اگر بهتازگی با کاهش وزن شدید مواجه شدهاید، احتمالا این بهمعنای ابتلا به یک بیماری زمینهای است. شرایط جسمی و روحی مختلفی در بدن میتواند باعث این کاهش وزن شده باشد. یک قانون کلی وجود دارد که اگر در عرض 6 تا 12 ماه مقدار وزن قابل توجهی کم کردهاید، باید به پزشک مراجعه کنید. کاهش وزن قابل توجه معمولا بهمعنای بیش از 5 درصد از وزن بدن است. در ادامه این مقاله قصد داریم درباره اینکه چه بیماری هایی باعث لاغری میشوند، بیشتر صحبت کنیم.
چه بیماری هایی باعث کاهش وزن میشود؟
این نکته را به یاد داشته باشید که بهطور کلی کاهش وزن جدی نیست و احتمالا پس از تغییراتی در زندگی یا استرس زیاد اتفاق میافتد. بااینحال، کاهش وزن غیرعادی و بدون دلیل میتواند نشان از وجود یک بیماری باشد. درصورت بروز لاغری بیش از حد و ناگهانی، باید بدانید که بیماری هایی که باعث کاهش وزن میشود، کدام است؛ پس در ادامه به این بیماریها اشاره میکنیم.
بیماری التهاب روده (IBD)
التهاب مزمن ناشی از IBD شامل بیماریهای کرون و کولیت اولسراتیو است که منجربه کاهش وزن ناخواسته میشود. این مشکلات میتواند ناشی از سوءجذب، کاهش اشتها بهدلیل ناراحتی و درد، داشتن رژیم غذایی محدود برای جلوگیری از بروز علائم و درد ناشی از انسداد باشد. این عوارض التهاب روده را در گروه بیماری هایی که باعث لاغری میشود، قرار میدهد.
شرایط سلامت روان
برای بررسی بیماری هایی که باعث کاهش وزن میشود، نباید فقط روی مشکلات جسمی تمرکز کنیم. در واقع مشکلاتی مثل افسردگی و اضطراب بر قسمتهایی از مغز که اشتها را کنترل میکنند، اثر منفی میگذارد. همین تاثیر، باعث کاهش اشتها و در نتیجه کاهش وزن ناخواسته میشود. البته گاهی افسردگی و اضطراب در برخی افراد باعث افزایش اشتها میشود. در ضمن افسردگی میتواند علت خواب زیاد در برخی افراد هم باشد.
سرطان
در پاسخ به سوال کدام بیماری باعث لاغری صورت میشود، باید به سرطان نیز اشاره کنیم. سرطان باعث پخش و تقسیم سریع سلولهای غیرطبیعی در بدن میشود. علاوهبر آن، این بیماری التهاب و تحلیل عضلانی در بدن را افزایش میدهد که همین هورمونهای تنظیمکننده اشتها را مختل میکند. کاهش وزن غیرقابل توضیح حدود 4.5 کیلوگرم، از عوارض این بیماری در بدن است.
پرکاری تیروئید
وقتی غده تیروئید، این هورمون را زیاد از حد تولید میکند، باعث پرکاری آن میشود. هورمون تیروئید بسیاری از عملکردهای بدن از جمله متابولیسم آن را کنترل میکند. اگر تیروئید بیش از حد معمول فعال باشد، سرعت کالریسوزی را افزایش میدهد و باعث لاغری میشود. برای اینکه از سلامت تیروئید خود مطمئن شوید، پیشنهاد میکنیم از آزمایش چکاپ در منزل استفاده کنید.
آرتریت روماتوئید
در پاسخ به سوال چه بیماری هایی باعث لاغری میشود، باید به آرتریت روماتوئید نیز اشاره کنیم که در آن سیستم ایمنی به پوشش مفاصل حمله میکند. این مشکل، باعث التهاب میشود که میتواند با تسریع متابولیسم، کاهش وزن را به همراه آورد.
از دست دادن عضلات
اگر برای مدتی از عضلات خود استفاده نکنید، آنها را از دست خواهید داد. کسانی که بهاندازه کافی ورزش نمیکنند یا ساعات زیادی را پشت میز مینشینند، با این مشکل مواجه میشوند. برای پیشگیری یا کاهش عوارض این تحلیل عضلات، میتوانید از ویزیت متخصص در منزل استفاده کنید.
دیابت نوع 1
دیابت نوع 1 هم یک بیماری خودایمنی است که سیستم ایمنی بدن به سلولهای پانکراس (سازنده انسولین) حمله میکند. بدن بدون انسولین نمیتواند از گلوکز برای انرژی استفاده کند. این باعث افزایش گلوکز خون میشود و در نهایت باعث میشود بدن چربی و ماهیچهها را بسوزاند. از همین رو، برای اینکه بدانید کاهش وزن نشانه چه بیماری است، باید ابتلا به دیابت نوع 1 را هم بررسی کنید. برای کنترل این مشکل هم میتوانید از ویزیت پزشک تغذیه در منزل و محل کار استفاده کنید.
بیماری انسداد ریه مزمن
بیماری انسدادی مزمن ریه پاسخ دیگری به این سوال است که چه بیماری باعث لاغری صورت میشود؟ این بیماری پیشرونده ریه شامل آمفیزم و برونشیت مزمن میشود. در مراحل بعدی COPD وزن بدن را کاهش میدهد؛ زیرا تنفس سخت کالری زیادی را در بدن میسوزاند.
اندوکاردیت
اندوکاردیت نوعی عفونت است که منجربه التهاب پوشش داخلی قلب میشود و معمولا عامل آن باکتری است. اکثر افراد مبتلا به اندوکاردیت با علائمی مثل تب و کاهش اشتها مواجه هستند. علاوهبر آن، افزایش دمای بدن باعث افزایش متابولیسم و سوزاندن چربی و در نتیجه کاهش وزن میشود. برای رفع ضعف جسمانی ناشی از کاهش وزن میتوانید از خدمات سرم در منزل استفاده کنید.
بیماری سل (TB)
در پاسخ به این سوال که چه بیماری هایی باعث لاغری میشود، باید به سل نیز اشاره کنیم. سل یک عفونت باکتریایی مسری است که باعث آسیب به ریهها میشود و در نهایت کاهش اشتها و وزن را به همراه دارد. تودههای چربی در بدن مبتلایان به این بیماری تا 45 درصد کاهش پیدا میکند.
بیماری آدیسون
بیماری نادر آدیسون باعث میشود که سیستم ایمنی بدن به غدد فوق کلیوی آسیب برساند. با این آسیب، غدد فوق کلیوی نمیتوانند هورمونهای کافی مثل کورتیزول و آلدوسترون تولید کنند. کورتیزول بسیاری از عملکردها مثل متابولیسم و اشتها را تنظیم میکند. هر چقدر سطح کورتیزول بدن پایینتر باشد، اشتها هم کمتر خواهد بود.
بیماری HIV
بیماری HIV پاسخ دیگری به این سوال است که چه بیماری هایی باعث کاهش وزن میشود. اچآیوی به سلولهای ایمنی حمله میکند و توانایی بدن در رفع عفونت را کاهش میدهد. اگر این بیماری درمان نشود، به مرحله 3 میرسد و باعث کاهش وزن شدید میشود.
نارسایی احتقانی قلب (CHF)
نارسایی احتقانی قلب وقتی ایجاد میشود که قلب نتواند با خون کافی پر شود یا نتواند خون را با نیروی کافی پمپاژ کند. گاهی هر دو عوارض نشان از بروز این بیماری است. خون کمتر در دستگاه گوارش میتواند باعث بروز عوارض ارتباط بیماری قلبی و لاغری شود.
ویزیت پزشک برای بررسی رابطه بیماری و لاغری
در نهایت، علاوهبر بیماریهایی که در بالا به آن اشاره کردیم، شرایطی مثل سن بالا، سوء تغذیه و مشکل شیردهی مادر در دوران نوزادی میتواند از دلایل کاهش وزن شدید باشند. درصورت مشاهده کاهش وزن شدید باید با پزشک مشورت کنید. پزشک با روشهای معاینه فیزیکی، آزمایش خون، تجزیه و تحلیل ادرار، تست تصویربرداری و سایر روشهای تشخیصی علت این مشکل را پیدا میکند. در زمان مراجعه به پزشک میتوانید از او درباره بیماری هایی که باعث کاهش وزن میشود، سوال کنید. همراه طب مجموعهای بهترین پزشکان و متخصصان را گرد هم آورده تا با خدماتی مثل معاینه، آزمایش یا ارائه رژیم فستینگ در کنار شما باشد.