ام اس، نام یک بیماری است که بسیاری افراد در صورت ابتلا به آن دچار استرس و اضطراب می شوند. در حالی که با افزایش آگاهی درباره این بیماری، به راحتی میتوانند آن را کنترل کرده و به زندگی عادی خود ادامه دهند و عمری طولانی داشته باشند. ام اس بیماری مزمن التهابی سیستم عصبی مرکزی است و زمانی رخ میدهد که غلاف میلین سلولهای عصبی در مغز و نخاع آسیب میبیند. این آسیب به اختلال در ارسال پیامهای عصبی بین مغز و سایر اندام های بدن منجر میشود.
در ادامه این نوشتار با علائم ام اس و علت های بروز این بیماری و راه های درمان آن مطالبی را عنوان خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید.
برای این بیماری حتما لازمتان میشود : نوار مغز در منزل
علائم ام اس
علائم بیماری ام اس بسیار متنوع است و می تواند خفیف تا شدید باشد. برخی از علائم شایع این بیماری عبارتند از:
● ضعف و بیحسی در یک یا چند اندام
● گزگز کردن
● مشکلات بینایی
● مشکلات تعادلی
● خستگی
● مشکلات شناختی
● افسردگی و اضطراب
اگرچه علت دقیق ام اس ناشناخته است.ولی پزشکان متخصص مغز و اعصاب معتقدند که که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی در بروز این بیماری نقش دارند. گفتنی است که هیچ درمانی برای ام اس وجود ندارد، اما روشهای درمانی مختلفی برای مدیریت علائم و کند کردن روند پیشرفت بیماری پیش روی بیمار است. با وجود چالشهایی که ممکن است بیماری ام اس برای افراد پیش آورد، لازم به ذکر است که بسیاری از مبتلایان به این بیماری زندگی طولانی و پرباری دارند و با یک سبک زندگی سالم، مدیریت استرس و پیگیری مراقبتهای پزشکی منظم، میتوانند همچون مردم عادی به زندگی خود ادامه دهند،حتی ازدواج کنند و صاحب فرزند شوند.
بی دلیل کمردرد گرفتی و نمیدونی که باید چه کاری انجام بدی : ویزیت متخصص ارتوپد در منزل
کاردرمانی برای بیماران ام اس
همانطور که پیشتر گفتیم، بیماری ام اس میتواند برای بیماران مشکلاتی بوجود آورد و باعث اختلالات حرکتی، ضعف عضلانی، مشکلات تعادل ، خستگی و مشکلات شناختی در آنها شود.
در این میان، نباید نقش کاردرمانی را برای توانبخشی بیماران ام اس، نادیده گرفت زیرا کاردرمانی، چه در کلینیک و چه به صورت کاردرمانی در منزل، باعث ارتقای استقلال، بهبود کیفیت زندگی و حفظ عملکرد بیماران می شود.
کاردرمانگر ابتدا وضعیت بیمار را بررسی کرده و با ارزیابی دقیق آن، برنامهای جامع و فردی را برای او طراحی کرده و راهکارهایی را به بیمار توصیه میکند. برنامه ها معمولا شامل موارد زیر می باشند:
● دلیل افزایش قدرت و دامنه حرکتی عضلات، بهبود تعادل و هماهنگی، و ارتقای عملکرد حرکتی در فعالیتهای روزمره در بیماران ام اسی، تمرینات تقویتی و حرکتی است.
● کاردرمانگر به بیمار میآموزد که چگونه با محدودیتهای ایجاد شده در اثر این بیماری کنار بیاید و فعالیت های روزمره خود را انجام دهد.
● از آنجا که ام اس میتواند بر حافظه، تمرکز و حل مسئله بیمار تاثیر بگذارد. کاردرمانگر با ارائه تمرینات شناختی به او کمک میکند تا این مشکلات را مدیریت کند و عملکرد ذهنی خود را افزایش دهد.
● بدون تردید خستگی یکی از شایعترین علائم ام اس است و میتواند به طور قابل توجهی بر کیفیت زندگی بیمار تاثیر بگذارد. کاردرمانگر به او میآموزد که چگونه بر خستگی خود غلبه کند.
برای بیماری ام اس اگر تزریقات یا تزریق سرمی داشتید : تزریقات در منزل ، تزریق سرم در منزل
مزایای کاردرمانی برای بیماران ام اس
اگر شما به ام اس مبتلا هستید، مراجعه به پزشک متخصص مغز و اعصاب باید در اولویت باشد و همچنین مشورت با یک کاردرمانگر به شما در غلبه بر چالشهای این بیماری کمک میکند و باعث می شود تا زندگی پربار و شادی داشته باشید، زیرا کاردرمانی مزایای زیادی دارد که از جمله آن میتوان به افزایش استقلال و توانایی انجام فعالیتهای روزمره، بهبود کیفیت زندگی، کاهش خستگی، مدیریت درد، پیشگیری از آسیب های بیشتر، افزایش اعتماد به نفس و کاهش اضطراب و افسردگی اشاره نمود.
به خاطر داشته باشید که برای حصول نتیجه بهتر باید با کاردرمانگر خود همکاری کنید تا مهارتهای لازم را برای غلبه بر چالشهای ام اس و داشتن یک زندگی رضایتبخش را به دست آورید و طبق برنامه و طرحی که کاردرمانگر برای شما آماده کرده است، پیش بروید زیرا برای گرفتن نتیجه بهتر همکاری بیمار نقش مهمی دارد.
مطالبتو راجب بیماری ها با همراه طب زیاد کن ! : زردی نوزادان ، اختلالات ژنتیکی در کودکان
آیا ام اس درمان دارد؟
اگر بخواهیم صادقانه بیان کنیم ، باید بدانید در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای ام اس وجود ندارد.البته تحقیقات در خصوص ارائه درمان به بیماران ام اس ادامه دارد ولی روش و درمانی که قطعیت داشته باشد، شناخته نشده است. با این حال، روشهای درمانی مختلفی برای مدیریت علائم و کند کردن پیشرفت بیماری در دسترس بیماران است و اهداف اصلی درمان ام اس در درجه اول کاهش التهاب می باشد که یکی از عوامل اصلی آسیب به غلاف میلین است. همچنین داروهای مختلفی برای کاهش التهاب و کند کردن پیشرفت بیماری و تسکین علائم ام اس مانند درد، اسپاسم عضلانی، مشکلات مثانه و مشکلات بینایی وجود دارد.خوشبختانه در مواردی که ام اس شدیدتر باشد روش های توانبخشی، از جمله کاردرمانی، فیزیوتراپی و گفتاردرمانی، میتواند به بیماران در کمک کند تا استقلال بیشتری داشته باشند.
مهم است بیمارانی که با ام اس دست و پنجه نرم میکنند به خاطر داشته باشند که شرایط هر بیمار منحصر به فرد است و بهترین برنامه درمانی برای هر فرد متفاوت خواهد بود. هر فرد با همکاری با پزشک متخصص مغز و اعصاب ، میتواند بهترین برنامه درمانی را برای مدیریت ام اس خود و ادامه یک زندگی سالم و پربار پیدا کند.
توسط بهترین پزشک های این منطقه ویزیت شو : ویزیت در منزل
عوامل خطر ابتلا به ام اس
دانستیم که در حال حاضر، هیچ راه قطعی برای پیشگیری از ام اس وجود ندارد.ولی از آنجا که برخی از عواملی که ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند، شناخته شدهاند و هر فرد با تغییر در سبک زندگی خود میتواند تا حدی خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهد.
ژنتیک یکی از آن عوامل خطر می باشد. در نظر داشته باشید اگر یکی از اعضای خانواده شما به ام اس مبتلا باشد، خطر ابتلای بیماری به شما نیز بیشتر است.همچنین از سن که فاکتور مهمی است نباید غافل شد زیرا افراد بین 20 تا 40 سال در معرض خطر بیشتری برای ابتلا هستند و زنان دو برابر مردان به ام اس درگیر می شوند.شاید به نظرتان عجیب بیاید که کسانی که در مناطق معتدل زندگی میکنند، بیشتر در تیررس ام اس هستند.همچنین افرادی که سیگار میکشند باید بدانند که سیگار کشیدن خطر ابتلا به ام اس را افزایش میدهد.
همانطور که عنوان کردیم تغییرات در سبک زندگی در کاهش خطر ابتلا تاثیر زیادی دارد. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد کمبود ویتامین D ممکن است خطر ابتلا به ام اس را افزایش دهد. پس منطقی به نظر میرسد که از طریق رژیم غذایی به اندازه کافی ویتامین D دریافت کنید.ورزش منظم را فراموش نکنید زیرا این کار میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلا به ام اس کمک کند.سیگار را ترک کنید تا ریسک درگیری به ام اس را کاهش دهید.طبیعی به نطر میرسد که یک رژیم غذایی سالم و کامل که سرشار از میوهها، سبزیجات و غلات باشد،به تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلا به ام اس کمک می کند. و اما استرس را که تشدید کننده اکثر بیماریهاست میتواند سیستم ایمنی بدن را ضعیف کند.لذا سعی کنید تا استرس و اضطراب را از خود دور کنید.
هر عفونتی با ما درمان میشود : ویزیت متخصص عفونی در منزل
ام اس و بارداری
بارداری تجربه شیرینی برای مادران به حساب می آید. در صورتی که بارداری میتواند دوران چالشبرانگیزی برای زنان مبتلا به ام اس باشد، اما با مراقبتهای پزشکی مناسب، بسیاری از آنها میتوانند بارداری سالم و زایمانی موفق داشته باشند.
برخی از زنان مبتلا به ام اس در دوران بارداری دچار عود بیماری میشوند.البته جای نگرانی نیست زیرا بر اساس آمار، درصد عود بیماری خیلی بالا نیست ولی به هر حال آنها باید در نظر داشته باشند که در این دوران باید بیماری را تحت کنترل قرار دهند. همچنین زنان مبتلا به ام اس در معرض خطر بیشتری برای زایمان زودرس هستند و خطر نقص مادرزادی برای نوزادان متولد شده از مادران مبتلا به ام اس بیشتر خواهد بود.
البته در بسیاری موارد جای نگرانی نیست و علائم ام اس معمولاً پس از زایمان به حالت قبل از بارداری باز میگردد.
کافیست قبل از بارداری با یک متخصص مغز و اعصاب در مورد ام اس مشورت کنید.تا با در نظر گرفتن شرایط بیماری بارداری کنترل شده ای را تجربه کنید و در دوران بارداری، باید معاینات منظم داشته باشید تا مطمئن شوید که شما و نوزادتان سالم هستید.اگر در دوران بارداری علائم ام اس به سراغ شما آمد مهم است که با پزشک خود در مورد آنها صحبت کنید تا داروها یا درمانهایی را برای کمک به کنترل علائم شما تجویز کند.
در دوران بارداری بهتر است در هر شرایطی تحت نظر یک پزشک زنان باشید :ویزیت متخصص زنان در منزل