آزمایش چکاپ کامل در منزل با 10 درصد تخفیف + نمونه گیری رایگان
logo
user

زردی در نوزادان


زردی نوزاد

تولد نوزاد یکی از شیرین ترین خاطرات هر مادر و پدری محسوب می شود ولی گاها پیش می آید که برخی نوزادان هنگام تولد و چند روز بعد از آن دچار عارضه ای به نام زردی شده و والدین را دچار نگرانی می کنند. زردی نوزاد زمانی رخ می دهد که سطح بیلی روبین در خون نوزاد بالا باشد. ماده ای زرد رنگ به نام بیلی روبین زمانی که بدن نوزاد سلول های قرمز خون قدیمی را تجزیه می کند، ایجاد می شود.زردی نوزاد عارضه ای است که با رعایت چند نکته برطرف می شود و جای نگرانی نیست.اگر تا انتهای این مقاله همراه ما باشید به راحتی می توانید آن را کنترل نمایید.

برای درمان زردی نوزادان : ویزیت متخصص اطفال در منزل 

زردی نوزاد

چرا نوزادان زردی میگیرند؟

بروز زردی در نوزادان دلایل متعددی دارد. زردی فیزیولوژیک که شایع ترین نوع زردی است در 50 تا 80 درصد از نوزادانی که با وزن نرمال و وضعیت عمومی خوب به دنیا می آیند دیده می شود. با توجه به آمار 100 درصد از نوزادان نارس نیز دچار زردی می شوند زیرا کبد نوزاد هنوز در حال یادگیری نحوه دفع بیلی روبین از بدن است. زردی فیزیولوژیک معمولاً در چند روز اول زندگی شروع می شود و طی دو تا سه هفته از بین خواهد رفت.

نوع دیگر زردی در نوزادانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، رخ می دهد. ماده ای در شیر مادر است که باعث کند شدن دفع بیلی روبین از بدن نوزاد می شود.معمولا این نوع زردی بی ضرر است و تا چند هفته از بین می رود.

 زمانی که سطح بیلی روبین نوزاد بالاتر از حد طبیعی باشد نوعی از زردی که زردی افزایش یافته معروف است، به وجود می آید که می تواند ناشی از  عفونت، ناسازگاری گروه خونی یا مشکلات کبد باشد و باید درمان شود.

کار هایی که پرستارارن همراه طب انجام میدهند ؟ ساکشن ریه در منزل ، تست پاپ اسمیر در منزل ، تزریقات در منزل

 

از کجا بفهمیم نوزاد زردی دارد؟

این سوال مطرح می شود که از کجا می توان فهمید که نوزاد دچار زردی شده است؟ علائمی وجود دارد که نشان دهنده احتمال زردی در نوزاد است. چنانچه  پوست و سفیدی چشم نوزاد زرد شد و با ادرار تیره و مدفوع کم رنگ مواجه شد، او را نزد متخصص اطفال ببرید تا با انجام آزمایش خون، سطح بیلی روبین نوزاد مشخص شود و درمان های لازم را دریافت نماید.

 

درمان زردی نوزادان

بعضا پیش می آید که نتیجه آزمایش خون، وجود زردی در نوزاد را تایید میکند. در این مواقع باید بسته به سطح بیلی روبین، درمان زردی شروع شود که نوع درمان به شدت زردی بستگی دارد. در موارد خفیف، زردی ممکن است به خودی خود برطرف شود. با این حال، در موارد شدیدتر، درمان ممکن است شامل موارد زیر باشد:

نور درمانی: نوزاد مبتلا به زردی معمولا در معرض نور مخصوصی قرار می گیرد که به تجزیه بیلی روبین خون او کمک می کند. نور درمانی معمولاً در بیمارستان انجام می شود، اما می توان از دستگاه فتوتراپی  در خانه نیز استفاده کرد.

تعویض خون نوزاد : در موارد بسیار شدید زردی، حتی ممکن است نیاز به تعویض خون باشد. در این حالت،به جهت کاهش سطح بیلی روبین مقداری از خون نوزاد با خون اهدایی جایگزین می شود.

افزایش دفعات شیردهی : متخصص اطفال معمولا توصیه می‌کند که افزایش تعداد دفعات شیردهی می تواند به افزایش سطح بیلی روبین در مدفوع و ادرار و در پی آن کاهش سطح بیلی روبین در خون کمک کند.

تغذیه با شیر خشک: توصیه پزشکان این است که نوزادان شیرخواری که دچار زردی شده اند، علاوه بر شیر مادر، شیر خشک نیز استفاده کنند تا این اطمینان حاصل شود که به اندازه کافی کالری و مایعات دریافت می کنند.

داروها: در مواردی از داروهایی برای کمک به درمان زردی نوزاد استفاده می شود. این داروها به کبد نوزاد در تجزیه بیلی روبین کمک می کنند.

 به خاطر داشته باشید که همه نوزادان مبتلا به زردی به درمان نیاز ندارند و متخصص اطفال با توجه به تجربه و تخصص اش، شدت زردی و سایر عوامل را در نظر میگیرد و بهترین روش درمانی را برای نوزاد شما تعیین می کند.

 بخوانید و بهره ببرید : آیا ایست قلبی منجر به مرگ میشود ؟ ، باور های غلط در پزشکی  ، بیماری قلبی 

آیا در دوران بارداری می‌توان از زردی نوزاد پیشگیری کرد؟

بسیاری از مادران باردار به دنبال روش هایی هستند که از احتمال بروز زردی نوزادشان، قبل از تولد پیشگیری کنند.لذا خوب است که درباره این موضوع با پزشک خود مشورت نمایند. اگر زوجین در گذشته دچار زردی شده اند، پزشک ممکن است آزمایشاتی را در دوران بارداری تجویز کند. چنانچه گروه خونی مادر Rh منفی است، باید در نظر داشته باشد که تزریق ایمونوگلوبولین Rh برای او انجام شود تا از ایجاد ناسازگاری گروه خونی در نوزاد که منجر به زردی می شود، پیشگیری کند.انجام مراقبت های منظم دوران بارداری به پزشک امکان می دهد تا سلامت مادر و نوزاد را کنترل کند و در صورت بروز هرگونه مشکلی، به موقع آنها را تشخیص دهد.همچنین رژیم غذایی سالم و متعادل و مصرف کافی میوه، سبزیجات و غلات کامل باید رعایت شود.از آنجا که هیدراته ماندن به کبد کمک می کند تا بیلی روبین را به طور موثر دفع کند.به این منظور نوشیدن آب کافی در دوران بارداری توصیه می شود. از مصرف الکل و مواد مخدر در دوران بارداری باید پرهیز شود زیرا این مواد می توانند به کبد آسیب برسانند و خطر ابتلا به زردی نوزاد را افزایش دهند.اگر مادر سیگار میکشد باید بداند که این کار میتواند جریان خون به جفت را کاهش دهد و خطر ابتلا به زردی نوزاد را افزایش دهد.

 زردی نوزاد

اگر زردی نوزاد درمان نشود چه؟

با وجود اینکه زردی در نوزادان یک عارضه شایع است و اکثر والدین به دنبال درمان آن هستند؛ ولی بعضی مواقع پیش می آید که والدین نسبت به بررسی زردی نوزاد و پیگیری درمان آن یا سهل انگاری می کنند و یا اینکه آگاهی ندارند. ذکر این نکته ضروری است که اگر زردی نوزاد درمان نشود، در موارد شدید می تواند منجر به عوارض جدی و حتی تهدید کننده زندگی شود.شایع ترین عارضه کرن ایکتروس است، که نوعی آسیب مغزی ناشی از تجمع بیلی روبین در خون می باشد. بیلی روبین ماده ای زرد رنگ است و زمانی که بدن سلول های قرمز خون قدیمی را تجزیه می کند، ایجاد می شود.

علائم کرن ایکتروس می تواند شامل خواب آلودگی و بی حالی شدید،گریه ضعیف یا عدم گریه، سفتی عضلات، تب، تشنج، حرکات غیر ارادی (فلج مغزی آتتوئید)مشکلات تغذیه باشد و در موارد شدید، کرن ایکتروس می تواند منجر به مرگ شود.

علاوه بر کرن ایکتروس، زردی درمان نشده می تواند سبب بروز عوارض دیگری مانند کم شنوایی، مشکلات یادگیری، تأخیر در رشد و مشکلات رفتاری شود.

به یاد داشته باشید که همه نوزادان مبتلا به زردی به این عوارض مبتلا نمی شوند. با این حال، هرچه سطح بیلی روبین بالاتر باشد و برای مدت طولانی تری درمان نشود، خطر ابتلا به عوارض جدی تر بیشتر می شود.

توجه کنید که بدن و شرایط هر نوزادی با نوزاد دیگر متفاوت است و بهترین راه برای تعیین خطر ابتلا به عوارض زردی در نوزاد، مشاوره با متخصص اطفال است.

 لیست پزشکان همراه طب : ویزیت متخصص قلب در منزل ، ویزیت متخصص زنان در منزل

 

درمان خانگی زردی نوزاد

برخی از درمان های خانگی برای رفع زردی نوزاد توسط پزشکان تایید نمی شود. با این وجود درمان های خانگی رایج برای زردی نوزادان می‌تواند نور خورشید یا نور مهتابی باشد .قرار دادن نوزاد در معرض نور غیر مستقیم خورشید به تجزیه بیلی روبین کمک می کند. با این حال، این کار باید فقط با توصیه پزشک انجام شود، زیرا قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید می تواند برای نوزاد مضر باشد. یکی از اقدامات در منزل شیر دادن مادر به نوزاد است زیرا شیر مادر حاوی موادی است که می تواند به دفع بیلی روبین از بدن نوزاد کمک کند و در نتیجه افزایش تعداد دفعات شیردهی در هیدراته ماندن او و دفع بیلی روبین موثر است.

 به یاد داشته باشید که این درمان های خانگی جایگزین درمان های پزشکی نیستند. اگر نگران زردی نوزاد خود هستید، حتماً با متخصص اطفال صحبت کنید تا سطح بیلی روبین نوزاد را اندازه گیری کرده و در صورت نیاز درمان مناسب را توصیه کند.

 درمان زردی نوزادان

چه عواملی بر سطح بیلی روبین خون نوزاد تأثیر می گذارد؟

سطح بیلی روبین خون نوزادان به عوامل مختلفی بستگی دارد. برخی عواملی که بر سطح بیلی روبین خون نوزاد تاثیر میگذارد مربوط به نوزاد بوده و برخی به دوران بارداری و زایمان برمی‌گردد.

در نوزاد، وزن، نوع تغذیه (شیر مادر)، گروه خونی (ناسازگاری Rh یا ABO بین مادر و نوزاد)، نارس بودن، کمبود آنزیم G6PD، کمبود اکسیژن، عفونت و  آبریزش مغزی باعث افزایش سطح بیلی روبین خون نوزاد می شود.

عواملی مربوط به بارداری و زایمان است که در اندازه بیلی روبین خون نوزاد موثر است.از آن جمله می‌توان به دیابت بارداری، پره اکلامپسی، زایمان طولانی، استفاده از داروهای خاص اشاره کرد.

این نکته نباید فراموش شود که لزوما همه نوزادانی که دارای یکی از این عوامل خطر هستند دچار زردی نمی شوند. در حالیکه بالعکس، برخی از نوزادان بدون هیچ عامل خطر شناخته شده ای ممکن است دچار زردی شوند.

‌نظرات کاربران