چرخه نامنظم در عادت ماهانه میتواند مشکلات جسمی و خلقی زیادی را برای شما به همراه آورد. پریود باید هر ماه و در زمان مشخص اتفاق بیفتد تا بدن طبیعت و نظم خود را حفظ کند. اگر این نظم دچار اختلال شود، باید ابتدا دلیل آن پیدا شود و سپس زیر نظر افراد متخصص مورد درمان قرار بگیرد. اولین گام برای بهبود نظم پریود و بازگشتن به حالت عادی، پیداکردن دلیل مشکل است. از همین رو، قصد داریم در این مقاله به مهمترین علت عقب افتادن عادت ماهانه، روشهای درمانی مختلف، نحوه پیشگیری از این مشکل و زمان مناسب مراجعه به پزشک بپردازیم.
علت پریود نشدن چیست؟
دلایل مختلفی برای دیرشدن پریود و عقبافتادن تاریخ آن وجود دارد که در سایت www.healthline.com بهعنوان یکی از منابع معتبر این مقاله به آنها پرداخته شده است. طبق این مقاله ۸ مورد زیر دلیل پریود نشدن هستند. در ادامه آن نیز بهصورت مفصل درباره این 8 دلیل صحبت خواهیم کرد تا نسبت به آنها آگاهتر شوید.
1. Stress
2. Lower body weight
3. Higher body weight
4. Birth control
5. Thyroid
6. PCOS
7. Primary ovarian insufficiency (POI)
8. Other chronic conditions
طبق تحقیقات، سیکلهای پریود نامنظم به دلایل مختلفی مثل سن، شغل و محل زندگی میتواند متفاوت باشد. بیشتر افرادی که هنوز به سن یائسگی نرسیدهاند، تقریبا هر ۲۸ روز یک بار پریود را تجربه میکنند. بااینحال، یک چرخه قاعدگی معمولی میتواند از ۲۱ تا ۳۵ روز متفاوت باشد. برای بررسی چرخه قاعدگی خود میتوانید از ویزیت متخصص زنان در منزل استفاده کنید. اگر چرخه پریود شما در این محدوده قرار نمیگیرد، باید دلیل پریود نشدن را در موارد زیر جستجو کنید.
۱. استرس
در دنیای امروز استرس و اضطراب بخش جدانشدنی زندگی بسیاری از افراد است. استرس مزمن میتواند هورمونهای شما را از بین ببرد و بر بخشی از مغز (مسئول تنظیم پریود) یعنی هیپوتالاموس اثر بگذارد. اما استرس بر چیزهای دیگری هم تاثیر میگذارد و با گذشت زمان باعث بیماری، افزایش یا کاهش وزن میشود. در ضمن اضطراب با کیست تخمدان و درد پهلو هم ارتباط دارد و باید کنترل شود.
۲. کاهش وزن بدن
اگر سوال شما این است که چرا پریود نمیشم، باید اشاره کنیم که کاهش ناگهانی یا بیش از حد وزن بدن، بهخاطر اختلالات خوردن یا عادات غذایی نامنظم میتواند باعث این مشکل شود. بهتر است برای کاهش وزن اصولی از یک متخصص در این حوزه کمک بگیرید.
۳. وزن بالای بدن
همانطور که وزن کم میتواند باعث تغییرات هورمونی شود، وزن بالا نیز از دلایل پریود نامنظم است. چاقی باعث میشود که بدن مقدار زیادی استروژن (هورمون اصلی تولیدمثل) تولید کند. همین اختلال در تولید هورمون، پاسخ دیگری به سوال چرا پریود نشدم به حساب میآید. برای بررسی سلامت بدن، میتوانید از خدمات آزمایش چکاپ کامل در منزل استفاده کنید.
۴. کنترل بارداری
یکی دیگر از پاسخها به این سوال که چرا مریض ماهوار نمیشم، شروع یا توقف روشهای پیشگیری از بارداری است که میتواند این چرخه را مختل کند. روشهای مختلفی برای پیشگیری وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
- قرص ترکیبی
- مینی قرص فقط پروژسترون
- ایمپلنت
- آییودی
- پچ پوستی
- حلقه واژینال
به یاد داشته باشید که با کنترل بارداری هورمونی، بسیاری از افراد خونریزی ناگهانی و سایر اختلالات را تجربه میکنند. از همین رو علت خونریزی زیاد در پریودی نیز باید بررسی شود.
۵. تیروئید
برخی از افراد با این سوال که چرا پریود نمیشم حامله نیستم، به پزشک متخصص مراجعه میکنند. یکی از دلایل احتمالی، پرکاری یا کمکاری تیروئید است که باعث دیرشدن پریود میشود. پرکاری یا کمکاری تیروئید میتواند باعث عقبافتادن پریود شود. بیماریهای تیروئید با استفاده از دارو قابل درمان خواهد بود.
۶. سندروم تخمدان پلی کیستیک PCOS
سندروم تخمدان نیز میتواند علت عقب افتادن عادت ماهانه باشد. این بیماری که تنبلی تخمدان نیز نامیده میشود، باعث تولید بیش از حد آندروژن میشود. عدم تعادل این هورمون میتواند باعث کیست تخمدان شود، پریود را نامنظم کند یا بهطور کلی پریود را متوقف کند. با استفاده از ویزیت متخصص زنان در منزل میتوانید به این بیماری یا سایر مشکلات زنان پی ببرید.
۷. نارسایی اولیه تخمدان (POI)
معمولا یائسگی از ۴۵ تا ۵۵ سالگی شروع میشود اما برخی افراد علائم آن را حدود ۴۰ سالگی تجربه میکنند. این تجربه، POI یا یائسگی طبیعی زودرس نامیده میشود. حدود ۱ درصد از زنان نیز قبل از ۴۰ سالگی ممکن است یائسگی را تجربه کنند که میتواند بهدلیل اختلالات ژنتیکی یا بیماریهای خودایمنی باشد.
۸. سایر شرایط مزمن
در پاسخ به این سوال که چرا پریود نمیشم و ترشح دارم، ۷ دلیل را بررسی کردیم. بیماریهای مزمن دیگری مثل سلیاک و دیابت نیز میتواند چرخه قاعدگی شما را به هم بزند. در واقع با دیابت کنترلنشده، در قند خون تغییراتی ایجاد میشود که پریود را نامنظم میکند. بیماری سلیاک نیز باعث التهاب و آسیب به روده کوچک میشود. درصورت ابتلا به این بیماریها و نیاز به درمان میتوانید از خدمات تزریقات در منزل تهران استفاده کنید.
چرا پریود نمیشم؛ درمان و پیشگیری
گاهی علت عقب افتادن عادت ماهانه به بارداری و شیردهی ارتباط دارد و نیازی به درمان نیست. بااینحال اگر این مشکل بهخاطر دلایل دیگری باشد، با ویزیت دکتر و تغییر سبک زندگی میتوانید آن را درمان کنید. این درمان و تغییرات میتواند شامل ورزش، مصرف دارو یا در موارد حادتر جراحی باشد. اما قدمی جلوتر از آن وجود دارد که میتوانید برای پیشگیری از پریود نامنظم اقدام کنید. راههای پیشگیری از این مشکل شامل موارد زیر است.
- رژیم غذایی سالم شامل 5 گروه غذایی
- تمرینات بدنی منظم
- خواب کافی و باکیفیت
- کنترل استرس
- معاینه لگن و تست پاپ اسمیر
زمان مناسب برای مراجعه به پزشک
اینکه گاهی اوقات در یک دوره، پریود دیر شود تا حدی طبیعی است و نیازی به نگرانی درباره آن نیست. اما گاهی این دیر شدن پریود در نتیجه یک بیماری زمینهای باشد و نیاز به بررسی دارد. اگر مشکوک به بارداری هستید یا بیش از دو دوره پریود شما دیر شده است، باید با پزشک مشورت کنید. پزشکان همراه طب آماده هستند تا انواع خدمات از ویزیت تا تست پاپ اسمیر در منزل را به شما ارائه دهند.