آزمایش چکاپ کامل در منزل با 10 درصد تخفیف + نمونه گیری رایگان
logo
user

چگونه سرفه خشک را برای همیشه درمان کنیم؟ راهکارهای خانگی و دارویی


درمان سرفه خشک

درمان سرفه خشک چیست؟ به‌طور کلی، سرفه یک واکنش طبیعی در بدن است که راه هوایی شما را از محرک‌ها و مخاط پاک می‌کند. دو نوع سرفه مولد و غیر‌مولد وجود دارد. سرفه مولد، خلط یا مخاط تولید می‌کند و ریه را پاک می‌کند اما سرفه غیر‌مولد که به‌عنوان سرفه خشک شناخته می‌شود، خلط یا مخاط تولید نمی‌کند. در ادامه این مقاله قصد داریم به همین مسئله یعنی علل سرفه‌های خشک، درمان سرفه خشک، نحوه پیشگیری از آن و سایر جزئیاتش بپردازیم.

رایج‌ترین علت سرفه های خشک طولانی

سرفه‌های خشک می‌توانند بر زندگی روزمره شما اثر بگذارند یا از آن بدتر، خواب شب شما را دچار اختلال کنند. این نوع سرفه می‌تواند دلایل زیادی داشته باشد که با درمان خانگی یا دارو تسکین پیدا کند. اما در اولین گام، پیش از یافتن درمان سرفه خشک باید با علل آن آشنا شوید؛ پس در ادامه به دلایل بروز این مشکل اشاره می‌کنیم.

۱.بیماری آسم

یکی از رایج‌ترین علت سرفه خشک، بیماری آسم شناخته می‌شود. در بیماری آسم، راه هوایی متورم و باریک می‌شود و بیشتر با سرفه غیر‌مولد همراه است. برای اینکه از ابتلا به این بیماری مطمئن شوید، باید از پزشک کمک بگیرید و بدانید که برای درمان آسم چه بخوریم. از دیگر علائم این بیماری تنگی نفس، خس‌خس سینه، سفتی یا درد قفسه سینه، مشکل خواب به‌دلیل سرفه یا خس‌خس و حملات سرفه یا خس‌خس هستند.

۲.بیماری بازگشت اسید به مری (GERD)

بیماری GERD یک نوع رفلاکس اسیدی مزمن است که معده به‌صورت مرتب اسید را به مری برمی‌گرداند. به‌جز سرفه خشک رایج‌ترین علائم این بیماری شامل سوزش سردل، درد قفسه سینه، برگشت غذا با مایع ترش است. معجزه سرفه خشک برای درمان، استفاده از انواع داروها و تغییر سبک زندگی است.

۳. ترشحات پشت حلق

ترشحات پشت حلق یا ترشحات اضافی در گلو حالتی است که در حین سرماخوردگی یا آلرژی فصلی، غشاهای بینی مخاط بیش از حد تولید می‌کنند. این ترشحات برخلاف مخاط سالم، آبکی و روان است و با تحریک پشت گلو، باعث سرفه‌های خشک می‌شوند. علائم رایج دیگر آن گلودرد، احساس توده در پشت گلو و مشکل در بلع است. برای باز‌کردن جریان تنفسی می‌توانید از خدمات ساکشن ریه در منزل استفاده کنید.

۴. عفونت ویروسی

وقتی به یک سرما‌خوردگی ویروسی مبتلا می‌شوید، معمولا علائم آن پس از یک هفته از بین می‌رود. اما اگر سرفه‌های خشک همچنان با شما باقی بماند، اصلا غیر‌معمول نیست. نکته مهم این است که درمان سرفه های خشک ناشی از ویروس راحت نیست و به زمان نیاز دارد.

۵. عفونت دستگاه تنفسی فوقانی (URI)

عفونت حاد دستگاه تنفسی فوقانی یک ویروس یا باکتری است که بینی، گلو، حلق، حنجره و برونشیت را آلوده می‌کند. علائم رایجی که این بیماری دارد، شامل سرفه، آبریزش بینی، عطسه و گرفتگی بینی است. برای درمان برونشیت در منزل می‌توانید از انواع راهکارهای خانگی و دارویی استفاده کنید.

6. آلرژی

انسان‌های زیادی در سراسر دنیا به آلرژی فصلی (تب یونجه یا رینیت آلرژیک) مبتلا هستند. وقتی سیستم ایمنی بدن یک ماده خارجی بی‌ضرر مثل گرده گل را با چیزی خطرناک برای بدن اشتباه می‌گیرد، به آن حمله می‌کند و باعث بروز سرفه‌های خشک می‌شود. خارش بینی، آبریزش چشم و خارش چشم از دیگر نشانه‌های بروز این مشکل است. معجزه سرفه خشک ناشی از آلرژی، مصرف قرص، اسپری‌های بینی و واکسن است. اگر کودک شما به این مشکل دچار شده، می‌توانید از خدمات ویزیت متخصص اطفال در منزل تهران استفاده کنید.

 

موارد نادر علت سرفه خشک

مواردی که به آن‌ها اشاره کردیم، از علت سرفه های خشک طولانی در موارد شایع و معمول است. اما دلایل دیگری نیز وجود دارد که در موارد بسیار کم باعث این مشکل می‌شوند. برای یافتن بهترین درمان سرفه خشک بهتر است با این علل نادر آشنا شوید.

  • محرک‌های محیطی (دود، گرد‌وغبار، گرده، کپک، ذرات شیمیایی)
  • داروهای فشار‌خون بالا
  • سیاه‌سرفه
  • ریزش ریه (پنوموتوراکس)
  • سرطان ریه
  • نارسایی قلبی
  • فیبروز ریوی ایدیوپاتیک (IPF)

روش‌های درمان سرفه خشک

همانطور که اشاره کردیم پیش از اینکه به‌دنبال درمان خانگی سرفه خشک باشید، باید ریشه آن را پیدا کنید. معمولا امتحان‌کردن روش‌های درمان خانگی سرفه خشک راحت‌تر هستند و گاهی باعث بهبودی شما می‌شوند. در ادامه، به این روش‌های درمان خانگی، به‌صورت خاص برای درمان سرفه‌های خشک اشاره می‌کنیم. به یاد داشته باشید که پیش یا پس از اینکه هر‌کدام از این روش‌ها را به کار بگیرید، می‌توانید از خدمات دکتر عمومی در منزل استفاده کنید.

مایعات فراوان بنوشید.

چای یا آب داغ به همراه عسل و لیمو، راهی برای درمان سیستم تنفسی تحریک‌شده هستند. علاوه‌بر آن، مکیدن قرص‌ها و آبنبات‌های سفت هم به تولید بزاق و مرطوب‌کردن گلو کمک می‌کنند.

یک قاشق عسل بخورید.

طبق مطالعات، عسل به‌عنوان معجزه سرفه خشک می‌تواند این مشکل را برطرف کند. معمولا میزان مصرف عسل در طول روز برای درمان سرفه طبق سن بیمار در نظر گرفته می‌شود. به یاد داشته باشید که هرگز به کودکان زیر 1 سال عسل ندهید؛ زیرا باعث بوتولیسم می‌شود.

از مرطوب‌کننده هوا استفاده کنید.

روش دیگری که برای درمان سرفه خشک پیشنهاد می‌شود، استفاده از مرطوب‌کننده یا دستگاه بخور است. این دستگاه می‌تواند رطوبت را وارد مجرای تنفسی کند و البته خشکی هوای اطراف را هم از بین ببرد.

از داروی سرفه خشک استفاده کنید.

داروهایی مثل آنتی‌بیوتیک‌ها، مسدود‌کننده‌های اسید معده و داروهای استنشاقی مرتبط با آسم، کورتیکواستروئیدها همچنین گشاد‌کننده‌های برونشیت برای درمان سرفه خشک موثر خواهند بود. این داروها، التهاب را کاهش می‌دهند و راه تنفسی شما را باز می‌کنند. به یاد داشته باشید که داروهای شیمیایی سرفه را برای همیشه یا کوتاه‌مدت از بین می‌برند و تاثیری بر بیماری زمینه‌ای یا ریشه این مشکل نخواهند داشت. در ضمن برای درمان سرفه خشک در کودکان کمتر از 6 سال به‌جز تب‌بر و مسکن از داروی بدون نسخه استفاده نکنید.

 

نکات پیشگیری از بروز سرفه خشک

پیش از اینکه به‌دنبال معجزه سرفه خشک باشید، می‌توانید از بروز آن در بدن پیشگیری کنید. در این راستا مهم‌ترین نکته این است که مقدار زیادی آب در طول روز بنوشید تا همیشه گلوی شما مرطوب باقی بماند. علاوه‌بر آن، حذف محرک‌هایی که باعث بروز این مشکل می‌شوند، راه دیگری برای پیشگیری از سرفه‌های خشک است. در ادامه نکاتی را ذکر می‌کنیم که برای حذف محرک‌ها مناسب هستند.

  • از یک تصفیه‌کننده هوا برای حذف آلرژن‌ها استفاده کنید.
  • با جاروبرقی از شر گرد‌وغبار، موی حیوانات خانگی و شوره خلاص شوید.
  • از غذاها یا داروهای حساسیت‌زا مثل پنیرهای کهنه، سبزیجات تخمیری، ترشی و الکل دوری کنید.
  • از مصرف غذاهای اسیدی و چرب بپرهیزید.

 

اهمیت حضور پزشک در روند پیشگیری و درمان

گرچه روش‌هایی را برای درمان خانگی سرفه خشک ذکر کردیم ولی مراجعه به پزشک بهترین راهکار برای حل این مشکل است. دلیل اهمیت ویزیت پزشک این است که هر نوع سرفه دلیل و ریشه‌ای دارد که باید با ویزیت و آزمایش‌های مختلف مورد بررسی قرار گیرد. همراه طب در این راستا شرایطی را فراهم کرده است تا از خدمات مختلفی مثل انواع آزمایش، انجام تزریقات و ویزیت متخصص گوش و حلق و بینی در منزل به‌راحتی استفاده کنید.

‌نظرات کاربران