تب روماتیسمی یک بیماری التهابی است که می تواند قلب، مفصل ها، پوست و مغز را درگیر کند. این بیماری معمولاً دو تا چهار هفته پس از عفونت گلو استرپتوکوکی ایجاد می شود. در ادامه این مقاله از همراه طب درباره این بیماری بیشتر صحبت میکنیم، با ما همراه باشید.
برای دریافت خدمات ویزیت در منزل از همراه طب جهت درمان انواع بیماری ها کلیک کنید.
تب روماتیسمی چیست؟
تب روماتیسمی به علت عفونت گلو توسط باکتری استرپتوکوک ایجاد می شود. انواع مختلفی از عفونت استرپتوکوک وجود دارد ولی فقط نوع (آ) باعث تب روماتیسمی می شود. تب روماتیسمی بیشتر مواقع کودکان پنج تا پانزده ساله را مبتلا می کند، اما کودکان کوچکتر و بزرگسالان نیز می توانند به آن مبتلا شوند. ولی معمولاً فردی که دچار عفونت گلو شده مبتلا به تب روماتیسمی نیست.
روی این مقاله کلیک کنید و بخوانید : آزمایش PSA
علت تب روماتیسمی
تب روماتیسمی از یک عفونت استرپتوکوکی معمولاً که یک تا شش هفته قبل از بروز علائم تب روماتیسمی شروع می شود.
و شروع بیماری تب روماتیسمی بعد از یک دوره بی علامتی که زمان متغیری دارد اتفاق می افتد، این بیماری یک اختلال خود ایمنی است که در آن سلول های ایمنی پاسخ غیر طبیعی به استرپتوکوک یا عفونت گلو نشان می دهند.
یک نکته بسیار مهم!:
چون عفونت جدید می تواند باعث حمله جدید شود، ریسک حملات دوباره در سه سال اول از شروع بیماری بیشتر است.
فقط با یک تماس از بهترین خدمات ویزیت متخصص عفونی در منزل بهرمند شوید.
علائم تب روماتیسمی
علائم تب روماتیسمی معمولاً دو تا 4 هفته پس از ابتلای فرد به عفونت استرپتوکوکی ظاهر می شوند و ممکن است در طول دوره بیماری تغییر کند. علائم تب روماتیسمی شامل موارد زیر هستند:
تب
تنگی نفس
احساس درد در مفصل ها
درد در یک مفصل به مفصل دیگر
برجستگی های کوچک و بدون درد در زیر پوست
مفاصل قرمز یا متورم
درد قفسه سینه
خستگی و بی حالی
صدای غیرعادی قلب
تعریق
استفراغ
رفتار های غیر عادی، مانند گریه کردن یا خندیدن نامناسب
حرکات غیر ارادی و غیر قابل کنترل بدن که بیشتر در دست ها، پا ها و صورت رخ می دهند.
برای ورود به سایت بهترین موسسه ارائه دهنده تزریق سرم در منزل کلیک کنید.
روش های تشخیص تب روماتیسمی
تشخیص تب روماتیسمی بر اساس تاریخچه پزشکی، معاینه بدنی و تفسیر نتایج تست های مختلف انجام می شود. روش های زیر به تشخیص این بیماری کمک می کنند:
آزمایش خون
اگر بیمار قبلا مبتلا به عفونت استرپتوکوک بوده است، پزشک معمولاً تست های اضافی برای باکتری را توصیه نمی کند. اگر پزشک تنها قرار باشد یک تست پیشنهاد کند آزمایش خون است. در آزمایش خون با سرنگ کمی از خون فرد بیمار را از بدن خارج می کنند تا سلول های ایمنی باکتری های استرپتوکوک در خون را شناسایی کنند. باکتری ممکن است در بافت های گلو یا خون بیمار قابل تشخیص باشد. همچنین با توجه به اندازه گیری میزان پروتئین واکنش دهنده و میزان رسوب ادرار، پزشک التهاب در خون بیمار را نیز بررسی می کند.
الکتروکاردیوگرام
این آزمایش سیگنال های الکتریکی را در قلب بیمار قرار می دهد. پزشک می تواند الگوهایی را در میان این سیگنال ها نشان دهد بررسی می کند، که التهاب قلب یا عملکرد قلب ضعیف است.
اکوکاردیوگرافی
با استفاده از امواج صوتی برای شناسایی تصاویر و اِلِمان های زنده از قلب، این آزمایش به پزشک کمک می کند که تشخیص دهد اختلالات قلب وجود دارد.
شما می توانید تنقیه در منزل را از همراه طب درخواست کنید.
درمان تب روماتیسمی
تب روماتیسمی با داروها درمان می شود این داروها عبارتند از:
آنتی بیوتیک ها: معمولاً پزشک تزریقات پنی سیلین، قرص و سرم آنتی بیوتیک برای از بین بردن باکتری استرپتوکوک برای بیمار تجویز میکند.
در اکثر مواقع پزشک برای کودکان مبتلا به تب روماتیسمی تزریقات سرم و آمپول آنتی بیوتیک تجویز می کند.
پس از تمام شدن اولین درمان آنتی بیوتیکی، ممکن است دور دیگری از آنتی بیوتیک تجویز شود. این کار از بازگشت تب روماتیسمی جلوگیری می کند. کودکان مبتلا به تب روماتیسمی کمتر از پنج سال و نوزادان شش هفته تا شش ماه که مصرف قرص آنتی بیوتیک پیشنهاد نمی شود بهتر است از شربت خوراکی و تزریقات آمپول های آنتی بیوتیک استفاده شود. دوره بیماری برای هر فرد مبتلا به تب روماتیسمی فرق دارد و هر چقدر دوره ی بیماری طولانی باشد ، نیاز است بیمار آنتی بیوتیک به مدت ۵ سال یا تا ۲۱ سالگی مصرف کند.
افرادی که در طی تب روماتیسمی دچار التهاب قلب شده اند، ممکن است برای ۱۰ سال یا بیشتر آنتی بیوتیک مصرف کنند.
داروهای ضد التهاب آسپرین یا ناپروکسن: می تواند به کاهش التهاب، تب و درد کمک کند. اگر علائم شدید باشد یا با داروهای ضد التهابی بهبود نیابد، ممکن است کورتیکواستروئید تجویز شود.
به کودک آسپرین ندهید! اگر پزشک متخصص تجویز کند اشکالی ندارد.
اگر مصرف این دارو مشکلی برای کودکان نداشته باشد، معمولاً پزشک برای عوارض کمتر این دارو، برای کودکان مبتلا تب روماتیسمی تزریقات آمپول های ضد التهاب پیشنهاد تجویز می کند.
داروهای ضد تشنج: والپروئیک اسید یا کاربامازپین یا کارباترول، تگرتول ممکن است برای درمان حرکات غیرارادی شدید و بازخورد های غیرطبیعی برای بیمار تجویز شود، البته برای کودکان تزریقات سرم و آمپول پیشنهاد می شود.
با ویزیت متخصص زنان در منزل چکاپ های دوره ای خود را به تعویق نیندازید.
پیشگیری از تب روماتیسمی
تب روماتیسمی قابل پیشگیری است ولی قابل علاج (درمان قطعی) نیست. این بیماری در عرض 2 تا 12 هفته بهبود می یابد. در اکثر موارد ممکن است، تب روماتیسمی به دریچه های قلبی آسیب بزند. دریچه آسیب دیده را بیمار را می توان با جراحی تعویض کرد.
کلیک کنید : همه چیز درباره ذات الریه ( پنومونی )
عوارض تب روماتیسمی
تب روماتیسمی می تواند باعث آسیب دائمی به قلب شود یا بیماری روماتیسم قلبی معمولاً ده تا بیست سال پس از بیماری اولیه رخ می دهد، اما موارد شدید تب روماتیسمی می تواند باعث آسیب به دریچه های قلب شود در حالی که بیمار هنوز علائمی دارد. مشکلات بیشتر با دریچه بین دو اتاق چپ قلب یا دریچه میترال شایع است، اما سایر دریچه ها هم ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرند.
روش سنتی در طب ایرانی برای درمان کلیه امراض : فصد خون در منزل
عوامل خطر تب روماتیسمی
مواردی که می توانند خطر ابتلا به تب روماتیسمی را افزایش دهند عبارتند از:
سابقه خانوادگی: معمولاً بعضی از افراد دارای ژن یا ژن هایی هستند که احتمال ابتلا به تب روماتیسمی را در آنها افزایش می دهد.
نوع باکتری استرپتوکوکی: بعضی از گونه های باکتری های استرپتوکوک بیشتر از سایر گونه ها و باکتریها در ایجاد تب روماتیسمی نقش دارند.
عوامل محیطی: رعایت نکردن بهداشت، و حضور در مکان های شلوغ احتمال مبتلا شدن به باکتری استرپتوکوک را افزایش می دهد.
مشاوره و ملاقات با متخصص در خانه: ویزیت متخصص داخلی در منزل