حتما برای کودک شما پیش آمده که گاهی دچار خونریزی بینی شود. شاید در آن لحظه با دیدن خون، دچار ترس و وحشت شوید. ولی به والدینی که موقع خون دماغ شدن فرزندشان دچار استرس و اضطراب می شوند و به اصطلاح دست و پای خود را گم میکنند،باید بگوییم که خونریزی بینی کودکان یک اتفاق شایع است و جای نگرانی ندارد. و اگر مقاله پیش رو را مطالعه کنند ، بی جهت نگران نمی شوند زیرا علت و راه های پیشگیری و درمان آن را آموزش خواهیم داد.
اگر خون دماغ کودکتان تکرار شد حتما به پزشک مراجعه کنید : ویزیت پزشک در منزل
علل شایع خون دماغ شدن کودکان
خونریزی بینی معمولا در بین کودکان شایع است و میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد.گاهی خشکی داخل بینی، به خصوص در هوای خشک یا زمستان، باعث پوسته پوسته شدن و تحریک مخاط بینی و در نهایت خونریزی می شود.
کودکان به طور طبیعی کنجکاو هستند گاهی اوقات انگشت یا اشیاء را در بینی خود فرو می کنند که همین کار باعث خونریزی بینی می شود.
آلرژی نیز می تواند باعث التهاب و خارش داخل بینی و خونریزی شود. یکی دیگر از علت های خون دماغ شدن در کودکان، عفونت سینوسی است؛ این عفونت ها باعث التهاب و تورم داخل بینی و سینوس ها می شود .
معمولا کودکان در حین بازی به زمین می افتند و ضربه به بینی باعث شکستگی مویرگ ها و خونریزی می شود. انحراف تیغه بینی یکی از دلایل دیگر خونریزی بینی است که می تواند باعث خشکی و تحریک یک طرف بینی و سبب خون دماغ کودک شود. از نقش برخی از داروها، مانند داروهای رقیق کننده خون که باعث افزایش خطر خونریزی می شوند نیز نباید غافل شد.برخی از بیماری های خاص، مانند بیماری های خونی و اختلالات عروقی نیز عامل بروز خون دماغ هستند.
نکته قابل توجه این است که در بیشتر موارد فوق ، خون دماغ شدن کودکان جدی نیست و با اقدامات ساده می توان آن را متوقف کرد.
از پیشنهاد های ما به شما : ویزیت متخصص داخلی در منزل ، ویزیت متخصص قلب در منزل ، تنقیه در منزل ، آزمایش در منزل
چگونه خون دماغ کودک را متوقف کنیم؟
زمانی که کودک شما دچار خونریزی بینی شد.، اولین اقدام این است که او را آرام نگه دارید و خونسردی خود را حفظ کرده و کودک را به آرامش دعوت کنید زیرا اضطراب می تواند خونریزی را تشدید کند.
سپس کودک را به حالت خمیده به جلو بنشانید. از دراز کشیدن یا به عقب خم شدن سر کودک خودداری کنید زیرا ممکن است خون بینی در حلق جمع شود.و این تصور اشتباهی است که موقع خون دماغ شدن سر کودک را بالا و به عقب بگیریم.
سوراخ های بینی را با فشار ملایم به مدت 10 تا 15 دقیقه ببندید و از یک دستمال تمیز یا گاز استریل استفاده کنید.
از گذاشتن پنبه یا دستمال کاغذی در بینی کودک خودداری کنید زیرا به خون لخته شده می چسبند و هنگام بیرون کشیدن آن، ممکن است خونریزی دوباره شروع شود.
اگر خونریزی شدید است، می توانید یک کمپرس سرد را روی پل بینی کودک قرار دهید.
استفاده از قطره «فنیل افرین» یا «نفازولین» نیز برای بند آمدن خونریزی بینی مفید خواهد بود.
اگر خونریزی بعد از 10 تا 15 دقیقه متوقف نشد، یا با اورژانس تماس بگیرید یا به متخصص اطفال مراجعه نمایید.
در بسیاری موارد اگر کودک شما به طور مکرر دچار خون دماغ می شود، یا اگر خونریزی شدید یا همراه با سایر علائم مانند کبودی، خستگی یا تب است، باید به پزشک متخصص اطفال مراجعه کنید.
چگونه از خون دماغ شدن کودک پیشگیری کنیم؟
گاهی انجام چند اقدام ساده میتواند به پیشگیری از خون دماغ کمک کند. برای جلوگیری از خشکی بینی در فصول سرد از یک دستگاه بخور که باعث مرطوب نگه داشتن هوا می شود استفاده کنید، همچنین با استفاده از اسپری بینی با آب نمک یا ژل مرطوب کننده بینی، رطوبت داخل بینی را افزایش دهید. شما میتوانید به کودک خود آموزش دهید که از بردن انگشت به داخل بینی اش خودداری کند و برای او توضیح دهید که این کار می تواند رگ های خونی ظریف داخل بینی را تحریک کرده و باعث خونریزی شود.
چنانچه کودک شما از آلرژی رنج می برد، با پزشک متخصص اطفال در مورد راه های درمان علائم مانند دارو یا ایمونوتراپی مشورت کنید. زیرا کنترل آلرژی می تواند به کاهش عطسه و دمیدن بینی که باعث تحریک رگ های خونی می شود، کمک میکند.
سعی کنید از قرار گرفتن کودک در معرض دود، مواد شیمیایی قوی و سایر آلاینده هایی که می توانند بینی را تحریک کنند، خودداری کنید و چنانچه کودک شما از داروهایی مانند آسپرین یا وارفارین که رقیق کننده های خون هستند، استفاده می کند متخصص اطفال را در جریان بگذارید و در مورد خطرات و مزایای آن از دکتر مشورت بگیرید و در نهایت برای اطمینان از عدم وجود مشکل پزشکی زمینه ای که می تواند باعث خونریزی بینی شود، کودک خود را برای معاینات منظم نزد متخصص اطفال ببرید.
به یاد داشته باشید که اکثر خون دماغ ها جدی نیستند و جای نگرانی ندارند. با انجام اقدامات ساده برای جلوگیری از خونریزی بینی و دانستن نحوه متوقف کردن خونریزی در صورت بروز، می توانید به راحتی این عارضه شایع دوران کودکی را مدیریت کنید.
بی دردسر در منزل انجام دهید : سونوگرافی در منزل
آیا خون دماغ نشانه سرطان خون است؟
یکی از باورهای اشتباه میان مردم این است که خوندماغ شدن حتما نشانه سرطان، تومور یا یک بیماری خطرناک است. در حالیکه اکثر متخصصان اطفال با این تفکر مخالف هستند. هرچند خوندماغ باید جدی گرفته شود اما در اغلب موارد نشانه یک بیماری خطرناک نیست . در واقع تومورها، اختلالات انعقادی و داروهای ضدانعقاد خون هم ممکن است باعث خونریزی از بینی شوند که این موارد بسیار نادر است و 99 درصد از علت های خونریزی بینی ارتباطی با سرطان و مشکلات انعقادی خون ندارند.گفتنی است خوندماغ دو علت عمده دارد: اختلالات انعقادی که در راس آنها اختلالات پلاکتی است و ضایعات مخاط بینی. در واقع اگر کودک توسط متخصص اطفال معاینه شود و ضایعاتی در مخاط بینیاش دیده نشود، باید از لحاظ انعقادی نیز آزمایش دهد. در آزمایشی که دکتر تجویز میکند یا توجه به نتیجه آن، سطح پلاکت های خون بررسی می شود. اگر تعداد پلاکت کاهش پیدا کرده باشد به دنبال علت آن میگردد که یکی از این علتها میتواند سرطان خون باشد. با این حال هر پلاکت پایینی لزوما باعث خوندماغ نخواهد شد و هر خوندماغی لزوما ناشی از پلاکت پایین نمی باشد و از پیش داوری درباره نتیجه آزمایش باید خودداری کرد. حتی اگر پلاکت پایین باشد و فرد خوندماغ شود باز هم این وضعیت حتما دلیل بر لوسمی یا سرطان خون نیست و نباید درباره این موضوع به کودک اضطراب و استرس وارد نمود.
مقالات پیشنهادی : هموروئید ، بیماری بری بری ، آموزش رگ گیری و سرم زدن
خون دماغ کودکان چه موقع خطرناک است و به دکتر مراجعه کنیم؟
همانطور که قبلا ذکر کردیم عمدتا دلایل خون دماغ در کودکان بسیار ساده است و خونریزی پس از مدتی قطع خواهد شد و جای نگرانی وجود ندارد. حتی میتوان درمانهای خانگی هم برای کنترل خونریزی بینی انجام داد. ولی در مواردی نیاز است که به متخصص اطفال مراجعه کنید . در ادامه به ذکر این موارد می پردازیم تا با آگاهی بیشتر نسبت به خونریزی بینی فرزندتان، اقدامات لازم را انجام دهید :
● تکرار مداوم خون دماغ
● تغییر بافت خونی که از بینی جاری می شود.
● چنانچه علاوه بر خونریزی شدید بینی نیز کبود شود
● چنانچه بعد از شروع مصرف یک داروی به خصوص خونریزی بینی شروع شود.
● اگر خونریزی پس از 10 دقیقه متوقف نشد.
● داشتن حالت تهوع پس از آسیب به سر، زمین خوردن یا ضربه به صورت کودک
● کودک در کنار خونریزی، علائمی چون سردرد شدید، تب یا دیگر نشانههای نگران کننده را تجربه میکند.
● اگر چنانچه بینی کودک شکست یا از حالت عادی خودش خارج شد.
● علائمی چون رنگ پریدگی، کم شدن انرژی یا سرگیجه در پی خونریزی شدید بینی
● سرفه یا استفراغ خون
دارو درمانی در خونریزی بینی
اگر فرزندتان، خون دماغ شدیدی را تجربه میکند و خونریزی مکرر بینی او، شما را هم نگران کرده است، حتما باید با متخصص اطفال مشورت کنید. تا اقدامات مورد نیاز برای او انجام شود. گزینههایی که عموما برای درمان خون دماغ تجویز میگردند و به تشخیص دقیق تر علت کمک میکنند، استفاده از نیترات نقره برای جلوگیری از خونریزی دوباره مویرگهای بینی می باشد.در مواردی پزشک اقدام به سوزاندن رگهای بینی که احتمال خونریزی از آنها بالاست،می نماید.بستن بینی با استفاده از گاز استریل برای تحت فشار قرار دادن رگها به منظور توقف خونریزی نیز از اقدامات موثری است که پزشک معمولا با دقت انجام میدهد.
پس از آنکه خونریزی قطع شد، پزشک به منظور درک علت خون دماغ در کودک، بعد از معاینه فیزیکی، ممکن است برای رفع مشکل مویرگهای بینی، جراحی را پیشنهاد دهد. و اینکه در مراکز درمانی معتبر و تحت نظر پزشک حاذق کار جراحی انجام شود، قطعا خیالتان راحت تر خواهد بود .