آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی نوعی روماتیسم و بیماری خودایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به بافت پوشاننده مفاصل حمله میکند. گزینههای درمانی شامل تغییر سبک زندگی، فیزیوتراپی، کاردرمانی، تغذیه درمانی، دارودرمانی و جراحی است. روماتیسم علاوهبر مفاصل ممکن است سایر قسمتهای بدن مانند پوست، چشم، قلب، لثه و ریهها را نیز تحتتاثیر قرار دهد. ما در این مقاله از همراه طب قصد داریم به بررسی آرتریت روماتوئید، علائم، علت ابتلا و سایر جزئیات آن بپردازیم.
روماتیسم چیست؟
روماتیسم مفصلی یک بیماری خود ایمنی مزمن است. این بیماری در مفاصل هر دو طرف بدن رخ میدهد که آن را از سایر انواع آرتریت متفاوت میکند. التهاب کنترلنشده در مفاصل به غضروفها که معمولا بهعنوان یک ضربهگیر در مفاصل شما عمل میکند، آسیب میرساند. در پی بیماری آرتریت روماتوئید، به مرور زمان غضروف بین مفاصل درگیرشده از بین میروند. این عمل باعث بههم چسبیدن استخوانها در مفاصل و در نهایت تغییر شکل مفاصل میشود. در روماتیسم مفصلی، در نهایت خود استخوانها بهدلیل ساییدهشدن به یکدیگر فرسایش مییابد و باعث درد شدید در آن ناحیه میشوند. آرتریت روماتوئید ممکن است بر مفاصل مختلفی از بدن شما اثر کند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
- انگشتان
- دست
- مچ دست
- آرنج
- زانو
- مچ پا
- انگشتان پا
علائم روماتیسم مفصلی
در هر بیمار، ممکن است نشانهها و علائم روماتیسم متناسب با شدت یا دوره آن متفاوت باشد. روماتیسم مفصلی میتواند بهمرور باعث تغییر شکل مفاصل و جابهجایی آنها از جای خود شود. فراموش نکنید همه کسانی که این علائم را تجربه میکنند به روماتیسم مفصلی مبتلا نیستند؛ زیرا علائم آرتریت روماتوئید مانند سایر انواع آرتریت است. اما علائم روماتیسم مفصلی چیست و این بیماری معمولا با چه نشانههایی ظاهر میشود. در ادامه به برخی از علائم و نشانههای رایج روماتیسم مفصلی اشاره میکنیم.
- درد مفاصل
- تورم مفاصل
- حساسیت در بیش از یک مفصل
- سفتی مفاصل بهخصوص در صبح یا بعد از نشستن طولانیمدت
- خستگی شدید و مزمن
- ضعف
- کمبود انرژی
- تب و دمای بالای بدن
- تعریق
- کاهش اشتها
- کاهش وزن
علت ابتلا به روماتیسم مفصلی چیست؟
در یک فرد سالم، سیستم ایمنی بهطور معمول با مهاجمانی مانند باکتریها و ویروسها مبارزه میکند. در یک بیماری خودایمنی مانند آرتریت روماتوئید، سیستم ایمنی بدن، سلولهای بدن را با مهاجمان خارجی اشتباه میگیرد و مواد شیمیایی التهابی آزاد میکند و در نتیجه به آن سلولها حمله میکنند.
سیستم ایمنی بدن در بیماری روماتیسم مفصلی به سینوویوم، پوشش بافتی اطراف مفصل که مایعی را برای کمک به حرکت نرم مفصل تولید میکند، حمله میکند. سینوویوم ملتهبشده باعث دردناک و حساسشدن ناحیه مفصل شده و حرکت مفصل در آن ناحیه بهشدت دشوار میشود.
محققان مطمئن نیستند که چرا مردم به روماتیسم مفصلی مبتلا میشوند. آنها بر این باورند که این افراد ممکن است دارای ژنهای خاصی باشند که توسط یک محرک محیطی مثل ویروس، باکتری، و استرس فعال میشوند.
عوامل خطر برای ابتلا به آرتریت روماتوئید چیست؟
چندین عامل خطر برای ابتلا به روماتیسم مفصلی وجود دارد که با شناخت آنها میتوانید تا حدی برای کنترل یا پیشگیری از این بیماری اقدام کنید.
سن بیمار
آرتریت روماتوئید بزرگسالان را در هر سنی از ۴۰ تا ۶۰ سال تحتتاثیر قرار میدهد. سه چهارم از این افراد زمانی که بیماریشان تشخیص داده میشود، در سن قانونی کارکردن هستند.
سابقه خانوادگی
اگر یکی از بستگان نزدیک به روماتیسم مفصلی مبتلا باشد، احتمال ابتلا به آرتریت روماتوئید بیشتر است.
سیگارکشیدن
سیگارکشیدن خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی را در افراد افزایش میدهد و درصورت ابتلا بیماری را بدتر میکند.
جنسیت
علت آن مشخص نیست اما تحقیقات مشخص میکند که زنان دو تا سه برابر بیشتر از مردان در معرض ابتلا به روماتیسم مفصلی هستند.
رژیم غذایی
شواهدی در دست است که نشان میدهد اگر گوشت قرمز زیاد مصرف کنید و ویتامین سی نخورید، خطر ابتلا به روماتیسم مفصلی افزایش مییابد.
چاقی
چاقی و اضافه وزن مشکلی است که بیماریهای زیادی را با خود به همراه میآورد. اگر اضافه وزن دارید، احتمال ابتلا به آرتریت روماتوئید در شما بیشتر است.
روماتیسم مفصلی چگونه تشخیص داده میشود؟
آرتریت روماتوئید توسط یک پزشک متخصص روماتولوژی تشخیص داده میشود. او معاینه فیزیکی انجام میدهد، سوالاتی را در رابطه با علائم روماتیسم مفصلی میپرسد و آزمایش خون بههمراه عکسبرداری با اشعه ایکس یا MRI را برای شما تجویز میکند. بهتر است که روماتیسم مفصلی در اسرع وقت، حدودا در عرض 6 ماه پس از شروع علائم روماتیسم مفصلی تشخیص داده شود تا افراد مبتلا به این بیماری بتوانند درمان را برای کندکردن یا توقف پیشرفت بیماری (مثلا آسیب به مفاصل) شروع کنند. تشخیص و درمانهای موثر، بهویژه درمان برای سرکوب یا کنترل التهاب، میتواند به کاهش اثرات مخرب روماتیسم مفصلی کمک کند. برای تشخیص این بیماری بهتر است از خدمات ویزیت در منزل استفاده کنید.
اهداف درمان روماتیسم مفصلی چیست؟
مهمترین هدف درمان آرتریت روماتوئید کاهش درد و تورم مفاصل است که آمپول کتورولاک در این زمینه بهخوبی عمل میکند. انجام این کار باید به حفظ یا بهبود عملکرد مفصل کمک کند، همچنین هدف بلندمدت درمان روماتیسم مفصلی، کندکردن یا توقف آسیب مفصل است. درنهایت کنترل التهاب مفاصل درد را کاهش میدهد و کیفیت زندگی را بهبود میبخشد. هپاتیت نیز یکی از انواع بیماریهای رایج است که در این راستا باید بدانید که کدام نوع هپاتیت واگیردار است و چطور درمان میشود.
بهترین قرص برای درمان روماتیسم مفصلی
پس از تشخیص بیماری، مصرف بهترین قرص برای درمان روماتیسم مفصلی میتواند مدت زمان درگیری فرد به بیماری را کاهش دهد. ترکیبی از داروها ممکن است موثرتر از درمان تکدارویی باشد و به نظر میرسد بیخطر باشد.
داروهای زیادی برای کاهش درد التهاب مفاصل در بیماری روماتیسم مفصلی وجود دارد که از جمله این دارو میتوان به آمپول کتورولاک اشاره کرد.
بهترین قرص برای درمان روماتیسم مفصلی و داروهایی که برای درمان آرتریت روماتوئید تجویز میشوند، شامل موارد زیر هستند.
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی درد و التهاب را کاهش میدهند. آنها شامل محصولاتی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین هستند.
مهارکنندههای کوکس 2
مهارکنندههای کوکس 2 نوع دیگری از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی هستند. آنها شامل محصولاتی مانند سلکوکسیب هستند. مهارکنندههای کوکس 2 نسبت به داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی معمولی عوارض جانبی خونریزی کمتری روی معده شما دارند. برای بررسی عوارض جانبی داروها باید بدانید که درمان زخم معده چقدر طول می کشد و چه درمانی دارد.
کورتیکواستروئیدها
کورتیکواستروئیدها که بهعنوان استروئید شناخته میشوند، همچنین میتوانند به کاهش درد و التهاب کمک کنند. این داروهای ضددرد و ضدالتهابی شامل پردنیزون و کورتیزون هستند. علاوهبر همه داروهای ذکرشده، داروهای مختلفی برای مانند آمپول کتورولاک برای کاهش درد موقت روماتیسم مفصلی استفاده میشوند. اما چنین داروهایی در درمان آرتریت روماتوئید نقشی ندارند و فقط یک مسکن هستند.
برای درمان روماتیسم مفصلی چی بخوریم؟
تغذیه مناسب برای درمان روماتیسم مفصلی بهتر است توسط پزشک یا متخصص تغذیه تعیین شود اما مصرف برخی مواد غذایی میتواند در کنترل علائم و بهبود وضعیت بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی مفید باشد. در ادامه چند نکته و مثالهایی از غذاهایی که معمولا برای روماتیسم مفصلی توصیه میشوند را بیان میکنیم.
مواد غذایی غنی از ویتامین دی
ویتامین دی میتواند در کاهش التهابات مفصلی و نکات دردآور کمک کند. مواد غذایی غنی از ویتامین دی شامل ماهی چرب، تخم مرغ و لبنیات کمچرب هستند.
آنتیاکسیدانها
آنتیاکسیدانها میتوانند در کاهش التهابات و آسیبهای ناشی از روماتیسم مفصلی مفید باشند. سبزیجات و میوههای تازه، انواع مغز آجیل و سبوس گندم از جمله مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان هستند.
مواد غذایی ضدالتهابی
مواد غذایی سرشار از اسید چیا و اسید چیا آلفا میتواند در کاهش التهابات و درد مفصلی کمک کند. بنابراین مصرف ماهی چرب، روغن کنجد و نباتات روغنی مانند روغن زیتون میتواند برای کاهش التهاب ناشی از روماتیسم مفصلی مفید باشد.
عاقبت بیماران مبتلا به روماتیسم مفصلی چیست؟
عواقب روماتیسم مفصلی میتوانند بین افراد مختلف با توجه به شدت بیماری متفاوت باشند. افراد مبتلا به این بیماری ممکن است با مشکلات مختلف روبهرو شوند که برخی از عواقب آن شامل موارد زیر میشوند.
- خستگی و ناتوانی حرکتی
- التهاب و درد
- محدودیت حرکتی
- تخریب مفاصل
- تاثیرات روانی
برای درمان انواع بیماری و بهبود بیمار، خدمات تزریق سرم در منزل پیشنهاد خوبی است.
مبتلایان روماتیسم مفصلی چگونه باید خودمراقبتی کنند؟
همکاری با پزشک برای اطمینان از دریافت درمان پزشکی مناسب ضروری است اما مبتلایان آرتریت روماتوئید میتوانند اقداماتی را بهتنهایی برای مدیریت بیماری خود و کاهش درد و خستگی انجام دهید. رژیم غذایی، ورزش، ترک سیگار و سلامت روان همگی کلید سلامت کلی و کنترل روماتیسم مفصلی هستند. برای کاهش درد و استفاده از آمپول کتورولاک میتوانید از خدمات تزریقات در منزل استفاده کنید.
آیا روماتیسم مفصلی ژنتیکی است؟
تحقیقات دانشمندان نشان میدهد که بسیاری از ژنها بهعنوان عوامل خطری برای روماتیسم مفصلی شناخته میشوند. افرادی که با تغییراتی در ژنهای آنتیژنلکوسیت انسانی متولد میشوند، بیشتر در معرض ابتلا به روماتیسم مفصلی هستند. ژنهای لکوسیت انسانی به سیستم ایمنی شما کمک میکنند تا تفاوت بین پروتئینهایی را که بدن شما میسازد و پروتئینهای مهاجمانی مانند ویروسها و باکتریها را تشخیص ندهد. برای بررسی این بیماری در کودکان بهتر است از خدمات ویزیت متخصص اطفال در منزل استفاده کنید.
روند زندگی با روماتیسم مفصلی
وقتی متوجه وجود این بیماری شدید، بهتر است فورا برای درمان آن اقدام کنید. پس از آن نیز باید بهطور منظم به پزشک مراجعه کنید و از علائم بیماری همچنین عوارض داروها بگویید. درصورت نیاز پزشک میتواند دوز داروها را تغییر دهد. علاوهبر همه این موارد، باید رژیم غذایی سالم و ورزش را در برنامه روزانه خود داشته باشید. همراه طب با تیمی از متخصصان و پزشکان آماده است تا در تشخیص و درمان این بیماری به شما کمک کند.