به ماه هشتم بارداری رسیدید و کم کم باید خود را برای زایمان و در آغوش گرفتن نوزادتان آماده کنید. در ماه هشتم بارداری، که به عنوان سه ماهه سوم شناخته میشود، جنین به سرعت در حال رشد و تکامل است. شکم شما بزرگتر از قبل میشود. نگرانی ها و استرس شما در این ماه طبیعی است زیرا انقباض های شکم و درد زیر شکم بیشتر خواهد شد و بدن برای زایمان آماده می شود. اگر مایلید تا بدانید در ماه هشتم بارداری چه خبر است. با ما همراه باشید.
رشد و تکامل نوزاد در ماه هشتم
در پایان ماه هشتم، طول جنین شما به حدود 45 سانتیمتر و وزن او به حدود 2 کیلوگرم میرسد. مغز جنین به سرعت در حال رشد است و سلولهای مغزی در حال تکامل هستند.ریهها نیز آرام آرام رشد میکنند تا حرکات تنفسی را شروع کنند.استخوانهای جنین شما در حال سخت شدن هستند و اسکلت او در حال تکامل است. در این ماه حس شنوایی جنین کامل می شود و می تواند صداها را از بیرون رحم بشنود.بنابراین خیلی زیباست که در این ماه با جنین خود حرف بزنید، برای او لالایی بخوانید زیرا او متوجه می شود و می شنود. جالب است بدانید که جنین در حال تمرین حرکات تنفسی و مکیدن است و حرکات او قویتر و قابل تشخیصتر خواهد شد. ماه هشتم که تمام شود، در واقع شمارش معکوس آغاز می شود تا مخلوقی زیبا و دوست داشتنی را ببینید و او را در آغوش بگیرید و چه لذتی از این بالاتر است؟
اگر هنوز جنسیت جنین خود را نمیدانید، در این ماه به راحتی میتوانید از طریق سونوگرافی آن را متوجه شوید.
در ماه هشتم، جنین معمولاً سر خود را به سمت پایین قرار میدهد و برای زایمان آماده میشود. او در این ماه بسیار فعال است و حرکات او را به طور واضح حس می کنید و احتمالا حرکات مداوم او خواب شبانه را از شما سلب خواهد کرد. البته برای شما تمرین شب بیداری های بعد از زایمان هم می باشد.
مراقبت از جنین در ماه هشتم
همانطور که می دانید و حتما پزشکتان گفته است.ماه هشتم بارداری، ماه حساسی تلقی می شود زیرا در این ماه احتمال زایمان زودرس زیاد است و شما با علم به این موضوع باید مراقبت های خود را در موارد زیر بیشتر کنید:
● حتما یک رژیم غذایی سالم داشته باشید که شامل میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین باشد.
● به اندازه کافی آب بنوشید تا هیدراته بمانید.
● با مشورت متخصص زنان، ورزشهای منظم و مناسب دوران بارداری انجام دهید.
● به اندازه کافی بخوابید تا بدن شما انرژی لازم برای رشد و تکامل جنین را داشته باشد و از جابجایی اجسام سنگین و کارهای طولانی که شما را خسته می کند، پرهیز کنید.
● به طور منظم به متخصص زنان مراجعه کنید تا از سلامت خود و جنینتان مطمئن شوید.ویزیت متخصص داخلی در منزل و یا متخصص زنان برای بررسی سلامت شما گزینه منطقی به نظر می رسد.
تغییرات فیزیکی مادر در ماه هشتم
ماه هشتم بارداری، دورانی از رشد سریع و تغییرات برای شما و جنینتان است. در این ماه با بزرگتر شدن رحم، شکم شما به طور قابل توجهی بزرگتر میشود. انتظار متخصص زنان این است که در این ماه 1 تا 1.5 کیلوگرم در هفته وزن اضافه کنید. حرکات جنین قویتر و قابل تشخیصتر میشود. ممکن است متوجه ضربات، لگدها و چرخشهای جنین شوید. ممکن است دچار خارش پوست، خطوط کششی یا لکههای قهوهای روی پوست شوید.بهتر است که پوست خود را نخارانید .به دلیل افزایش هورمونها و فشار رحم بر معده، ممکن است دچار سوزش معده و سوء هاضمه شوید.بزرگ شدن شکم و تکرر ادرار میتواند خوابیدن را در شب دشوار کند. در این ماه تورم را در دستها، پاها و صورت خود تجربه خواهید کرد. حتی ممکن است کفش داخل پایتان نرود و تو پایان بارداری نتوانید انگشتر دستتان کنید.در مورد ترشحات واژن نیز نگران نباشید چون افزایش ترشحات در این ماه طبیعی است و حتی ممکن است غلیظتر و چسبناکتر شود.با بزرگتر شدن شکم در ابنماه، کمردرد را تجربه می کنید.با رشد جنین، ممکن است احساس کنید که به سختی نفس میکشید.
تولد نوزاد در ماه هشتم (زایمان زودرس)
زایمان هایی که بین هفته ۳۲ تا ۳۷ رخ می دهد به عنوان زایمان زودرس تلقی می شوند.تولد نوزاد در ماه هشتم بارداری هم از آن جمله اند. طبیعتا زایمان زودرس عوارضی برای مادر و نوزاد به همراه دارد، اما با مراقبتهای پزشکی مناسب، بسیاری از نوزادان نارس میتوانند رشد کنند و سالم به دنیا بیایند.بنابراین اگر علائمی که گفته شد را در این ماه مشاهده کردید، به خود اضطراب و استرس وارد نکنید و با مراجعه به متخصص زنان، کار را به او سپرده و نگران نباشید. زیرا وجود استرس هم برای شما و هم جنین خطرناک است.
علائم هشدار دهنده در ماه هشتم بارداری
زایمان زودرس در ماه هشتم با علائمی همراه است که لازم و ضروری است در صورت مشاهده آنها به متخصص زنان مراجعه نمایید.این علائم عبارتند از:
● درد شکم یا لگن: این درد خود را به صورت گرفتگی یا حالت هایی مانند انقباضات قاعدگی نشان می دهد.
● فشار در لگن یا واژن: احساس فشار یا سنگینی در لگن یا واژن از علائم زایمان زودرس می باشد.
● خونریزی واژینال: خونریزی یا لکه بینی واژینال را جدی بگیرید.
● ترشحات واژینال غیر معمول: با مشاهده افزایش ترشحات آبکی یا مخاطی از واژن، احتمال بدهید که موعد زایمان زودرس شما فرا رسیده است.
● انقباضات رحمی: با مشاهده انقباضات رحمی که منظم و مکرر هستند، با حفظ خونسردی خود به بیمارستان و یا مطب متخصص زنان مراجعه نمایید.میتوانید از خدمات ویزیت در منزل استفاده نمایید تا مجبور نباشید در ترافیک و شلوغی ها اذیت شوید.
● پاره شدن کیسه آب: نشت مایع از واژن احتمالا خبر از پاره شدن کیسه آب را می دهد. ولی باید پزشک نظر قطعی را بدهد.
● تغییرات در حرکات جنین: کاهش یا افزایش ناگهانی حرکات جنین را نادیده نگیرید و با پزشک این موضوع را مطرح نمایید.
علت های زایمان زودرس
علت های مختلفی برای زایمان زودرس وجود دارد، از جمله:
● عفونت: عفونتهای رحم یا کیسه آب میتواند باعث زایمان زودرس شود.
● مشکلات جفتی: مشکلات جفتی مانند جدا شدن زودرس جفت نیز می تواند منجر به زایمان زودرس شود.
● بیماریهای مزمن: بیماریهای مزمن مانند دیابت، فشار خون بالا و بیماریهای قلبی هم خطر زایمان زودرس را افزایش می دهند.
● بارداری دو قلویی و چند قلویی: بارداری دوقلویی یا چند قلویی بیشتر در معرض خطر زایمان زودرس قرار میگیرند.
● سابقه زایمان زودرس در گذشته: سابقه زایمان زودرس در بارداریهای قبلی ، خطر زایمان زودرس را در بارداریهای بعدی افزایش می دهد.بنابراین بهتر است پزشک را در جریان نوع زایمان های گذشته قرار دهید تا اقدامات لازم را برای پیشگیری از زایمان زودرس انجام دهد.
● استرس: همانطور که گفتیم استرس شدید میتواند خطر زایمان زودرس را افزایش دهد.بنابراین سعی کنید در دوران بارداری محیطی امن و به دور از تنش برای خود ایجاد کنید.
● سیگار کشیدن: از آنجا که سیگار کشیدن در دوران بارداری خطر زایمان زودرس را افزایش میدهد.بنابراین منطقی است که به جهت پیشگیری از زایمان زودرس و سلامتی خود و جنینتان، از کشیدن سیگار در دوران بارداری اجتناب کنید.
● مصرف مواد مخدر: مصرف مواد مخدر یا الکل در دوران بارداری مضر است و سعی کنید حتما از استعمال مواد مخدر و مصرف الکل، پرهیز کنید.
عوارض زایمان زودرس
زایمان زودرس میتواند عوارضی برای مادر و نوزاد به همراه داشته باشد.به دلیل عدم تکامل ریه های نوزاد در این ماه،نوزاد نارس مشکل تنفسی را تجربه می کند.یکی دیگر از عوارض نوزادان نارس این است که بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت هستند و حتی ممکن است در تغذیه و هضم غذا مشکل داشته باشند. این نوزادان نسبت به نوزادان عادی بیشتر در معرض خطر خونریزی مغزی هستند و خطر مرگ و میر این نوزادان بیشتر از نوزادان ترم است.میتوانید از ویزیت متخصص ریه در منزل بهره ببرید و سلامت ریه جنینتان آگاه شوید.
مراقبتهای پزشکی
چنانچه علائم زایمان زودرس را تجربه میکنید، فوراً به متخصص زنان مراجعه کنید. پزشک بارداری شما را بررسی می کند و در صورت نیاز دارو یا درمانهای دیگر برای شما تجویز می کند.در برخی موارد نیز ممکن است برای جلوگیری از زایمان زودرس، نیاز به بستری شدن در بیمارستان باشد تا در آنجا داروهایی برای متوقف کردن انقباضات رحمی یا کمک به رشد ریههای جنین داده شود.
پیشگیری از زایمان زودرس
برخی از اقدامات وجود دارند که میتواند به کاهش خطر زایمان زودرس کمک کند، از جمله:
معاینات منظم دوران بارداری باعث می شود تا از سلامت خود و جنینتان مطمئن شوید.دقت کنید که وزن شما در دوران بارداری در حد سالم نگه داشته شود و یک برنامه غذایی سالم و متعادل برای خود داشته باشید که شامل میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئین باشد.
در دوران بارداری سیگار نکشید و الکل مصرف نکنید و اقدامات لازم را برای و مدیریت اضطراب پیدا کنید.
با یک برنامه ریزی دقیق و متعادل تحت نظر پزشک متخصص زنان، می توانید ماه هشتم بارداری را به سلامت بگذرانید و وارد ماه آخر بارداری شوید. ماهی که تا زایمان شما فاصله ای ندارد و شما میتواتید نوزاد خود را بغل کرده، به او شیر دهید و لحظات خوب مادر شدن را با شیرینی سپری کنید.
موسسه های خدمات درمانی که پزشکان و پرستاران را جهت تزریق سرم در منزل ، تنقیه در منزل ، فصد خون در منزل، ساکشن ریه در منزل
و … اعزام می کنند برای آسایش بیماران، خدمات با کیفیت ارائه می دهند.