استفاده از قرص ال دی یکی از رایجترین روشهای پیشگیری از بارداری است. این قرص ترکیبی از دو هورمون زنانه، استروژن و پروژسترون است. در این مقاله به معرفی این قرص می پردازیم و عملکرد،کاربرد و عوارض آن را بررسی خواهیم کرد.
ترکیبات قرص ال دی
قرص ال دی نوعی قرص ضدبارداری است و حاوی ترکیبی از دو هورمون زنانه می باشد. این دو هورمون عبارتند از:
● استروژن
این هورمون به تنظیم چرخه قاعدگی و ضخامت پوشش داخلی رحم کمک میکند.
● پروژسترون
از تخمکگذاری جلوگیری کرده و باعث میشود که پوشش داخلی رحم برای لانهگزینی تخمک آماده نباشد.
امکان دارد که ترکیبات دقیق قرص ال دی بسته به برند و نوع قرص کمی متفاوت باشد. اما به طور کلی، این قرصها حاوی مقدار مشخصی از اتینیل استرادیول (نوعی استروژن) و نورژسترل یا لوونورژسترل (انواع مختلف پروژسترون) هستند.
چرا از قرص ال دی استفاده میشود؟
قرص ال دی کاربردهای زیادی دارد . اصلیترین کاربرد قرص ال دی ، پیشگیری از بارداری است.
تنظیم کردن قاعدگی از ویژگی های این قرص است به طوری که میتواند قاعدگیهای نامنظم را منظم کرده و از خونریزی شدید جلوگیری کند.
از دیگر کاربردهای قرص ال دی میتوان به کاهش دردهای قاعدگی اشاره کرد. در بسیاری از خانمها، قرص ال دی دردهای قاعدگی را تا حدی کاهش می دهد.از دیگر موارد استفاده قرص های ال دی، درمان برخی بیماریهای زنان مانند کیستهای تخمدان و آندومتریوز است که با تجویز پزشک قابل استفاده است.
قرص ال دی چگونه عمل میکند؟
قرص ال دی با مکانیسمهای مختلفی از بارداری جلوگیری میکند. توقف تخمکگذاری و جلوگیری از آزاد شدن تخمک از تخمدان مهمترین اثر قرص ال دی است. قرص ال دی مخاط دهانه رحم را غلیظتر کرده و عبور اسپرمها را به سمت رحم دشوار میسازد و باعث می شود بارداری به وقوع نپیوندد.قرص ال دی همچنین باعث نازک شدن پوشش داخلی رحم می شود و در صورت لقاح تخمک، لانهگزینی آن را سخت میکند.
مزایای استفاده از قرص ال دی
بسیاری از بانوان قرص ال دی را به جهت مزایای زیادی که دارد انتخاب می کنند. قرص ال دی در صورت مصرف صحیح، اثربخشی بالایی نیز دارد.این قرص چرخه قاعدگی را منظم میکند. از مزایای دیگر قرص ال دی این است که در بسیاری از خانمها، ضمن اینکه خونریزی قاعدگی را کاهش میدهد.باعث تقلیل و تسکین دردهای قاعدگی نیز می شود. کاهش خطر برخی بیماریها مانند سرطان تخمدان و آندومتریوز نیز باعث می شود که قرص ال دی مورد استقبال برخی خانم ها قرار بگیرد.
عوارض جانبی قرص ال دی
مصرف قرص ال دی مانند هر داروی دیگری، ممکن است عوارضی داشته باشد که در برخی خانمها شدیدتر و در برخی دیگر خفیفتر است. برخی از عوارض شایع عبارتند از تهوع و استفراغ ، سردرد ، حساسیت سینهها ، تغییر در میل جنسی ، افزایش وزن و لکهبینی بین قاعدگیها
نکات مهم درباره مصرف قرص ال دی
● قبل از مصرف قرص ال دی حتما با پزشک خود مشورت کنید و خودسرانه آن را مصرف ننمایید.
● برای حداکثر اثربخشی، ال دی باید به طور منظم و در ساعت مشخصی مصرف شود.
● در صورت فراموش کردن یک قرص، باید هر چه سریعتر آن را مصرف کنید و درباره زمان مصرف دوز بعدی با پزشک خود مشورت کنید.
● برخی داروها با قرص ال دی تداخل دارند، بنابراین به پزشک خود اطلاع بدهید که چه داروهایی مصرف می کنید.
قرص ال دی و کیست تخمدان
قرص ال دی اغلب برای درمان کیستهای تخمدان تجویز میشود زیرا این قرص با تنظیم هورمونهای زنانه، به کوچک شدن و ناپدید شدن کیستها کمک میکند.به طوری که این قرص با تنظیم سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون، از رشد بیش از حد فولیکولهای تخمدان جلوگیری کرده و در نتیجه احتمال تشکیل کیست را کاهش میدهد.همچنین قرص ال دی میتواند به کاهش درد ناشی از کیستهای تخمدان کمک کند.بسیاری از زنانی که کیست تخمدان دارند، قاعدگیهای نامنظمی هم تجربه میکنند و قرص ال دی با تنظیم سیکل قاعدگی، به بهبود این وضعیت کمک میکند.اینکه چه زمانی قرص ال دی برای کیست تخمدان موثر است باید بدانید که قرص ال دی معمولاً برای درمان کیستهای عملکردی کوچک و بدون عارضه موثر می باشد.همچنین اگر کیست ساده و خوشخیم باشد، قرص ال دی میتواند به درمان آن کمک کند.البته برای کیستهای بزرگ یا پیچیده،به درمانهای دیگری مانند جراحی نیاز می باشد. اگر کیست شما بسیار بزرگ است یا درد شدیدی دارید و یا اینکه کیست پس از چند دوره مصرف قرص ال دی، کوچک نشد یا دوباره بزرگ شد و چنانچه علائم دیگری مانند تب، لرز یا خونریزی غیر طبیعی واژن دارید حتما به پزشک متخصص زنان مراجعه نمایید.
نحوه مصرف قرص ال دی برای پریود نشدن
استفاده از قرصهای ضدبارداری مانند ال دی برای جلوگیری از قاعدگی باید تحت نظر پزشک انجام شود و خودسرانه توصیه نمیشود. این روش ممکن است برای برخی افراد مناسب باشد، اما برای برخی دیگر عوارض جانبی داشته باشد.
چگونه قرص ال دی باعث جلوگیری از قاعدگی میشود؟
عملکرد قرصهای ضدبارداری ال دی بدین صورت است که این قرص با تنظیم سطح هورمونهای زنانه ، از تخمکگذاری جلوگیری کرده و باعث میشود پوشش داخلی رحم به طور مداوم نازک بماند و در نتیجه ، خونریزی قاعدگی اتفاق نیفتد.
به تعویق انداختن قاعدگی برای همه خانمها مناسب است؟
این نکته را باید در نظر گرفت که بدن هر فردی با دیگری متفاوت است و واکنشهای متفاوتی نیز به تغییرات هورمونی نشان میدهد.این امکان وجود دارد که به تعویق انداختن قاعدگی با استفاده از قرصهای ضدبارداری یا سایر روشها، عوارضی مانند افزایش وزن، تغییر در خلق و خو و لخته شدن خون و سایر مشکلات سلامتی را به همراه داشته باشد و برخی از خانمها به دلایل پزشکی نباید قاعدگی خود را به تعویق بیندازند و در نظر داشته باشند که قاعدگی ،بخشی طبیعی و انکار ناپذیر از چرخه زندگی زنان است و برخی از بانوان با جلوگیری از آن، احساس ناراحتی یا اضطراب می کنند.
چه زمانی به تعویق انداختن قاعدگی با قرص ال دی میتواند مفید باشد؟
برای زنانی که قاعدگیهای بسیار دردناک دارند، به تعویق انداختن موقت قاعدگی میتواند به کاهش درد و ناراحتی آنها کمک کند.همچنین در برخی موارد، مانند سفر یا وقایع مهم زندگی، به عقب انداختن قاعدگی برای راحتی بیشتر مفید است.برای زنانی که خونریزی قاعدگی بسیار شدید دارند طوری که این خونریزی کیفیت زندگی آنها را تحت تأثیر قرار داده، به تعویق انداختن قاعدگی میتواند کمک کننده باشد.
چه زمانی باید از به تعویق انداختن قاعدگی خودداری کرد؟
● هرگز بدون مشورت با پزشک و به توصیه اطرافیان،در مورد به تعویق انداختن قاعدگی، تصمیم نگیرید.
● چنانچه سابقه لخته شدن خون، سرطان سینه یا رحم، یا سایر بیماریهای زمینهای دارید، باید با پزشک در خصوص مصرف ال دی جهت به تعویق انداختن پریودتان، مشورت کنید.
● اگر سیگار میکشید و سن شما بالای 35 سال است،این روش به تعویق انداختن را فراموش کنید.
چه روشهایی برای به تعویق انداختن قاعدگی وجود دارد؟
گاهی بنا به دلایلی، خانمی تصمیم میگیرد که دوره پریودش را چند روزی به تعویق بیاندازد، بنابراین با مشورت و تجویز پزشک متخصص زنان میتواند یکی از روش های زیر را امتحانکند:
● قرصهای ضدبارداری
رایجترین و شایعترین روش عقب انداختن پریود ، استفاده از قرص است. قرص های ضد بارداری با تنظیم هورمونها باعث میشوند که پوشش داخلی رحم به طور مداوم نازک بماند.
● IUDهای هورمونی
دستگاههای IUD با آزاد کردن هورمونها در رحم، از تخمکگذاری جلوگیری کرده و باعث میشوند که پوشش داخلی رحم نازک بماند.
● تزریقهای هورمونی
این روش نیز با تنظیم هورمونها, به جلوگیری از قاعدگی و تعویق آن کمک میکند.
عوارض قرص ال دی بر اعصاب
بله، یکی از عوارض جانبی که برخی از زنان هنگام مصرف قرص ال دی تجربه میکنند، تغییرات خلق و خو و تاثیر بر اعصاب است. این تغییرات میتوانند شامل احساس افسردگی، اضطراب، تحریکپذیری یا بیحالی باشد.مشکل در تمرکز، فراموشی و کاهش تمرکز نیز در پی مصرف ال دی برای برخی بانوانپیش می آید.از دیگر عوارض مصرف این قرص، افزایش یا کاهش اشتها، مشکل در خوابیدن یا خوابآلودگی بیش از حد خواهد بود.قرصهای ضدبارداری مانند ال دی حاوی هورمونهای زنانه هستند که بر تعادل هورمونی بدن تأثیر میگذارند. این تغییرات هورمونی میتوانند بر عملکرد مغز و سیستم عصبی مرکزی تأثیر گذاشته و منجر به تغییرات خلقی و عاطفی می شوند.
عوامل موثر بر شدت عوارض عصبی ناشی از مصرف قرص ال دی
از عوامل موثر بر شدت این عوارض میتوان به نوع و دوز هورمونها اشاره کرد زیرا ترکیبات مختلف قرصهای ضدبارداری میتوانند عوارض متفاوتی نیز داشته باشند.افرادی که سابقه اختلالات خلقی دارند،حساسیت بیشتری به تغییرات هورمونی نشان می دهند. برخی مطالعات نشان داده که زنان جوانتر بیشتر در معرض تغییرات خلقی و رفتاری ناشی از قرصهای ضدبارداری می باشند.
اگر تغییرات خلقی شما در پی مصرف ال دی، شدید یا آزاردهنده است، حتماً با پزشک متخصص زنان در منزل مشورت کنید. او ممکن است نوع قرص یا دوز آن را تغییر دهد و یا اینکه درمانهای دیگری را پیشنهاد کند. همچنین تغذیه سالم، ورزش منظم و خواب کافی و روش های مدیریت استرس میتوانند به بهبود خلق و خو کمک کنند.