آزمایش چکاپ کامل در منزل با 10 درصد تخفیف + نمونه گیری رایگان
logo
user

لرزش دست: نشانه بیماری خطرناک یا فقط استرس؟!


علت لرزش دست

علت لرزش دست در افراد مختلف چیست؟ لرزش شدید در اندام‌هایی مانند دست می‌تواند زندگی روزمره فرد را دچار مشکل کند. این وضعیت خطرناک نیست اما پیش از شدت‌یافتن باید درمان شود. در واقع این اختلال حرکتی قابل پیشگیری نیست و نمی‌توانید از آن اجتناب کنید. اما روش‌هایی برای درمان و کنترل آن وجود دارد. در ادامه این مقاله قصد داریم درباره علت لرزش دست، روش‌های درمان و امکان پیشگیری از آن را بررسی خواهیم کرد.

علت لرزش دست

لرزش دست‌ها می‌تواند ناشی از دلایل مختلفی باشد که شناسایی علت آن برای درمان ضرورت دارد. در ادامه به برخی از این دلایل رایج اشاره کرده‌ایم.

اضطراب و استرس

اضطراب و استرس به شکل‌های مختلف از جمله فیزیکی ظاهر می‌شوند؛ یکی از این شکل‌های ظاهری لرزش در دست‌هاست. وقتی دچار استرس می‌شوید، آدرنالین در بدن ترشح می‌شود و با افزایش تنش عضلانی و لرزش بروز پیدا می‌کند.

بیماری پارکینسون

پارکینسون به‌عنوان یک اختلال عصبی پیش‌رونده بر حرکت بیمار اثر می‌گذارد. از دیگر عوارض این بیماری علائم حرکتی دیگر مثل سفتی و برادی‌کینزی (کندی حرکت) است. برای تشخیص انواع بیماری‌ها می‌توانید از خدمات ویزیت در منزل تهران شبانه روزی استفاده کنید.

عوارض جانبی داروها

بعضی از داروها خصوصا آن‌ها که بر سیستم عصبی مرکزی اثر می‌گذارند، با عارضه جانبی لرزش دست همراه هستند. به‌عنوان مثال داروهای ضد‌افسردگی خاص، دارو‌های ضد‌روان‌پریشی و دارو‌های آسم این عوارض را به‌همراه دارند.

کافئین و محرک

اگر بیش از حد کافئین یا سایر محرک‌ها را مصرف می‌کنید، احتمالا با لرزیدن دست مواجه می‌شوید. کافئین با تحریک سیستم عصبی مرکزی از دلایل لرزش دست‌ها خصوصا در افراد حساس است.

 

علت لرزش دست

 

ترک الکل

افرادی که به الکل وابستگی دارند، ممکن است با کاهش یا قطع ناگهانی آن دچار لرزش در دست‌ها شوند. در زمان ترک الکل ممکن است با نشانه‌های دیگری هم مواجه شوید که برای درمان به متخصص داخلی در منزل یا درمانگاه نیاز خواهید داشت.

اختلالات عصبی

شرایط عصبی متعددی مثل مولتیپل اسکلروزیس یا سکته مغزی نیز می‌توانند علت لرزش دست باشند. به‌جز لرزش در دست، ممکن است سایر علائم عصبی بر‌حسب اختلال زمینه‌ای مربوطه بروز پیدا کنند.

هیپوگلیسمی

سطح پایین قند‌خون (هیپوگلیسمی) از دیگر دلایل لرزش دست است. این نوع از لرزش در دست‌ها بیشتر در افراد مبتلا به دیابت با مصرف داروهای کاهش‌دهنده قند‌خون دیده می‌شود. برای بررسی سطح قند‌خون می‌توانید انجام آزمایش در منزل را در برنامه خود قرار دهید.

پرکاری تیروئید

دیگر دلیل لرزش دست، پر‌کاری غده تیروئید است. هورمون‌های تیروئید به تنظیم متابولیسم بدن کمک می‌کنند و ترشح بیش از حد آن‌ها منجر‌به افزایش فعالیت فیزیولوژیکی بدن با نشانه‌هایی مثل لرزش دست‌ها می‌شود.

آسیب مغزی تروماتیک

صدماتی که به سر وارد می‌شود، ممکن است علت لرزش دست چپ یا راست باشند. البته در این صورت سایر علائم عصبی نیز بروز پیدا می‌کنند که باید توسط پزشک ویزیت و درمان شود.

در نظر داشته باشید که از علائم بیماری هانتینگتون حرکت غیر‌ارادی اندام‌هاست که نباید با مشکل لرزش دست اشتباه گرفته شود.

درمان قطعی لرزش دست

یکی از سایت‌هایی که به آن استناد کرده‌ایم، www.health.harvard.edu است که در‌خصوص درمان لرزش دست اینطور شرح می‌دهد.

Some tremors can be eliminated or dramatically reduced. For enhanced physiologic tremor, you may just need to cut back on caffeine or manage stress. Tremors caused by thyroid disorder or alcohol withdrawal may be reduced by treating those conditions.

Medication-induced tremors may be resolved by switching to a different type of medication. Essential tremor is often treated with medications such as the beta blocker propranolol (Inderal) or the antiseizure drug primidone (Mysoline). Parkinsonian tremors may be reduced with anti-parkinsonian medications or a procedure called deep brain stimulation, in which electrodes are implanted in the brain to stimulate areas regulating movements such as tremors. Tremors from multiple sclerosis, strokes, and brain tumors are not typically reversible

"درمان برخی از لرزش‌ها را می‌توان از بین برد یا به‌طور چشمگیری کاهش داد. برای افزایش لرزش فیزیولوژیک، ممکن است فقط نیاز به کاهش کافئین یا مدیریت استرس باشد. لرزش ناشی از اختلال تیروئید یا ترک الکل ممکن است با درمان آن شرایط کاهش یابد.
لرزش ناشی از دارو ممکن است با تغییر به نوع دیگری از دارو برطرف شود. لرزش اساسی اغلب با داروهایی مانند پروپرانولول مسدودکننده بتا (ایندرال) یا داروی ضد‌تشنج پریمیدون (میزولین) درمان می‌شود. لرزش پارکینسونی ممکن است با داروهای ضد‌پارکینسون یا روشی به‌نام تحریک عمقی مغز کاهش یابد که در آن الکترودهایی در مغز کاشته می‌شوند تا نواحی تنظیم‌کننده حرکات مانند لرزش را تحریک کنند. لرزش ناشی از مولتیپل اسکلروزیس، سکته مغزی و تومورهای مغزی معمولا برگشت‌پذیر نیستند."

 

درمان قطعی لرزش دست

 

برای درمان قطعی لرزش دست باید علت زمینه‌ای و تاثیر آن بر زندگی روزمره را در نظر گرفت. در ادامه چند رویکرد و استراتژی درمانی وجود دارد که می‌توانید از آن استفاده کنید.

درمان پزشکی

بر‌حسب نوع و علت لرزش دست و ضعف بدن، داروهایی مثل پروپرانولول یا پریمیدون تجویز می‌شود. علاوه‌بر آن روش‌هایی مثل تحریک عمیق مغزی (DBS) و تزریق بوتاکس برای کاهش لرزش دست ضرورت دارند. در‌ضمن اگر دلیل اصلی لرزش در دست‌ها، مصرف داروی خاصی باشد، تنظیم دوز یا جایگزین‌کردن آن برای درمان در نظر گرفته می‌شود. برای استفاده از هر‌یک از این درمان‌ها باید علت ضعف عمومی بدن یا لرزش مشخص شود.

اصلاح سبک زندگی

یکی از مهم‌ترین روش‌ها برای درمان لرزش دست عصبی، اصلاح سبک زندگی با اجتناب از محرک‌هاست. از همین امروز کافئین، محرک‌ها و عوامل استرس‌زا را حذف کنید تا این مشکل درمان شود. برای بهبود نیز می‌توانید تکنیک‌های مدیتیشن و ورزش‌هایی مثل یوگا را شروع کنید. اگر لرزش دست پیشروی زیادی داشته باشد، می‌توانید از کاردرمانی نیز بهره ببرید.

فیزیوتراپی

فیزیوتراپی با بهبود هماهنگی، قدرت و دامنه حرکتی به مدیریت و درمان لرزش دست‌ها کمک می‌کند. در این شرایط تمرینات دامنه حرکتی، تعادلی، بیوفیدبک و قدرتی توسط پزشک متخصص تجویز می‌شود. برای استفاده از این خدمات، باید هزینه فیزیوتراپی در منزل را جویا شوید.

آیا پیشگیری از لرزش دست امکان‌پذیر است؟

متاسفانه لرزش دست کاملا به‌صورت غیر‌قابل پیش‌بینی در زندگی شما ظاهر می‌شود و امکان پیشگیری یا کاهش خطر ابتلا به آن وجود ندارد. با‌این‌حال، از زمان بروز علائم، پیشرونده است و به‌مرور زمان احتمالا بد‌تر می‌شود. پس از بروز این بیماری می‌توانید با روش‌هایی که ذکر کردیم مثل کاهش استرس، ورزش و تغذیه سالم آن را کنترل کنید.

 

لرزش دست

 

ادامه زندگی با لرزش دست و نظارت پزشک

به‌طور کلی هر زمان که لرزش دست علتی غیر‌قابل توضیح داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک برای شما ویزیت و پیگیری منظم را جهت تنظیم درمان و نظارت بر وضعیت جسمانی‌تان در نظر می‌گیرد. پس از آن اگر احساس کردید که وضعیت در حال بد‌تر‌شدن است، باید دوباره با پزشک خود مشورت کنید. همراه طب می‌تواند بهترین پزشکان را برای تشخیص و درمان این مشکل در منزل یا محل کار معرفی کند.

‌نظرات کاربران