دکتر غدد برای چیست؟ بدن انسان دارای سیستمهای پیچیدهای برای عملکرد و هماهنگی اندامهاست. یکی از مهمترین سیستمهایی که بدن را مدیریت میکند، سیستم غدد درونریز است. این سیستم با ترشح هورمون، بخشهای مختلف بدن را مدیریت و هدایت میکند. اما اختلال در سطح هورمونها میتواند در کار این سیستم مشکل ایجاد کند. اینجاست که باید به یک پزشک متخصص غدد برای بررسی و درمان مشکل خود مراجعه کنید؛ زیرا درصورت عدم بهبودی، در زندگی شخصی شما اختلال ایجاد میشود. در ادامه این مقاله قصد داریم درباره اینکه دکتر غدد برای چیست، زمان مراجعه به این پزشک کی است و اینکه از دکتر غدد چه بپرسیم، صحبت کنیم.
متخصص غدد چیست؟
متخصص غدد یکی از نقشهای مهم در کادر درمان را برعهده دارد که در سایت aace.com به شکل زیر معرفی میشود.
An endocrinologist is a doctor who specializes in the diagnosis and treatment of hormone-related diseases and conditions. Endocrinologists treat individuals with endocrine conditions and disorders such as
Diabetes mellitus
Thyroid dysfunction
Obesity or Adiposity-Based Chronic Disease (ABCD)
Osteoporosis
Adrenal disorders
Lipid disorders
Metabolic abnormalities
Growth disorders
Sexual function and reproduction
"متخصص غدد، پزشکی است که در تشخیص و درمان بیماریها و شرایط مرتبط با هورمونهای بدن تخصص دارد. متخصصان غدد، افراد مبتلا به بیماریها و اختلالات غدد درونریز را درمان میکنند.
دیابت شیرین
اختلال در عملکرد تیروئید
چاقی یا بیماری مزمن مبتنی بر چاقی (ABCD)
پوکی استخوان
اختلالات آدرنال
اختلالات چربی
ناهنجاریهای متابولیک
اختلالات رشد
عملکرد جنسی و تولیدمثل"
حالا بهتر است دقیقتر بگوییم که دکتر غدد برای چیست؟ این متخصص درباره سیستم غدد درونریز و شرایط مرتبط با هورمونهای شما اطلاعات بالایی دارد. این شخص میتواند بیماریهای غدد درونریز را تشخیص دهد، دارو تجویز کند و بیماری را مدیریت کند.
دکتر غدد برای چیست؟
برای اینکه از نیاز به این متخصص مطمئن شوید، باید بدانید که چرا باید به متخصص غدد و متابولیسم مراجعه کنید. گاهی نیز این بیماران ابتدا از خدمات متخصص داخلی در منزل استفاده میکنند و به متخصص غدد ارجاع داده میشوند. درصورتیکه نگرانیهایی درباره موارد زیر داشته باشید، میتوانید به پزشک مراجعه کنید.
مدیریت و درمان دیابت
افراد مبتلا به دیابت بهصورت منظم به ویزیت پزشک و بررسی سطح بیماری جهت کنترل قندخون خود نیاز دارند. بااینحال اگر روش درمان استاندارد، سطح قندخون را کنترل نکند، باید با متخصص غدد و متابولیسم مشورت کنید. پزشک غدد راهکارهای درمانی جدیدی را برای درمان این بیماری ارائه میدهد.
اختلالات تیروئید
از دیگر وظایف متخصص غدد درون ریز چیست؟ وقتی هورمونهای تیروئید بیشازحد یا کمتر از حالت طبیعی ترشح میشود، باید به پزشک غدد مراجعه کنید. ممکن است پزشک داخلی یا عمومی اختلالات تیروئید را تشخیص دهد و شما را به این متخصص ارجاع دهد. این شخص میتواند تفسیر آزمایش پی تی اچ را برای شما انجام دهد. بزرگشدن غده تیروئید، گواتر، ندول تیروئید یا اختلال غده هیپوفیز از دیگر دلایلی است که باید به این متخصص مراجعه کنید.
پوکی استخوان
عوامل زیادی مثل افزایش سن در ایجاد پوکی استخوان نقش دارند. وقتی پزشک داخلی ارتباط هورمونها و پوکی استخوان را تشخیص میدهد، باید به شما توضیح دهد که پزشکغدد کیست و چطور باید از او کمک بگیرید.
سندروم تخمدان پلیکیستیک
حدود 7 تا 10 درصد از زنان با سندروم تخمدان پلیکیستیک یا تنبلی تخمدان مواجه هستند. این بیماری میتواند منجربه ناباروری، آکنه، پریودهای غیرقابل پیشبینی، موهای صورت و سایر بیماریهای مزمن در زنان شود.
تستوسترون پایین
اختلالات هورمونی، عوارض داروها و بیماریهای مزمن میتوانند باعث سطح پایین تستسترون شوند. از دیگر فواید دکتر غدد این است که در تشخیص، درمان و مدیریت این بیماریها شما را یاری میکند. علاوهبر متخصص غدد، برای درمان برخی از بیماریها در مردان میتوانید از متخصص اورولوژی در منزل کمک بگیرید.
سرطان غدد درونریز
هریک از غدد درونریز مثل لوزالمعده، تیروئید، هیپوفیز و غدد فوق کلیوی دچار سرطان شوند. متخصص غدد میتواند بر مدیریت و تعادل سطح هورمونها در بخشهای مختلف بدن تمرکز کند. گاهی پزشک برای تشخیص بیماریها، آزمایش در منزل تهران را تجویز میکند تا درمان را شروع کند.
زمان مناسب برای مراجعه به متخصص غدد
بهترین زمان برای مراجعه به متخصص غدد و متابولیسم زمانی است که هریک شرایط یا علائم زیر را تجربه میکنید.
- خستگی
- افزایش یا کاهش وزن بیدلیل
- اضطراب یا افسردگی
- رشد موی جدید یا زیاد
- تغییر در دورههای پریود
- ضعف عضلانی
- احساس سرما
- گرگرفتگی
- مشکل در تمرکز
- پوست خشک
- شکستن مو
- درد استخوان یا مفصل
- احساس لرزش
- بیخوابی
- کاهش میل جنسی
از دکتر غدد چه بپرسم؟
بیماران دلایل مختلفی به پزشک غدد مراجعه میکنند تا انواع بیماریها را درمان کنند. برای اینکه راحتتر بتوانید با پزشک ارتباط برقرار کنید، در ادامه انواع پرسش از متخصص غدد را با شما در میان میگذاریم.
- در حال حاضر دیابت من تا چه حد تحتکنترل است؟
- چه رژیم غذایی را باید رعایت کنم؟
- برای جلوگیری از عوارض بیماری چه کارهایی باید انجام دهم؟
- چه مشکلی باعث مشکل تیروئید من شده است؟
- چند وقت یکبار به آزمایش تراکم استخوان نیاز است؟
- آیا دارویی برای پوکی استخوان وجود دارد؟
- به کدام مکملها و مواد مغذی نیاز دارم؟
- با وجود پوکی استخوان میتوانم ورزش کنم؟
- آیا بیماری دائمی است یا موقتی؟
- آیا کاری هست که برای بهبود وضعیت بدنم انجام دهم؟
- درمان بیماری چقدر طول میکشد؟
- آیا باید بهصورت مرتب مراجعه کنم؟
- تیروئید کم کار چه خطراتی دارد؟
اهمیت مراجعه به دکتر غدد برای چیست؟
حالا که میدانید متخصص غدد چیست، باید با مشاهده علائمی که به آن اشاره کردیم، فورا به پزشک مراجعه کنید. پزشک در زمان بررسی سطح بیماری شما، ممکن است سوالاتی درباره داروهای مصرفی فعلی، سابقه خانوادگی در مشکلات هورمونی، عادات غذایی و سبک زندگی، آلرژی و سایر شرایط پزشکی از شما بپرسد. شاید پزشک درباره علائمی از شما سوال کند که در نظر اول ارتباطی به مشکل شما نداشته باشد؛ این سوالات به این دلیل است که تغییرات در یک غده میتواند کل بدن را تحتتاثیر قرار دهد. از همین رو باید با دقت و صداقت به همه این پرسشها پاسخ دهید. همراه طب با بهرهگیری از دانش بهترین پزشکان و متخصصان غدد در این راستا به شما کمک خواهد کرد.