همانطور که امروزه خدمات ناخن در آرایشگاه ها جایگاه ویژه ای پیدا کرده است و افراد به زیبایی و جذابیت ناخن هایشان اهمیت می دهند، سلامت ناخن ها نیز باید برایشان در اولویت باشد .بسیاری از بیماری ها ناخن را تهدید میکند، یکی از آنها لایه لایه شدن ناخن است و میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد. در این مقاله، به بررسی علل شایع لایه لایه شدن ناخن و راههای پیشگیری و درمان آن میپردازیم.
برای انجام تزریق سرم در خدمت شما هستیم : سرم تراپی در منزل
علت های لایه لایه شدن ناخن
شایعترین علت لایه لایه شدن ناخن، خشکی است. خشکی ناخن به دلیل کمبود رطوبت در ناخن رخ می دهد و باعث شکننده شدن و پوسته پوسته شدن آن می شود. این خشکی میتواند ناشی از عوامل مختلفی مانند قرار گرفتن مکرر در معرض آب و مواد شوینده، هوای خشک، استفاده از لاک پاک کنهای حاوی الکل و کمبود ویتامینها و مواد معدنی باشد.
نکته : تزریق سرم و آمپول در بارداری
گاهی اوقات ضربه دیدن ناخن و یا سوهان کشیدن بیش از حد و جویدن ناخن ها میتواند باعث لایه لایه شدن آن شود.
در این میان نقش عفونتهای قارچی ، که به آن اونیکومایکوزیس گفته می شود را نباید فراموش کنیم ، قارچ ها باعث ضعیف شدن و لایه لایه شدن ناخن می شوند. این عفونتها معمولاً ناخن پا را درگیر میکنند، اما ممکن است ناخن دست را نیز تحت تأثیر قرار دهند.
برخی از بیماریهای زمینهای، مانند کمبود آهن،روی، کم کاری تیروئید و پسوریازیس نیز میتوانند دلیل لایه لایه شدن ناخن باشند.مصرف برخی از داروهای شیمی درمانی باعث شکننده شدن و لایه لایه شدن ناخن می شوند.در صورتیکه به هر دلیل دچار این مشکل در ناخن خود شدید حتما به متخصص داخلی و یا پوست مراجعه نمایید.
کلیک کنید : ویزیت پزشک در منزل
بیماری های زمینه ای لایه لایه شدن ناخن
پیشتر علت های لایه لایه شدن ناخن ها را بیان کردیم ، علاوه بر آن برخی بیماری های زمینه ای وجود دارند که منجر به لایه لایه شدن ناخن ها میشوند در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
● کمبود آهن: کم خونی فقر آهن یکی از شایعترین علت لایه لایه شدن ناخن است. آهن جهت تولید هموگلوبین که اکسیژن را در سراسر بدن حمل میکند.ضروری است.در نتیجه کمبود آهن میتواند باعث شکننده شدن و لایه لایه شدن ناخن ها شود.
● کمبود روی: روی نیز یک ماده معدنی ضروری برای بدن است که برای عملکرد سیستم ایمنی، ترمیم بافت و رشد سلولی مهم است. بنابراین کمبود روی میتواند باعث شکننده شدن و ضعیف شدن ناخنها شود و افراد باید سعی کنند قبل از اینکه ناخن هایشان درگیر مشکل لایه لایه شدن و شکستگی شود، روی کافی بدنشان را تامین کنند.
● کم کاری تیروئید: کم کاری تیروئید،زمانی رخ میدهد که در آن غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نمیکند. هورمونهای تیروئید برای رشد مو و ناخن، ضروری است و کم کاری تیروئید میتواند باعث شکننده شدن و ضعیف شدن ناخنها شود.
● پسوریازیس: پسوریازیس یک بیماری خودایمنی است و باعث التهاب پوست میشود. این التهاب قابلیت این را دارد که ناخن ها را درگیر کرده و آنها را ضعیف و شکننده کند. در برخی موارد، پسوریازیس باعث ایجاد لکههای متناوب سفید و صورتی روی ناخنها نیز میشود.
● لیکن پلان: لیکن پلان نیز نوعی بیماری خودایمنی است و میتواند پوست، مو و ناخنها را تحت تأثیر قرار دهد و باعث ضعیف شدن و شکننده شدن ناخنها و همچنین ایجاد خطوط طولی سفید یا قهوهای روی ناخنها شود.
● بیماری سلیاک: یکی دیگر از بیماری های خودایمنی، سلیاک است که در آن سیستم ایمنی به گلوتن، حمله میکند. این حمله میتواند باعث ایجاد مشکلاتی در جذب مواد مغذی، از جمله آهن و روی شود، و در نتیجه آن،ناخن ها لایه لایه میشوند.
لایه لایه شدن ناخن یکی از علت هاش میتونهه بیماری های خون هم باشه با فصد خون بیماری های خونتو درمان کن : فصد خون در منزل
راههای پیشگیری از لایه لایه شدن ناخن
حتما شنیده اید که پیشگیری راحت تر از درمان است. برای اینکه ناخن به مشکل لایه لایه شدن دچار نشود، روش هایی برای پیشگیری وجود دارد که در ادامه بررسی میکنیم.
● ناخنها را مرطوب نگه دارید: به طور منظم از یک مرطوب کننده دست و ناخن استفاده کنید، بهتر است بعد از شستشوی دستها حتما این کار انجام شود.
● از دستکش استفاده کنید: هنگام انجام کارهایی که با آب و مواد شوینده سروکار دارند، از دستکش استفاده کنید.
● از لاک و آستون زیاد استفاده نکنید: برای اینکه احتمال لایه لایه شدن ناخن هایتان کم شود، استفاده از لاک و لاک پاک کن را محدود کنید و از لاک پاک کنهای بدون الکل استفاده کنید.
● ناخن ها را ملایم سوهان بکشید : ناخنهای خود را به طور ملایم و با حرکات یکسان سوهان بکشید. از سوهان کشیدن بیش از حد ناخن ها خودداری کنید.
● غذاهای سالم مصرف کنید: رژیم غذایی سالمی که سرشار از ویتامینها و مواد معدنی به خصوص بیوتین، آهن و روی باشد استفاده کنید.
● استرس خود را مدیریت کنید: استرس یکی از عوامل شکننده شدن و لایه لایه شدن ناخن می باشد. سعی کنید با روشهایی مثل مدیتیشن، یوگا و ورزش استرس و اضطراب خود را کنترل کنید.
روده هاتو پاکسازی کن : تنقیه در منزل
درمان لایه لایه شدن ناخن
متخصص داخلی برای درمان لایه لایه شدن ناخن ، ابتدا علت زمینهای آن را بررسی میکند . در برخی موارد، ممکن است تغییر در سبک زندگی برای درمان کافی باشد. به طور مثال گاهی فقط مرطوب نگه داشتن ناخنها و استفاده از دستکش هنگام کار با مواد شیمیایی کافیست تا مشکل لایه لایه شدن ناخن ها درمان شود.
اما در مواردی، ممکن است درمانهای پزشکی مانند داروهای ضد قارچ، مکملهای غذایی لازم باشد.
درمان بیماری آسم با بهترین پزشک : ویزیت متخصص ریه در منزل
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر لایه لایه شدن ناخن شما شدید و ادامه دار است و با قرمزی، تورم و یا درد همراه است، باید به پزشک متخصص داخلی و یا متخصص پوست مراجعه کنید. پزشک علت زمینهای مشکل را تشخیص داده و درمان مناسب را تجویز کند.
اگر مشکل لایه لایه شدن ناخن درمان نشود
بسیاری از افراد نسبت به درمان لایه لایه شدن ناخنشان بی تفاوت هستند و یا دوره درمان خود را کامل نمیکنند. غافل از اینکه این بیماری در صورت درمان نشدن میتواند اثرات زیانباری را برای سلامتی فرد به دنبال داشته باشد. اگر مشکل لایه لایه شدن ناخن درمان نشود، میتواند عواقب مختلفی به دنبال داشته باشد. ظاهر ناخوشایندی داشته باشد و باعث خجالت فرد شود همچنین ناخنهای لایه لایه شده بیشتر در معرض شکستگی و ترک خوردگی هستند. در برخی موارد نیز، لایه لایه شدن ناخن میتواند با درد و ناراحتی همراه باشد. عفونت قارچی یا باکتریایی نیز باعث تشدید این مشکل میشوند.
لایه لایه شدن ناخن میتواند آنقدر شدید باشد که منجر به از دست رفتن کامل ناخن شود.ناخنهای لایه لایه شده میتوانند انجام برخی از فعالیتهای روزمره، مانند تایپ کردن یا نواختن آلات موسیقی را دشوار کنند.
لایه لایه شدن ناخن دائمی است؟
این سوال افرادی است که ناخن هایشان لایه لایه شده است و نگران دائمی بودن این وضعیت هستند زیرا در واقع ناخن هایشان زیبایی اولیه را از دست داده است.در جواب این سوال باید بگوییم خیر لایه لایه شدن ناخن دائمی نیست و با درمان مناسب و تغییر سبک زندگی، قابل رفع است.
البته باید توجه داشت که مدت زمان بهبودی به علت زمینهای لایه لایه شدن ناخن بستگی دارد. اگر لایه لایه شدن ناخن ناشی از خشکی باشد، میتوان با مرطوب نگه داشتن ناخنها و استفاده از کرمهای مرطوب کننده در عرض چند هفته درمان را به پایان رساند. ولی اگر لایه لایه شدن ناخن ناشی از ضربه به ناخن باشد،ناخن با رشد مجدد خود ترمیم میشود. که ممکن است این فرآیند چند ماه طول بکشد.
چنانچه لایه لایه شدن ناخن ناشی از عفونت قارچی باشد، درمان با داروهای ضد قارچ ممکن است چند ماه طول بکشد. و در نهایت در صورتی که مشکل ناخن ناشی از یک بیماری زمینهای باشد، درمان لایه لایه شدن ناخن به کنترل بیماری زمینهای بستگی خواهد داشت.
اگر لایه لایه شدن ناخن شدید باشد،و با رعایت نکات فوق بهبود نیابد توصیه میشود فرد به متخصص داخلی مراجعه کند.
اگر پزشک برای درمان لایه لایه شدن ناخن آمپولی برای شما تجویز کرده ما میتوانیم به شما کمک کنیم : تزریقات در منزل
آیا لایه لایه شدن ناخن مسری است؟
لایه لایه شدن ناخن به طور کلی مسری نیست و همانطور که گفته شد میتواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله خشکی، ضربه به ناخن، بیماریهای زمینهای و مصرف برخی داروها باشد. تنها در صورتی که لایه لایه شدن ناخن ناشی از عفونت قارچی باشد، میتواند قابل سرایت به دیگران باشد.عفونتهای قارچی ناخن، که به آن اونیکومایکوزیس نیز میگویند، میتوانند از طریق تماس مستقیم با فرد آلوده یا از طریق تماس با سطوح آلوده مانند کف حمام یا استخر منتقل شوند.
علائم عفونت قارچی ناخن عبارتند از:
● تغییر رنگ ناخن (زرد، سفید یا قهوهای)
● ضخیم شدن یا شکننده شدن ناخن
● پوسته پوسته شدن یا خرد شدن ناخن
● درد یا حساسیت در ناخن
اگر مشکوک به عفونت قارچی ناخن هستید، مهم است که به پزشک متخصص داخلی و یا متخصص پوست مراجعه کنید. پزشک با معاینه ناخنها و انجام آزمایشهای لازم، عفونت قارچی را تشخیص داده و درمان را شروع خواهد کرد. درمان عفونتهای قارچی ناخن معمولاً با داروهای ضد قارچ خوراکی یا موضعی انجام میشود.
مطالعه کنید : ویتامین های ضروری برای بدن کدام ویتامین ها هستند ؟
برای جلوگیری از عفونت قارچی ناخن چه کنیم؟
برای حفظ سلامت ناخن ها و جلوگیری از ابتلا به عفونت های قارچی نکات زیر را باید رعایت کرد.
● به طور مرتب پاهای خود را با آب گرم و صابون بشویید و کاملاً خشک نمایید. این کار به جلوگیری از عفونت قارچی کمک خواهد کرد.
● از پوشیدن کفشهای تنگ و کیفیت پایین خودداری کنید.