نوروپاتی چیست و چگونه درمان میشود؟ سیستم عصبی یکی از مهمترین بخشهای بدن است که وظایف مختلفی را برعهده دارد. این سیستم به بدن کمک میکند تا به تغییرات داخلی و خارجی واکنش نشان دهد یا اعضای بدن با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. اگر سیستم عصبی با مشکل و اختلال مواجه شود، کار بدن نیز به کلی مختل میشود. یکی از بیماریهایی که به سیستم عصبی آسیب میزند، نوروپاتی است. در ادامه این مقاله قصد داریم بهطور مفصل به علائم، درمان، ماهیت و سایر جزئیات مربوط به نوروپاتی محیطی بپردازیم تا با آن بیشتر آشنا شوید.
نوروپاتی چیست؟
شاید اولین و مهمترین سوالی که باید به آن جواب دهیم این است که نوروپاتی چیست؟ نوروپاتی که معمولا نوروپاتی محیطی نامیده میشود، بهمعنای مجموعهای از شرایط است که در نتیجه آسیب به اعصاب در سیستم عصبی محیطی حاصل میشود. سیستم عصبی محیطی از یک ساختار عصبی فراتر از مغز و نخاع تشکیل شده که با بقیه بدن ارتباط برقرار میکند. این اعصاب، اطلاعات حسی را به پوست و ماهیچههای بدن و اندامهای دیگری مثل قلب و معده ارسال میکنند. نکته این است که امراض مختلفی هستند که باعث بروز نوروپاتی محیطی میشوند. از جمله این بیماریها میتوانیم به دیابت، لوپوس، آرتریت روماتوئید، لنفوم، لایم و سندروم تونل کارپال اشاره کنیم. حالا که میدانید نوروپاتی چیست باید اشاره کنیم که بیماریهایی که بر اعصاب محیطی اثر میگذارند، باعث ازدستدادن توانایی حسی-حرکتی فرد میشوند. این مشکل معمولا از دست و پا شروع میشود و اعصاب خاصی از بدن را تحت تاثیر قرار میدهد. در شرایط حاد بیماری، استفاده از بهترین پماد برای زخم بستر در منزل ضرورت دارد.
علائم نوروپاتی چیست؟
در مراحل اولیه ابتلا به بیماری، برخی از افراد علائم خفیفی را تجربه میکنند. اما در مراحل پایانی علائم ناتوانکنندهتر هستند و در نهایت منجربه آسیب عصبی و گاهی از دست دادن تحرک میشوند. در مراحل حاد، درد کوبنده، احساس سوزش و ضعف عضلانی از نشانههای نوروپاتی است. اگر بخواهیم بگوییم که علائم نوروپاتی چیست باید به موارد زیر اشاره کنیم.
- حساسیت مفرط
- بیحسی
- سوزنسوزنشدن
- احساس سوزش، گزگز یا چاقوزدن
- ضعف عضلانی
- بیثباتی
- پوست سرد در لمس اندام آسیبدیده
- تغییر رنگ، نازکشدن پوست و ریزش مو در اندام آسیبدیده
شکل دیگر این بیماری نوروپاتی اتونومیک است که اندامهای غیرحسی و غیرارادی را تحت تاثیر قرار میدهد و نشانههای زیر را دارد.
- تغییر فشارخون
- تغییر ضربان قلب
- اختلال عملکرد جنسی
- سرگیجه و غش
- خشکی چشم و دهان
- بیاختیاری روده و ادرار
علت نوروپاتی چیست؟
شاید بسیاری از افراد تا به حال به نوروپاتی دچار شده باشند. اما چند درصد از آنها میداند که دلیل ابتلا به نوروپاتی چیست؟ این بیماری به دلایل مختلفی رخ میدهد که در ادامه آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
دیابت نوع 2
شایعترین دلیل ابتلا به بیماری نوروپاتی، دیابت نوع 2 کنترلنشده است. وقتی قندخون برای مدت طولانی، بالاتر از حد نرمال باشد، به اعصاب محیطی بدن آسیب میزند و باعث نوروپاتی دیابتی میشود. به همین خاطر ممکن است که افراد مبتلا به دیابت نوع 2 حس خود را در پاها و ساق از دست بدهند. برای اطمینان باید از علائم دیابت در زنان باخبر باشید.
اختلال مصرف الکل
مصرف بیش از حد الکل برای مدت طولانی، دلیل دیگری برای ابتلا به نوروپاتی محیطی است. در واقع وقتی بهصورت مداوم و طولانی الکل مصرف کنید، به اعصاب محیطی بدن آسیب میرسد.
کمبود ویتامین و مواد مغذی
یکی دیگر از دلایل نوروپاتی محیطی، کمبود ویتامینهای خاصی در بدن است که دچار آسیب عصبی میشوند. ویتامینهایی که به احتمال زیاد باعث این بیماری میشوند، شامل B1، B6، B9، B12 و اسیدفولیک است. با طرح چکاپ سلامتی در منزل از وجود این ویتامینها و مواد مغذی در بدن مطمئن شوید.
بیماریهای خودایمنی و التهابی
سندروم گیلنباره و پلینوروپاتیدمیلینهکننده التهابی مزمن (CIDP) باعث ضعف شدید در بدن میشود. البته این بیماریها زیر نظر پزشک متخصص قابل درمان هستند.
داروها و سموم
یکی دیگر از دلایل ابتلا به نوروپاتی، شیمیدرمانی و برخی داروها مثل آنتیبیوتیک و داروهای آریتمی قلب و نقرس هستند. علاوهبر آن، اگر فرد بهصورت مرتب در معرض مواد شیمیایی و فلزات سنگین قرار بگیرد، احتمال ابتلا به این بیماری وجود دارد.
تومورها
یکی دیگر از دلایلی که برای ابتلا به نوروپاتی پا میتوانیم به آن اشاره کنیم، انواع تومورهای سرطانی است. تومورهای خوشخیم و بدخیم هر دو میتوانند سیستم عصبی بدن را مختل کنند.
شرایط ژنتیکی
وقتی کودک به دنیا میآید، شرایط و ویژگیهای ژنتیکی را از مادر و پدر به ارث میبرد. گاهی این ویژگیهای ژنتیکی شامل انواع بیماریها مثل نوروپاتی هستند. برای پیشگیری احتمالی از هر یک از بیماریهای باید با پزشک متخصص پیش از بارداری یا تولد نوزاد مشورت کنید.
تروما و جراحی
صدمات و آسیبهای مستقیم به اعصاب بدن که در اثر اقدامات پزشکی یا ضربه رخ میدهند، میتوانند دلیل دیگری برای بیماری نوروپاتی باشند. این نوع آسیب معمولا فقط در یک قسمت از بدن اتفاق میافتد.
راهکار مدیریت و درمان نوروپاتی چیست؟
سایت www.my.clevelandclinic.org از منابعی که به تحقیق و ارائه اطلاعات جامع درباره بیماری نوروپاتی پرداخته است، برای درمان این بیماری درمانهایی را ارائه داده که شامل موارد زیر است. پس از معرفی این روشهای درمان و مدیریت بیماری، در ادامه به شرح آنها خواهیم پرداخت.
The treatment for peripheral neuropathy can vary widely depending on its cause. Other factors can also affect treatment, including your medical history, personal preferences and more. Your healthcare provider is the best person to tell you more about the treatment(s) they recommend and the likely recovery timeline. In general, the following treatment methods are more common for peripheral neuropathy
Medications
Surgery
Physical therapy
Devices and wearable equipment
Podiatry and foot care
Other pain treatments
"درمان نوروپاتی محیطی برحسب علت آن میتواند متفاوت باشد. علاوهبر آن، سابقه پزشکی، ترجیحات شخصی و موارد دیگر بر نوع روش درمان اثر دارد. پزشک شما بهترین روش درمان و جدول زمانی احتمالی بهبودی شما را ترسیم میکند. بهطور کلی، روشهای درمان نوروپاتی شامل موارد زیر است.
- داروها
- عمل جراحی
- فیزیوتراپی
- استفاده از دستگاهها و تجهیزات پوشیدنی
- مراجعه به متخصص پا"
اما یکی از سوالهایی که ذهن افراد زیادی را به خود درگیر کرده، این است که آیا این بیماری درمان دارد؟ بهطور کلی، روشهای درمان قطعی نوروپاتی در موارد زیر رایج است.
داروها
داروهای زیادی وجود دارند که میتوانند بیماریهای عصبی محیطی را درمان کنند. این داروها شامل آمپول، بهترین قرص درمان نوروپاتی و روشهای دیگری هستند که باید توسط پزشک برای شما تجویز شوند.
عمل جراحی
جراحی میتواند به اتصال مجدد اعصاب بریدهشده و تسکین درد ناشی از مشکلات عصبی منجر شود. همچنین جراح میتواند اعصاب آسیبدیده یا ناکارآمد را قطع یا حذف کند تا سیگنالهای آنها به مغز نرسد.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی روشی است که همیشه پس از صدمات یا اقدامات پزشکی تجویز میشود تا عملکرد شما بهبود یابد یا درد کاهش پیدا کند. علاوهبر آن، از این روش برای سازگاری با تغییرات سیستم عصبی مثل بهبود تعادل و جلوگیری از افتادن استفاده میشود.
استفاده از دستگاهها و تجهیزات پوشیدنی
لوازمی مثل بریس، عصا، واکر، کفشهای خاص و سایر موارد از لوازمی هستند که برای کنترل بهتر توسط بیمار مبتلا به نوروپاتی استفاده میشوند. این تجهیزات برای درمان قطعی نوروپاتی کاربردی ندارند اما از عوارض ناشی از این بیماری جلوگیری میکنند.
مراجعه به متخصص پا
نوروپاتی محیطی معمولا پاهای بیمار را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث تغییرات بافت نرم و استخوان شود. از همین رو، بهترین کار این است که به یک متخصص پا مراجعه کنید و تحت نظر قرار بگیرید. علاوهبر همه روشهای درمان قطعی نوروپاتی ممکن است پزشک روشهای دیگری مثل طب سوزنی در منزل، تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست، تزریق و جراحی را پیشنهاد کنند.
زندگی با نوروپاتی محیطی
در نهایت اگر به بیماری نوروپاتی محیطی دچار شدید، باید توصیههای پزشک معالج خود را جدی بگیرید. این توصیهها میتواند شامل ویزیت مرتب، مصرف داروها، پیگیری درمانهای تجویزشده و تغییر سبک زندگی باشد. اگر هنوز درباره ابتلا به آن مطمئن نیستید، باید فورا به پزشک مراجعه کنید و علائم آن را جدی بگیرید. پزشک علاوهبر تجویز اقدامات درمانی، راهکارهایی را برای کنترل و زندگی بهتر با این بیماری به شما ارائه میدهد. همراه طب، مجموعهای از بهترین پزشکان و متخصصان را گرد هم آورده تا انواع این درمان را به شما ارائه دهد. با پرداخت قیمت سونوگرافی در منزل تهران یا سایر خدمات میتوانید از بهترین نیروهای کادر درمان کمک بگیرید.