آزمایش چکاپ کامل در منزل با 10 درصد تخفیف + نمونه گیری رایگان
logo
user user
آزمایش خون چه بیماری هایی را نشان میدهد ؟

آزمایش خون چه بیماری هایی را نشان میدهد ؟


آزمایش خون چه بیماری هایی را نشان می‌دهد؟

شاید این سوال در ذهن بسیاری از افراد پیش بیاید که برای چه باید آزمایش خون بدهیم و آزمایش خون چه بیماری هایی را نشان می‌دهد؟ باید بگوییم که آزمایش خون می‌تواند طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها و مشکلات سلامتی را نشان دهد و با توجه به تفسیر آزمایش ، پزشک تشخیص لازم را درباره بیماری و یا عدم آن میدهد. در ادامه این نوشتار به بیماری‌هایی که توسط آزمایش خون قابل تشخیص هستند اشاره می‌کنیم.

آزمایش خود را بسپار به : ویزیت متخصص داخلی در منزل

آزمایش خون چه بیماری هایی را نشان میدهد ؟

 بیماری‌های رایجی که با آزمایش خون قابل تشخیص هستند

یک سری از بیماری ها وجود دارند که توسط آزمایش خون پزشک می‌تواند به وجود آنها در بدن فرد بیمار پی ببرد و با توجه به نتیجه آزمایش داروهای لازم را برای درمان آن توصیه و تجویز کند.این بیماری‌ها شامل بیماری‌های خونی، بیماری های قلبی ، کلیوی، کبدی، متابولیک، خودایمنی و انواع سرطان ها می‌باشند که آن‌ها را در ادامه بررسی می‌کنیم.

اعزام به موقع پرستار به منزل جهت انجام : تزریقات در منزل 

بیماری های خونی

      کم خونی یک نوع بیماری  است و زمانی رخ می‌دهد که گلبول‌های قرمز شما اکسیژن کافی را به بدن نمی‌رسانند و فرد دچار کم‌خونی می‌شود و از راه آزمایش خون این بیماری قابل تشخیص است.

      پرکاری گلبول‌های قرمز نیز زمانی رخ می‌دهد که بدن شما گلبول‌های قرمز بیش از حد تولید کند. و پزشک با توجه به نتیجه آزمایش خون، آن را تشخیص می‌دهد.

 زمانی خون فرد بیمار به راحتی لخته شود می‌تواند منجر به سکته مغزی یا حمله قلبی شود و این در آزمایش خون نمود پیدا خواهد کرد.

      سرطان خون یکی دیگر از بیماری هایی است که  سلول‌های خونی فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد و پزشکان برای اطمینان از تشخیص خود درباره این بیماری ، آزمایش خون را تجویز می‌کنند.

بیماری‌های قلبی:

      وقتی  پلاک خون در شریان‌های قلب شما تجمع یابد و جریان خون را محدود کند فرد دچار بیماری عروق کرونر می‌شود و نتیجه آن در آزمایش خون نمایان می‌شود.

      نارسایی قلبی یک نوع بیماری قلبی است و زمانی رخ می‌دهد که عضله قلب شما به درستی پمپاژ نکند پزشک متخصص قلب به راحتی از روی جواب آزمایش به وجود این بیماری پی خواهد برد : ویزیت متمخصص قلب در منزل

       هرگاه ضربان قلب فرد نامنظم باشد بیماری آریتمی رخ می‌دهد و این بیماری نیز با دادن آزمایش خون قابل تشخیص و درمان است.

بیماری‌های کلیوی:

      زمانی که کلیه‌های فرد بیمار به طور دائمی آسیب دیده باشند و نتوانند به درستی کار کنند فرد دچار بیماری کلیوی مزمن خواهد شد.

      عفونت کلیه جز آن دسته از بیماری های کلیه است و از نشانه های بارز آن در آزمایش خون این است که کلیه‌های بیمار توسط باکتری‌ها آلوده شده اند.

عفونت کلیه را به یک پزشک بسپار : ویزیت در منزل 

بیماری‌های کبد:

      حتما نام بیماری کبد چرب به گوشتان آشناست. وقتی چربی در خون یک فرد تجمع کند فرد را به این بیماری دچار خواهد کرد.

      هپاتیت از جمله بیماریهایی است که با کبد در ارتباط است  البته کبدی که توسط یک ویروس عفونی شده و با توجه به آزمایش خون قابل تشخیص است.

      وقتی کبد بیمار به سبب آسیب دائمی اسکار ایجاد کند بیماری ای به نام سیروز پدیدار می‌شود.

بیماری‌های متابولیک:

      دیابت از جمله بیماری های شایعی است که افراد زیادی درگیر آن هستند.این بیماری زمانی رخ می‌دهد که بدن شما به درستی انسولین تولید یا استفاده نکند و منجر به افزایش قند خون شود.

      بیماری تیروئید نیز همانطور که از اسمش پیداست با غده تیروئیدی که بیش از حد یا به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نکند ارتباط دارد.

      چنانچه بدن فردی مواد مغذی دریافت نکند او را به بیماری سوء تغذیه مبتلا خواهد کرد و جالب است که با توجه به نتیجه آزمایش خون ، پزشک این بیماری را نیز تشخیص می‌دهد.

از بهترین خدمات های پرستاری در منزل همراه طب : فصد خون در منزل ، ساکشن ریه در منزل

بیماری‌های عفونی:

      اچ آی وی نوعی بیماری عفونی است. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن توسط ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) مورد حمله قرار می گیرد.

      هپاتیت نیز از انواع بیماری های عفونی  محسوب می شود.‌این بیماری زمانی رخ می‌دهد که کبد بیمار توسط یک ویروس ، عفونی می شود.

      عفونت‌های باکتریایی می تواند طیف وسیعی از علائم را در بدن انسان ایجاد کند.

بیماری‌های خودایمنی:

      آرتریت روماتوئید جز آن دسته بیماری هایی است که در آن سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله می‌کند.

      در بیماری لوپوس نیز سیستم ایمنی بدن به اندام‌ها و بافت‌های بدن حمله خواهند کرد.

      چنانچه سیستم ایمنی بدن به گلوتن، پروتئینی که در گندم، جو و چاودار واکنش نشان دهد ، بیماری سلیاک خود را نشان می‌دهد.

سرطان ها :

یکی از شگفتی های پیشرفت علم و تکنولوژی این است که با توجه به آزمایش خون می‌توان به وجود انواع سرطان خون ، ریه و سینه پی برد .

سرطان خون سلول‌های خونی را تحت تأثیر قرار می‌دهد و سرطان ریه سلول‌های ریه را درگیر خواهد کرد همانطور که سرطان سینه با سلول های سینه فرد ارتباط دارد.

ما به بیان مختصری از بیماری هایی که با آزمایش خون قابل تشخیص است پرداختیم. پزشک است که می‌تواند در مورد اینکه کدام آزمایش‌ خون برای شما مناسب است، بر اساس سابقه پزشکی، علائم و موارد دیگر به شما توصیه کند.

به خاطر داشته باشید که آزمایش خون تنها ابزاری است که پزشک برای تشخیص یا نظارت بر سلامتی فرد استفاده می‌کند. وی همچنین ضمن معاینه فیزیکی ، سوالاتی در مورد سابقه پزشکی شما می پرسد و سایر آزمایش‌ها را تجویز می کند تا به درستی وضعیت شما را بررسی کند و نوع بیماری را تشخیص دهد.

انواع آزمایش خون

انواع مختلفی از آزمایش خون وجود دارد که هر کدام برای هدف مشخصی استفاده می‌شود. برخی از رایج‌ترین انواع آزمایش خون عبارتند از:

      شمارش کامل خون (CBC): با استفاده از cbc , تعداد گلبول‌های قرمز، سفید و پلاکت‌های خون شما مورد بررسی قرار می‌گیرد.

      پنل متابولیک پایه (BMP): این آزمایش سطوح الکترولیت‌ها، قند خون، عملکرد کلیه و کبد را مورد بررسی قرار می دهد.

      پنل تیروئید: سطوح هورمون‌های تیروئید توسط این آزمایش سنجیده می شود.

      آزمایش قند خون ناشتا: بعد از یک شب ناشتایی توسط این آزمایش سطح قند خون مورد  بررسی  قرار می‌گیرد.

      آزمایش هموگلوبین A1c: میانگین سطح قند خون بیمار در 2 تا 3 ماه گذشته  توسط  آزمایش هموگلوبین  مشخص می‌شود.

      آزمایش چربی خون: میزان کلسترول و تری گلیسیرید در خون بیمار مورد بررسی قرار می‌گیرد.

       آزمایش غربالگری سرطان: در درمان سرطان اولین عامل در درمان، تشخیص زود هنگام می باشد  و راه تشخیص آن آزمایش خون می باشد.

 بعد از آزمایش خون چه کنیم؟

برای جلوگیری از کم آبی بدن بعد از آزمایش دادن نوشیدن مایعات فراوان را فراموش نکنید. در صورت احساس سرگیجه یا ضعف،حتما قبل از ترک آزمایشگاه دراز بکشید و بعد از اینکه احساس کردید رو به بهبود هستید می‌توانید آزمایشگاه را ترک نمایید. فراموش نکنید که فشار دادن ملایم محل نمونه گیری به مدت 5 تا 10 دقیقه برای جلوگیری از خونریزی ضروری است.

و در صورت مشاهده تورم، قرمزی یا درد در محل نمونه گیری، با پزشک خود تماس بگیرید یا به آزمایشگاه مراجعه نمایید.

مواردی که باید قبل از آزمایش خون به آنها توجه کنید

حتما مواردی پیش آمده که پزشک به شما توصیه کرده است که قبل از انجام برخی از آزمایش‌های خون نیاز به ناشتا بودن دارید.به این معنی است که شما باید قبل از آزمایش برای چند ساعت که پزشک توصیه می‌کند چیزی نخورید و ننوشید.

همچنین ممکن است لازم باشد قبل از انجام برخی از آزمایش‌های خون، داروهای خود را مصرف نکنید و به طور موقت قطع کنید.بنابراین ضروری است که حتماً قبل از انجام هرگونه آزمایش خون با پزشک خود درباره داروهای مصرفیتان صحبت کنید.

اینجا را بخوانید : آزمایش قند خون 

خطرات آزمایش خون

آزمایش خون یک روش نسبتاً ایمن است. با این حال، ممکن است خطرات جزئی نیز در این مورد وجود داشته باشد. این خطرات عبارتند از :  کبودی یا درد در محل نمونه‌گیری، سرگیجه یا غش، خونریزی بیش از حد

بیماری هایی که آزمایش خون تشخیص میدهد ؟

برای چه آزمایش هایی باید ناشتا باشیم؟

یکی از سوال هایی که موقع تجویز آزمایش از پزشک خواهید پرسید این است که آیا باید ناشتا باشید یا خیر. خوب است بدانید که  آزمایش‌هایی که نیاز به ناشتا بودن دارند، سطح مواد خاصی در خون را اندازه‌گیری می‌کنند که تحت تأثیر غذا و نوشیدنی قرار خواهند گرفت .  معمولا آزمایش‌هایی که به ناشتایی نیاز دارند شامل آزمایش قند خون ناشتا است . این آزمایش سطح قند خون فرد را بعد از یک شب ناشتایی بررسی می‌کند. پنل متابولیک پایه سطوح الکترولیت‌ها، قند خون، عملکرد کلیه و کبد را بررسی می کند و برای این آزمایش نیاز است که فرد ناشتا باشد.یکی دیگر از آزمایش هایی که برای انجام آن نیاز است تا فرد ناشتا باشد پنل تیروئید ایت که هورمون‌های تیروئید را بررسی کرده و سطح آن در نتیجه آزمایش نشان داده می‌شود.چربی خون نیز آزمایشی است که سطوح کلسترول و تری گلیسیرید را در خون بیمار بررسی می‌کند و نیاز به ناشتایی دارد.

سطح آهن خون بیمار با استفاده از آزمایش آهن بررسی می شود. اگر نیاز است که سطح ویتامین B12 ،اسید اوریک چک شود نیز باید ناشتا باشید.

مقاله پیشنهادی : دستگاه ساکشن چیست ؟ 

مدت زمان ناشتایی  برای آزمایش

مدت زمان ناشتایی مورد نیاز برای هر آزمایش  میتواند متفاوت باشد. به طور کلی معمولا 8 تا 12 ساعت ناشتایی قبل از آزمایش خون پیشنهاد میشود. ولی برخی از آزمایش‌ها ممکن است به ناشتایی بیشتر یا کمتر نیاز داشته باشند‌ و تشخیص و نظر پزشک است که تعیین میکند برای آزمایش خود چه مدت باید ناشتا باشید.

‌نظرات کاربران