آزمایش چکاپ کامل در منزل با 10 درصد تخفیف + نمونه گیری رایگان
logo
user

چگونه پانسمان چسبیده به زخم را جدا کنیم؟


روش کندن پانسمان چسبیده به زخم

زمان کمی دارید؟ پادکست مقاله را گوش کنید!

چگونه پانسمان چسبیده به زخم را جدا کنیم؟ به دلایل مختلفی مثل جراحی و بخیه، بیمار به پانسمان نیاز پیدا می‌کند. یکی از ناراحتی‌هایی که معمولا در رابطه با پانسمان زخم به وجود می‌آید، احتمال چسبیدن گاز استریل و پانسمان به زخم است. درصورتی‌که با این اتفاق مواجه شده‌اید، می‌توانید با استفاده از روش کندن پانسمان چسبیده زخم، که در زیر توضیح داده شده است، آن را جداسازی کنید.

دلیل چسبیدن باند به زخم

پیش از اینکه بدانید که چگونه گاز استریل چسبیده به زخم را جدا کنیم، باید به این نکته بپردازیم که دلیل چسبیدن باند به محل بخیه و زخم چیست؟ هر یک از این دلایل قابل اجتناب هستند ولی در قدم اول باید آن‌ها را به‌خوبی درک کنید.

۱. چسبندگی به اگزودای خشک

بدن در حالت بروز زخم، برای بهبود آن پلاسما و مایعاتی را ترشح می‌کند. این مایعات یک لایه روی زخم ایجاد می‌کنند و به‌مرور زمان خشک می‌شوند که احتمال چسبیدن آن به گاز و پانسمان وجود دارد. اگر گاز برای مدت طولانی روی زخم بماند، این احتمال بیشتر هم می‌شود.

۲. نوع گاز مورد استفاده

پد گازهای پنبه‌ای به‌دلیل حجم بالایی که دارند، جاذب بهتری هم هستند. با توجه به اینکه این پدها پوشش محافظتی ندارند، احتمال چسبیدن آن‌ها به زخم بیشتر می‌شود. از طرف دیگر گازهای جدیدتر با لایه ابریشمی و غیرچسبنده احتمال چسبیدن پانسمان به زخم سوختگی و جراحت را کاهش می‌دهند.

 

 

۳. وضعیت زخم

در زخم‌هایی مثل سوختگی که ترشح بالایی دارند یا در بلندمدت بهبود پیدا می‌کنند، احتمال چسبیدن گاز استریل به زخم بیشتر می‌شود. از همین رو باید روش کندن پانسمان چسبیده به زخم ختنه، سوختگی و جراحت را یاد بگیرید. در برخی مواقع برای کاهش درد بیمار، از آمپول‌های خاصی استفاده می‌شود که پزشک باید آن را تجویز کند. یکی از موارد تزریقات در منزل می‌تواند کاهش درد ناشی از زخم و جراحت باشد.

لوازم و وسایل مورد نیاز برای کندن باند چسبیده به زخم

پیش از اینکه بدانید چگونه گاز استریل چسبیده به بخیه را جدا کنیم، باید لوازم و وسایلی را برای آن فراهم کنیم. برای کندن گاز استریل باید ابتدا لوازم و وسایل زیر را آماده کنید:

 

 

  • وازلین برای روان‌کردن زخم و جلوگیری از چسبیدن بیشتر پانسمان به زخم
  • قیچی با نوک گرد برای بریدن ایمن گاز
  • پدهای گاز نخی استریل نچسب برای جایگزین‌کردن گاز قبلی
  • پانسمان توری الاستیک لوله‌ای
  • وان پلاستیکی با آب گرم و حوله خشک

روش کندن پانسمان چسبیده به زخم

یکی از مقاله‌های معتبری که می‌توانیم برای رفع این مشکل به آن استناد کنیم، از سایت www.e-firstaidsupplies.com است که طبق مراحل کندن پانسمان را توصیه می‌کند.

:When gauze sticks to a wound, it must be removed carefully to prevent further tissue damage. Follow these steps

.Moisten the Gauze: Use sterile saline solution or clean, lukewarm water to soften the gauze. Moistening helps release the adhesion without damaging the wound
.Apply Lubricant: Gently apply a small amount of Vaseline to the edges of the gauze. This reduces friction and helps loosen any sticking points
.Use a Warm Compress: Apply a warm, damp washcloth over the gauze. This softens any dried fluids and eases removal by loosening the gauze
.Slow and Gentle Removal: Peel the gauze edges slowly. If resistance occurs, add more moisture and wait a moment before attempting removal again
.Consider Using Steam: Let steam from a hot shower fill a room, sitting nearby to allow moisture to help loosen the bandage
.Avoid Dry Techniques: Never remove gauze without moistening it first. Dry removal can cause pain and damage healing tissue
.Use Proper Tools if Needed: Sterile tweezers or blunt-end scissors can help carefully lift or trim gauze without aggravating the wound

اگر می‌خواهید که کندن پانسمان چسبیده به زخم، برایتان دردناک و دشوار نباشد یا به پوستتان آسیب نرسد، بهتر است دستورالعمل‌های زیر را دنبال کنید:

1. ابتدا باید دست‌های خود را ضدعفونی کنید؛ برای این کار می‌تواند از آب و صابون استفاده نمایید.
2. اگر ژل جداکننده یا کرم مخصوص ندارید می‌توانید پانسمان را فقط با آب گرم خیس کنید ( بهتر است از آب جوشی که کمی خنک شده استفاده کنید.)
3. اکنون گوشه پانسمان چسبیده را گرفته و به‌آرامی از پوست جدا کنید.
4. استفاده از آب گرم بیشتر یا کِرم و ژل جداکننده برای مواقعی که هنوز پانسمان به زخم چسبیده است، ضرری ندارد.
5. هرگز از زور برای کندن پانسمان چسبیده استفاده نکنید.
6. گاهی قیچی‌کردن و برش پانسمان می‌تواند به جداسازی آن کمک کند.
7. بعد از جداسازی پانسمان چسبیده، زخم را تمیز و خشک کنید.
8. از یک گاز استریل، برای پانسمان مجدد استفاده کنید.

نکات مهم برای کندن چسب پانسمان بدون درد

گاهی اوقات نحوه چسبیدن پانسمان به زخم، بر راحتی کندن آن تاثیر می‌گذارد. برای اینکه کندن چسب به‌راحتی انجام شود و باعث درد بیمار نشود، نکاتی وجود دارد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

 

 

  • اگر فکر می‌کنید کندن پانسمان ختنه چسبیده برای بیمار دردناک است، می‌توان قبل از انجام این کار، مسکن‌های غیرتجویزی مثل استامینوفن، ایبوپروفن یا مفنامیک‌اسید را مصرف نمود.
  • با مشاهده علائمی مثل قرمزی، سوزش، التهاب، تورم، خارش و تب باید احتمال عفونی شدن زخم را در نظر بگیرید. اگر پزشک برای شما آنتی‌بیوتیک خوراکی یا موضعی تجویز نموده، باید آن‌ها را به‌موقع استفاده نمایید.
  • سعی کنید خودتان به تنهایی برای بازکردن و جداسازی پانسمان چسبیده به زخم اقدام نکنید و از یک فرد دیگر، ترجیحا پرستار کمک بخواهید.

معمولا استفاده از خدمات پانسمان زخم در منزل بهترین راهکار برای نتیجه‌گیری مطلوب در این خصوص است.

آیا چسبیدن گاز استریل به زخم، طبیعی است؟

باید بدانید که ایجاد چسبندگی، بعد از استفاده از گاز استریل، امری طبیعی است. دلیل این امر، به خاصیت جاذب‌بودن گاز استریل برمی‌گردد. فقط در نظر داشته باشید که اگر گاز استریل با دقت از پوست جدا نشود، ممکن است آسیب دائمی و ماندگار به پوست وارد کند که موجب درد و ناراحتی شما شود. پزشکان و متخصصانی وجود دارند که می‌توانند خدمات مختلف از جمله کندن چسب پانسمان تا تهیه نوار قلب در منزل را در راحت‌ترین شکل ممکن و بدون درد انجام دهند.

جلوگیری از چسبیدن گاز استریل به زخم

بهره‌مندی از روش های زیر به جلوگیری از چسبیدن پانسمان به زخم کمک می‌کند:

  1. پانسمان‌های ساخته‌شده از هیدروژل یا پلی‌اورتان را با عنوان پانسمان‌های غیرچسبنده می‌شناسند. در هنگام خرید یا زمانی که پرستار از پانسمان استفاده می‌کند ، این نکته را یادآوری کنید.
  2. قبل از بستن گاز استریل می‌توانید یک لایه از پماد یا ژل جداکننده را روی پوست و زخم برای جلوگیری از چسبندگی بمالید. البته نام پماد یا ژل را با پزشک در میان بگذارید.
  3. بعد از جداسازی پانسمان چسبیده، قبل از بستن پانسمان اولیه یا مجدد از خیس‌شدگی یا شستن زخم نترسیده و زخم را با آب و صابون بشوید تا از ورود عوامل میکروبی یا چربی به داخل زخم جلوگیری شود. این کار به کاهش چسبندگی گاز استریل به زخم کمک می کند.
  4. تعویض پانسمان زخم باید به‌موقع و منظم صورت بگیرد. هرچه زمان طولانی‌تری را بین دو تعویض پانسمان سپری کنید، احتمال چسبندگی نیز تقویت می‌شود.
  5. وجود رطوبت در محل زخم، احتمال چسبیدن گاز استریل را بالا می‌برد. برای جلوگیری از آن می‌توانید با خروج مایع یا چرک از زخم، فوری آن را خشک کنید.
  6. درصورت وجود خونریزی در زخم، باید سعی کنید با استفاده از سرم شستشو، آن را قطع نمایید؛ زیرا وجود خون در محل پانسمان می‌تواند یکی از دلایل چسبیدن گاز استریل به زخم باشد.

از چه اقداماتی برای کندن چسب پانسمان بدون درد پرهیز کنیم؟

حالا که می‌دانید چگونه باند چسبیده به زخم را جدا کنیم، بهتر است نکاتی را هم برای پرهیز و انجام‌ندادن حین این کار یاد بگیرید.

 

 

از یک متخصص کمک بگیرید

درصورتی‌که زخم و بخیه در مرحله حاد قرار دارد و به‌تنهایی نمی‌توانید آن را تعویض کنید، حتما با افراد متخصص مشورت کنید و از آن‌ها کمک بگیرید. به‌طور کلی متخصصین مختلف همراه طب در زمینه‌های درمان مشکلات مختلف از جمله سندروم روده تحریک پذیر یا تعویض پانسمان مشاوره‌های لازم را ارائه می‌دهند.

با زور پانسمان را نکشید

وقتی زخم و جراحتی روی پوست در سطوح مختلف ایجاد می‌شود، بدن برای بهبود آن یک بافت جدید ایجاد می‌کند. درصورتی‌که حین تعویض پانسمان، با زور و ناگهانی آن را بکشید، این سطح جدید از بین می‌رود و باعث عفونت در زخم می‌شود. تشخیص عفونت در بدن حین جراحت اهمیت زیادی دارد و باید فورا تشخیص داده شود. به‌طور کلی یکی از راه‌های تشخیص عفونت در بدن ای اس آر در آزمایش است.

از روش‌های خشک برای تعویض باند چسبیده به زخم استفاده نکنید

بهترین روش کندن پانسمان چسبیده به زخم، استفاده از روغن و مرطوب‌کردن آن است. از همین رو باید از وازلین و محلول نمکی استفاده کنید تا در راحت‌ترین شکل ممکن تعویض پانسمان انجام شود.

از آب داغ استفاده نکنید

نکته دیگری که در زمان مشکل چسبیدن گاز استریل به زخم باید رعایت کنید، آماده کردن آب با دمای مناسب است. گرما به شل‌شدن گاز کمک می‌کند ولی نباید آب مورد استفاده بیش از حد داغ باشد. این آب داغ می‌تواند باعث سوختگی و شوک ناگهانی به زخم شود.

از برش عمیق گاز خودداری کنید

در زمان استفاده از قیچی، برای برش گاز استریل به‌شدت احتیاط کنید. در زمان استفاده از قیچی فقط قسمت‌های خارجی و غیرچسبیده را برش دهید تا با زخم برخورد نکند.

سخن پایانی

یکی از دغدغه‌های بیماران در زمان برخورد با جراحت یا بیماری، رساندن بیمار به مراکز درمانی است. همراه طب توانسته این دغدغه بیماران را برطرف کند. در این راستا شماری از پزشکان از جمله متخصص قلب در منزل در رشته‌های مختلف پزشکی و آزمایشگاهی آماده شده‌اند تا در کمترین زمان ممکن خودشان را به بیمار برسانند و خدمات مورد نیازشان را ارائه دهند. این متخصصان خدمات مختلفی از اکو قلب در منزل تا پانسمان ختنه چسبیده را به بیماران ارائه می‌دهند.

‌نظرات کاربران


لیلا نیازی 1403/08/05
سلام ببخشید همکاران شما پانسمان نوین هم انجام میدن؟
ادمین 1403/08/05
با عرض سلام بله کارشناسان زخم همراه طب تمام دوره های تخصصی را سپری کرده و همچنین پانسمان زخم نوین در منزل انجام می شود.