آموزش رگ گیری و سرم زدن به صورت اصولی
یکی از مهارت های اصلی و پایه در حوزه پزشکی و پرستاری ، رگ گیری و سرم زدن است که برای تزریق دارو، خون و سایر مایعات به طور مستقیم به جریان خون بیمار انجام می شود. این مهارت به دلیل اینکه با جان بیماران و تسریع روند بهبودی آنها ارتباط دارد، از اهمیت بالایی برخوردار میباشد بنابراین آموزش رگ گیری و سرم زدن به صورت اصولی باید انجام شود.در این مقاله به طور جامع به آموزش رگ گیری و سرم زدن می پردازیم. اگر در ادامه این نوشتار با ما همراه باشید اصول رگ گیری و سرم زدن را فرا خواهید گرفت.
کلیک کنید و مشاوره رایگان بگیرید: ویزیت متخصص قلب در منزل ، ویزیت در منزل
مراحل رگ گیری و اتصال سرم
در رگ گیری و سرم زدن، مانند هر گونه اقدام پزشکی، شستشوی کامل دست ها با آب و صابون و ضدعفونی آنها ضروری ترین کار به شمار میآید زیرا با پوست بیمار در ارتباط هستید و با این کار احتمال انتقال بیماری به حداقل میرسد.
در مرحله بعد وسایل مورد نیاز برای رگ گیری باید آماده شوند این وسایل شامل سوزن و سرنگ یا آنژیوکت، الکل، پنبه استریل، گارو، دستکش استریل، باند، چسب، محلول ضدعفونی کننده، پایه سرم (در صورت نیاز به سرم) میباشند.
بعد از آماده کردن وسایل، محل مناسب رگ گیری باید پیدا شود. رایج ترین محل های رگ گیری عبارتند از پشت دست: معمولاً در ناحیه ساعد یا مچ دست و جلوی بازو: در ناحیه داخلی آرنج. وظیفه شما در این مرحله این است که بیمار را از مراحل رگ گیری آگاه کنید و از او بخواهید که آرام باشد و همکاری کند و شما با استفاده از الکل و پنبه استریل، محل رگ را به طور کامل ضدعفونی کنید و محل رگ را با انگشت اشاره خود لمس کرده تا ورید برجسته را حس کنید حال سوزن را در زاویه 15 تا 30 درجه به داخل ورید وارد کنید و به آرامی خون را به داخل سرنگ یا آنژیوکت بکشید تا از ورود به سرخرگ مطمئن شوید . اگر خون به داخل سرنگ یا آنژیوکت کشیده شد، سوزن را ثابت نگه دارید و گارو را از بازوی بیمار باز کنید. در انتها سوزن یا آنژیوکت را با استفاده از چسب یا نوار به پوست بیمار محکم کنید.
برای اتصال سرم ست سرم را به آنژیوکت وصل کنید و نرخ جریان سرم را با توجه به دستور پزشک تنظیم کنید. . حتما محل رگ گیری را به طور مرتب از نظر علائم عفونت یا خونریزی بررسی کنید. همچنین در صورت مشاهده هرگونه عارضه جانبی، به پزشک یا پرستار اطلاع دهید.
از سایر خدمات ما : استخدام پرستار سالمند در منزل ، گرفتن نوار مغز در منزل
عوارض جانبی احتمالی در رگ گیری
آموزش رگ گیری و سرم زدن به سادگی مراحل بالا نیست و در برخی موارد ممکن است عوارض جانبی برای بیمار داشته باشد.برخی عوارض احتمالی رگ گیری شامل موارد زیر میباشد:
● درد: ممکن است در هنگام رگ گیری یا بعد از آن، بیمار احساس درد خفیفی در محل رگ گیری داشته باشد.
● خونریزی: ممکن است در محل رگ گیری خونریزی مختصری رخ دهد.
● کبودی: ممکن است در محل رگ گیری کبودی ایجاد شود.
● عفونت: در صورت عدم رعایت بهداشت، ممکن است محل رگ گیری عفونت کند.
● هماتوم: ایجاد تجمع خون در زیر پوست در محل رگ گیری
برای افتادن درد های شدیدی که تزریق یک آمپول کترولاک بهترین گزینه است.
موارد منع سرم زدن
همیشه سرم زدن باعث بهبود بیماری نیست و در برخی موارد به هیچ عنوان نباید برای بیمار سرم تزریق شود، زیرا می تواند خطرناک و حتی کشنده باشد.به طور مثال اگر بیمار به هر یک از اجزای محلول سرم مانند پروتئین ها، داروها یا مواد نگهدارنده آلرژی داشته باشد، سرم زدن می تواند منجر به واکنش های آلرژیک شدید مانند شوک آنافیلاکسی شود در صورت کمبود شدید حجم خون، فرد کاندیدای خوبی برای سرم زدن نیست زیرا این کار می تواند منجر به اضافه بار مایعات و ورم ریه شود. در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی نیز سرم زدن می تواند به احتباس مایعات و ورم ریه کمک میکند که خطرناک است. در بیماران کلیوی، سرم زدن می تواند خطر افزایش بار کلیوی و تشدید نارسایی کلیه را افزایش دهید.
نکات مهم در رگ گیری و سرم زدن به کودکان
برای اینکه فرآیند سرم زدن به کودکان بدون تنش انجام شود باید مهارت ویژه ای داشت زیرا ظرافت رگ ها و پوست آنها نیازمند دقت و ظرافت بیشتری نسبت به بزرگسالان است.قبل از سرم زدن با کودک به طور ملایم و با لحنی آرام صحبت کنید و به او توضیح دهید که چه اتفاقی قرار است رخ دهد. محلی را انتخاب کنید که آرام و نور کافی داشته باشد و برای کودک جذابیت داشته باشد. میتوانید از از اسباب بازی یا عروسک برای سرگرم کردن کودک و جلب توجه او استفاده کنید.
بعد از آماده کردن وسایل مورد نیاز برای رگ گیری و تزریق سرم ، دست های خود را بشویید. نکته ای که باید به آن دقت کنید این است که گرم کردن محل رگ با استفاده از حوله گرم یا کمپرس گرم می تواند به گشاد شدن رگ ها و رگ گیری آسان تر کمک کند. در حین رگ گیری از سوزن و سرنگ یا آنژیوکت متناسب با سن و جثه کودک استفاده کنید زیرا سوزن های بزرگتر می توانند برای کودکان دردناک تر باشند و احتمال خونریزی را افزایش دهند.بعد از اینکه محل رگ را به طور کامل ضدعفونی کردید با ملایمت و ظرافت سوزن را وارد رگ کنید. از حرکات ناگهانی و فشار زیاد خودداری کنید و به محض مشاهده خون در سرنگ یا آنژیوکت، سوزن را ثابت نگه دارید و گارو را از بازوی کودک باز کنید.محل رگ گیری را با فشار ملایم با پنبه استریل فشار دهید تا خونریزی متوقف شود.سوزن یا آنژیوکت را با استفاده از چسب یا نوار به پوست کودک محکم کنید.میزان جریان سرم را با توجه به دستور پزشک تنظیم کرده و محل رگ گیری را به طور مرتب از نظر علائم عفونت یا خونریزی بررسی کنید و در صورت مشاهده هرگونه عارضه جانبی، به پزشک یا پرستار اطلاع دهید.
در حین حادثه دچار گردن درد و یا کمر درد شدید و نگران هستید اشکالی ندارد شما نیاز مند پزشک ارتوپد هستید : ویزیت متخصص ارتوپد در منزل
عوارض رگ گیری اشتباه
رگ گیری اقدام مهمی است که به مهارت ویژه ای نیاز دارد زیرا رگ گیری اشتباه می تواند عواقب خطرناکی برای بیمار به همراه داشته باشد. برخی از این عوارض عبارتند از:
● درد و خونریزی: ورود سوزن به طور نامناسب به رگ می تواند درد شدید و خونریزی در محل رگ گیری را به دنبال داشته باشد.
● کبودی : آسیب به بافت های اطراف رگ می تواند منجر به کبودی و تجمع خون در زیر پوست شود.
● عفونت: عدم رعایت بهداشت در هنگام رگ گیری می تواند زمینه را برای ورود میکروب ها و عفونت محل رگ گیری فراهم کند.
● آسیب عصبی: در موارد نادر، رگ گیری اشتباه می تواند به اعصاب مجاور رگ آسیب برساند که منجر به درد، بی حسی یا ضعف در ناحیه مربوطه می شود.
● شوک: اگر سوزن به طور تصادفی وارد شریان شود، می تواند منجر به اسپاسم عروقی، درد شدید و افت ناگهانی فشار خون (شوک) شود.
برای پیشگیری از عوارض رگ گیری اشتباه، عاقلانه ترین کار این است که به مراکز درمانی معتبر که دارای کادری حرفه ای و مسلط هستند مراجعه نموده و با خیال راحت از خدمات رگ گیری و سرم زدن بهره مند شوید.
نکته : آیا در نزدیکتان کسی دچار سکته مغزی شده و احتیاج به نوار مغز دارد و جا به جایی او سخت است ؟ نگران نباشید مرکز همراه طب با سابقه ی بیش از 15 سال بهترین نیرو هارا برای گرفتن نوار مغز در منزل میفرستد.
تزریق سرم در منزل مناسب چه افرادی است؟
وصل سرم در منزل می تواند برای افراد مختلفی که نیاز به دریافت سرم دارند، مفید باشد. بیماران صعب العلاجی که به طور مرتب نیاز به تزریق سرم دارند، مانند بیماران مبتلا به سرطان، می توانند از طریق تزریق سرم در منزل از دردسرها و خستگی های مراجعه به مراکز درمانی رهایی یابند. گروه بعدی بیماران مسن یا کم توان که جابجا شدن و رفتن به بیمارستان یا درمانگاه برایشان دشوار و طاقت فرسا است، تزریق سرم در منزل میتواند کمک بزرگی به آنها باشد. اگر کودک شما به دلیل ترس و اضطراب، حاضر نیست که به درمانگاه یا بیمارستان بیاید، میتوانید از خدمات تزریق سرم در فضای آرام منزل برای او بهره بگیرید تا بدینوسیله از اضطرابش بکاهید.افراد مبتلا به بیماری های عفونی نیز برای جلوگیری از انتقال بیماری به دیگران می توانند سرم خود را در منزل دریافت کنند. همچنین اگر وصل سرم برای افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف در محیطی استریل و بهداشتی منزل انجام شود، خطر ابتلا به عفونت را کاهش دهد.