اولین اقدام برای درمان سوختگی در خانه، توجه به مکان سوختگی است. در زمان وقوع این اتفاق، محل سوختگی باید عاری از لباس باشد؛ زیرا پوست به لباس میچسبد و باعث بلندشدن پوست میشود. پس در این شرایط باید سریعا لباس را از تن خارج کنید. اقدام مهم بعدی که باید آن را به کار بگیرید، استفاده از بهترین پماد سوختگی است. از دیگر اقدامات خدمات پزشکی و پرستاری در منزل راجعبه سوختگی، تزریق سرم است تا بتوان آب و مایعات ازدسترفته را جایگزین کنید و میزان گرمای واردشده به بدن را کاهش دهید.
اقدامات لازم برای درمان سوختگی در خانه
تهیه بهترین پماد سوختگی یا یادگیری رفتار و حرکات مورد نیاز برای درمان سوختگی در خانه، قبل از وقوع حادثه میتواند سرعت عمل شما را در انجام اقدامات اورژانسی بالا برده و شدت آن را کاهش دهد. در زمان وقوع این مشکل، اقدامات زیر را در خاطر داشته باشید.
- لباس موجود در محل سوختگی را دربیاورید.
- محل سوختگی را سریعا زیر آب سرد بگیرید.
- چهار درجه برای تعیین میزان سوختگی را در نظر داشته باشید.
- سوختگی درجه 1 و 2 را در منزل درمان کنید.
- سوختگی درجه 3 و 4 را باید تحتنظر متخصص درمان کنید.
- کمپرس سرد یا کیسه آب یخ را برای کاهش درد، التهاب و قرمزی روی محل سوختگی نگهدارید.
- از پمادهای آلفا یا سیلور برای درمان سوختگی درجه 1 و 2 استفاده نمایید.
- درصورت نبود پماد سوختگی در منزل، سریعا سیبزمینی را رنده کرده و روی پوست قرار دهید.
- استفاده از خمیر دندان نیز میتواند راهحل جایگزین پماد سوختگی باشد.
- درصورت سوختگی شدید از تزریق سرم در منزل استفاده کنید.
- همچنین میتوانید از ژل آلوئهورا یا گیاه آن در درمان سوختگیهای سطحی استفاده کنید.
- از ترکاندن تاولها بهدلیل احتمال ورود میکروب و عفونیشدن زخم بپرهیزید.
چگونه درجه سوختگی خود را بدانیم؟
درجه سوختگی در روش و محل درمان آن تاثیر زیادی میگذارد. از همین رو باید این درجهبندیها را بشناسید تا در زمان سوختگی بهترین عملکرد را داشته باشید. در ادامه درجات سوختگی و نحوه تشخیص آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
سوختگی درجه 1
در این نوع سوختگی، تاولی روی پوست درست نمیشود و فقط اپیدرم (لایه بیرونی پوست) دچار قرمزی، درد و خشکی خواهد شد. در سوختگی درجه 1 جای زخم بهندرت میماند. شایعترین نوع سوختگی درجه 1 را میتوان آفتابسوختگی خفیف روی بینی یا گردن نام برد. استفاده از پماد سوختگی یا سیبزمینی رندهشده برای درمان این نوع از سوختگی کافی است. برای بررسی وضعیت زخمها در وضعیت حاد، میتوانید از خدمات رادیولوژی در منزل استفاده کنید.
سوختگی درجه 2
در اثر تماس با گرما، مواد شیمیایی یا منبع نور اتفاق میافتد. سوختگی درجه 2 شایعترین نوع آن بوده و با علائمی همچون تاول، تغییر رنگ پوست، درد در ناحیه سوختگی، تورم، ازبینرفتن لایههای پوست و براقشدن پوست شناخته میشود. در درمان این نوع از سوختگی نیز میتوان از پماد سوختگی استفاده کرد. هرچه شدت سوختگی بالاتر رود، نیاز به تزریق سرم نیز برای درمان افزایش مییابد.
سوختگی درجه 3
در سوختگی درجه سه، علاوهبر لایههای پوست، بافت چربی زیر آن نیز از بین میرود. این نوع از سوختگی بسیار جدی است و نیاز به اقدامات فوری درمانی توسط متخصص زخم دارد. زمان بهبودی سوختگی درجه 3 براساس اندازه و محل سوختگی متفاوت خواهد بود. به یاد داشته باشید که از استفاده خودسرانه پماد در سوختگی درجه سه جدا خودداری نمایید.
سوختگی درجه 4
شدیدترین نوع سوختگی است که در آن، از پوست تا استخوانها دچار سوختگی میشوند. هرگونه اقدام درمانی حتی تعویض پماد سوختگی فقط باید با صلاحدید پزشک متخصص و تحتنظر او انجام گیرد. در ضمن، گاهی پس از حجامت در منزل یا مراکز درمانی، حالت سوختگی روی پوست ایجاد میشود که باید با پزشک مشورت کنید.
بهترین پماد سوختگی خانگی
بعد از سردشدن محل سوختگی، باید مطمئن شوید که سطحی و جزئی است. اگر سوختگی، عمیق یا بزرگ باشد، باید فورا به پزشک مراجعه کنید و مشورتهای لازم را دریافت نمایید. در غیر این صورت، میتوانید از بهترین پماد سوختگی در منزل استفاده کنید. در ادامه بهترین پماد سوختگی، عوارض هر یک، نحوه مصرف و نکات مهم آن را بررسی میکنیم.
پماد سوختگی آلفا
ترکیبی از روغن زیتون، عصاره برگ حنا، عصاره گیاه زردچوبه، تربانتین و عصاره گیاه لواس است که در درمان سوختگیهای درجه 1 و 2، خشکی و ترکخوردگی پوست، قرمزی و التهاب پوست نشیمنگاه کودکان، زخم پای دیابتی و سایر زخمهای سطحی پوست کاربرد دارد.
در مجموع شناخت هر یک از این مشکلات جسمی و نحوه درمان آنها اهمیت زیادی دارد. از همین رو، باید با نکات استفاده از پماد سوختگی آشنا شوید یا بدانید که بالن قلب چیست.
نکات مهم در زمان مصرف پماد سوختگی آلفا
هر دارو و پماد دارای نکات و عوارضی است که بررسی آنها پیش از استفاده، اهمیت زیادی دارد. در ادامه، نکات مهم استفاده از پماد سوختگی آلفا را ذکر میکنیم تا با آن بیشتر آشنا شوید.
- درصورتیکه ناحیه صورت شما دچار سوختگی شده است، پماد را با احتیاط بهطوری که وارد چشم نشود، استفاده کنید.
- درصورت ورود پماد به چشم، آن را با آب ولرم بشویید.
- از مصرف همزمان چندین پماد روی محل سوختگی خودداری نمایید.
- استعمال پماد آلفا در سوختگیهای عمیق فقط با مشورت پزشک مجاز است.
- محل مالیدن پماد سوختگی باید عاری از آلودگی باشد. مخصوصا زمانی که هدف شما بهبود سوختگیهای ناحیه باسن نوزاد باشد.
- پماد سوختگی آلفا را برای تاثیر و جذب بیشتر از روی پانسمان مالش دهید.
- پوشیدن لباسهای غیرنخی و تماس با پماد میتواند حساسیتزا باشد. بنابراین، از لباسهای نخی در محل سوختگی استفاده کنید.
- درصورتیکه میخواهید با پماد آلفا، قرمزی و التهاب ناشی از لیزر را برطرف سازید، باید توجه داشته باشید که همزمان باید پوست خود را از تماس با نور آفتاب محافظت کنید.
- از پماد آلفا در زمان جوشخوردن پیوند پوست استفاده نکنید.
پماد سیلور برای جای سوختگی
این پماد از سولفادیازین نقره ساخته شده است که بهعنوان یک آنتیبیوتیک عمل میکند. همین خاصیت، موجب کاهش عفونت در محل سوختگی و بهبود سریعتر زخمها خواهد شد. پماد سیلور برای جای سوختگی دارای خاصیت ضدالتهابی، تسکیندهندگی و ضدمیکروبی است که برای سوختگیهای جدی در بزرگسالان و کودکان توسط پزشک تجویز میشود. افزودن اثرات دارو، همزمان با تقویت بدن توسط تزریق سرم اتفاق میافتد. معمولا برای تشخیص نیاز به سرم، میتوانید از خدمات ویزیت متخصص داخلی در منزل استفاده کنید. نکته دیگر این است که تنها عوارض این پماد سوختگی، واکنشهای حساسیتی است.
نحوه مصرف پماد سیلور برای جای سوختگی
با وجود اینکه سوختگی درجه 1 بهاندازه سوختگی درجه 2 یا بالاتر، حاد و سخت نیست ولی همچنان باید از آن مراقبت کنید. عدممراقبت از سوختگی، درد زیادی را به همراه میآورد. برای استفاده از بهترین پماد سوختگی خانگی باید مراحل و نکات زیر را با دقت انجام دهید.
- ابتدا دستهای خود را با آب و صابون بشویید یا با مواد ضدعفونیکننده استریل نمایید.
- محل سوختگی را از ضایعات بیرونی پاک کرده و سپس رطوبت آن را خشک کنید.
- یک لایه نازک از کرم یا پماد موضعی ۱% روی ناحیه آسیبدیده بمالید و بهآرامی ماساژ دهید.
- مالیدن پماد سوختگی سیلور باید طبق نظر پزشک، روزانه یک یا دو بار (تجدید در هر 12 ساعت) روی محل مد نظر باشد.
- کودکان زیر دو ماه، حق استفاده از پماد سوختگی سیلور را ندارند.
- افراد دارای سابقه حساسیتهای پوستی، اختلالات کلیوی و مشکلات ریوی باید در مصرف پماد سوختگی سیلور بهدلیل داشتن عوارض جانبی جدی احتیاط کنند.
- علاوهبر سوختگی و روشهای درمانی آن، میتوانید از خدمات باز کردن گچ در منزل نیز استفاده کنید.
عوارض پماد سوختگی سیلور
معمولا عوارض هر دارو یا پماد در برخی موارد نادر بروز پیدا میکنند. با این حال شناخت آنها میتواند پیش از استفاده، مفید باشد. در ادامه عوارض پماد سیلور برای جای سوختگی را ذکر میکنیم.
- تغییر رنگ پوست یا غشاهای مخاطی (مثل لثه) به رنگ آبی یا خاکستری
- تب، لرز، گلو درد ادامهدار، سوزش، خارش و کهیر
- خستگی، تنفس سریع، بالارفتن ضربان قلب
- تیرگی رنگ ادرار، وجود خون در ادرار
- تغییر خلقوخو یا عدم تمرکز
- داشتن حالت تهوع و استفراغ، معدهدرد یا شکمدرد، زردی چشم یا پوست
درصورت نیاز میتوانید از خدمات اکو قلب در منزل برای اطمینان از سلامت این عضو مهم استفاده کنید.
تسریع روند بهبود سوختگی پس از پماد سوختگی خانگی
در کنار استفاده از بهترین پماد سوختگی خانگی، باید کالری و پروتئین بیشتری نسبت به حالت عادی استفاده کنید. علاوهبر آن، حفظ روحیه و پیشگیری از اضطراب نیز اهمیت زیادی دارد. در این جهت میتوانید هم از خدمات درمانی پزشک برای بهبود سوختگی بدن و هم از خدمات رواندرمانی جهت بهبود وضعیت روحی خود استفاده کنید. همراه طب انواع این خدمات را از ویزیت بیمار تا درمان اسهال شدید، با بهترین کادر درمان ارائه میدهد.