علائم چسبندگی رحم چیست؟ این مشکل سندرمی است که در اثر عملهای جراحی زنان یا زایمان پیش میآید. تشخیص این مشکل و درمان بهموقع آن از اهمیت زیادی برخوردار است. اگر به موقع برای درمان این مشکل اقدام نکنید، عوارضی جدی را برای شما بههمراه میآورد. در ادامه این مقاله قصد داریم بهصورت مفصل به چیستی چسبندگی، علائم، دلایل بروز آن و نحوه تشخیص این سندروم بپردازیم.
چسبندگی رحم چیست؟
چسبندگی رحم به انگلیسی Asherman Syndrome یا سندروم آشرمن شناخته میشود. در این سندروم بافت اسکار ایجادشده در رحم، باعث چسبیدن دیوارههای رحم به همدیگر یا اتصال دیوارههای رحم به سایر اندامهای داخل لگن میشود. درصورت مشاهده علائم این بیماری یا بروز درد میتوانید سریعا از خدمات ویزیت در منزل استفاده کنید.
علائم چسبندگی رحم
در واقع شدت چسبندگی رحم، در بروز علائم و نشانههای این بیماری نقش دارد. بهطور مثال، در مراحل اولیه چسبندگی رحم که شدت بیماری خفیف است، ممکن است هیچگونه علامتی وجود نداشته باشد. اما در موارد شدید، اختلال در سیکل قاعدگی یا پریود دردناک، درد در ناحیه لگن، سقط مکرر جنین و یا نازایی از علائم چسبندگی رحم به شمار میروند. در شرایط بروز درد شدید، با نظر پزشک میتوانید از خدمات تزریق آمپول کتورولاک بهره ببرید.
علل چسبندگی رحم چیست؟
چسبندگی ناحیه رحم میتواند با درد و مشکلات مختلفی همراه باشد. در این راستا شناسایی علل بروز این مشکل میتواند تا حد زیادی از آن جلوگیری کند. با تجربه موارد زیر ممکن است بیش از دیگران در معرض ابتلا به چسبندگی رحم باشید.
کورتاژ
سقط جنین یا کورتاژ بهمعنای انجام عمل جراحی برای خارجکردن بافت غیرمعمول از داخل رحم است. سقط جنین، خونریزی رحم غیرطبیعی و اختلالاتی مثل فیبروم از جمله علل انجام کورتاژ هستند که درنهایت ممکن است به چسبندگی رحم ختم شوند. درضمن خطر چسبندگی رحم در زایمان به روش سزارین، از زایمان طبیعی بسیار بالاتر است. درصورت نیاز میتوانید از خدمات پانسمان زخم در منزل برای بهبودی سریعتر استفاده کنید.
عفونت
ابتلا به عفونتهای رحمی، عفونتهای مقاربتی مثل زگیل تناسلی، تبخال تناسلی، سوزاک، ایدز، کلامیدیا، تریکومونیازیس و... که در اثر برقراری رابطه جنسی منتقل میشود، میتواند به بافت رحم آسیب رسانده و یک علت مهم در ایجاد چسبندگی رحم باشند.
اندومتریوز
هرگاه بافتی شبیه به بافت رحم، در خارج از آن عضو رشد کند، شخص با وضعیت به نام آندومتریوز روبهرو میشود. ابتلا به اندومتریوز از جمله مواردی است که علت چسبندگی رحم در زنان محسوب میشود.
عمل جراحی در منطقه لگن
هر نوع جراحی که در ناحیه لگن انجام شود، خطر ابتلا به چسبندگی رحم در خانمها را افزایش میدهد. ازآنجاکه دختران نیز ممکن است این جراحیها را تجربه کنند، پس درصد ابتلا به چسبندگی رحم، ناشی از جراحی خانمها در همه سنین به یک میزان خواهد بود. در شرایط بیماری و استراحتهای طولانی، میتوانید از خدمات درمان زخم بستر در منزل استفاده کنید.
علت هریک از نشانههای چسبندگی رحم چیست؟
آیا میخواهید بدانید با هر علائمی که تجربه میکنید، چه اتفاقی برای رحم شما در زمان چسبندگی رحم اتفاق میافتد؟ برای اینکه با دلیل بروز هریک از مشکلات مربوط به سندروم آشرمن آشنا شوید، موارد زیر را مطالعه کنید.
سقط مکرر جنین
در زمان چسبندگی رحم، تخمک لقاحیافته نمیتواند به رحم بچسبد و روند لانهگزینی را تکمیل کند. پس، هربار که اقدام به بارداری کنید، ممکن است دچار سقط جنین شود.
نازایی
بستهشدن یا انسداد لولههای فالوپ از جمله اتفاقاتی است که در زمان چسبندگی رحم میافتد. همین انسداد، مانع از لقاح تخمک خواهد شد و ناباروری را بهدنبال خواهد داشت. برای بچهدارشدن بهتر است به قاعدگیهای خود و ویزیت بهموقع اهمیت دهید.
درد لگن
احساس درد حین برقراری رابطه جنسی، در طول قاعدگی یا در سایر مواقع در ناحیه لگن در اثر چسبندگی رحم بدتر میشود. خونریزیهای شدید را جدی گرفته و توسط متخصص ویزیت شوید.
قاعدگیهای نامنظم
تغییر در روند قاعدگیهای سابق از قبیل کمشدن مقدار خون خروجی، لکهبینی یا قطع قاعدگی بهمدت سه ماه یا بیشتر باید نگرانی شما درخصوص ابتلا به چسبندگی رحم را افزایش دهد.
برای بررسی این علل و اطمینان از ابتلا به این سندروم، کمکگرفتن از شرکت ارائه خدمات درمانی در منزل بهترین راهکار خواهد بود.
نحوه تشخیص چسبندگی رحم
یکی از مهمترین نکات درباره چسبندگی در رحم، نحوه تشخیص آن است. همانطور که میتوانید حدس بزنید، تشخیص دقیق آن باید با نظر پزشک متخصص و انجام آزمایشات مختلف صورت گیرد. آزمایشات و اقداماتی که از طریق آنها میتوانید به وجود این مشکل پی ببرید، شامل موارد زیر میشوند.
هیستروسالپنگوگرافی
با استفاده از اشعه ایکس، اقدام به بررسی رحم و لولههای فالوپ میکنند. در این روش تشخیصی، یک ماده رنگی به داخل رحم تزریق میشود و رد ماده تزریقشده درون رحم و لولههای فالوپ توسط اشعه ایکس گرفته میشود.
سونوگرافی
از امواج صوتی بیخطر برای تشخیص چسبندگی رحم و بررسی رحم و لولههای فالوپ استفاده میشود اما دقت آن بهاندازه روش هیستروسالپنگوگرافی نیست.
هیستروسکوپی
در این عمل سرپایی که در آن، یک دوربین نازک از طریق دهانه رحم وارد رحم میشود، پزشک قادر به دیدن درون رحم و لولههای فالوپ خواهد بود.
درمان چسبندگی رحم و انواع عمل جراحی
بنا به صلاحدید پزشک ممکن است در چسبندگیهای کم نیازی به درمان نباشد اما در موارد شدید، باید با عمل جراحی، چسبندگیها برداشته شود. انواع عملهای جراحی که برای برداشتن چسبندگیهای درون رحم استفاده میشوند، شامل موارد زیر هستند.
هیستروسکوپی
یک عمل جراحی سرپایی است که در آن پزشک با استفاده از تصاویر ارسالی از دوربین نازک واردشده به رحم، اقدام به برداشتن چسبندگیها با ابزارهای جراحی میکند. درصورت نیاز میتوانید پس از جراحی، از خدمات تزریق سرم در منزل استفاده کنید.
لاپاراسکوپی
در این عمل، چند برش کوچک در شکم ایجاد خواهد شد. سپس، یک دوربین و ابزارهای جراحی از طریق برشهای صورتگرفته وارد شکم شده و چسبندگیهای رحم را خارج میکنند.
راههای پیشگیری از چسبندگی رحم
متاسفانه راهی برای پیشگیری از چسبندگی در رحم وجود ندارد. تنها کاری که در این خصوص باید انجام دهید، مراجعه بهموقع به پزشک متخصص برای درمان است. پزشک معمولا در روند درمان این مشکل را زیر نظر میگیرد و اقدامات مورد نیاز را انجام میدهد.
بررسی علائم چسبندگی رحم و درمان
نهایتا به یاد داشته باشید که درصورت بروز هر یک از علائم چسبندگی رحم، فورا با پزشک متخصص خود مشورت کنید. پزشک با استفاده از معاینات فیزیکی و آزمایش روش درمانی مناسب شما را تجویز میکند. همراه طب بهعنوان یک مرجع مطمئن میتواند در تمام مراحل درمان این سندرم، یا ارائه خدمات نوار قلب در منزل شما را یاری کند.