زردزخم یک عفونت پوستی است و غالبا در کودکان شایع است. شاید مایل باشید بدانید علت ایجاد آن چیست. باید بگوییم که به دلیل باکتریهایی مانند استافیلوکوک و استرپتوکوک این عفونت ایجاد میشود و با تاولهای کوچک، قرمز و پر از چرک در اطراف بینی و دهان بروز میکند که باید با تشخیص ویزیت متخصص عفونی در منزل درمان شود. در این نوشتار بیشتر در مورد زرد زخم صحبت میکنیم.
علت ایجاد زردزخم
زردزخم عمدتاً به دلیل عفونت باکتریایی پوست در افراد ایجاد میشود و همانطور که در مقدمه گفتیم، معمولاً توسط باکتریهای استافیلوکوک و استرپتوکوک ایجاد میشود و از طریق شکافهای کوچک پوستی مانند خراشها، زخمها یا نیش حشرات وارد بدن فرد میشوند. علاوه بر آن، تماس مستقیم با فرد آلوده یا اشیاء آلوده منجر به انتقال این باکتریها و بروز زردزخم می شود. البته عوامل دیگری مانند ضعف سیستم ایمنی بدن و شرایط محیطی نامناسب نیز در ایجاد و گسترش این عفونت نقش دارند.
انواع زردزخم
زرد زخم، عفونتی پوستی و قابل انتقال است و معمولاً در کودکان شایع است و با توجه به نوع باکتری ایجادکننده و ظاهر ضایعاتش، به انواع مختلف غیر تاولی، تاولی و اکتیما تقسیم میشوند.
1. زردزخم غیرتاولی
شایعترین نوع زردزخم با تاولهای کوچک، قرمز و پر از چرک مشخص میشود که معمولاً در اطراف بینی و دهان ظاهر میشوند.این تاولها به سرعت میترکند و پوستههایی زردرنگ ایجاد میکنند.بسیار مسری است.
2. زردزخم تاولی
زردزخم تاولی با تاولهای بزرگ و پر از مایع بروز می کند..معمولاً در نواحی تنه، دستها و پاها دیده میشود.شدت انتقال آن کمتر از نوع غیر تاولی است.
3. اکتیما
نوع شدیدتری از زردزخم است و با زخمهای عمیق و دردناک خود را نشانمی دهند.همچنین معمولاً در اثر عفونت تاولهای زردزخم ایجاد میشوند.
عوامل موثر در ایجاد انواع مختلف زردزخم
از عوامل موثر بر ایجاد زرد زخم، نوع باکتری است.استافیلوکوک و استرپتوکوک دو باکتری اصلی ایجادکننده زردزخمند. نوع باکتری عامل، بر ظاهر ضایعات و شدت بیماری تأثیر میگذارد.
از دیگر عوامل میتوان به سیستم ایمنی افراد اشاره کرد.چرا که افراد با سیستم ایمنی ضعیفتر، بیشتر در معرض ابتلا به انواع شدیدتر زردزخم می باشند.خوب است بدانید که رطوبت و گرما نیز شرایط را برای رشد باکتریها و ایجاد زردزخم مساعد می کنند.
علائم زردزخم
زردزخم معمولا با تاول های چرکی مسری که خارش شدیدی در فرد ایجاد می کنند، بروز میکند و ممکن است فرد دچار تب و لرز نیز شود.
● تاولهای کوچک و قرمز
این تاولها غالبا در اطراف بینی و دهان فرد ظاهر میشوند و امکان دارد به سایر قسمتهای بدن نیز گسترش یابند.
● چرک
تاولهای زرد زخم پر از چرک زرد یا قهوهای هستند.
● خارش و درد
در برخی موارد، زردزخم با خارش و درد خفیف همراه است.
● قرمزی و تورم پوست
قرمزی و تورم اطراف تاولها در بیشتر موارد وجود دارد.
● تب و لرز
در نوع شدید زرد زخم،امکان دارد تب و لرز نیز فرد را آزار دهد.
درمان زردزخم
از آنجا که زردزخم یک عفونت پوستی است،معمولاً با مصرف آنتیبیوتیک درمان میشود. روش درمان آن به شدت عفونت، نوع باکتری عامل عفونت و مکان بروز ضایعات آن بستگی دارد.
● آنتیبیوتیکهای موضعی:
برای عفونتهای خفیف و محدود، پزشک متخصص پوست و یا عفونی، پمادهای آنتیبیوتیک مانند موپیروسین را تجویز می کند.این پمادها باید به صورت مستقیم روی ضایعات پوستی اعمال شده تا از رشد باکتریها جلوگیری کنند.
● آنتیبیوتیکهای خوراکی:
برای عفونتهای شدیدتر و یا عفونتهایی که به درمان موضعی پاسخ نمیدهند، پزشک معمولا آنتیبیوتیکهای خوراکی مانند فلوکلوگزاسیلین یا سفالکسین را تجویز خواهد کرد.
● تمیز نگه داشتن پوست:
تمیز نگه داشتن پوست کمک بزرگی به درمان زردزخم می کند.روزانه پوست خود را با آب ولرم و صابون ملایم شستشو داده و از خاراندن ضایعات خودداری نمایید زیرا ممکن است باعث گسترش عفونت شود. همچنین لازم است تاولها را با پانسمان تمیز بپوشانید تا از انتشار باکتریها جلوگیری شود ، اگر نیاز پانسمان زخم در منزل دارید ما در خدمت شما هستیم .
درمانهای خانگی زرد زخم
برای زرد زخم درمان های خانگی وجود دارد که البته باید با مشورت پزشک انجام شود.کمپرس گرم یکی از روش های درمان خانگی است. به کاهش التهاب و تسکین درد کمک می کند. برخی مطالعات نشان میدهند که عسل خاصیت ضد باکتریایی داشته و میتواند به بهبود زخمها کمک کند.
نکات مهم در درمان زردزخم
برای درمان زردزخم نیاز است تا بیمار نکاتی را رعایت نماید تا روند بهبودی او تسریع گردد.در ادامه به ذکر برخی نکات می پردازیم:
● کامل کردن دوره درمان : دوره درمان را به طور کامل طی کنید حتی اگر علائم بیماری بهبود یافت،تا از عود مجدد عفونت جلوگیری کنید.
● جلوگیری از گسترش عفونت : از تماس با افراد آلوده و به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی خودداری کنید.
● هرگونه خراش، زخم یا بریدگی را ابتدا تمیز کرده و با پانسمان بپوشانید.
● با داشتن یک رژیم غذایی سالم، خواب کافی و ورزش منظم، سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنید.
● مصرف میوهها، سبزیجات و لبنیات به تقویت سیستم ایمنی کمک می کند.
● سطوحی مانند دستگیره درها، میزها و اسباببازیها را با مواد ضدعفونیکننده تمیز کنید.
● لباسهای آلوده را جداگانه بشویید و اتو کنید.
● مراجعه به پزشک: اگر علائم زردزخم تشدید شد یا درمانهای خانگی موثر نبود، حتماً به پزشک متخصص عفونی و یا پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.
تفاوت زرد زخم و تبخال
برخی افراد شاید با دیدن تصاویر زرد زخم آن را با تبخال اشتباه بگیرند. زردزخم و تبخال هر دو عفونتهای پوستی هستند اما علت بروز، ظاهر و نحوه درمان آنها متفاوت می باشد. زردزخم یک عفونت باکتریایی است و در اثر باکتریهای استافیلوکوک و استرپتوکوک، پوست فرد را درگیر میکند و با تاولهای چرکی و پوستههای زرد نمایان میشود. این عفونت غالبا در کودکان دیده میشود و مسری است. در مقابل، تبخال عفونتی ویروسی است و توسط ویروس هرپس سیمپلکس ایجاد میشود. تاولهای کوچک و دردناک تبخال با قرمزی و تورم مشخص میشود. تبخال در اطراف لبها، دهان یا نواحی تناسلی ظاهر شده و میتواند عودکننده هم باشد.
آیا زرد زخم قابل انتقال است؟
در پاسخ به اینکه آیا زردزخم مسری است؟ باید گفته شود زردزخم یک عفونت پوستی مسری است و به راحتی از فردی به فرد دیگر منتقل میگردد. پیشتر در خصوص رعایت نکاتی جهت عدم انتقال زردزخم بیان کردیم.
تفاوت زرد زخم و سالک
زردزخم و سالک دو بیماری پوستی هستند که در نگاه اول ممکن است شباهتهایی داشته باشند، اما از نظر علت، نحوه انتقال، ظاهر ضایعات و درمان کاملاً با هم فرق دارند. زردزخم عفونت باکتریایی سطحی است و با تاولهای کوچک پر از چرک و پوستههای زرد رنگ مشخص میشود. این بیماری از طریق تماس مستقیم با ضایعات پوستی فرد آلوده یا اشیاء آلوده منتقل میشود. در مقابل، سالک یک عفونت انگلی است و توسط انگل لیشمانیا، از طریق نیش پشه خاکی به انسان منتقل میشود. ضایعات سالک به صورت زخمهای باز و دایرهای شکلند که به تدریج بزرگ و بزرگتر میشوند و امکان دارد که ماهها یا سالها طول بکشد تا بهبود یابند. از نظر درمانی هم باید بگوییم که زردزخم با آنتیبیوتیکها به راحتی قابل درمان است، در حالی که درمان سالک پیچیدهتر است و گاها نیاز به داروهای ضد انگل، جراحی یا درمانهای موضعی دارد. بنابراین، تشخیص صحیح این دو بیماری توسط پزشک متخصص داخلی در منزل بسیار مهم است. شروع درمان مناسب و به موقع نیز از عوارض احتمالی جلوگیری می کند.
درمان زردزخم و از بین بردن جای آن
درباره درمان زردزخم عنوان کردیم که معمولاً با استفاده از آنتیبیوتیکهای موضعی یا خوراکی انجام میشود. این داروها باعث از بین بردن باکتریهایی که باعث ایجاد عفونت می شوند،کمک میکنند و در نتیجه، ضایعات پوستی نیز بهبود مییابند.
بیماران در مورد جای زردزخم نیز نباید نگران باشند زیرا اغلب به مرور زمان به طور خود به خود محو میشوند، به خصوص اگر درمان به موقع انجام شود و عفونت به عمق پوست نفوذ نکرده باشد.
برای تسریع در روند بهبود و کاهش احتمال باقی ماندن جای زخم، استفاده از پمادهای حاوی ویتامین E یا آلوئهورا موثر است و به ترمیم پوست کمک کرده و از ایجاد اسکار جلوگیری میکنند.در موارد شدید که جای زخمها عمیقند، پزشک از روشهای درمانی مانند لیزر درمانی، میکرودرم ابریژن یا تزریق کورتیکوستروئید استفاده می کند.
نکات مهم برای جلوگیری از باقی ماندن جای زخم
افرادی که نسبت به باقی ماندن جای زرد زخم روی پوست خود حساسند باید بدانند که هرچه زودتر درمان زردزخم آغاز شود، احتمال باقی ماندن جای زخم کمتر خواهد بود.همچنین آنها باید از خاراندن ضایعات پوستی خودداری کنند زیرا خاراندن باعث تشدید عفونت و ایجاد جای زخم می شود.همچنین استفاده منظم از مرطوبکننده را فراموش نکنند زیرا این کرم ها به حفظ رطوبت پوست و بهبود روند ترمیم کمک میکند.نکته دیگر این است که از آنجا که اشعه ماوراء بنفش باعث تیره شدن جای زخم می شود، بنابراین هنگام قرار گرفتن در معرض آفتاب، باید از کرم ضد آفتاب استفاده شود.
از عوامل موثر بر باقی ماندن جای زخم میتوان به شدت عفونت اشاره کرد. عفونتهای شدیدتر باعث ایجاد جای زخم عمیقتر میشوند. بنابراین برای از بین بردن آنها باید تلاش بیشتری کرد.همچنین محل ضایعه تاثیرگذار است. به طوریکه ضایعاتی که در نواحی با تنش زیاد مانند صورت یا دستها قرار دارند،بیشتر مستعد ایجاد جای زخم هستند.یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار،نوع پوست افراد است. کسانی که پوست تیره دارند،معمولا بیشتر مستعد ایجاد جای زخم هستند.
به طور کلی، با درمان مناسب و مراقبتهای پوستی مناسب، میتوان احتمال باقی ماندن جای زخم ناشی از زرد زخم را به حداقل رساند.