شاید برایتان جالب باشد بدانید در بدن انسان پروتئین های زیادی وجود دارد و این پروتئین ها نقش حیاتی در سیستم بدن انسان بازی می کنند زیرا آنها به عنوان مسئول کاتالیزور واکنش های شیمیایی، ساختار سلول ها و بافت ها، حمل و نقل مواد مغذی و مولکول ها، دفاع در برابر عفونت و تنظیم فرآیندهای مختلف بدن عمل به شمار میآیند. حال این سوال مطرح میشود که آیا همه پروتئین های بدن به خوبی عمل میکنند و سالم هستند؟ برای اینکه جواب این سوال را بیابیم باید پروتئین ها را مورد آزمایش قرار دهیم و تستی که مناسب این کار است به نام آزمایش پروتئین الکتروفورز شناخته شده است.این آزمایش ابزاری قابل ارزش برای بررسی سلامت کلی پروتئین های بدن و تشخیص بسیاری از بیماریها میباشد.
برای انجام تزریق سرم در منزل بدون دردسر و صرفه جویی در زمان هزینه کلیک کنید .
نحوه عملکرد آزمایش پروتئین الکتروفورز
در آزمایشگاه ها،برای انجام آزمایش پروتئین الکتروفورز، نمونه ای از خون یا ادرار را روی ژل مخصوصی تحت تاثیر جریان الکتریکی قرار میدهند. پروتئین های مختلف با توجه به اندازه، بار و شکل خود با سرعت های متفاوتی در ژل حرکت می کنند. پس از جداسازی، پروتئین ها با رنگ آمیزی مخصوص قابل مشاهده می شوند و الگوی مشخصی را ایجاد می کنند. که کار تشخیص را با توجه به این الگو برای پزشکان به جهت تفسیر آسان میکنند.الگوی پروتئین در آزمایش الکتروفورز به صورت نوارهایی با ارتفاع و عرض های مختلف نشان داده میشود. هر نوار نشان دهنده نوع خاصی از پروتئین در خون است و تعداد، ارتفاع و عرض این نوارها اطلاعات مهمی در مورد سلامت پروتئین های بدن ارائه میدهد و به تشخیص بیماری های مختلف کمک شایانی میکند.
دسترسی به متخصص ارتوپد اونم داخل منزل : ویزیت متخصص ارتوپد در منزل
● آلبومین ها بلندترین نوار میباشند و حدود 60 درصد از پروتئین ها را تشکیل می دهند.
● گلوبولین ها که پنج دسته هستند و زیر نوار آلبومین ظاهر می شوند.
● فیتوبرینوژن نیز نوار باریکی در زیر نوارهای گلوبولین ها است
این یک الگوی طبیعی الکتروفورز است و هر گونه تغییرات در الگوی پروتئینی مذکور میتواند نشان دهنده افزایش یا کاهش سطح پروتئین های خاص و نشان دهنده بیماری های مختلف مانند بیماری کبدی، کلیوی، التهابی یا خودایمنی باشد.
نکته : دچار خونریزی شدید در پریودی شده اید ؟ پس بخوانید.
کاربرد آزمایش پروتئین الکتروفورز
آزمایش پروتئین الکتروفورز کاربردهای متعددی در تشخیص و پایش بیماری ها دارد.این آزمایش میتواند برای شناسایی افزایش یا کاهش سطح پروتئین های خاص در خون یا ادرار که نشان دهنده بیماری های مختلف مانند بیماری های کلیوی، بیماری های کبدی، عفونت ها، کم خونی، سوء تغذیه و برخی از انواع سرطان است،به کار گرفته شود.تغییرات در الگوی پروتئین ها می تواند به پزشکان در ارزیابی شدت و پیشرفت بیماری های مختلف مانند بیماری های التهابی و بیماری های خودایمنی کمک کند.آزمایش پروتئین الکتروفورز ابزار مناسبی برای پایش پاسخ بیمار به درمان های مختلف مانند شیمی درمانی، ایمونوتراپی و پیوند عضو میباشد.
انواع الکتروفورز پروتئین
دو نوع اصلی الکتروفورز پروتئین وجود دارد و متداول ترین نوع الکتروفورز پروتئین،الکتروفورز زونال است که بر روی ژل آگار یا سلولز انجام می شود. نوعی از الکتروفورز زونال به نام ایمونوفیکساسیون نیز در بدن موجود میباشد که از آنتی بادی های خاص برای شناسایی و تایید پروتئین های غیرطبیعی در خون یا ادرار استفاده می کند.
از خدمات مهم همراه طب میتونم به خدمات فیزیوتراپی در منزل و پرستاری در منزل اشاره کنم.
نحوه تفسیر نتایج آزمایش پروتئین الکتروفورز
جالب است بدانید تفسیر نتیجه آزمایش پروتئین الکتروفورز به عوامل مختلفی از جمله سن، جنسیت، وضعیت سلامتی کلی و داروهای مصرفی بیمار بستگی دارد و در همه افراد نتایج یکسان نمیباشد. الگوی طبیعی پروتئین ها شامل تعدادی باند با اندازه ها و شدت های مختلف است. هرگونه انحراف از این الگو در حقیقت نوعی ناهنجاری است که می تواند نشان دهنده یک مشکل در سلامتی انسان باشد و این آزمایش ایمن و سرپایی کاملا این الگوهای طبیعی و غیر طبیعی را نشان میدهد.درست است که با آزمایش ساده ای سروکار داریم ولی با این حال، در برخی موارد ممکن است عوارضی مانند خونریزی، درد یا کبودی در محل نمونه گیری ایجاد شود.
آزمایش پروتئین الکتروفورز به تنهایی برای تشخیص قطعی بیماری کافی نیست. تفسیر نتایج باید در کنار سایر آزمایشات و معاینات پزشکی انجام شود پس برای اطمینان خاطر بیشتر در انتخاب پزشک متخصص و آزمایشگاه دقت لازم را به عمل آورید تا نتیجه ای دقیق و درمانی اصولی را پیش رو داشته باشید.
در برخی موارد، افزایش یا کاهش سطح پروتئین ها ممکن است نشان دهنده یک بیماری جدی باشد که نیاز به درمان دارد اما ممکن است تغییرات پروتئین ها بی ضرر یا ناشی از عوامل موقتی مانند عفونت یا کم آبی بدن باشد که جای نگرانی نیست. بنابراین، تفسیر دقیق نتایج آزمایش الکتروفورز پروتئین فقط توسط پزشک متخصص با در نظر گرفتن تمام اطلاعات مربوطه امکان پذیر است. پزشک شما با توجه به نتایج آزمایش، سابقه پزشکی و معاینه فیزیکی، در مورد خطرناک بودن یا نبودن نتایج و اقدامات لازم برای شما توضیح خواهد داد. بنابراین خودسرانه آزمایش را تفسیر نکنید و درباره نتیجه آزمایش با توجه به سابقه ذهنی یا حرف اطرافیان پیش داوری ننمایید.
چه زمانی باید آزمایش الکتروفورز پروتئین را انجام دهیم؟
همانطور که پیش تر گفتیم آزمایش الکتروفورز پروتئین، آزمایشی است که به بررسی سلامت کلی پروتئین ها در بدن و کمک به تشخیص بیماری های مختلف می پردازد. در اینجا این سوال مطرح میشود که چه زمانی نیاز است تا آزمایش الکتروفورز پروتئین تجویز شود؟ وقتی شما علائم یا نشانههایی دارید که ممکن است نشان دهنده مشکل پروتئینی باشد، مانند تورم بدون دلیل، خستگی، ضعف عضلانی، درد مفاصل، بثورات پوستی، تب، عفونت، کم اشتهایی، کاهش وزن، ادرار تیره یا کف آلود .پزشک تشخیص میدهد تا آزمایش پروتئین الکتروفورز را برای شما تجویز کند.همچنین سابقه خانوادگی بیماری های مرتبط با پروتئین مانند بیماری کلیوی، کبدی، میلوم مالتیپل، بیماری های التهابی یا خودایمنی یکی از دلایل تجویز این آزمایش توسط پزشک معالج می باشد.اگر هم به بیماریهای زمینه ای مانند فشار خون بالا، دیابت و یا بیماری های قلبی دچار هستید، شما کاندیدای مناسبی برای انجام این آزمایش میباشید . پزشکان معمولا برای پایش پاسخ به درمان توسط شیمی درمانی، ایمونوتراپی یا پیوند عضو معمولا این آزمایش بهره میگیرند.ناگفته نماند که این آزمایش به طور منظم برای افرادی که در معرض خطر ابتلا به بیماری های پروتئینی هستند انجام میشود. مانند افراد مسن، افراد با سابقه خانوادگی یا مبتلا به بیماری های زمینه ای.
اگر اقوامتان به دلیلی بیماری ای یا کهولت سن دچار فوتی آن شده است ؟ مرکز همراه طب بهترین پزشک هارا برای صدور گواهی فوت در منزل به منزل شما میفرستد.
اقدامات لازم قبل از انجام آزمایش پروتئین الکتروفورز
آزمایش پروتئین الکتروفورز به طور کلی یک آزمایش سرپایی و ایمن است، اما برای اطمینان از حصول بهترین نتیجه و جلوگیری از بروز هرگونه مشکل یک سری ملاحظات باید رعایت شود. در ادامه به این موارد اشاره خواهیم کرد تا با آمادگی کامل در آزمایشگاه حاضر شوید و به جهت ایجاد نتیجه دقیق آزمایش، همکاری لازم را با پزشک و مسئولین آزمایشگاه به عمل آورید.
● از شما خواسته می شود که ۱۲ ساعت قبل از آزمایش ناشتا (به جز آب ) باشید.ناشتا بودن به بدن شما اجازه می دهد تا از ذخایر چربی خود برای انرژی استفاده کند، که به نوبه خود باعث کاهش سطوح تری گلیسرید در خون شما می شود. تری گلیسرید بالا می تواند نمونه خون را کدر کرده و تفسیر دقیق نتایج را دشوار کند. همچنین انجام آزمایش با معده خالی راحت تر است و این مسئله به ویژه برای افرادی که مستعد حالت تهوع یا سرگیجه هستند، مهم است.
● بهتر است قبل از آزمایش، غذاهای پر پروتئین که سطح پروتئین ها را در خون شما به طور موقت تغییر میدهند را مصرف نکنید. در غیر اینصورت تفسیر نتایج آزمایش دشوار شده و ممکن است منجر به تشخیص نادرست یا گمراه کننده شود. توجه داشته باشید که برخی از غذاها و نوشیدنی ها می توانند با مواد شیمیایی که در آزمایش استفاده میشوند، واکنش نشان داده و نتایج را به طور دقیق نشان ندهد . به عنوان مثال، نوشیدن شیر یا آب پرتقال سطح کلسیم در خون را افزایش میدهد و بر الگوی پروتئین ها در آزمایش تأثیر میگذارد.پس توصیه میشود از مصرف این نوشیدنی ها و غذاهایی که پزشک شما را از خوردن آن ها قبل از آزمایش منع میکند، خوددرادی نمایید.
آگاهی خود را بالا ببرید : کم کاری تیروئید
● ممکن است لازم باشد مصرف برخی از داروهای خود را قبل از آزمایش پروتئین الکتروفورز موقتا قطع کنید. البته شما باید نام تمام داروهایی که مصرف میکنید را به پزشکتان اعلام کنید. او به شما اطلاع می دهد که کدام داروها را باید قطع کنید و چه زمانی باید مصرف آنها را دوباره شروع کنید.