آیا میتوان زمان مرگ بیمار را پیش بینی کرد؟
پس از ترخیص بیمار از بیمارستان و قطع امید پزشک معالج،مطرح کردن این سوال از سوی بستگان او که "بیمار ما تا کی زندهاست؟"ضمن اینکه برای همراهان بسیار سخت است و به یکی از مهمترین دغدغههای خانواده و نزدیکان تبدیل میشود.پاسخ آن برای پزشک هم دشوار خواهد بود؛ زیرا بستگان بیمار به دنبال جواب سوالی هستند که متاسفانه پاسخ قطعی و دقیقی برای آن وجود ندارد. اما باید بگوییم که پیشبینی دقیق زمان مرگ یک فرد، حتی در شرایطی که بیماری لاعلاج و پیشرفته باشد، به طور قطعی امکانپذیر نیست و پزشکان به طور قطعی قادر به پیشبینی زمان دقیق آن نیستند.
در صورت نیاز به صدو گوهی فوت : صدور گواهی فوت در منزل
دلایل متعددی برای این عدم قطعیت وجود دارد.اولین دلیل این است که بدن انسان یک سیستم پیچیده است که تحت تأثیر عوامل مختلفی چه داخلی و چه خارجی قرار دارد و تشخیص مرگ فرد را با مشکل مواجه میکند. حتی در مواردی که بیماریهای لاعلاج تشخیص داده میشود، سرعت پیشرفت بیماری و زمان دقیق مرگ بیمار را نمیتوان اعلام کرد.در این میان نباید نقش عوامل غیرقابل پیشبینی نشده مانند بلایای طبیعی، تصادفات، حوادث ناگهانی را نادیده گرفت زیرا این حوادث میتوانند در هر لحظه رخ داده و مرگ یک فرد را تسریع کنند.وقتی فردی بر اثر وقایعی ناگهانی جان خود را از دست میدهد و پزشک برای او گواهی فوت صادر میکند، میتواند با قطعیت بگوید او چند ساعت پیش فوت کرده است ولی قبل از آن امکان پیش بینی زمان مرگ بیمار حتی در بیماران مرگ مغزی وجود ندارد.
بخوانید و بدانید : آموزش رگ گیری و سرم زدن
با همه این تفاسیر و چالش ها ، تلاشهایی برای پیشبینی زمان مرگ با استفاده از روشهای مختلف علمی توسط دانشمندان و پزشکان در حال انجام است. آنها با تجزیه و تحلیل بیومارکرها که شامل بررسی نشانه های زیستی در خون و ادرار است برای یافتن سرنخ هایی از سلامت کلی و خطر مرگ زودهنگام هستند. استفاده از روشهایی مانند ام آر آی یا سی تی اسکن برای بررسی تغییر در اندامها و بافتهای بدن یکی از روش هایی است که دانشمندان در حال تحقیق و بررسی درباره آن هستند.
به طور کلی، در حالی که پزشکان میتوانند با توجه به شرایط بیمار و بیماری او، برآوردی کلی از احتمال مرگ و بازه زمانی آن ارائه دهند، اما نمیتوانند با قاطعیت و به طور دقیق زمان دقیق مرگ یک فرد را پیشبینی کنند.
و اگر بیمار در مراحل پایانی زندگی خود و به اصطلاح در بستر مرگ به سر میبرد بهتر است تا ارتباط مداوم پزشک با او حفظ شود تا در زمان فوت بتواند برای او گواهی فوت صادر کند.
بهترین پزشک های مرکز همراه طب : ویزیت در منزل
اصطلاح "مرحله پایانی" که در این دوره به بیمار نسبت داده میشود. دو زمینه پزشکی اصلی دارد:
بیماری مرحله پایانی: به مرحله نهایی یک بیماری پیشرونده و غیرقابل درمان اشاره دارد. در این مرحله، بیماری بسیار پیشرفته شده است و علائم معمولاً شدید و مدیریت آن دشوار است.
از ویژگی های کلیدی مرحله نهایی بیماری میتوان به پیشرفت سریع بیماری اشاره نمود که بیماری به سرعت بدتر می شود و اندام ها و سیستم های بدن در معرض خطر قرار می گیرند.
بیماران ممکن است در این مرحله درد، ضعف، خستگی، تنگی نفس و سایر علائم ناتوان کننده را تجربه کنند.معمولاً در این مرحله هیچ درمانی برای بیماری وجود ندارد و درمان بر مدیریت علائم و بهبود راحتی تمرکز دارد. متاسفانه، امید به زندگی اغلب در مرحله پایانی بیماری بسیار محدود است.
این به نکته ای شاره می کند که یک اندام حیاتی مانند قلب، ریه ها، کلیه ها یا کبد دیگر نمی تواند به طور مستقل کار کند. این می تواند به دلیل انواع بیماری های مزمن یا حوادث حاد رخ دهد.
درمان بیماری قلبی : ویزیت متخصص قلب در منزل
درمان بیماری های ریه : ویزیت متخصص ریه در منزل
درمان هرگونه بیماری های حاد و مزمن : ویزیت متخصص داخلی در منزل
البته علائم بسته به اندام آسیب دیده متفاوت خواهد بود. به عنوان مثال، مرحله نهایی بیماری کلیه ممکن است باعث تورم، خستگی و مشکل در ادرار شود، در حالی که نارسایی قلبی در مرحله نهایی ممکن است منجر به تنگی نفس و درد قفسه سینه شود.
با تقلای بدن برای جبران اندام از کار افتاده، سلامت کلی به سرعت کاهش می یابد. شاید به همین دلیل است که پزشکان در مراحل آخر بیماری تاکید بر استراحت کامل بیمار دارند و از اطرافیانمیخواهند تا بیمارشان را زیاد جابجا نکنند. بیماران ممکن است نیاز به بستری مکرر در بیمارستان داشته باشند این بستری های مکرر و بعضا ناامید کننده یکی از نشانه های نزدیک شدن زمان مرگ فرد می باشد.
مراقبتهای پایان زندگی : دورهای از مراقبت است که بر آسایش و رفاه فردی که در حال مرگ است تمرکز دارد. هدف آن ارائه بهترین کیفیت زندگی ممکن برای بیمار در زمان باقیمانده از عمر او است.مراقبتهای پایان زندگی میتوانند در بیمارستان، در خانه یا در یک مرکز درمانی ارائه شوند.
پزشک برای رفاه نسبی و آرامش خاطر بیماری که در بستر بیماری و در واقع در لحظات آخر عمر به سر می برد یک سری نکات را باید در نظر بگیرد.او باید با بیمار در مورد خواستهها و آرزوهایش برای پایان زندگی صحبت کرده و به سوالات و نگرانیهای بیمار و خانوادهاش با صبر و حوصله پاسخ دهد و همچنین از یک زبان واضح و ساده استفاده کرده و از به کار بردن اصطلاحات پزشکی تخصصی خودداری کند و علائم بیمار، مانند درد، تهوع و تنگی نفس را کنترل کند.به بیمار و خانوادهاش اطمینان و حمایت عاطفی بدهد و به آنها اجازه دهد تا احساسات خود را ابراز کنند و با صبوری به صحبت های آنها گوش دهد و در واقع خود را جای آنها قرار بدهد.
برای ارتباط گیری با مشاوران ما جهت انجام : سونوگرافی در منزل و تزریق سرم در منزل
گواهی فوت
گواهی فوت سندی رسمی است که مرگ یک فرد را تأیید می کند. این سند توسط پزشک یا پزشکی قانونی صادر می شود و شامل اطلاعاتی در مورد متوفی، مانند نام، تاریخ و محل تولد، تاریخ و محل فوت و علت فوت است.
گواهی فوت برای اهداف مختلفی از جمله موارد زیر استفاده می شود:
● دریافت جواز دفن: جواز دفن مجوزی است که برای دفن متوفی مورد نیاز است.
● مسدود کردن حساب های بانکی و سایر حساب های مالی متوفی: بسیاری از موسسات مالی برای بستن حساب های یک متوفی به گواهی فوت نیاز دارند.
● ادعای بیمه عمر: برای دریافت مزایای بیمه عمر، ذینفعان باید گواهی فوت را به شرکت بیمه ارائه دهند.
● انتقال دارایی: برای انتقال دارایی متوفی به وراث، ممکن است به گواهی فوت نیاز باشد.
صدور گواهی فوت
نحوه صدور گواهی فوت بستگی به مکانی دارد که بیمار در آنجا فوت شده است.صدور این گواهی بسته به اینکه بیمار در بیمارستان جان خود را از دست داده و یا در منزل فوت شده است تفاوت دارد. در ادامه برای اینکه با روند صدور این گواهی آشنا شوید، مراحل کلی صدور گواهی فوت در ایران ذکر شده است:
مرگ در بیمارستان یا مرکز درمانی:
در صورتی که بیمار در بیمارستان فوت کند پزشک معالج ،مرگ را تأیید کرده و گواهی فوت را تکمیل می کند.سپس گواهی فوت به اداره ثبت احوال ارسال می شود.اداره ثبت احوال گواهی فوت را ثبت می کند و نسخه ای از آن را به خانواده متوفی می دهد.
مرگ در منزل:
چنانچه مرگ یک فرد در منزل رخ داده باشد ابتدا باید خانواده متوفی با پلیس یا اورژانس تماس بگیرند.پزشک قانونی به محل فوت می آید و مرگ را تأیید کرده و گواهی فوت را تکمیل می کند.سپس گواهی فوت به اداره ثبت احوال ارسال می شود.در آنجا گواهی فوت ثبت می شود و نسخه ای از آن به خانواده متوفی تحویل داده می شود.
در برخی موارد، ممکن است لازم باشد کالبدشکافی انجام شود. این امر توسط پزشک قانونی تعیین میشود . چنانچه مرگ مشکوک باشد،لازم است تا پلیس تحقیقاتی انجام دهد. خانواده متوفی باید در اسرع وقت برای دریافت گواهی فوت اقدام کنند.
در چه مواردی گواهی فوت اعتبار ندارد؟
هنگامی که گواهی فوت صادر میشود باید نکاتی را در نظر بگیرید، زیرا گواهی فوت در موارد زیر اعتبار ندارد
● گواهی فوت موقتی که توسط پزشک یا مراکز درمانی صادر می شود برای مدت کوتاه ۱۰ روزه اعتبار دارد و این مدت معمولا برای انجام امور اداری و قانونی کافی نیست. پس از این مدت، باید گواهی فوت نهایی از اداره ثبت احوال دریافت شود.
● گواهی فوت باید توسط مراجع قانونی و مجاز مانند پزشک، بیمارستان، سازمان ثبت احوال و یا مقامات قضایی صادر شده باشد. گواهی هایی که توسط افراد یا مراجع غیر مجاز صادر شده باشند، فاقد اعتبار هستند.
● گواهی فوت باید دارای مشخصات کامل متوفی، تاریخ و علت فوت، امضاء و مهر مرجع صادر کننده و سایر اطلاعات لازم باشد. هرگونه نقص، دستکاری یا جعل در گواهی فوت می تواند اعتبار آن را زیر سوال ببرد و پیگرد قانونی نیز دارد چون جرم محسوب میشود.