عمل هضم مواد غذایی در روده ها با وجود میکروارگانیسمها راحت تر پیش می رود. عوامل میکروبی موجود در دستگاه گوارش در تعادل زیستی هستند. هرگونه تغییر مثل مصرف آنتی بیوتیک ها، ایجاد زخم، از بین رفتن غشای روده ها و رکتوم یا ابتلا به بیماری های خاص می تواند موجب تکثیر بیش از حد میکروب ها شده و ثبات موجود را به هم بزند. امروزه، می توان طی یک تماس با مرکز شبانه روزی درمان در منزل برای اعزام پرستار و پزشک برای انجام انواع پانسمان زخم در منزل اقدام نمود.
علت ایجاد زخم مقعدی بزرگسالان
بیماری ها و مشکلات زیر می تواند علت ایجاد زخم های مقعدی در بزرگسالان باشد:
- رابطه جنسی مقعدی
- اسهال مزمن
- یبوست و سفتی مدفوع
- معاینه بی دقت مقعد
- اسپاسم عضلات مقعد
- ابتلا به بیماری کرون
علائم زخم مقعدی بزرگسالان
قبل از انتخاب پماد برای درمان زخم مقعدی بزرگسالان یا انجام پانسمان زخم باید با علائم و نشانه های مربوط به این وضعیت آشنا شوید که عبارتند از:
- وجود درد در حین و بعد از دفع مدفوع
- مشاهده خون در مدفوع
- احساس خارش یا سوزش در اطراف مقعد
در صورت عفونی شدن محل زخم، ویزیت متخصص عفونی در منزل را امتحان کنید.
علت دیر خوب شدن زخم های مقعدی بزرگسالان
در قسمت انتهایی راست روده؛ دریچه ای از جنس ماهیچه صاف (عضلانی) وجود دارد که از وظیفه کنترل خروج مدفوع بر عهده آن است. دو علت مهم را در رابطه با دیر خوب شدن زخم های مقعدی بزرگسالان ذکر می کنند که عبارتند از:
1. وجود اسپاسم عضلانی اسفنکتر داخلی مقعد، در نتیجه، وارد شدن فشار زیادی به کانال مقعد و عدم استراحت عضلات ناحیه مورد نظر
2. وجود جریان کم خون در ناحیه مقعد که کندی بهبود زخم را در پی خواهد داشت.
دقت کنید که هر دو عامل می تواند به طور همزمان، علت کندی بهبود زخم مقعد بزرگسالان و کودکان باشند.
وارد شوید: یافتن علت بالا رفتن ضربان قلب و سرگیجه با انجام اکو قلب در منزل
کدام پماد برای درمان زخم مقعدی بهترین است؟
از آنجایی که نرسیدن خون کافی به اطراف مقعد و اسپاسم عضلات این ناحیه، علت افزایش زمان بهبودی زخم های مقعدی در بزرگسالان و کودکان است. پس، بهترین پماد برای درمان زخم مقعدی باید بتواند همزمان با افزایش جریان خون در ناحیه مقعد، باعث شل شدن عضلات جهت کاهش اسپاسم شود.
بهترین پماد برای درمان زخم مقعدی
پمادهای زیر در زمره بهترین پماد برای درمان زخم های مقعدی هستند:
- پماد نیتروگلیسیرین. با شل کردن رگ های خونی، درد زخم های مقعدی را کم کرده و از فشار وارده بر بافت های اطراف مقعد می کاهد. عوارض مصرف پماد نیتروگلیسیرین شامل: سردرد، حالت تهوع، افزایش ضربان قلب، مشکل در تنفس، ضعف و بی حالی، تعریق می باشد.
- پماد دیلتیازم. با جلوگیری از اسپاسم عضلات اطراف کانال مقعدی و افزایش جریان خون به درمان زخم مقعدی بزرگسالان کمک میکند. از عوارض مصرف این پماد می توان به سردرد، سرگیجه، یبوست، تورم، تب، سوزش سردل، احساس خارش یا سوزش اشاره کرد.
اینجا بخوانید: آشنایی با حساسیت به غلات یا بیماری سلیاک
- پماد درموپان (دکسپانتنول). این پماد دارای خاصیت مرطوب کنندگی است و برای نرم کردن زخم های خشک شده مقعد و جلوگیری از خونریزی پس از آن خوب است. تغییرات رنگ پوست، خارش، تورم در ناحیه صورت، تنگی نفس و سرگیجه از عوارض جانبی مصرف این پماد می باشند.
- پماد تتراسایکلین. دارای خاصیت آنتی بیوتیکی است و از جای زخم را از بین می برد. هرگونه اقدامات درمانی، چه مصرف پماد برای درمان زخم مقعدی بزرگسالان باشد چه پانسمان زخم، بدون مشورت با پزشک انجام ندهید. حساسیت پوستی، استفراغ، اسهال، بثورات پوستی، کاهش اشتها، تاخیر در رشد دندان کودکان و ایجاد مشکلات کلیوی از عوارض مصرف این پماد است.
- پماد لیدوکائین. دارای خاصیت بی حس کنندگی است که در کاهش دردهای مربوط به زخم های مقعدی بزرگسالان بسیار موفق عمل می کند. از جمله عوارض مصرف این پماد می توان: افزایش ضربان قلب، احساس خواب آلودگی، غش کردن، شنیدن صدای زنگ در گوش، سرگیجه، تشنج، تاری دید و گیجی را نام برد.
ملاقات بدون نوبت با بهترین متخصص قلب تهران: ویزیت متخصص قلب در منزل
- پماد هیدروکورتیزون. کورتیکواستروئیدی که برای کاهش قرمزی، خارش، تورم یا سایر ناراحتی های ناشی از زخم های مقعدی تجویز می شود. با مصرف پماد هیدروکورتیزون ممکن است که شاهد بروز عوارض جانبی همچون: رشد موهای صورت در زنان، تیرگی پوست، نازک شدن پوست، سرگیجه، تاری دید، اسهال و آکنه باشید.
- پماد کالاندولا. بیشتر به عنوان پماد برای درمان ادرار سوختگی، آفتاب سوختگی، گزش حشرات، خشکی و ترک خوردگی پوست در کودکان کاربرد دارد تا در درمان زخم مقعدی بزرگسالان.
- پماد های نیتریک اکساید. با افزودن جریان خون در محل آسیب دیده باعث بهبودی سریعتر زخم و کاهش علائم فرد می گردد. نیترات اس وکسیدیل نمونه ای از پماد های نیتریک اکساید است.
رفع یبوست شدید و پاکسازی روده ها: با استفاده از خدمات تنقیه در منزل
نحوه استفاده از پماد برای درمان زخم مقعدی بزرگسالان
پماد را معمولاً بعد از هر بار اجابت مزاج، یعنی چند بار در روز بر روی ناحیه آسیب دیده بمالید.
درمان زخم های مقعدی بزرگسالان
برای درمان زخم های مقعدی در بزرگسالان و یا حتی کودکان می توان از داروهای خوراکی، انواع شیاف ها و پماد ها استفاده کرد. کافیست یک کرم یا شیاف کورتیکواستروئیدی (مانند هیدروکورتیزون) را برای کاهش التهاب، تسکین درد و بهبود زخم استفاده کنید. حتی ممکن است تجویز پزشک برای درمان زخم مقعد، مصرف داروهای خوراکی مانند: سوکرالفیت و سولفاسالازین باشد. پانسمان زخم نیز در موارد شدیدتر پیشنهاد می شود.
درمان خانگی برای زخم های مقعدی
اقدامات درمانی برای بهبودی زخم های مقعدی بزرگسالان شامل: اصلاح تغذیه، مصرف داروهای خوراکی و استعمال برخی از پماد هاست. در ادامه راه کارهای ضروری و مهم را میخوانید:
- نشستن در آب گرم حاوی بتادین ( به منظور ضدعفونی کردن و جلوگیری از عفونی شدن زخم)
- خوردن غذاهای آبکی، نوشیدن زیاد مایعات و افزایش مصرف فیبر. هضم آسان و دریافت زیر مغذی های مورد نیاز برای بهبودی زخم رکتوم از جمله فواید انجام این عمل است.
- اجتناب از خوردن غذاهای خشک. سفتی مدفوع، مسیری مخالف با اثر پماد برای درمان زخم مقعدی بزرگسالان را در روند درمان این نوع زخم ها طی می کند. در نتیجه، در زمان بهبودی باید از خوردن مواد غذایی مثل: بیسکویت، نخودچی، نان خشک، خرمای خشک و.. که هضم آنها به آب فراوان احتیاج دارد، خودداری کنید.