حتما نام تیزانیدین را زمانی که دچار اسپاسم عضلانی شدهاید بهکرات شنیدهاید. بله تیزانیدین، داروی شلکننده عضلانی است که میتواند برای درمان اسپاسم عضلات ناشی از آسیب، بیماری یا جراحی تجویز شود. این دارو با شلکردن عضلات اسکلتی به تسکین گرفتگی و اسپاسم عضلانی کمک میکند. در ادامه این مقاله با اسپاسم عضلانی بیشتر آشنا میشوید و به نقش تیزانیدین در درمان آن پی خواهید برد.
اسپاسم عضلانی، انقباض غیرارادی عضلات
هر فرد در طول زندگی خود با عارضهای بهنام اسپاسم عضلانی یا گرفتگی عضله که حالت ناخوشایندی را ایجاد میکند، مواجه شده است. همانطور که میدانید اسپاسم عضلانی، انقباض غیرارادی، ناگهانی و گاه دردناک یک عضله یا گروهی از عضلات است. این انقباضات میتوانند خفیف یا شدید باشند و برای چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشند. اسپاسم عضلانی میتواند در هر قسمتی از بدن رخ دهد اما این عارضه دردناک بیشتر در عضلات ساق پا، ران، پشت و شکم شایع است. برای تشخیص این اسپاسم میتوانید از خدمات ویزیت در منزل استفاده کنید.
علتهای اسپاسم عضلانی
اسپاسم عضلانی علتهای مختلفی دارد. فعالیت بدنی شدید یا انجام حرکات تکراری میتواند باعث خستگی عضلات و اسپاسم شود. به همین دلیل بعد از ورزشکردن ممکن است فرد اگر از قبل بدن خود را گرم نکند، دچار اسپاسم عضلانی شود. عامل دیگری که باعث اسپاسم عضلانی میشود، کمآبی بدن است که میتواند تعادل الکترولیتهای بدن مانند سدیم و پتاسیم را مختل کند و منجربه اسپاسم عضلانی شود. عدم تعادل الکترولیتها به دلایل دیگری مانند کمبود کلسیم یا منیزیم نیز میتواند دلیلی بر ایجاد اسپاسم عضلانی در افراد شود. همچنین از اثر برخی از داروها مانند داروهای ضدبارداری، استاتینها و داروهای دیورتیک نباید غافل شد؛ زیرا میتوانند عوارض جانبی اسپاسم عضلانی داشته باشند. برخی از بیماریها مانند آرتریت روماتوئید، بیماری تیروئید و بیماریهای عصبی نیز میتوانند زمینهساز اسپاسم عضلانی شوند. در آخر مهمترین عاملی که در دنیای پرهیاهوی امروز ممکن است فرد را درگیر کند، استرس و اضطراب است که باعث تنش عضلانی و اسپاسم میشود. برای کنترل این اسپاسمها میتوانید از خدمات تزریقات در منزل استفاده کنید.
درمان اسپاسم عضلانی
درمان اسپاسم عضلانی بهعلت آن بستگی دارد. در هر حال اگر عضله اسپاسمشده را استراحت دهید و از فعالیتهایی که باعث تشدید اسپاسم میشوند، خودداری کنید میتوانید خودتان در منزل به بهبود و رفع اسپاسم کمک کنید.
کمپرس گرم یا سرد میتواند به تسکین درد و التهاب عضله کمک کند. همچنین ماساژ عضله اسپاسمشده میتواند در شلشدن عضلات و کاهش درد موثر باشد. کشش ملایم عضله اسپاسمشده نیز به بهبود انعطافپذیری و کاهش خطر اسپاسم در آینده کمک خواهد کرد.
اگر بخواهید درباره داروهایی که معمولا برای اسپاسم عضلانی تجویز میشود اطلاعاتی کسب کنید، باید بگوییم که داروهای مسکن بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا استامینوفن میتوانند به تسکین درد اسپاسم عضلانی کمک کنند. در موارد شدیدتر، پزشک ممکن است داروهای شلکننده عضلانی یا داروهای ضدتشنج را تجویز کند و با مراجعه به بخش تزریقات، آمپولهایی که با نظر پزشک تجویز شدهاند را ارائه داده و با تزریق آنها سریعتر درد خود را تسکین دهید. همانطور که قبلا اشاره کردیم یکی از آنها آمپول تیزانیدین است که پس از ویزیت متخصص داخلی در منزل و درصورت گرفتگی عضلات تجویز میشود.
ملاحظات مصرف قرص تیزانیدین برای دیسک کمر
هر قرص یا دارویی ملاحظات و نکاتی دارد که باید آنها را بدانید. قرص تیزانیدین برای دیسک کمر یا هر درد دیگری نیز از این قاعده مستثنا نیست و باید آن را رعایت کنید. در ادامه به ملاحظات در مصرف آن اشاره میکنیم.
- توجه داشته باشید که تیزانیدین میتواند باعث خوابآلودگی شود و بهتر است بهمنظور احتیاط بیشتر در هنگام رانندگی یا کارهایی که به تمرکز بیشتری نیاز دارند، از این دارو استفاده نشود.
- مصرف تیزانیدین با الکل میتواند اثرات خوابآلودگی دارو را افزایش دهد. بنابراین اگر الکل مصرف میکنید، قبل از تزریق تیزانیدین مصرف آن را قطع کنید و دوره درمان خود را کامل نمایید.
- تزریقات تیزانیدین در دوره بارداری یا شیردهی باید با مشورت پزشک شما انجام شود.
- تیزانیدین ممکن است برای برخی افراد اعتیادآور باشد. بنابراین مصرف این دارو را فقط طبق دستور پزشک ادامه دهید و از مسئول تزریقات یا پرستار نخواهید که بدون تجویز پزشک برای شما این آمپول را تزریق کند.
موارد منع مصرف تیزانیدین
برخلاف موارد و نکات ملاحظات، مصرف تیزانیدین و تزریقات آن در موارد زیر کاملا ممنوع است. در این شرایط بیمار با مشورت پزشک خود داروهای دیگری را جایگزین تیزانیدین میکند.
- اگر به تیزانیدین یا سایر داروهای شل کننده عضلانی حساسیت دارید، استفاده از آن میتواند برای شما خطرناک باشد. حساسیت به دارو در مواردی منجربه واکنشهای آلرژیک شدید میشود که میتواند حتی مرگبار باشد. واکنش آلرژیک شامل تورم صورت، زبان و گلو، تنگی نفس، بثورات پوستی، خارش و افت ناگهانی فشارخون است. اگر سابقه واکنش آلرژیک به تیزانیدین یا سایر شلکنندههای عضلانی را دارید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید و از مصرف هرگونه داروی شلکننده عضلانی خودداری کنید یا قبل از تهیه دارو و حین صحبت با پزشک به او اطلاع دهید که به این دارو حساسیت دارید تا داروی دیگری را برای شما جایگزین کند.
- اگر بیماری کبدی شدید دارید، کبد شما ممکن است نتواند تیزانیدین را بهطور موثر پردازش کند و منجربه عوارض جانبی جدی شود؛ زیرا تیزانیدین در کبد متابولیزه میشود.
- چنانچه سابقه ضعف عضلانی شدید دارید، تیزانیدین میتواند علائم آن را تشدید کند؛ پس این دارو نمیتواند گزینه مناسبی برای این افراد باشد.
- تیزانیدین میتواند با برخی داروها مانند بعضی آنتیبیوتیکها، داروهای ضدافسردگی و داروهای ضدتشنج تداخل داشته باشد؛ لذا برای پیشگیری از عوارض جدیتر و جبرانناپذیرش با مشورت پزشک این دارو را مصرف کنید.
برای بررسی انواع بیماریها به تشخیص پزشک میتوانید از خدمات نوار مغز در منزل استفاده کنید.
قرص تیزانیدین برای دیسک کمر
بسیاری از افراد این تصور را دارند که درصورت ابتلا به دیسک کمر، با مصرف قرص تیزانیدین میتوانند از شر این مشکل خلاص شوند. باید بگوییم درست است که تیزانیدین میتواند بهطور موقت اسپاسم عضلانی ناشی از دیسک کمر را تسکین دهد ولی واقعیت این است که بهعنوان درمان قطعی دیسک کمر شناخته نمیشود. همچنین تیزانیدین میتواند با کاهش اسپاسم عضلانی، به بهبود دامنه حرکتی و انعطافپذیری در ناحیه آسیبدیده در کمر کمک کند. پس لازم است درصورتیکه از بیماری دیسک کمر رنج میبرید با مراجعه به دپارتمان تزریقات و بدون نسخه درخواست تزریق آمپول تیزانیدین را ننمایید و هرگز برای تهیه قرص تیزانیدین بدون نسخه به داروخانه مراجعه نفرمایید.
تفاوت قرص و آمپول تیزانیدین
داروی تیزانیدین هم بهصورت قرص و هم آمپول در بازار موجود است و بنا به تشخیص پزشک، یکی از آنها مناسب حال شما خواهد بود و انتخاب آن بهعهده شما نیست که تزریقات را انتخاب کنید یا از مصرف خوراکی آن بهصورت قرص بهره ببرید. اما تفاوتهای مصرف قرص و آمپول شامل موارد زیر است.
- قرص تیزانیدین بهطور کلی 30 تا 60 دقیقه طول میکشد تا در بدن بیمار اثر کند ولی آمپول تیزانیدین بهسرعت اثر میکند و معمولاً 5 تا 15 دقیقه طول میکشد. به همین دلیل بسیاری از افراد در هنگام مواجه با بیماری اسپاسم از پزشک خود میخواهند که برای آنها آمپول تیزانیدین تجویز کند تا سریعتر از شر اسپاسم خلاص شوند.
- قرص تیزانیدین معمولاً برای درمان اسپاسم عضلانی ناشی از آسیب، بیماری یا جراحی تجویز میشود درحالیکه آمپول تیزانیدین معمولاً برای اسپاسم عضلانی شدید یا اسپاسم عضلانی که به قرصها پاسخ نمیدهد کاربرد دارد.
- تیزانیدین مثل آمپول پنی سیلین یا هر داروی دیگری دارای عوارضی است که باید به آن توجه کنید. عوارض جانبی رایج قرص تیزانیدین عبارتاند از سرگیجه، خوابآلودگی، ضعف عضلانی، خشکی دهان، تهوع، استفراغ، سردرد و بثورات جلدی. عوارض جانبی رایج تزریقات آمپول تیزانیدین مشابه قرصهاست اما ممکن است خطر عوارض جدی مانند مشکلات تنفسی، تورم صورت، لبها یا گلو، تشنج، توهم و خونریزی غیرطبیعی بیشتر باشد.
- انتخاب بین قرص و آمپول تیزانیدین به شدت اسپاسم عضلانی، سابقه پزشکی و دارویی شما بستگی دارد و پزشک تشخیص میدهد کدام مورد برای درمان شما مناسبتر است و اولویت دارد. پس به پزشک خود اعتماد کنید و روند درمان را بهعهده او بگذارید تا دچار مشکلات جدیتر نشوید. لازم به ذکر است که در زمان نیاز به تزریق انواع سرم، کارشناس مورد نظر باید از فنون رگ گیری برای بیماران بد رگ آگاه باشد.
تجویز قرص یا آمپول توسط پزشک
اسپاسم عضلانی میتواند غیرقابل پیشبینی باشد و بر سادهترین فعالیتهای روزمره شما مثل ورزشکردن اثر منفی بگذارد. اگر پس از بروز این مشکل، با راهکارهایی مثل دوش آب گرم یا ماساژ اسپاسم برطرف نشود، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک میتواند وجود بیماریهای زمینهای مسبب اسپاسم را بررسی کند و راهکارهای درمانی مناسب را پیش روی شما بگذارد. همراه طب مجموعهای از بهترین پزشکان، پرستاران و کارشناسان را معرفی میکند تا انواع خدمات از ویزیت تا سونوگرافی در منزل را انجام دهند.