشکلات حرکتی می شوند.در برخی موارد پیش می آید که به سر ضربه وارد می شود و منجر به آسیب مغزی و تاخیر حرکتی خواهد شد.
کلیک کنید : ویزیت متخصص مغز و اعصاب در منزل ، نوار مغز در منزل
2. علل غیر عصبی:
گاهی تاخیر حرکتی کودکان ریشه غیر عصبی دارد. اختلالات ژنتیکی یکی از علت های بروز تاخیر حرکتی در کودکان است. سندرم داون و دیستروفی عضلانی که اختلال ژنتیکی محسوب می شوند و باعث ضعف عضلانی و مشکلات حرکتی در کودکان خواهند شد.
ناهنجاری های مادرزادی اسکلتی عضلانی مانند دیسپلازی مفصل ران نیز بر دامنه حرکتی و هماهنگی کودکان تاثیر می گذارد.
همواره تغذیه سالم از اهمیت بالایی برای سلامتی برخوردار بوده است و کمبود مواد مغذی مانند کمبود آهن و ویتامین B12 نیز می تواند منجر به ضعف عضلانی و تاخیر حرکتی در کودکان شود.
نکته دیگری که باید به آن توجه کرد این است که سمومی مانند سرب و جیوه می توانند به سیستم عصبی آسیب رسانده و باعث مشکلات حرکتی شوند.
در برخی موارد نیز ، علت تاخیر حرکت ناشناخته است و در هر صورت اگر نگران تاخیر حرکتی کودک خود هستید، حتما با پزشک اطفال مشورت کنید. پزشک شرایط کودک شما را ارزیابی کرده و در صورت نیاز، آزمایشات بیشتری را تجویز خواهد کرد. برخی از کودکان ممکن است به فیزیوتراپی، کاردرمانی یا سایر درمان های توانبخشی نیاز داشته باشند.توجه داشته باشید که تشخیص و درمان زودهنگام می تواند به بهبود رشد و پیشرفت کودک شما کمک کند.
عفونت های کودکت را از بین ببر : ویزیت متخصص عفونی در منزل
انواع اختلالات حرکتی در کودکان
اختلال حرکتی در کودکان عارضه ای است که بر توانایی فرد در حرکت و هماهنگی عضلاتش تأثیر میگذارد و میتواند خفیف تا شدید باشد.حتی در مواردی بر توانایی کودک در انجام فعالیتهای روزمره مانند غذا خوردن، لباس پوشیدن و نوشتن نیز تأثیر می گذارد.
انواع مختلفی از اختلالات حرکتی وجود دارد، از جمله:
● فلج مغزی: شایعترین اختلال حرکتی در کودکان فلج مغزی است و در اثر آسیب به مغز قبل، حین یا بعد از تولد رخ می دهد. نشانه های فلج مغزی را میتوان در سفتی عضلات، ضعف، عدم تعادل و مشکل در هماهنگی اعضای بدن مشاهده کرد.
● دیستروفی عضلانی: به گروهی از بیماریها که باعث ضعف و تحلیل عضلات میشوند. دیستروفی عضلانی میگویند.انواع مختلفی از دیستروفی وجود دارد، از جمله دیستروفی عضلانی دوشن و دیستروفی عضلانی بیکر.
● آتاکسی: اختلالی است که باعث عدم تعادل و هماهنگی میشود. آتاکسی گاه به دلیل آسیب به مخچه، نخاع یا اعصاب رخ می دهد.
● اختلال هماهنگی رشدی : اختلال هماهنگی رشدی شایعترین اختلال رشدی عصبی است و باعث مشکل در حرکات ظریف مانند نوشتن، نقاشی و گرفتن اشیاء میشود.
● لرزش: لرزش میتواند ناشی از استرس، اضطراب، داروها یا برخی از بیماریها باشد و منجر به اختلال در حرکت کودک شود.
● تیک: تیکها معمولاً ناشی از استرس یا اضطراب و برخی از بیماریها باشند که منجر به تیک و یا صداهای ناگهانی می شوند.
تاخیر حرکتی در چه کودکانی رخ میدهد؟
بعضی از کودکان از لحاظ حرکتی بیشتر در معرض خطر هستند.در ادامه با این طیف آشنا می شوید
● کودکان نارس، کودکانی هستند که زودتر از موعد به دنیا می آیند و بیشتر در معرض خطر ابتلا به مشکلات و اختلالات حرکتی هستند.
● کودکانی که با وزن کم به دنیا می آیند، نیز از گروه های پرخطر محسوب می شوند.
● مادرانی که در دوران بارداری یا زایمان دچار مشکل کمبود اکسیژن یا عفونت،بوده اند، کودکانشان بیشتر در معرض خطر اختلال حرکتی خواهند بود.
● کودکان مبتلا به اختلالات ژنتیکی مثل سندرم داون و دیستروفی عضلانی، مستعد اختلال حرکتی هستند.
● کودکانی که دچار اختلالات مادرزادی اسپینا بیفیدا و هیدروسفالی هستند، ریسک ابتلا به اختلال حرکتی در آنها بالاتر است.
والدین باید به خاطر داشته باشند که سرعت رشد در هر کودکی متفاوت است و برخی از کودکان ممکن است دیرتر از همسالان خود حرکت کنند. .با این حال، اگر نگران رشد حرکتی کودک خود هستید، باید با پزشک اطفال مشورت کنید.
همراه طب طبیب همراه شما : ویزیت متخصص داخلی در منزل ، فصد خون در منزل ، ویزیت متخصص ارتوپد در منزل
علائم تاخیر حرکتی در کودکان
● نشانه هایی برای تاخیر حرکتی در کودکان وجود دارد . برخی از این نشانه ها در حرکات بزرگتر نمود پیدا میکند و برخی دیگر در حرکات ریزتر. غلت زدن، نشستن، خزیدن یا راه رفتن دیرتر از حد معمول،مشکل در حفظ تعادل یا هماهنگی،دست و پا چلفتی بودن،مشکل در دویدن، پریدن یا گرفتن توپ، اختلال حرکتی در حرکات سنگین تر محسوب می شود و در حرکات ظریف مشکل در گرفتن یا نگه داشتن اشیاء کوچک، اختلال در غذا خوردن با دست، مشکل در لباس پوشیدن و نوشتن یا نقاشی ، اختلال حرکتی به شمار می آیند.
هر یک از این علائم را در کودک خود مشاهده کردید، مهم است که با پزشک اطفال یا مشورت نمایید. آنها می توانند کودک شما را ارزیابی کرده و در صورت نیاز، آزمایشات و درمان های بیشتری را تجویز کنند. درمان تاخیر حرکت به علت آن بستگی دارد.برخی از کودکان ممکن است به فیزیوتراپی، کاردرمانی یا سایر درمان های توانبخشی نیاز داشته باشند.
تشخیص و درمان زودهنگام می تواند به بهبود رشد و پیشرفت کودک شما کمک کند.
مقاله های بیماری : آموزش رگ گیری و سرم زدن ، عفونت واژن
تاخیر حرکتی چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص تاخیر حرکتی معمولاً توسط یک تیم از پزشکان متخصص انجام می شود.پزشک اطفال سابقه پزشکی کودک را بررسی کرده، معاینه فیزیکی انجام می دهد و در مورد راه های درمان با والدین صحبت می کند.متخصص غدد نیز، مانند متخصص اطفال، ارزیابی های رشدی را برای مهارت های حرکتی، شناختی و زبانی کودک انجام می دهد. فیزیوتراپیست یکی از اعضای تیم متخصص است که هماهنگی و حرکات کودک را ارزیابی می کند. کاردرمانگر مهارت های حرکتی ظریف، هماهنگی چشم و دست و مهارت های زندگی روزمره کودک را بررسی می کند.
اگر تاخیر حرکتی در کودک تشخیص داده شود، تیم پزشکی یک برنامه درمانی برای او در نظر می گیرند. فیزیوتراپی یکی از روش های درمانی است تا قدرت، هماهنگی و تعادل کودک برقرار شود.از کاردرمانی در منزل نیز برای درمان این مشکل استفاده می شود. به طوریکه کاردرمانگر به کودک کمک می کند تا مهارت های حرکتی ظریف، مانند هماهنگی چشم و دست و مهارت های روزمره خود را توسعه دهد.در برخی موارد، پزشک ممکن است درمان های دیگری مانند گفتار درمانی یا دارو را نیز تجویز کند.والدین باید در نظر داشته باشند که تشخیص و درمان زودهنگام تاخیر حرکتی می تواند به بهبود رشد و پیشرفت کودک کمک کند.
پیشگیری از اختلالات حرکتی
از آنجا که برخی از علل تاخیر حرکتی، مانند اختلالات ژنتیکی یا مادرزادی، قابل پیشگیری نیستند، ولی میتوان اقداماتی قبل از بارداری، در دوران بارداری و بعد از تولد برای کاهش خطر ابتلای کودکان به آنها انجام داد.
قبل از بارداری:
● در مراجعات و معاینات قبل از بارداری با پزشک خود در مورد عوامل خطر ژنتیکی که ممکن است خطر ابتلای تاخیر حرکتی کودک را در آینده افزایش دهد، مشورت کنید.
● مصرف اسید فولیک قبل و حین بارداری به کاهش خطر نقص لوله عصبی، که می تواند باعث مشکلات حرکتی شود، کمک بزرگی می کند.
● داشتن یک رژیم غذایی سالم قبل و حین بارداری باعث دریافت تمام مواد مغذی مورد نیاز کودک برای رشد می شود.
● حفظ وزن سالم قبل و حین بارداری می به کاهش خطر زایمان زودرس و کمبود وزن هنگام تولد کمک می کند،زیرا این دو حالت می توانند خطر ابتلا به تاخیر حرکتی را افزایش دهند.
در دوران بارداری:
● از مراقبت های دوران بارداری منظم برای بررسی از سلامت خود و کودکتان غافل نشوید.
● از مصرف الکل، مواد مخدر و سیگار اکیدا بپرهیزید. مصرف این مواد خطر مشکلات رشدی، از جمله تاخیر حرکتی را افزایش می دهد.
● از تماس با افرادی که بیمار هستند خودداری کنید و مکرراً دستان خود را بشویید تا از ابتلا به عفونت جلوگیری نمایید.
بعد از تولد:
● از آنجا که شیر مادر سرشار از مواد مغذی است که برای رشد و تکامل مغز کودک ضروری است، بنابراین مادر سعی کند تا شیر خود را به نوزاد بدهد.
● به طور منظم ، کودک را برای پایش قد و وزن و انجام واکسیناسیون، نزد پزشک اطفال ببرید .
● با کودک خود ارتباط عاطفی برقرار کنید. با او بازی کنید و او را در آغوش بگیرید. این تعاملات به تحریک رشد مغز و مهارت های حرکتی کودک کمک می کند.
● به کودک فرصت هایی برای حرکت و کاوش بدهید. یک فضای امن و مطمئن برای خزیدن، غلتیدن، بالا رفتن به او بدهید.
در نظر داشته باشید که تشخیص و درمان زودهنگام تاخیر حرکتی می تواند به بهبود رشد و پیشرفت کودک شما کمک کند.