ذات الریه که به آن پنومونی نیز می گویند عفونتی است که کیسه های هوایی یک یا هر دو ریه را ملتهب می کند. کیسه های هوا ممکن است با مایع یا مواد چرکی پر شود و باعث سرفه همراه با خلط یا چرک، تب، لرز و مشکل در تنفس شود. ارگانیسم های مختلفی از جمله باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها می توانند باعث ایجاد ذات الریه شوند.
پنومونی اگر شدت پیدا کند می تواند تهدید کننده زندگی باشد. این بیماری برای نوزادان و کودکان خردسال، افراد بالای 65 سال و افرادی که مشکلات سلامتی یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند جدی تر است. در صورت ابتلا به بیماری ذات الریه ممکن است برای پاکسازی ریه با ساکشن نیاز پیدا کنید. برای راحتی کار می توانید ساکشن ریه در منزل را از همراه طب درخواست کنید.
در ادامه با این مقاله از همراه طب درباره ذات الریه همراه باشید.
برای کسب اطلاعات بیشتر کلیک کنید انواع مکمل های بدنسازی
ذات الریه چیست؟
ریه انسان مانند هر عضو دیگری از بدن ممکن است به عفونت های مختلف دچار شود. ذات الریه، به التهاب یکی از ریه ها و یا هر دوی آن ها ذات الریه گفته می شود که نام دیگر آنها پنومونی و سینه پهلو میباشد . سینه پهلو معمولاً از یک عفونت باکتریایی ناشی می گردد.
دسته هایی از کیسه های هوایی ریز در انتهای لوله های تنفسی موجود در ریه ها وجود دارند، که اگر التهاب ریه صورت گیرد، این کیسه ها ملتهب شده و با مایعات چرکی پر می شوند. در این حالت نفس کشیدن برای بیمار بسیار سخت شده، اکسیژن کافی به خون او نمی رسد و سینه پهلو یا همان ذاتالریه در بدن بیمار پدیدار می گردد.
بیشترین افرادی که در معرض خطر عفونت ریه یا همان ذات الریه می باشند کودکان زیر ۲ سال و افراد بالای ۶۵ سال هستند. به این دلیل که سیستم ایمنی بدن آن ها قدرت بسیار کمی برای مبارزه با انواع میکروب ها را دارد.
نکته حائز اهمیت در این بخش این است که برخی از افرادی که به ذات الریه مبتلا شده اند از بیماری خود مطلع نمی باشند.
انواع ذات الریه چیست؟
ما ذات الریه را دسته بندی می کنیم که عامل بیماری زایی (ویروس، باکتری یا قارچ) و نحوه ابتلای شما به آن پنومونی اکتسابی از جامعه، اکتسابی بیمارستان یا مرتبط با ونتیلاتور.
پنومونی اکتسابی از جامعه
هنگامی که شما در خارج از یک مرکز درمانی به ذات الریه مبتلا می شوید، به آن پنومونی اکتسابی از جامعه می گویند. علل این نوع پنومونی عبارتند از:
باکتری ها: عفونت با باکتری استرپتوکوکوس نومونیا که بیماری پنوموکوکی نیز نامیده می شود، شایع ترین علت پنومونی اکتسابی از جامعه است. بیماری پنوموکوک همچنین می تواند باعث عفونت گوش، عفونت سینوسی و مننژیت شود. باکتری مایکوپلاسما پنومونیه باعث پنومونی آتیپیک می شود که معمولاً علائم خفیف تری دارد. سایر باکتری هایی که باعث ایجاد پنومونی اکتسابی از جامعه می شوند عبارتند از: هموفیلوس آنفولانزا، کلامیدیا پنومونیه و لژیونلا (بیماری لژیونر).
ویروس ها: ویروس هایی که باعث سرماخوردگی، آنفولانزا (آنفولانزا)، و ویروس سنسیشیال تنفسی می شوند، گاهی اوقات می توانند منجر به ذات الریه شوند.
قارچ ها (کپک ها): قارچ ها مانند کریپتوکوکوس، پنوموسیستیس جیرووسی و کوکسیدیوئیدس از علل غیر معمول پنومونی هستند. افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند بیشتر در معرض خطر ابتلا به ذات الریه از قارچ هستند.
تک یاخته ها: به ندرت تک یاخته هایی مانند توکسوپلاسما باعث ذات الریه می شوند.
پنومونی اکتسابی بیمارستانی
شما می توانید در حالی که برای درمان یک بیماری یا روش دیگری در بیمارستان یا مرکز درمانی هستید، به ذات الریه اکتسابی بیمارستانی مبتلا شوید.
پنومونی اکتسابی از جامعه معمولاً جدی تر از ذات الریه اکتسابی از جامعه است زیرا اغلب توسط باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک مانند استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین ایجاد می شود. این بدان معنی است که پنومونی اکتسابی بیمارستانی می تواند شما را بیمارتر کند و درمان آن سخت تر شود.
پنومونی آسپیراسیون
آسپیراسیون زمانی است که غذای جامد، مایعات، تف یا استفراغ از نای پایین می رود و وارد ریه شما می شود در چنین مواقعی برای خارج کردن موارد اضافی از ریه، به ساکشن نیاز است. اگر نتوانید این مواد را خارج کنید، ریه های شما ممکن است عفونی شود.
پنومونی مرتبط با ونتیلاتور
اگر برای کمک به تنفس در بیمارستان (معمولاً در ای سی یو) نیاز به استفاده از دستگاه تنفس دارید، در معرض خطر ابتلا به ذات الریه مرتبط با ونتیلاتور هستید. همان انواع باکتری هایی که ذات الریه اکتسابی از جامعه، و همچنین انواع مقاوم به دارو که باعث ذات الریه اکتسابی در بیمارستان می شوند، باعث ذات الریه مرتبط با ونتیلاتور نیز می شوند.
یکی از روش های پر طرفدار در طب سنتی برای درمان انواع بیماری ها فصد خون است: فصد خون در منزل توسط افراد متخصص
علت ایجاد ذات الریه چیست؟
هنگامی که سیستم ایمنی بدن شما به یک عفونت در کیسه های کوچک ریه که به آنها آلوئول می گویند حمله می کند، ممکن است ذات الریه ایجاد شود. این عامل باعث تورم ریه ها و نشت مایعات می شود.
شاید برای شما سوال پیش بیاید که چه عواملی باعث ذات الریه می شوند؟ در پاسخ ایت سوال باید به شما بگویم که بسیاری از باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها می توانند باعث عفونت هایی شوند که منجر به ذات الریه می شود. باکتری ها شایع ترین علت در بزرگسالان و ویروس ها شایع ترین علت در کودکان مدرسه ای هستند. بیماری های رایجی که می توانند از علت ذات الریه شناخته شوند عبارتند از:
آنفولانزا
کرونا
سرماخوردگی معمولی
متاپنوموویروس انسانی
بیماری لژیونر
بیماری پنوموکوکی
پنومونی پنوموسیستیس
ویروس پاراآنفلوآنزای انسانی
ویروس سنسیشیال تنفسی
باکتری پنومونی مایکوپلاسما
کلیک کنید: تنقیه در منزل به صورت شبانه روزی و اعزام فوری
ذات الریه چه علائم و نشانه های ایجاد می کند؟
علائم ذات الریه به علت آن بستگی دارد. علائم می تواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. نوزادان، کودکان خردسال و افراد مسن ممکن است علائم متفاوت و شدید تری را تجربه کنند زیرا سیستم ایمنی بدن انها ضعیف است.
علائم پنومونی می تواند به تدریج یا ناگهانی ایجاد شود. علائم ذات الریه عبارتند از:
تب بالا
ضعف و خستگی
تنفس سریع
تنگی نفس
درد عضلانی
ضربان قلب سریع
عرق کردن یا لرز
درد قفسه سینه
گیجی
بی قراری
سرفه با مخاط زرد، سبز یا خونی
درد شکم هنگام تنفش عمیق
از دست دادن اشتها
استفراغ پوست رنگ پریده
کبود شدن پوست، لب ها یا ناخن ها (سیانوز)
شاید برایتان جالب باشد : علت های کمر درد در زنان
ذات الریه از چه راه هایی تشخیص داده می شود؟
تشخیص این بیماری معمولاً بر اساس شدت علائم و شرایط اخیر بیمار مانند جراحی، سرماخوردگی یا مسافرت انجام می شود. بر این اساس، پزشک ممکن است ذات الریه را فقط با بررسی تاریخچه سلامتی و معاینه فیزیکی تشخیص دهد. آزمایش های زیر نیز به تایید تشخیص کمک می کنند:
آزمایش خون
عکس اشعه ایکس از قفسه سینه
آزمایش گازهای خون شریانی
عکس اشعه ایکس از قفسه سینه
عکس اشعه ایکس از قفسه سینه سی تی اسکن قفسه سینه
برونکوسکوپی
کشت مایع پلور
همراه طب با ارائه خدمات آزمایش در منزل شما را از مراجعه به آزمایشگاه بی نیاز کرده است.
درمان ذات الریه
معمولاً برای درمان قطعی ذات الریه به بیمار آنتی بیوتیک داده می شود. اکثر افراد در عرض 2 تا 4 هفته به بهبودی کامل پیدا می کنند.
برخی از افراد بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری جدی هستند. ممکن است لازم باشد برای درمان به بیمارستان بروید اگر:
شما بالای 65 سال دارید
نوزاد یا کودک شما ذات الریه دارد
شرایط بیماری شما خیلی وخیم است
شما بیماری قلبی عروقی یا بیماری ریوی طولانی مدت دارید
در بیمارستان برای درمان پنومونی معمولاً به شما مایعات و آنتی بیوتیک داده می شود. همچنین ممکن است برای کمک به تنفس به شما اکسیژن داده شود.
درمان قطعی ذات الریه را با متخصصان حاذق همراه طب در خدمات ویزیت متخصص ریه در منزل تجربه کنید.
پیشگیری ذات الریه
برای پیشگیری از ذات الریه می توانید واکسن بزنید: واکسن هایی برای پیشگیری از برخی از انواع ذات الریه و آنفولانزا در دسترس هستند. اما قبل از تزریق، در مورد دریافت این واکسن ها با پزشک خود صحبت کنید. دستورالعمل های دریافت واکسیناسیون در طول زمان تغییر می کند، بنابراین مطمئن شوید که وضعیت واکسیناسیون خود را با پزشک بررسی کنید.
مطمئن شوید که کودکان واکسینه می شوند. پزشکان یک واکسن متفاوت پنومونی را برای کودکان کمتر از 2 سال و برای کودکان 2 تا 5 ساله که در معرض خطر بیماری پنوموکوک هستند توصیه می کنند. کودکانی که در یک مرکز مراقبت از کودکان به صورت گروهی حضور دارند باید واکسن را برای پیشگیری بهتر از بیماری ذات ذات الریه دریافت کنند.
بهداشت را خوب رعایت کنید: برای محافظت از خود در برابر عفونت های تنفسی که گاهی منجر به ذات الریه می شود، دست های خود را مرتب بشویید یا از ضدعفونی کننده های الکلی استفاده کنید.
سیگار نکشید: سیگار به دفاع طبیعی ریه های شما در برابر عفونت های تنفسی آسیب می رساند و احتمال ابتلا به پنومونی را افزایش می دهد.
سیستم ایمنی خود را قوی نگه دارید: برای تقویت سیستم ایمنی خود به اندازه کافی بخوابید، به طور منظم ورزش کنید و یک رژیم غذایی سالم داشته باشید.
مشاوره و ملاقات با متخصص در خانه: ویزیت متخصص قلب در منزل