در طول تاریخ، نقرس به بیماری ثروتمندان شهرت داشته، زیرا رژیم غذایی غنی از گوشت و الکل که در بین این افراد رواج داشته، یکی از عوامل اصلی بروز این بیماری محسوب میشده.باید بگوییم که نقرس، بیماری دردناک و التهابی است و با حملات ناگهانی و شدید درد در مفاصل، به ویژه مفصل شست پا، شروع میشود.این بیماری به دلیل تجمع کریستالهای اسید اوریک در مفاصل رخ می دهد.
در این مقاله، به بررسی ابعاد مختلف بیماری نقرس از جمله علل، علائم، تشخیص، درمان و روشهای پیشگیری از آن خواهیم پرداخت و شما با مطالعه این مقاله، میتوانید اطلاعات جامعی در مورد این بیماری کسب کرده و در صورت بروز علائم، به موقع به پزشک مراجعه نمایید.
علت بروز نقرس
همانطور که در مقدمه گفتیم؛ در اثر تجمع بیش از حد کریستالهای اسید اوریک در مفاصل، به خصوص مفصل شست پا، بیماری نقرس بروز میکند. این تجمع باعث التهاب شدید، قرمزی، تورم و درد ناگهانی و شدیدی میشود. عوامل متعددی در بروز نقرس نقش دارند و شامل افزایش تولید اسید اوریک در بدن، کاهش دفع اسید اوریک توسط کلیهها، عوامل ژنتیکی، رژیم غذایی نامناسب، چاقی، برخی بیماریهای زمینهای مانند فشار خون بالا، دیابت و بیماریهای کلیوی، و مصرف برخی داروها میشود.
علائم نقرس
حمله نقرس ناگهانی و شدید است به طوری که با درد در یک یا چند مفصل شروع میشود. این درد غالبا شب هنگام اتفاق میافتد و معمولاً مفصل شست پا را درگیر میکند.علائم شایع نقرس عبارتند از:
● درد شدید و ناگهانی
درد نقرس غالبا طاقتفرسا است و ممکن است حتی لمس ملایم مفصل نیز برای بیمار دردناک باشد در این موقعیت شما نیاز به یک تزریق مسکن دارید که پرستار های ما میتوانند تزریقات در منزل شبانه روزی را برای شما در محیط منزل برای شما انجام دهند.
● قرمزی و تورم مفصل
مفصل معمولاً قرمز، گرم و متورم میشود.
● سفتی مفصل
مفصلی که مبتلا می شود ممکن است سفت و حرکت آن دشوار شود.
● تب و لرز
در برخی بیماران، تب و لرز نیز همراه با حمله نقرس رخ می دهد.
علائم دیگری که ممکن است در برخی افراد دیده شود عبارتند از تغییر شکل مفصل که در موارد مزمن رخمیدهد.توفوس نیز تودههای سفید حاوی کریستالهای اسید اوریک هستند و معمولاً در گوش، انگشتان و تاندونها ایجاد میشوند و از علائم نقرس در برخی افراد می باشد.
انواع نقرس
نقرس معمولا به چند دسته تقسیم می شود:
● نقرس حاد
حملات ناگهانی و شدید درد و التهاب مفاصل
● نقرس مزمن
حملات مکرر و با شدت کمتر، همراه با آسیبهای مفصلی
● نقرس توفوسی
تشکیل تودههای دردناک حاوی کریستالهای اسید اوریک در زیر پوست، تاندونها و اطراف مفاصل
● نقرس کلیوی
افزایش سطح اسید اوریک در خون و ایجاد سنگ کلیه
آیا نقرس درمان دارد؟
پزشکان اصولا درمان نقرس را با دو هدف اصلی شروع میکنند؛ کاهش حملات حاد و پیشگیری از حملات بعدی. و درمانها ترکیبی از داروها و تغییر سبک زندگی بیمار هستند. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی برای تقلیل درد و التهاب در حملات حاد تجویز میشوند. گاهی پزشک مصرف کورتیکواستروئیدها را برای کاهش التهاب شدید توصیه میکند.برای کاهش سطح اسید اوریک در خون و پیشگیری از حملات بعدی، داروهای کاهشدهنده اسید اوریک گزینه مناسبی هستند. علاوه بر داروها، تغییر سبک زندگی مانند کاهش وزن، رژیم غذایی مناسب که شامل کاهش مصرف گوشت قرمز، غذاهای دریایی، الکل و نوشابههای شیرین است، همچنین افزایش مصرف آب و ورزش منظم نیز نقش مهمی در کنترل نقرس دارند.
می توان از نقرس پیشگیری کرد؟
برای پیشگیری از نقرس و کاهش حملات آن، بیمار میتواند تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کند. به اینمنظور یک رژیم غذایی مناسب که شامل کاهش مصرف گوشت قرمز، الکل و نوشابه و همچنین افزایش مصرف میوهها، سبزیجات، غلات کامل و لبنیات کمچرب است را دنبال کند و از آنجا که چاقی یکی از عوامل خطر مهم برای نقرس است. کاهش وزن حتی چند کیلوگرم به کاهش سطح اسید اوریک کمک می کند.فعالیت بدنی منظم نیز در پیشگیری از نقرس موثر است چرا که به کاهش وزن، بهبود عملکرد کلیهها و کاهش التهاب کمک میکند.برای پیشگیری نوشیدن آب کافی به جهت دفع اسید اوریک از بدن تاثیر زیادی بر سلامتی و دوری از نقرس دارد. کنترل بیماریهایی مانند فشار خون بالا، دیابت و بیماریهای کلیوی نیز باید در اولویت قرار بگیرند و به طور کلی باید توجه داشت که برای تشخیص زودهنگام و درمان مناسب، افراد باید به طور منظم به پزشک مراجعه کنند.
عوارض نقرس چیست؟
نقرس اگر به درستی درمان نشود، میتواند عوارض جدی و طولانیمدتی برای فرد ایجاد کند. حملات مکرر نقرس میتواند به تدریج باعث تخریب غضروف و استخوانهای مفصل شده و در نهایت منجر به ناتوانی در حرکت مفصل شود.همچنین ممکن است تودههای سخت و دردناک کریستالهای اسید اوریک در زیر پوست، تاندونها و اطراف مفاصل ایجاد شود.این تودهها ظاهر نامناسبی برای بیمار ایجاد می کنند و به اعصاب و تاندونها فشار وارد می آورند.افزایش سطح اسید اوریک در خون باعث می شود که خطر تشکیل سنگ کلیه افزایش یابد.همچنین نقرس با افزایش خطر بیماریهای قلبی عروقی مانند فشار خون بالا، بیماری عروق کرونر و سکته مغزی ارتباط مستقیمی دارد.از دیگر عوارض نقرس میتوان به درد مزمن، محدودیت در فعالیتهای روزانه و ناتوانی در انجام کارهای روزمره اشاره کرد که به شدت کیفیت زندگی افراد مبتلا به نقرس را کاهش می دهد.
راههای تشخیص نقرس
پزشکانمتخصص معمولاً بر اساس علائم بالینی بیمار، آزمایشات خون و بررسی مایع مفصلی به تشخیص نقرس می رسند.
● علائم بالینی
پزشک با بررسی علائمی مانند درد شدید و ناگهانی مفصل، قرمزی و تورم مفصل، حساسیت به لمس و سابقه خانوادگی، به تشخیص اولیه نقرس دست می یابد.
● آزمایش خون
پزشک همچنین آزمایش در منزل برای اندازهگیری سطح اسید اوریک در خون را تجویز خواهد کرد.افزایش سطح اسید اوریک یکی از نشانههای اصلی نقرس است.
● بررسی مایع مفصلی
در این روش، پزشک با یک سوزن، مقداری از مایع داخل مفصل را خارج کرده و آن را برای بررسی میکروسکوپی به آزمایشگاه میفرستد. وجود کریستالهای اسید اوریک در مایع مفصلی، تشخیص قطعی نقرس را تأیید میکند.
● سایر آزمایشها
در برخی موارد، رادیوگرافی، سونوگرافی در منزل یا سیتیاسکن برای بررسی آسیبهای مفصلی و رد کردن سایر بیماریها انجام می شود.
عوامل دیگری وجود دارند که ممکن است در تشخیص نقرس به پزشک کمک کنند.به طور مثال سن افراد.نقرس بیشتر در مردان میانسال و افراد مسن رخ میدهد.داشتن سابقه خانوادگی نقرس نیز میتواند خطر ابتلا را افزایش دهد. برخی داروها مانند آسپرین، دیورتیکها و داروهای شیمی درمانی میتوانند باعث افزایش سطح اسید اوریک و در نهایت نقرس شوند.بررسی رژیم غذایی فرد بیمار نیز میتواند پزشک را در تشخیص یاری کند.
نکته ای که باید توجه داشت این است که تشخیص زودهنگام نقرس بسیار مهم است، و همچنین درمان زودهنگام آن از پیشرفت بیماری و عوارض دیگر جلوگیری می کند. اگر علائمی شبیه به نقرس دارید، حتماً پیشنهاد ما به شما ویزیت متخصص داخلی در منزل میباشد .
درمان نقرس با طب سنتی
طب سنتی در طول تاریخ، روشهای مختلفی را برای درمان انواع بیماریها پیشنهاد داده است. و افراد زیادی مایلند تا از طب سنتی برای درمان بیماری خود بهره بگیرند. نقرس نیز از این قاعده مستثنی نیست. بسیاری از افراد به دنبال درمانهای طبیعی و مکمل برای مدیریت این بیماری هستند. البته باید افراد باید این نکته بسیار مهم را در نظر داشته باشند که قبل از استفاده از هرگونه درمان جایگزین نقرس، با پزشک خود مشورت کنند.
اصول درمان نقرس در طب سنتی
از دید طب سنتی، نقرس به عنوان یک اختلال ناشی از تجمع سموم و عدم تعادل در بدن است و هدف اصلی درمان در این روش، پاکسازی بدن، کاهش التهاب است.
برخی از روشهای درمانی رایج در طب سنتی برای نقرس عبارتند از:
● تغذیه
طب سنتی معمولا برای درماننقرص از شیوه محدود کردن مصرف گوشت قرمز، غذاهای دریایی، الکل و شکر بهره میگیرد. همچنین به بیمارانی که با نقرس دست و پنجه نرم می کنند پیشنهاد می دهد که مصرف میوهها، سبزیجات، غلات کامل و آب استفاده افزایش دهند.
● گیاهان دارویی
برخی گیاهان و میوه ها در طب سنتی توصیه شده که از آن جمله میتوان به گیلاس اشاره کرد. گیلاس به دلیل خاصیت ضد التهابی و کاهش سطح اسید اوریک است که به عنوان داروی نقرس شناخته می شود. همچنین طب سنتی مصرف زردچوبه که حاوی کورکومین است و خاصیت ضد التهابی قوی دارد را تاکید میکند. زنجبیل نیز مانند زردچوبه خاصیت ضد التهابی دارد و میتواند به کاهش درد و التهاب کمک کند. گزنه از جمله گیاهان دارویی ایت که به دلیل خاصیت ادرارآوری میتواند به دفع اسید اوریک کمک کند. حجامت در برخی از سیستمهای طب سنتی برای پاکسازی خون و کاهش التهاب استفاده میشود و در نهایت به نقش سوزندرمانی در درمان نقرس میتوان اشاره کرد زیرا این تکنیک به کاهش درد و التهاب و بهبود گردش خون موثر است.
مزایای درمان نقرس با طب سنتی
بسیاری افراد به دنبال درمان بیماری خود از طریق طب سنتی هستند. در بیماران نقرس نیز طب سنتی مزایای خاصی دارد. طب سنتی به بدن به عنوان یک سیستم یکپارچه نگاه میکند و به دنبال درمان ریشه بیماری است.همچنین یکی از ویژگی های مهم و خاصش این است که بسیاری از روشهای درمانی طب سنتی عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای شیمیایی دارند و در نهایت اینکه طب سنتی بر اهمیت تغذیه سالم، ورزش و مدیریت استرس تأکید دارد.