معمولا با شروع سال جدید، به طور طبیعی در هزینه ویزیت پزشکان و خدمات درمانی، درصدی افزایش را شاهد خواهیم بود.هزینههای ویزیت پزشک در سال ۱۴۰۳ مانند سال های پیش به عوامل مختلفی بستگی دارد که میتوان آنها را به دستههای کلی زیر تقسیم کرد:
1. نوع تخصص پزشک
هزینه ویزیت پزشکان عمومی به طور کلی از هزینه متخصصان و فوق تخصصان کمتر است و هزینه ویزیت متخصصان و فوق تخصصان با توجه به تخصص و تجربه آنها متفاوت خواهد بود.همچنین دستمزد پزشکان فوق تخصص به طور کلی از متخصصان و پزشکان عمومی بیشتر است.
2. محل ارائه خدمات
محل ارائه خدمات در هزینه ویزیت پزشکان نیز موثر است. هزینه ویزیت در بخش خصوصی معمولاً به طور قابل توجهی بیشتر از بخش دولتی است و هزینه ویزیت در مراکز دولتی مانند بیمارستانهای دولتی، درمانگاههای تأمین اجتماعی و مراکز بهداشتی درمانی دولتی، به طور قابل توجهی پایینتر از بخش خصوصی است. بدیهی است که هزینه ویزیت در مطب شخصی پزشکان معمولاً بیشتر از مراکز دولتی و بیمارستانهای خصوصی می باشد.
3. تجربه و شهرت پزشک
یکی دیگر از عوامل موثر در هزینه ویزیت پزشک، تجربه و شهرتش است. پزشکان باتجربه و مشهور، هزینه ویزیت بیشتری دریافت می کنند و شهرت پزشک به عوامل مختلفی مانند سوابق تحصیلی، سوابق کاری، زمینههای تخصصی و میزان رضایت بیماران بستگی دارد.
4. خدمات ارائه شده
برخی از خدمات مانند ویزیت در منزل، ویزیت در ساعات غیر کاری و مشاوره تلفنی،در افزایش هزینه ویزیت تاثیر می گذارند.
5. بیمههای درمانی
پوشش بیمههای درمانی و سیاست های بیمه گذاران در هزینههای ویزیت پزشک موثر است و میزان فرانشیز و سهم بیمه در پرداخت هزینههای ویزیت پزشک با توجه به نوع بیمه و تعرفههای آن متفاوت است.
6. شرایط اقتصادی
تورم و افزایش قیمت تجهیزات پزشکی در سال ۱۴۰۳ به طور غیرمستقیم در افزایش هزینههای ویزیت پزشک موثر است.
راههای کاهش هزینههای ویزیت پزشک در سال ۱۴۰۳
با توجه به عواملی که بر هزینههای ویزیت پزشک تاثیر میگذارند، روش هایی وجود دارد که بر کاهش هزینه ویزیت پزشک نیز موثر می باشد. مثلا استفاده از بیمه درمانی میتواند هزینه ویزیت و درمان را کاهش دهد و یا مراجعه به مراکز دولتی به دلیل پایینتر بودن قیمت تعرفه خدمات نسبت به بخش های خصوصی میتواند گزینهمناسبی باشد. جالب است بدانید که برخی از پزشکان خدمات مشاوره و ویزیت آنلاین ارائه میدهند تا هزینه بیماران را کاهش دهند.
عوامل موثر در افزایش هزینه ویزیت پزشک در سال ۱۴۰۳
1. نوع بیماری
طبیعی است که هزینههای ویزیت و درمان بیماریهای خاص و صعب العلاج معمولاً نسبت به بیماریهای رایج بالاتر است. همچنین انجام معاینات و آزمایش های تخصصی برای تشخیص و درمان بیماریهای خاص میتواند هزینه بر باشد.از دیگر عوامل موثر بر افزایش تعرفه ویزیت پزشک، طول دوره درمان است. به طور مثال، بیماریهای مزمن که نیاز به ویزیتهای مکرر و طولانی مدت دارند، هزینه بالاتری دارند.
2. موقعیت جغرافیایی
هزینههای ویزیت پزشک در کلان شهرها معمولاً بالاتر از شهرهای کوچک است و در مناطق محروم به دلیل کمبود امکانات و دسترسی محدود به خدمات درمانی و پزشک متخصص، هزینههای ویزیت متفاوت است.
3. زمان ویزیت
هزینه ویزیت در ساعات غیرکاری مانند شبها و روزهای تعطیل در برخی مراکز درمانی بیشتر از ساعات اداری می باشد.بعضی از پزشکان برای ویزیت در منزل یا ویزیت فوری، هزینه بیشتری از بیمار دریافت میکنند.هزینه ویزیت متخصص ارتوپد در منزل با تعرفه ویزیت متخصص عفونی در منزل و یا ویزیت متخصص قلب در منزل متفاوت خواهد بود.
4. نوع خدمات ارائه شده
برخی از خدمات درمانی مانند سونوگرافی، نوار قلب، فیزیوتراپی و جراحی در مطب پزشک یا بیمارستان میتواند به هزینه ویزیت اضافه کند.
5. سیاستهای کلان اقتصادی
تغییرات نرخ ارز، غالبا بر قیمت تجهیزات پزشکی وارداتی و در نتیجه هزینه ویزیت پزشک تاثیر می گذارد.
دلایل پایین تر بودن هزینه ویزیت پزشکان عمومی نسبت به متخصصان
یکی از بدیهیات در تعریف هزینه ویزیت پزشکان، این است که هزینه ویزیت پزشکان عمومی در مقایسه با تعرفه متخصصان و فوق تخصصان عمومی کمتر است. دلایل این تفاوت قیمت را در ادامه بررسی می کنیم:
1. تخصص و دوره آموزشی :
پزشکان عمومی دوره آموزشی کوتاهتری نسبت به متخصصان و فوق تخصصان گذراندهاند.متخصصان در یک رشته خاص تخصص دارند و فوق تخصصان در یک زیرشاخه خاص، مانند قلب و عروق، اطفال، تخصص دارند و دورههای تخصصی بیشتری را گذراندهاند و طبیعی است که هزینه ویزیت آنها بالاتر باشد.
2. پیچیدگی معاینات
معاینات و خدمات ارائه شده توسط پزشکان عمومی معمولاً سادهتر می باشد و متخصصان و فوق تخصصان با بیماریهای پیچیدهتر سروکار دارند و برای تشخیص و درمان آنها به دانش و مهارت تخصصی بیشتری نیاز است.
3. تقاضا برای خدمات
تقاضا برای خدمات پزشکان عمومی بیشتر از متخصصان و فوق تخصصان است زیرا معمولا ابتدا بیماران به پزشکان عمومی مراجعه می کنند و با معاینات اولیه،برای بررسی بیشتر به متخصصان و فوق تخصصان ارجاع داده میشوند.
4. ساختار نظام سلامت
در نظام سلامت ایران، تعرفه ویزیت پزشکان عمومی توسط دولت تعیین میشود و تعرفه ویزیت متخصصان و فوق تخصصان بر اساس ضرایبی از هزینه ویزیت پزشکان عمومی محاسبه میشود.
5. هزینههای مطب
هزینههای مطب پزشکان عمومی معمولاً کمتر از مطب متخصصان و فوق تخصصان است زیرا تجهیزات و امکانات تخصصی در مطب متخصصان کاربرد دارد.
6. تعهدات بیمهای
برای ویزیت پزشکان عمومی تعهدات بیمهای معمولاً بیشتر از متخصصان و فوق تخصصان است و شرکت های بیمه برای ویزیت پزشکان عمومی سهم کمتری از هزینه را از بیمار دریافت میکنند.
نکته قابل توجه این است که در برخی موارد، ممکن است هزینه ویزیت پزشکان عمومی با توجه به سابقه و تجربه آنها و یا خدمات خاصی که ارائه میدهند، بیشتر از حد معمول باشد و هزینههای ویزیت در بخش خصوصی معمولاً به طور قابل توجهی بیشتر از بخش دولتی است.
هزینههای درمان در منزل در سال ۱۴۰۳
برخی از بیماران به دلایل خاصی نیاز دادند تا از خدمات درمانی و ویزیت پزشک در منزل استفاده نمایند و با توجه به گسترش موسسه های درمانی که هماهنگی خدمات درمانی و اعزام پزشک به منزل بیمار را ارائه می دهند.نیاز بیماران مرتفع می شود.البته هزینههای درمان در منزل با مشابه خدمات در درمانگاه ها و بیمارستان ها به مراتب بالاتر است و به عوامل مختلفی بستگی دارد که میتوان آنها را به دستههای کلی زیر تقسیم کرد:
1. نوع بیماری
هزینه ویزیت و درمان بیماریهای خاص در منزل بالاتر است زیرا در این مورد، نیاز به اعزام متخصص و یا فوق تخصص می باشد.همچنین طول دوره درمان نیز در تعیین هزینههای درمان در منزل تاثیر گذار است . به طور مثال، هزینه ویزیت و درمان بیماریهای مزمن که نیاز به مراقبت و خدمات مداوم در منزل دارند، بالاتر از بیماری های حاد می باشد.
2. خدمات ارائه شده
نوع خدمات ارائه شده در منزل مانند وصل کردن سرم در منزل . تزریقات ، مراقبت از زخم ، انما در منزل ، فیزیوتراپی، پانسمان ، تعویض سوند ادرار در منزل و ... بر هزینهها تاثیر میگذارد.همچنین برای درمان برخی بیماری ها استفاده از تجهیزات خاص مانند دستگاه های اکسیژنساز، ونتیلاتور، ساکشن و سونوگرافی طبیعتا باعث افزایش هزینه می شوند.یکی دیگر از فاکتورهای تاثیر گذار بر تعرفه خدمات درمانی، نیاز به پرستار 24 ساعته یا مقطعی برای همراهی بیمار می باشد.
3. موقعیت جغرافیایی
به طور معمول هزینه درمان در منزل در کلانشهرها معمولاً بیشتر از شهرهای کوچک است.
4. موسسه های ارائه دهنده خدمات
موسسات ارائه دهنده خدمات درمان در منزل تعرفههای متفاوتی دارند و سابقه و تجربه ان موسسه، کیفیت خدمات و تخصص کادر پزشکی و پرستاری از عواملی هستند که بر میزان تعرفهها تاثیر میگذارند.
5. بیمههای درمانی
برخی بیمههای درمانی بخشی از هزینههای درمان در منزل را پوشش می دهند و میزان پوشش بیمه و نوع خدمات تحت پوشش با توجه به نوع بیمه و تعرفههای آن متفاوت است و توصیه می شود، قبل از هماهنگی برای اعزام نیروی درمانی، از پوشش بیمه ای آن خدمات مطمئن شوید.
راهکارهای کاهش هزینه درمان در منزل
با در نظر گرفتن عواملی که بر هزینههای درمان در منزل تاثیر میگذارند باید گفت که برای کاهش این هزینه ها نیز راهکارهایی وجود دارد. استفاده از بیمههای درمانی یکی از این راهکارهاست. بیمههای درمانی بخشی از هزینههای درمان در منزل را پوشش می دهند.بنابراین سعی کنید که حتما تحت پوشش یک شرکت بیمه که بخشی از هزینه های درمان در منزل را تقبل میکند ، قرار بگیرید.از آنجا که تعرفههای موسسه های مختلف متفاوت است، بنابراین منطقی به نظر میرسد که تعرفههای آنها را از قبل مقایسه کنید.یکی دیگر از روش های کاهش قیمت این است که در صورت امکان، خدمات پایه مانند تزریقات و پانسمان را در منزل خود و با کمک اعضای خانواده انجام دهید.پیشنهاد بعدی این است که از مراکز دولتی خدمات در منزل را بخواهید چون مراکز دولتی ارائه دهنده خدمات درمانی در منزل معمولاً تعرفههای پایینتری نسبت به بخش خصوصی دارند.یکی دیگر از راهکارهای کاهش قیمت، استفاده از داروهای ژنریک است که از لحاظ کارایی تفاوتی با داروهای برند ندارند ولی قیمت آنها به طور قابل توجهی پایینتر است.
و در نهایت مشاوره با پزشک قبل از انجام معاینات و خدمات پرهزینه، ضروری به نظر می رسد . با در نظر گرفتن راهکارهای فوق و مشاوره با پزشک میتوانید با توجه به بودجه خود، هزینه ویزیت پزشک و خدمات درمانی خود را مدیریت کنید.