علائم خطر در ماه هفتم بارداری کدام است؟ ماه هفتم از بارداری شامل سه ماهه آخر این دوره است و به مراقبتهای خاص خود نیاز دارد. در این ماه، بهخاطر رشد زیادی که جنین دارد، علائم مختلفی در بدن مادر ظاهر میشود. علاوهبر این علائم، خطراتی جدی نیز وجود دارد که باید از آنها پیشگیری کنید. در ادامه این مقاله قصد داریم درباره تغییرات ماه هفت بارداری، علائم شایع در این ماه، مراقبتهای ضروری و سایر نکات مربوط به آن صحبت کنیم.
شرایط و تغییرات در ماه هفتم بارداری
در ماه هفتم بارداری تغییراتی در بدن مادر اتفاق میافتد که طبق اطلاعات سایت www.natalben.com شامل موارد زیر است.
The uterus is already about 10 cm above the belly button. The pressure of the womb on the pubic region encourages the appearance of vulvar varicose veins. Normal weight gain is about 9-10 kg, so it’s normal to have some swelling in the ankles at the end of the day, especially as venous return is also affected
"در حال حاضر رحم حدود 10 سانتیمتر بالاتر از ناف قرار گرفته است. فشار رحم بر ناحیه شرمگاهی باعث ایجاد رگهای واریسی فرج میشود. افزایش وزن طبیعی در این مرحله 9 تا 10 کیلوگرم است؛ پس طبیعتا در پایان روز مقداری تورم در مچ پا ایجاد میشود؛ خصوصا که بازگشت وریدی تحتتاثیر قرار میگیرد."
در ماه هفتم بارداری، جنین بهطور کامل رشد کرده و تمام اندامها و سیستمهای آن به فعالیت خود مشغول هستند. در این زمان، جنین چربی زیادی زیر پوست خود ذخیره میکند تا پس از تولد گرم بماند. مو و ناخن جنین در این ماه رشد میکند و حرکات جنین مانند لگدزدن، چرخش و ضربهزدن را بهطور واضح احساس میکنید. او میتواند بند ناف خود را بگیرد یا انگشت شست خود را بمکد.
علاوهبر آن، مغز جنین بهسرعت در حال رشد است. جالب است بدانید که جنین در این ماه میتواند صداها را بشنود و حتی به نور پاسخ دهد. ویژگیهای صورت جنین کاملاً مشخص است و در سونوگرافی میتوانید پلکها، بینی و دهان او را ببینید. لازم به ذکر است که خدمات گرفتن نوار مغز در منزل برای جنین نیز انجام میشود.
علائم شایع ماه هفتم بارداری
بهدلیل تغییراتی که در سطح هورمونها حین بارداری اتفاق میافتد، با علائم هفته اول بارداری تا زمان زایمان روبهرو هستید. در ماه هفتم، احتمالاً کمردرد، سوزش سردل، سوءهاضمه و مشکل در خوابیدن را تجربه میکنید. همچنین ممکن است متوجه تورم در پاها، مچ پا و انگشتان خود شوید. اما با این علائم جای نگرانی نیست؛ زیرا این علائم طبیعی است و معمولاً پس از زایمان از بین میروند. لازم به ذکر است ازآنجاکه سطح بالای هورمون پروژسترون و آهن منجربه کُندشدن عمل هضم غذا و در نهایت یبوست میشود. لذا مادر باردار برای کاهش یبوست باید بدن خود را هیدراته نگهدارد و همچنین فیبر کافی در لوبیا، غلات کامل، میوهها و سبزیجات را به بدن خود برساند.
بزرگشدن شکم در ماه هفتم بارداری میتواند به عصب سیاتیک فشار وارد کند و باعث درد لگن یا کمر شود. چنانچه درد در ناحیه تحتانی کمر یا باسن خود حس کردید و در یک پا تا پایین ادامه دارد، احتمالا به سیاتیک بارداری دچار شدهاید. با این وجود، بهتر است این مسئله را با پزشک در میان بگذارید؛ زیرا تنها یک متخصص زنان کاربلد و حاذق میتواند علائم خطر در ماه هفتم بارداری را تشخیص دهد. همچنین استفاده از کمپرس گرم یا سرد میتواند به تسکین درد کمک کند و درصورت صلاحدید پزشک، حرکات کششی هم بسیار کمککننده خواهد بود.
یکی دیگر از علائم ماه هفتم بارداری، گرگرفتگی است؛ زیرا افزایش متابولیسم در این ماه بدن را گرمتر میکند. طوری که در هوای سرد نیز ممکن است احساس گرما کنید و حتی دچار تنگی نفس شوید.
ممکن است در این ماه با لکهبینی نیز مواجه شوید. در اکثر موارد، جایی برای نگرانی وجود ندارد اما میبایست با پزشکتان این موضوع را در میان بگذارید؛ زیرا گاهیاوقات خونریزی میتواند یکی از علائم خطر در ماه هفتم بارداری باشد.
کافیست که در ماه هفتم بارداری به مراقبت از خود ادامه دهید. خوردن غذاهای سالم، نوشیدن آب فراوان و ورزش منظم را در اولویت برنامههای خود داشته باشید. همچنین باید مراقب حرکات کودکتان باشید و درصورت مشاهده هرگونه تغییر به پزشک خود اطلاع دهید. به این ترتیب از علائم خطر در ماه هشتم بارداری نیز پیشگیری خواهید کرد.
اندازه جنین در ماه هفتم بارداری
همانطورکه بیان کردیم جنین در این ماه رشد سریعتری خواهد داشت. وزن او در ماه هفتم بارداری حدود یک کیلو و ۲۰۰ گرم به بالاست و قدی بهاندازه ۳۵.۵۶ سانتیمتر دارد. برای اطمینان از وضعیت جنین، حتما سونوگرافی در منزل را خصوصا در زمانهای حساس این دوره جدی بگیرید.
مراقبتهای ماه هفتم بارداری
ماه هفت بارداری ماه حساسی است و مادران باردار باید مراقبتهای خاصی را در این ماه انجام دهند تا به سلامت از آن عبور کنند. نمونههایی از اقدامات مراقبتی در این ماه را در ادامه بیان خواهیم کرد.
- استراحت زیادی داشته باشید و سعی کنید هر شب 7 تا 9 ساعت بخوابید و در طول روز هم کمی استراحت کنید.
- بهطور منظم ورزش کنید؛ زیرا ورزش به کاهش علائم بارداری مانند کمردرد و خستگی کمک میکند. فقط قبل از شروع برنامه ورزشی با پزشک خود مشورت کنید. برای بهبود درد در نواحی مختلف بدن میتوانید از خدمات فیزیوتراپی در منزل استفاده کنید.
- غذاهای سالم بخورید؛ زیرا یک رژیم غذایی سالم در تامین مواد مغذی مورد نیاز برای رشد جنین تاثیر بسزایی دارد. حتما از میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای بدون چربی در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید.
- آب زیادی بنوشید تا بدن هیدراته بماند؛ سعی کنید هر روز 8 تا 10 لیوان آب بنوشید.
- پوشیدن لباسهای راحت را فراموش نکنید. با بزرگترشدن شکم، باید لباسهای راحت و گشاد بپوشید.
- ازآنجاکه تورم پاها یک شکایت شایع در دوران بارداری است، توصیه میشود که با پوشیدن کفشهای راحت و مناسب به کاهش تورم و درد کمک کنید.
- سعی کنید از ماساژ یا حمام آب گرم استفاده کنید تا سبب آرامش و تسکین دردهای ماه هفتم بارداری در عضلات شود.
- اگر هرگونه علائم جدید یا تشدید علائم قبلی را تجربه کردید، با پزشک خود در تماس باشید.
توجه داشته باشید که ماه هفتم بارداری زمانی برای لذتبردن از حرکات جنین شما و آمادهشدن برای ورود او به دنیاست. با رعایت نکات مراقبت قبل از زایمان، بارداری سالم و راحتی را تجربه خواهید کرد. درصورت نیاز میتوانید از خدمات ساکشن ریه در منزل برای مادر یا نوزاد استفاده کنید.
زایمان زودهنگام در ماه هفتم بارداری
زایمان زودرس، زایمانی است که قبل از هفته 37 بارداری رخ دهد. زایمان در ماه هفت بارداری بهعنوان "زایمان زودرس" در نظر گرفته میشود و میتواند عوارضی مانند مشکلات تنفسی، عفونت و مشکلات مربوط به تغذیه برای نوزاد داشته باشد. بنابراین توصیه میشود که نکات مراقبتی را حتما رعایت کنید و با پزشک خود بهطور مرتب در ارتباط باشید.
علائم زایمان زودرس در ماه هفتم بارداری
زایمان زودرس یکی از نکاتی است که باید حین بارداری بهشدت مراقب آن باشید. این نوع زایمان گاهی بهطور ناگهانی و بدون هیچ دلیل خاصی رخ میدهد. درصورت بروز این مشکل، خطرات زیادی سلامت نوزاد را تهدید میکند. در ادامه به علائم خطر در ماه هفتم بارداری حین زایمان زودرس اشاره کردهایم.
۱. انقباضات رحمی منظم
اگر هر 5 تا 10 دقیقه یک بار بهمدت یک ساعت یا بیشتر انقباضات رحمی را حس کردید، احتمال زایمان زودرس داده میشود.
۲. پارگی کیسه آب
اگر حس کردید که مایعی از واژن شما نشت میشود، احتمالا کیسه آب شما پاره شده است.
۳. خونریزی واژینال
وجود خونریزی واژینال در دوران بارداری امری غیرطبیعی است و باید توسط پزشک متخصص زنان بررسی شود.
۴. درد کمر یا شکم
درد کمر یا شکم میتواند یکی از نشانههای زایمان زودرس باشد.
۵. فشار لگن
احساس فشار در لگن یا مقعد را جدی بگیرید و با پزشک خود مطرح نمایید.
۶. تغییرات در ترشحات واژن
افزایش ترشحات واژن یا ترشحات خونی را به اطلاع پزشکتان برسانید.
۷. حالت تهوع یا استفراغ
حالت تهوع و استفراغ علامتی از زایمان زودرس است به خصوص اگر با علائمی مانند انقباضات رحمی یا درد شکم همراه باشد.
۸. لرز
از لرز یا احساس گرما و سرما در ماه هفت بارداری سرسری نگذرید.
پیشگیری از زایمان زودرس در ماه هفتم بارداری
این یک واقعیت است که همیشه نمیتوان از زایمان زودرس پیشگیری کرد ولی راهکارهایی وجود دارد که میتوان برای کاهش خطر زایمان زودرس در ماه هفتم بارداری انجام داد. قبل از بارداری حتما با پزشک خود صحبت کنید و اگر سابقه زایمان زودرس و یا سایر عوامل خطر را دارید، پزشک در شناسایی و ارائه راههایی برای کاهش خطر ابتلا به زایمان زودرس در بارداری به شما کمک میکند. رژیم غذایی سالم داشته باشید، وزن خود را در حد نرمال نگهدارید، بهطور منظم ورزش کنید و از مصرف سیگار، مواد مخدر و الکل نیز خودداری کنید.
معاینات و چکاپ و آزمایشهای غربالگری دوران بارداری خود را بهطور منظم انجام دهید. پزشک میتواند علائم زایمان زودرس را بررسی کند و درصورت نیاز، درمان لازم را ارائه میدهد.
با توجه به مواردی که ذکر شد، اگر حس کردید که در معرض خطر زایمان زودرس قرار گرفتید، پزشک درمانهایی را برای کمک به جلوگیری از زایمان زودرس و یا بهتاخیرانداختن آن تجویز میکند. یکی از این درمانها، استراحت مطلق است تا از فشار روی رحم جلوگیری شود. ممکن است پزشک داروهایی نیز برای کمک به آرامش رحم و جلوگیری از زایمان زودرس تجویز کند.
اقدامات نهایی در ماه هفت بارداری
در بارداری ماه هفتم از مهمترین زمانها در طول این دوره است و باید کیف مخصوص بیمارستان خود را طی آن آماده کنید. در این ماه نیز همچون ماههای پیشین باید اقدامات لازم برای معاینه توسط پزشک را انجام دهید و توصیهها را به کار بگیرید. در این راستا، میتوانید از خدمات بهترین پزشکان به کمک همراه طب استفاده کنید. این پزشکان از معاینه تا درمان را در فضای امن و راحت خانه برای شما انجام میدهند.