آزمایش چکاپ کامل در منزل با 10 درصد تخفیف + نمونه گیری رایگان
logo
user

تزریق وریدی: نجات‌دهنده یا تهدیدی برای سلامت شما؟


تزریق وریدی: نجات‌دهنده یا تهدیدی برای سلامت شما؟

تزریق وریدی به چه معناست؟ در شرایط بیماری یا بروز یک مشکل جسمی، پزشک دارو‌ها را به شکل‌های مختلفی مثل تزریق آمپول تجویز می‌کند. یکی از این روش‌ها، تزریق وریدی است که با استفاده از آن دارو به رگ‌های بدن وارد می‌شود. نحوه انجام این تزریق اهمیت زیادی دارد. از همین رو در ادامه این مقاله قصد داریم به اینکه تزریق وریدی یعنی چه، چطور انجام می‌شود و سایر جزئیات مربوط به آن بپردازیم.

 

تزریق وریدی یعنی چه

 

تزریق وریدی چیست؟

طبق اطلاعاتی که در سایت healthline.com وجود دارد، این نوع تزریق برای وارد‌کردن دارو از طریق سیاهرگ استفاده می‌شود.

Some medications must be given by an intravenous (IV) injection or infusion. This means they’re sent directly into your vein using a needle or tube. In fact, the term “intravenous” means into the vein

With IV administration, a thin plastic tube called an IV catheter is inserted into your vein. The catheter allows your healthcare professional to give you multiple safe doses of medication without needing to poke you with a needle each time

"برخی از داروها باید با تزریق یا انفوزیون داخل وریدی (IV) داده شوند. این بدان معنی است که آن‌ها مستقیما با استفاده از یک سوزن یا لوله به داخل رگ شما فرستاده می‌شوند. در واقع، اصطلاح "داخل وریدی" به معنای "داخل رگ" است.
با تزریق وریدی، یک لوله پلاستیکی نازک به‌نام کاتتر IV در رگ شما وارد می‌شود. کاتتر به متخصص مراقبت‌های بهداشتی شما اجازه می‌دهد تا چندین دوز بی‌خطر از دارو را بدون نیاز به هر بار زدن سوزن به شما بدهد."

تزریق وریدی به‌معنای تزریق داخل رگ است که دارو یا مایعات را از طریق سوزن یا یک لوله وارد رگ می‌کند. به این شکل دارو بلافاصله وارد جریان خون می‌شود. معمولا پزشک دارو‌هایی را تجویز می‌کند که از طریق رگ یا خط داخل رگ به بدن وارد شوند. برای استفاده از این دارو‌ها می‌توانید از خدمات تزریق سرم در منزل تهران بهره‌مند شوید.

 

تزریق وریدی چیست

 

انواع محل تزریق دارو در بدن

برای اینکه هر نوع تزریق و دارو را در بدن انجام دهید، باید ابتدا جای مشخص آن را در نظر بگیرید. هر دارو و آمپولی در یکی از قسمت‌های زیر در بدن تزریق می‌شود.

تزریق وریدی

محل تزریق وریدی در بزرگسالان معمولا ساعد و سطح خارجی دست است. در مواقع ضروری می‌توان از قسمت‌های دیگری مثل سیاهرگ‌های حفره کوبیتال و ورید‌های ژوگولار خارجی استفاده کرد. گاهی برای این نوع تزریق می‌توانید از خدمات تزریقات در منزل شمال تهران بهره‌مند شوید.

عضله دلتوئید بازو

عضله دلتوئید محلی است که معمولا برای تزریق انواع واکسن استفاده می‌شود. در کل این محل برای تزریق چندان رایج نیست؛ زیرا یک توده عضلانی کوچک دارد.

عضله واستوس جانبی ران

معمولا وقتی سایر نقاط بدن برای تزریق در دسترس نباشند، از عضلات ران استفاده می‌شود. برای این کار قسمت بالای ران به سه قسمت تقسیم می‌شود. قسمت میانی این تقسیم‌بندی برای تزریق مناسب است.

عضله ونتروگلوتئال لگن

ایمن‌ترین محل تزریق آمپول برای بزرگسالان و کودکان بالای 7 ماه، عضله ونتروگلوتئال است این عضله عمیق به هیچ رگ خونی یا اعصاب اصلی نزدیک نیست. یکی از روش‌های تزریق آمپول Ketorolac همین روش عضلانی است.

عضلات دورسوگلوتئال باسن

در گذشته از این عضله برای تزریق آمپول استفاده می‌شد. با‌این‌حال احتمال آسیب به عصب سیاتیک در این روش وجود دارد و در‌عوض از روش قبل برای تزریق استفاده شود، بهتر است.

 

تزریق وریدی چیست

 

نحوه تزریق وریدی

برای انجام انواع تزریق وریدی باید تجربه یا حداقل آگاهی کافی درباره نحوه انجام آن را داشته باشید. از همین رو در ادامه شیوه انجام این کار را شرح می‌دهیم.

  1. در یک محیط امن قرار بگیرید که حریم خصوصی بیمار رعایت شود و روند کار را برای او شرح دهید.
  2. در‌صورت لزوم دارو را از آمپول یا ویال به داخل سرنگ بکشید. سپس سوزن را خارج کنید و با یک سوزن گیج 20 یا 21 استریل جایگزین کنید.
  3. در ادامه باید یک ورید (رگ) سطحی مناسب انتخاب کنید. در‌صورت مشکل در این مرحله باید علت پیدا نشدن رگ برای سرم یا آمپول را پیدا کنید.
  4. یک تورنیکه (رگ‌بند) روی بازو بپیچید تا رگ‌های محیطی پر شود. با استفاده از ضربه، ماساژ و گرم‌کردن محل تزریق می‌توانید کار را راحت‌تر کنید. از بیمار بخواهید که دست خود را برای چند بار باز و بسته کند.
  5. حتما برای این کار از دستکش یک بار مصرف استفاده کنید و دست‌های خود را بشویید.
  6. محل تزریق را با یک پد الکلی ضد‌عفونی و تمیز کنید. بگذارید ماده ضد‌عفونی کاملا خشک شود.
  7. با انگشت شست یا انگشتان یک دست، پوست را در زیر محل تزریق پخش کنید. زاویه تزریق وریدی 30 درجه است که باید هم‌زمان پیستون سرنگ را فشار دهید.
  8. وقتی خون در سرنگ مشاهده شد، رگ‌بند را شل و دارو را به‌آرامی تزریق کنید. سپس می‌توانید سوزن را از رگ خارج کنید.
  9. بلافاصله پس از برداشتن سوزن و تزریق، محل سوزن را با گاز استریل پاک کنید تا خون‌ریزی متوقف شود. سپس با یک پانسمان کوچک از آن محافظت کنید.
  10. در آخرین مرحله همه وسایل تیز را در یک ظرف قرار دهید و دست‌ها را به‌خوبی بشویید. لازم نیست دوباره درپوش سوزن را بگذارید.

 

محل تزریق وریدی

 

دارو‌های قابل استفاده با روش تزریق وریدی

انواع مختلفی از دارو‌ها با تزریق وریدی قابل استفاده هستند. برخی از این دارو‌ها را در ادامه ذکر کرده‌ایم.

  • دارو‌های شیمی‌درمانی مانند دوکسوروبیسین، وین کریستین، سیس پلاتین و پاکلیتاکسل 
  • آنتیک‌بیوتیک‌ها مانند وانکومایسین، مروپنم و جنتامایسین 
  • دارو‌های ضد‌قارچ مانند میکافونژین و آمفوتریسین
  • دارو‌های مسکن مانند هیدرومورفون و مورفین
  • دارو‌های فشار‌خون مانند دوپامین، اپی‌نفرین، نوراپی‌نفرین و دوبوتامین
  • دارو‌های ایمونوگلوبین (IVIG)

حالا که می‌دانید تزریق وریدی یعنی چه، باید زمان تزریق آمپول نوروبیون و نکات مربوط به آن را نیز بدانید.

لزوم مراجعه به متخصص برای تزریق وریدی

در شرایط مختلف و ابتلا به انواع بیماری‌ها و مشکلات ممکن است به تزریق وریدی نیاز پیدا کنید. استفاده از این تزریق راهی آسان برای انتقال دارو به جریان خون است. اگر پزشک این تزریق را برای شما تجویز کرده باشد، احتمالا هدف و روند درمان را در این راستا برای شما شرح خواهد داد. اما پس از تجویز این تزریق باید از پزشک بپرسید که چه مدت یا چند‌بار باید این تزریق را انجام دهید و این درمان چه عوارضی دارد. به یاد داشته باشید که حتما از متخصص این کار برای تزریق کمک بگیرید. همراه طب مجموعه‌ای از بهترین کارشناسان را جهت انواع تزریق وریدی به شما معرفی می‌کند.

‌نظرات کاربران