در بیماریهای خودایمنی مانند لوپوس، به جای اینکه سیستم ایمنی از اعضای مختلف آن در برابر عفونت و بیماری مراقبت کند، به بافتها حمله میکند.این حمله باعث مشکلاتی مثل التهاب یا آسیب در سطوح و قسمتهای مختلف میشود. مبتلایان به بیماری لوپوس دورههای عودکردن و بهبود را تجربه میکنند. این عودکردن میتواند خفیف یا جدی باشد. در ادامه این مقاله قصد داریم نحوه مدیریت، علائم و سایر جزئیات مربوط به بیماری لوپوس را مورد بررسی قرار دهیم.
لوپوس چیست و چه انواعی دارد؟
لوپوس (Lupus) یک بیماری خودایمنی است که درصورت ابتلا به آن، سیستم ایمنی بهجای محافظت از بدن شما، به آن آسیب میزند و باعث التهاب در سراسر بدن میشود. برحسب جایی که سیستم ایمنی به آن آسیب میرساند، ممکن است اعضای مختلفی از بدن از جمله پوست، خون، مفاصل، کلیه، مغز، قلب و ریهها درگیر شوند. درد یا بثورات جلدی در پوست و مو به این معناست که باید از خدمات پزشک در منزل یا درمانگاه استفاده کنید.
گاهی اوقات پزشکان این بیماری را لوپوس آریتماتوز سیستماتیک با نام اختصاری SLE نیز مینامند. این شایعترین نوع لوپوس است که در سراسر بدن وجود دارد. در ادامه، به انواع دیگر این بیماری اشاره کردهایم.
لوپوس آریتماتوز جلدی: لوپوسی است که فقط پوست شما را تحت تاثیر قرار میدهد.
لوپوس ناشی از دارو: برخی داروها میتوانند علائم لوپوس را بهعنوان یک عارضه جانبی به وجود آورند. این نوع بیماری معمولا موقتی است و احتمالا پس از قطع داروی تحریککننده از بین میرود.
لوپوس نوزادی: گاهی نوزادان با بیماری لوپوس متولد میشوند. نوزادانی که از والد مبتلا به لوپوس متولد میشوند، لزوما بیمار نخواهند بود ولی خطر ابتلای آنها افزایش مییابد.
علائم لوپوس
برحسب اینکه لوپوس کدام اندام یا سیستم را تحتتاثیر قرار دهد، علائم مختلفی در سراسر بدن ایجاد میکند. ترکیب و شدت این علائم در هر فرد میتواند متفاوت باشد. گاهی این نشانهها بهقدری شدید است که روال روزانه بیمار را تحت تاثیر قرار میدهد. گاهی نیز بیمار با علائم خفیف یا بدون علامت خاصی دوره بهبودی را طی میکند. در ضمن این نشانهها معمولا بهآرامی ایجاد میشوند. در ابتدا، شاید بیمار با یک یا دو علامت روبهرو شود و سپس موارد بیشتر را مشاهده کند. برای آشنایی بیشتر با این بیماری، در ادامه به علائم آن اشاره میکنیم.
- درد عضلانی، مفاصل یا قفسه سینه (بهخصوص در زمان نفس عمیق کشیدن)
- سردرد
- بثورات جلدی
- ریزش مو
- زخمهای دهان
- خستگی
- تنگی نفس
- غدد متورم
- تورم در بازوها، پاها یا صورت
- گیجی
- لختهشدن خون
- راش پوستی
برای اطمینان از وجود این بیماری، باید بدانید راش پوستی چیست و چطور درمان میشود. گاهی اوقات نیز لوپوس میتواند بیماریها و مشکلات دیگری بههمراه آورد که در ادامه به آنها اشاره کردهایم.
- حساسیت به نور
- خشکی چشم
- افسردگی
- تشنج
- کمخونی
- سندروم رینود
- پوکی استخوان
- بیماری قلبی
- بیماری کلیوی
آیا لوپوس همان سرطان خون است؟
به استناد سایت www.medisearch.io بهعنوان یکی از منابع معتبر این مقاله، لوپوس و سرطان از جهات مختلف با یکدیگر متفاوت هستند:
.lupus is not a form of cancer
Lupus and cancer are two distinct conditions with different etiologies, treatment strategies, and prognoses. Although the two may share some general features, such as involvement of the immune system and the importance of gene-environment interactions, the underlying biology and pathogenesis of the two conditions are separate
سرطان یکی از بیماریهای سختی است که برخی تصور میکنند که همان بیماری لوپوس محسوب است. بیماری سرطان از طریق آزمایشات مختلف قابل تشخیص است؛ پس باید بدانید که آزمایش خون چه چیزهایی را نشان میدهد؟ برای اینکه با تفاوتهای این دو آشنا شوید، در ادامه آنها را از منظرهای مختلف با یکدیگر مقایسه میکنیم.
زیستشناسی زیربنایی
لوپوس آریتماتوز سیستمیک یا سایر بیماریهای خودایمنی با افزایش خطر ابتلا به انواع سرطان لنفوم یا دهانه رحم مرتبط هستند. در واقع ثابت شده که داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی بدن در افزایش خطر سرطان نقش دارند. با وجود این نکات، پزشکان هنوز ارتباط دقیق بین لوپوس با سرطان را درک نکردهاند.
درمان
لوپوس و سرطان زیربنای بیولوژیکی متفاوتی دارد و به شکلهای مختلفی از درمان نیاز دارند. برای درمان لوپوس و سرطان هنوز راهکار و داروی خاصی وجود ندارد و فقط میتوان آنها را کنترل کرد یا عوارض آنها را کاهش داد. استفاده از انواع داروها و روشهای درمانی مناسب، بر طول عمر بیماران خود ایمنی اثر میگذارد. در واقع داروهای لوپوس میزان التهاب، درد و تورم را کاهش میدهند. از طرف دیگر، برای بهبود و کنترل سرطان از روشهایی مثل عمل جراحی، مصرف دارو، شیمیدرمانی، پرتودرمانی، ایمونوتراپی و درمان دارویی استفاده میشود.
طول عمر بیماری
در نهایت، عاقبت بیماری لوپوس و سرطان با یکدیگر متفاوت است. طول عمر بیماران لوپوس برحسب شدت بیماری و ویژگیهای شخص میتواند متفاوت باشد. ضمن اینکه هر چقدر بیماری زودتر تشخیص داده شود، طول عمر بیمار هم بیشتر خواهد بود. اما طول عمر بیمار سرطانی به میزان پیشرفت بیماری، نوع سرطان و بیماریهای زمینهای دیگر بستگی دارد. در مجموع، بقای شخص در آمار جمعیتی هر دو بیماری متفاوت است و در هریک به عوامل مختلفی بستگی دارد.
در مجموع، میتوانیم نتیجه بگیریم که لوپوس، نوعی سرطان نیست و از جهات مختلف با هم تفاوت دارند. با وجود این تفاوتها، همچنان برخی افراد آنها را با هم اشتباه میگیرند. با توجه به اینکه هر دو بیماری سیستم ایمنی را درگیر میکنند، علائم مشترکی دارند و همین باعث اشتباه افراد در تشخیص میشود.
درمان لوپوس با دارو و کنترل رژیم غذایی
در روند درمانی لوپوس پوستی یا انواع دیگر آن، هدف علم پزشکی مدیریت علائم، به حداقل رساندن آسیب به اندامها و کاهش تاثیر بیماری بر زندگی روزمره فرد است. معمولا مصرف ترکیبی از انواع داروها میتواند از عودکردن و کاهش شدت علائم لوپوس جلوگیری کند. برای آشنایی بیشتر با درمان لوپوس در ادامه این داروها را بررسی میکنیم.
۱. هیدروکسی کلروکین
هیدروکسی کلروکین از داروهای ضدروماتیسمی است که علائم Lupus و روند پیشرفت آن را کاهش میدهد. از این دارو برای درمان بیماریهای دیگری مثل روماتیسم مفصلی و مالاریا هم استفاده میشود.
۲. داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID)
داروهای NSAID درد و التهاب در بدن را کاهش میدهند. پزشک تعیین میکند که کدام یک از این نوع داروها برای شما مناسب است و باید هر چند وقت یک بار آن را مصرف کنید.
۳. کورتیکواستروئیدها
یکی دیگر از داروهایی که التهاب ناشی از لوپوس مفصلی یا انواع دیگر این بیماری را کاهش میدهد، کورتیکواستروئیدها هستند. این نوع داروها بهصورت خوراکی یا تزریقی قابل مصرف هستند. برای بررسی سلامت مفاصل و استخوانها نیز میتوانید از خدمات ویزیت دکتر متخصص ارتوپد در منزل تهران استفاده کنید.
۴. سرکوبکننده سیستم ایمنی
این دسته از داروها نیز برای سرکوب و مهار سیستم ایمنی بدن در روند درمان لوپوس به شما کمک میکنند. با مصرف آنها از آسیب بافتی و التهاب جلوگیری میشود.
۵. رژیم غذایی سالم
بهطور کلی، هیچ رژیم غذایی مشخصی وجود ندارد که به درمان لوپوس کمک کند. در عوض، طیف وسیعی از مواد غذایی وجود دارد که میتوانند منجربه حفظ سلامت کلی بدن بیمار شود. پزشک برحسب نیاز هر فرد مواد غذایی خاصی را توصیه میکند. در ادامه مواد مغذی برای کنترل این بیماری را بررسی میکنیم.
- میوهها و سبزیجات
- غلات کامل مثل جو، گندم یا کینوا
- پروتئین بدون چربی مثل مرغ و ماهی
ادامه زندگی با بیماری لوپوس
در نهایت، به محض مشاهده علائم یا تطابق عکس بیماری لوپوس با بدن خود فورا به پزشک مراجعه کنید. پس از شروع مصرف دارو، اگر تصور میکنید که داروها به مدیریت بیماری کمکی نمیکند یا باعث عودشدن آن میشود، با پزشک در میان بگذارید. با اینکه زندگیکردن با یک بیماری مزمن کاری سخت است اما میتوانید با حضور یک متخصص باتجربه در راستای بهبودی و مدیریت آن قدم بردارید. همراه طب مجموعهای از پزشکان و متخصصان را گرد هم آورده تا در این راستا بهخوبی شما را یاری کند. در ضمن، با پرداخت هزینه آزمایش خون در منزل میتوانید از سلامت خود مطمئن شوید.