شاید بهجرئت بتوان گفت که کشف آمپول پنی سیلین، یکی از مهمترین رویدادهای پزشکی در جهان محسوب میشود. جالب است بدانید که پزشکی اسکاتلندی بهنام الکساندر فلمینگ در سال ۱۹۲۸ بهطور تصادفی پنیسیلین را کشف کرد. او در حال مطالعه نوعی باکتری بود که متوجه شد بهطور اتفاقی قارچی بهنام پنیسیلیوم در ظرف کشت این باکتری رشد کرده است و اطراف این قارچ، ناحیهای بدون رشد باکتری وجود دارد.
فلمینگ تحقیقات خود را روی این پدیده شروع کرد و دریافت که این قارچ، مادهای را ترشح میکند که میتواند باکتریها را از بین ببرد. او نام این ماده را پنیسیلین گذاشت و به مطالعه خواص آن پرداخت. کشف پنیسیلین انقلاب عظیمی در درمان عفونتهای باکتریایی ایجاد کرد و همواره جان میلیونها نفر را در سراسر جهان نجات داده و میدهد. کشف پنیسیلین راه را برای توسعه داروهای آنتیبیوتیک دیگر نیز هموار نمود و باعث پیشرفت چشمگیری در علم پزشکی شد. در ادامه درباره عملکرد آمپول پنی سیلین، انواع، عوامل موثر در انتخاب نوع آن، مزایا، حساسیت و سایر جزئیات مربوط به آن صحبت میکنیم.
مراحل عملکرد پنی سیلین در بدن انسان
اکنون برای شما این سوال مطرح میشود که پنی سیلین 633 چگونه و طی چه مراحلی باعث از بینبردن عفونت در بدن میشود. باید بگوییم که ابتدا پنیسیلین بهراحتی از طریق منافذ موجود در دیواره سلولی باکتری به داخل آن نفوذ کرده سپس به آنزیمهای خاصی بهنام پنسیلینبیندینگ پروتئینها متصل میشود. این آنزیمها برای ساخت دیواره سلولی باکتری ضروری هستند و با اتصال پنیسیلین به این آنزیمها، فعالیت آنها مختل میشود. در نتیجه، باکتریها نمیتوانند دیواره سلولی جدید بسازند. و رفتهرفته ضعیف و ضعیفتر میشوند و بهراحتی توسط سیستم ایمنی بدن از بین میروند. با امکان تزریقات در منزل میتوانید این عملکرد و روند درمان را بهبود ببخشید.
انواع آمپول پنی سیلین برای چیست؟
شاید با شنیدن نام آمپول پنی سیلین به نظرتان بیاید که فقط یک نوع پنیسیلین وجود دارد که آن هم بهصورت عضلانی تزریق میشود. ولی در واقع اینطور نیست. در ادامه، شما را با انواع آمپول پنی سیلین آشنا خواهیم کرد تا با آگاهی بیشتری نسبت به این داروی نجاتبخش به مقابله با بیماری بپردازید. پنیسیلین در اشکال مختلفی، از جمله آمپول، موجود است. هر نوع آمپول پنی سیلین ویژگیها و کاربردهای خاص خود را دارد که البته تشخیص نوع آن به عهده پزشک خواهد بود.
- بنزیل پنیسیلین: این نوع پنیسیلین اولین نوع کشفشده آن است و برای درمان انواع مختلف عفونتهای باکتریایی مانند ذاتالریه، مننژیت و سپسیس استفاده میشود و بهصورت عضلانی یا وریدی بههمراه تزریق سرم انجام میشود.
- پروکائین پنیسیلین: این نوع پنیسیلین بهآرامی از محل تزریق جذب میشود و برای عفونتهایی که نیاز به درمان طولانیمدت دارند، مناسب است و بهصورت عضلانی تزریق میشود.
- بنزاتین پنیسیلین: این نوع پنیسیلین بهمدت طولانیتری در بدن باقی میماند و به همین دلیل برای پیشگیری از عفونتهای مکرر، مانند تب روماتیسمی استفاده میشود. بهصورت عضلانی یا داخل وریدی همراه با تزریق سرم انجام میشود.
- پنیسیلین V: این نوع پنیسیلین بهصورت خوراکی نیز موجود است و برای درمان عفونتهای خفیف تا متوسط باکتریایی کاربرد دارد.
در زمان بروز بیماریها میتوانید از هریک از این آمپولها متناسب با تشخیص پزشک استفاده کنید. در ضمن با خدماتی مثل تزریقات یا تنقیه در منزل میتوانید سرعت بهبودی را افزایش دهید.
عوامل موثر در انتخاب نوع آمپول پنی سیلین
اینکه از انواع پنی سیلین که به آن اشاره کردیم، کدام مورد برای شما مناسب است به تشخیص پزشک بستگی دارد. پس از ویزیت متخصص داخلی در منزل یا درمانگاه، با توجه به نوع عفونت و شدت آن، سن، وضعیت سلامتی شما و سابقه آلرژی نوع آمپول پنی سیلین تشخیص داده میشود. در ادامه به این عوامل تاثیرگذار بر انتخاب پنیسیلین میپردازیم.
نوع عفونت: برخی از انواع پنی سیلین برای بعضی از عفونتها موثرتر از سایرین هستند.
شدت عفونت: عفونتهای شدید ممکن است به دوزهای بالاتری از پنیسیلین یا مدت درمان طولانیتری نیاز داشته باشند.
سن و وضعیت سلامتی: دوز و نوع پنیسیلین در کودکان و افراد سالمند یا کسانی که به بیماریهای خاص مبتلا هستند، ممکن است متفاوت باشد.
سابقه آلرژی: اگر سابقه آلرژی به پنیسیلین یا سایر آنتیبیوتیکها دارید، پزشک نوع دیگری از آنتیبیوتیک را برای شما تجویز خواهد کرد.
مرکز همراه طب بهغیر از انجام آزمایش در منزل آزمایشهای دیگری که مختص به زنان نیز باشد را در منزل با بهترین شرایط و تمیزترین شکل ممکن انجام میدهد.
مزایای تزریق آمپول پنی سیلین
بسیاری از افراد زمانی که متوجه میشوند پزشک برای درمان بیماری آنها تزریق سرم و یا پنیسیلین را تجویز میکنند احساس خوشایندی دارند؛ زیرا کم و بیش میدانند که تزریق پنی سیلین سریعترین راه برای رساندن آنتیبیوتیک به جریان خون است و برای درمان عفونتهای شدید که نیاز به درمان سریع دارند، راه میانبر محسوب میشود و میتوانند زودتر از شر بیماری خلاص شوند.
همچنین تزریق پنی سیلین میتواند سطوح خونی ثابتی از آنتیبیوتیک را در بدن حفظ کند و باعث از بین بردن عفونت در بدن میشود. برخلاف پنیسیلین خوراکی، تزریق پنیسیلین تحت تأثیر اسید معده یا مشکلات گوارشی قرار نخواهد گرفت و تضمین میکند که بدن تمام آنتیبیوتیک را جذب کند.
تزریق آمپول پنیسیلین برای افرادی که نمیتوانند داروهای خوراکی را بهدلیل تهوع، استفراغ یا اسهال مصرف کنند، گزینه مناسبی است. برای درمان اسهال ناشی از مصرف دارو یا بیماری، باید تغذیه خود را کنترل کنید.
معایب تزریق آمپول پنی سیلین
همانطور که مزایایی پنیسیلین را ذکر کردیم، بهتر است بدانید که این آمپول میتواند دردناک باشد، بهخصوص اگر تزریق بهصورت عضلانی باشد. تزریق سرم و یا پنیسیلین میتواند برای برخی افراد بهخصوص کودکان ناراحتکننده باشد.
درصورت عدماستریل صحیح تجهیزات، تزریق پنی سیلین میتواند خطر عفونت را بههمراه داشته باشد. پس حتما برای تزریق آمپول پنیسیلین به مراکز خدمات پزشکی معتبر مراجعه نمایید.
همانطور که قبلا هم گفتیم پنی سیلین میتواند باعث واکنشهای آلرژیک، از جمله بثورات، خارش، تورم و در موارد شدید، شوک آنافیلاکسی شود. پس انجام تست حساسیت قبل از تزریق از ضروریات محسوب میشود.
بنابراین قبل از تزریق پنی سیلین، با پزشک خود در مورد مزایا و معایب آن صحبت کنید. پزشک میتواند به شما کمک کند تا تصمیم بگیرید که آیا تزریق پنی سیلین برای شما مناسب است یا خیر. ضمن اینکه هر پزشکی باید عوارض هر دارو و بیماری از جمله علائم مرگ در سرطان ریه یا استفاده از آمپول را برای بیمار شرح دهد.
چرا قبل از تزریق آمپول پنی سیلین باید تست حساسیت انجام داد؟
حتما برای شما هم پیش آمده که قبل از تزریق آمپول پنی سیلین، مسئول تزریقات برای شما تست حساسیت انجام میدهد که البته انجام این تست ضروری است. انجام تست، قبل از تزریق آمپول پنی سیلین به چند دلیل انجام میشود. پنی سیلین یکی از شایعترین داروهای آلرژیزا است. واکنش آلرژیک به پنی سیلین میتواند خفیف یا شدید باشد و برای تشخیص میزان حساسیت بدن بیمار به پنی سیلین حتما باید این تست انجام شود. میزان دوز مناسب برای افراد نیز از طریق این تست قابل تشخیص است. در برخی از افراد، حتی اگر آلرژی به پنی سیلین نداشته باشند، ممکن است به مقدار زیادی از دارو نیاز داشته باشند تا عفونت بهطور کامل درمان شود و تست حساسیت به پزشک کمک میکند تا دوز مناسب پنیسیلین را برای هر بیمار تعیین کند.
انجام تست قبل از تزریق به پزشک کمک میکند تا احتمال ایجاد عوارض آمپول پنی سیلین مانند اسهال، حالت تهوع و استفراغ را در فرد پیشبینی کند و درصورت نیاز اقدامات پیشگیرانه انجام دهد. بنابراین انجام تست به شما و پزشک اطمینان میدهد که تزریق پنی سیلین بیخطر است. بنابراین اکیدا توصیه میشود اگر در زمینه تزریق سرم و آمپول پنی سیلین مهارت کافی ندارید، این کار را به پزشک و یا مسئول تزریقات بسپارید. بهجز آمپول پنیسیلین، تست پاپ اسمیر در منزل هم به دستور پزشک نیاز دارد.
علائم آلرژی به پنی سیلین
افرادی هستند که به دلایلی به پنی سیلین حساسیت دارند و این حساسیت با علائمی همراه است. این علائم شامل خارش و تورم چشمها، لبها، زبان یا گلو، گرفتگی صدا، مشکل در بلع، تنگی نفس، خسخس سینه، تهوع و استفراغ، معده درد، تپش قلب و فشار خون پایین میشود.
درصورتیکه شما نیز از جمله افرادی هستید که به پنی سیلین حساسیت دارند، حتما قبل از تزریق به پزشک خود اطلاع دهید تا داروی جایگزین برای شما تجویز کند. درضمن اگر جزو افرادی هستید که مایلند تا از خدمات پزشکی مانند تزریق سرم و آمپول در منزل بهرهمند شوند، حتما از تکنسینی که قرار است تزریق را برایتان انجام دهد، بخواهید تا تست حساسیت را انجام دهد.
آیا برای پنی سیلین جایگزینی وجود دارد؟
بدن برخی از افراد بنا به دلایلی میزبان مناسبی برای پنی سیلین نیست و در این موارد پزشک تشخیص میدهد که بهجای پنی سیلین داروهای دیگری وارد بدن بیمار شود. در این مواقع پزشک یکی از موارد زیر را تجویز میکند.
1. سفالوسپورینها
این آنتیبیوتیکها مشابه پنیسیلین هستند و برای درمان انواع عفونتهای باکتریایی استفاده میشوند. برخی از سفالوسپورینها عبارت از سفازولین، سفتریاکسون و سفکسیم هستند.
2. ماکرولیدها
این نوع آنتیبیوتیک برای درمان عفونتهای ناشی از باکتریهایی که به پنیسیلین مقاوم هستند، استفاده میشوند. آزیترومایسین، کلاریترومایسین و اریترومایسین از آن دسته هستند.
3. تتراسایکلینها
طیف گستردهای از عفونتهای باکتریایی، از جمله عفونتهای ریه، پوست و دستگاه ادراری با تتراسایکلینها درمان میشوند. برخی از تتراسایکلینها عبارتند از داکسی سایکلین، تتراسایکلین و مینوسیکلین. خدماتی مثل ساکشن ریه در منزل برای درمان بیماریهای این عضو مهم تجویز میشود.
4. فلوروکینولونها
اگر دچار عفونتهای شدید باکتریایی، مانند ذاتالریه و عفونتهای داخل شکمی شدید و به پنیسیلین حساسیت دارید، احتمالا پزشک شما یکی از خانوادههای فلوروکینولونها را برای شما برمیگزیند که ممکن است سیپروفلوکساسین، لووفلوکساسین و یا موکسی فلوکساسین باشد.
اهمیت تجویز آمپول پنی سیلین توسط پزشک
آمپول پنی سیلین یکی از آن داروهایی است که باید حتما توسط پزشک متخصص تجویز شود. هریک از انواع پنیسلینها برای درمان خاصی تجویز میشوند. از همین رو پزشک متناسب با شرایط بدن، وضعیت سلامتی، سن و بیماری شما یکی از آنها را تجویز میکند. همراه طب امکان ویزیت متخصص ارتوپد در منزل یا سایر پزشکان، پرستاران و کارشناسان فراهم کرده تا بهبود سلامت بدن شما را تضمین کند.