پارگی منیسک زانو
حتما کمابیش اسم مینیسک و پارگی مینیسک به گوشتان خورده است.منیسک زانو در واقع دو غضروف C شکلند که در مفصل زانو قرار دارند و به عنوان ضربهگیر عمل میکنند و در واقع به ثبات مفصل کمک میکنند. حال اگر این مینیسک در اثر حرکات ناگهانی یا پیچخوردگی زانو دچار پارگی شود که یکی از آسیبهای شایع زانو است چه باید کرد؟ما در این نوشتار سعی کردیم به این موضوع بپردازیم. پس با مطالعه آن بر اطلاعات خود بیافزایید.
برای درمان مینیسک زانو خودتو به یک ارتوپد خوب بسپار : ویزیت متخصص ارتوپد در منزل
انواع پارگی منیسک زانو
پارگیهای منیسک را بر اساس محل، شکل و شدت پارگی میتوان به انواع مختلفی تقسیم کرد
1. بر اساس محل:
● پارگی منیسک داخلی:شایع ترین نوع پارگی می باشد. این نوع پارگی در منیسک داخلی، که در سمت داخل مفصل زانو قرار دارد، رخ میدهد.
● پارگی منیسک خارجی: این نوع پارگی در منیسک خارجی رخ میدهد و کمتر شایع است.
2. بر اساس شکل:
● پارگی طولی: این نوع پارگی در امتداد طول منیسک ایجاد میشود.
● پارگی عرضی: این نوع پارگی در عرض منیسک رخ میدهد.
● پارگی دسته سطلی: این نوع پارگی که در بخش جلویی منیسک، جایی که به استخوان ران متصل میشود، رخ میدهد.
● پارگی فلپ: این نوع پارگی شامل جدا شدن یک تکه از منیسک از بقیه غضروف زانو است.
3. بر اساس شدت:
● پارگی درجه 1: پارگیهای درجه 1 معمولاً فقط به لایه خارجی منیسک آسیب میرسانند و جزئی است و درد خفیف تا متوسط ایجاد میکند.
● پارگی درجه 2: پارگی درجه ۲ عمیقتر از پارگی درجه 1 است و معمولا به ساختار داخلی منیسک آسیب می رساند.در پارگیدرجه ۲ ، درد متوسط تا شدید، تورم و ناپایداری زانو حس می شود.
● پارگی درجه 3: گاهی اوقات پارگی خیلی شدید خواهد بود و در حقیقت فرد پارگی کامل در منیسک را شاهد خواهد بود که طی آن غضروف به دو قسمت تقسیم میشود. پارگی درجه 3 میتوانند باعث درد شدید، تورم، ناپایداری و قفل شدن زانو می شود.
کلیک کنید : آزمایش در منزل
تشخیص نوع پارگی منیسک زانو با معاینه فیزیکی، تصاویر رادیولوژی و MRI و در برخی موارد، تزریقهای آزمایشی انجام میشود.
درمان پارگی منیسک زانو به شدت پارگی، محل پارگی و سلامت کلی زانو بستگی دارد. درمانهای غیرجراحی برای پارگیهای کوچک منیسک شامل استراحت، یخ، داروهای مسکن و فیزیوتراپی است. پارگیهای بزرگتر منیسک ممکن است نیاز به جراحی آرتروسکوپی داشته باشند.
اگر در زانوی خود درد، تورم، خشکی یا ناپایداری دارید، به پزشک مراجعه کنید او با دیدن عکس رادیولوژی و یا MRI ، علت مشکل زانوی شما را تشخیص داده و درمان مناسب را برای شما شروع خواهد کرد.
توجه داشته باشید که تشخیص زودهنگام و درمان پارگی منیسک میتواند به بهبود سریعتر، کاهش خطر عوارض و حفظ سلامت مفصل زانو در بلندمدت کمک کند.
برای درمان مینیسک زانو میتوانید چند جلسه از فیزیوتراپی مرکز ما هم بهره ببرید : فیزیوتراپی در منزل
علل پارگی منیسک زانو
پارگی مینیسک زانو علت های مختلفی می تواند داشته باشد:
● ورزش: پارگی منیسک در ورزشکارانی که ورزشهایی مانند فوتبال، بسکتبال، اسکی و اسنوبرد انجام میدهند، شایعتر است.
● افزایش سن:طبیعی است که با افزایش سن، غضروف زانو ضعیفتر شده و بیشتر در معرض پارگی قرار میگیرد.
● آسیبهای قبلی زانو: اگر قبلاً زانوی شما آسیب دیده باشد، میتوانید مستعد پارگی منیسک در آینده باشید.
● چاقی: اضافه وزن باعث میشود تا فشار بیشتری به زانوها وارد شود و در نتیجه خطر پارگی منیسک را افزایش خواهد داد.
اگر احتیاج به گرفتن تست پاپ اسمیر دارید : تست پاپ اسمیر در منزل
علائم پارگی منیسک زانو
درد در مفصل زانو، به خصوص در هنگام خم کردن، صاف کردن یا چرخاندن زانو میتواند از نشانه های پارگی مینیسک باشد.همچنین اگر زانوی شما متورم شده باشد، میتواند یکی از علائم پارگی مینیسک باشد خشکی و سفتی مفصل زانو، احساس قفل شدن یا گیر کردن زانو، ناپایداری یا ضعف در زانو نیز از دیگور علایم پارگی مینیسک میباشند.
تشخیص پارگی منیسک زانو
تشخیص پارگی منیسک زانو معمولاً توسط پزشک با ترکیبی از معاینه های فیزیکی، تصاویر رادیولوژی و در برخی موارد، تزریقهای آزمایشی انجام میشود.
هرگونه تزریقاتی دارید : تزریقات در منزل
مراحل تشخیص پارگی مینیسک زانو
1. معاینه فیزیکی: پزشک معاینه فیزیکی انجام میدهد تا درد، تورم ، دامنه حرکتی زانو، ناپایداری مفصل زانو را بررسی کند. و با تستهای خاص برای بررسی پارگی منیسک استفاده میکند، مانند تست مکمرری یا تست آپلی.
2. آزمایشهای تصویربرداری:
اگر پزشک در معاینه فیزیکی به پارگی منیسک مشکوک شود از آزمایش های تصویربرداری که شامل اشعه ایکس یا همان رادیولوژی است که میتواند شکستگی استخوان یا سایر ناهنجاریهای استخوانی را نشان دهد.کمک میگیرد و یا با استفاده از MRI تصاویر دقیقی از غضروف، رباطها و سایر بافتهای نرم مفصل زانو که برای تشخیص پارگی منیسک بسیار دقیق است به تشخیص قطعی میرسد.
3. تزریقهای آزمایشی:
در برخی موارد، پزشک ممکن است علاوه بر تصویر رادیولوژی ، از تزریقهای آزمایشی برای تأیید تشخیص خود و یافتن محل دقیق پارگی استفاده کند. در این روش، پزشک ماده بیحسی را به طور مستقیم به مفصل زانو تزریق میکند. اگر درد با تزریق از بین برود، احتمال پارگی منیسک در آن ناحیه زیاد است.
با استناد به نتایج معاینه فیزیکی، آزمایشهای تصویربرداری و در صورت انجام، تزریقهای آزمایشی، پزشک پارگی منیسک و تعیین شدت آسیب را تشخیص میدهد. با توجه به این اطلاعات، او میتواند درمان مناسب را برای شما تجویز کند.
درمان پارگی منیسک زانو
درمان پارگی منیسک زانو به شدت پارگی و سن و سطح فعالیت بیمار بستگی دارد و بسته به تشخیص پزشک
درمانهای غیرجراحی و بعضا جراحی راه درمان این پارگی است. در درمانهای غیرجراحی برای پارگیهای کوچک منیسک ، استراحت، کمپرس سرد و گرم، داروهای مسکن و فیزیوتراپی راه چاره است.
و در صورتی که پارگیهای بزرگتر مشاهده شود، منیسک احتمالا نیاز به جراحی آرتروسکوپی دارد. در این روش، جراح از طریق یک برش کوچک، دوربین و ابزارهای جراحی را وارد مفصل زانو میکند و مینیسک پاره شده را ترمیم و یا جدا میکند.
درد های خودتو درمان کن : آمپول کتورولاک
پیشگیری از پارگی منیسک زانو
به غیر از مواردی که به صورت ناخواسته پیش میآید و زانو دچار پارگی در ناحیه مینیسک میشود، با رعایت نکات ساده، میتوانید از پارگی منیسک زانو و سایر مشکلات مفصلی جلوگیری کنید.
● قبل و بعد از ورزش، زانوهای خود را گرم و سرد کنید.
● سعی کنید عضلات اطراف زانوی خود را با انجام تمرینات قدرتی تقویت کنید.
● از چاقی و اضافه وزن خودداری کنید و وزن خود را همواره کنترل نمایید.
● از انجام فعالیتهایی که فشار زیادی به زانوهای شما وارد میکنند، مانند پریدن، دویدن روی سطوح سخت یا بلند کردن اجسام سنگین پرهیز کنید تا زانوهای شما دچار آسیب نشوند.
● در صورت نیاز از زانوبند حتما استفاده کنید و زانوی خود را گرم نگه دارید.
برای یک لحظه هم که شده بخوانید : آیا میتوان زمان مرگ را پیش بینی کرد ؟
ریسک پارگی منیسک زانو در چه افرادی بیشتر است؟
ریسک پارگی منیسک زانو در یک سری افراد بیشتر از سایرین میباشد . ورزشکارانی که ورزشهایی مانند فوتبال، بسکتبال، اسکی و اسنوبرد انجام میدهند، بیشتر در معرض پارگی منیسک زانو هستند. این ورزشها شامل حرکات ناگهانی و پیچخوردگی زانو است که میتواند منجر به پارگی غضروف شود. و مشکلاتی را برای ورزشکار بوجود آورد. افراد مسن از دیگر گروه های پرخطری هستند که در معرض پارگی مینیسک قرار دارند. با افزایش سن، غضروف زانو به طور طبیعی فرسوده و ضعیفتر میشود و بیشتر در معرض پارگی قرار میگیرد. و به دلیل کاهش محتوای آب و کلاژن در غضروف انعطاف پذیری آن کمتر میشود و در برابر پارگی مستعد خواهد شد. افرادی که زانوی آنها قبلا آسیب دیده است از جمله افرادی هستند که بیشتر در معرض پارگی مینیسک قرار خواهند گرفت به دلیل آسیب به غضروف و رباطهای زانو در اثر آسیبدیدگی قبلی آنها ضعیفتر و مستعد پارگی هستند. افرادی که دارای اضافه وزن هستند باید همواره وزن خود را کنترل کنند زیرا اضافه وزن فشار بیشتری به زانوها وارد میکند و خطر پارگی منیسک را افزایش میدهد.زیرا اضافه وزن باعث میشود غضروف زانو سختتر کار کند و بیشتر در معرض ساییدگی و پارگی قرار گیرد. افرادی که شغلهای فیزیکی دارند و مجبورند اجسام سنگین بلند کنند، به دلیل خم شدن یا زانو زدن مکرر در معرض خطر پارگی مینیسک زانو هستند. این حرکات فشار زیادی به زانوها وارد میکند و منجر به پارگی غضروف میشود.
علاوه بر گروه های مذکور، افراد با سابقه خانوادگی پارگی منیسک، ناهنجاریهای مادرزادی زانو، مانند عدم ثبات مفصل و بیماریهای خاص، مانند آرتروز نیز از گروه های در معرض آسیب پارگی مینیسک محسوب میشوند. در صورتی که جز یکی از گروه های فوق قرار دهید به پزشک مراجعه کنید تا علت آن مشخص و درمان مناسب انجام شود.
نکته حائز اهمیت این است که تشخیص زودهنگام درمان پارگی منیسک میتواند به بهبود سریعتر و کاهش خطر عوارض طولانیمدت کمک کند.
مطالعه کنید : درمان سریع چربی خون
پارگی منیسک زانو منجر به چه میشود؟
پارگی منیسک زانو میتواند عوارض مختلفی را به دنبال داشته باشد که به شدت پارگی، محل پارگی و سلامت کلی زانو بستگی دارد. برخی از عوارض احتمالی پارگی منیسک عبارتند از:
- تورم و درد: پارگی منیسک میتواند باعث درد و تورم در مفصل زانو شود. درد ممکن است خفیف و یا شدید باشد و با فعالیتهایی مانند خم شدن، صاف کردن یا چرخاندن زانو تشدید شود.
- خشکی و سفتی: پارگی منیسک همچنین میتواند باعث خشکی و سفتی مفصل زانو شود.