تقریبا هرچیز خوراکی تاریخ انقضای مشخصی دارد. تاریخ انقضا دارو بهمعنای مدت زمانی است که طی آن محصول سالم میماند. در این بازه زمانی دارو قدرت، خلوص و کیفیت خود را حفظ میکند. به بیان دیگر مواد شیمیایی موجود در این داروها پس از مدتی تجزیه میشوند. طبیعتا اگر پس از این تاریخ قرص یا هر داروی دیگر را مصرف کنید، یا تاثیر خاصی ندارد یا اثرات منفی بر بدن شما خواهد گذاشت. در ادامه این مقاله قصد داریم به مواردی از جمله نشانههای خرابشدن داروها، عوارض استفاده از قرص و آمپول خراب، مشکلات جدی برخی از داروها، نکات نگهداری از داروها برای پیشگیری از خرابشدن و کمکگرفتن از پزشک و داروساز برای اطمینان از سلامت داروها بپردازیم.
چطور بفهمیم تاریخ انقضا قرص و دارو تمام شده است؟
مصرف ناآگاهانه داروی تاریخ مصرف گذشته، هم درمان را بیاثر میکند و هم از آن بدتر، ممکن است عواقب شدیدی مثل نارسایی کلیه، نفریت یا مقاومت دارویی به همراه آورد. از همین رو، باید نشانههای قرص یا آمپول خراب را بدانید؛ پس از در ادامه به این نشانهها اشاره میکنیم.
تاریخ انقضا
شاید بدیهیترین و راحتترین راه برای اینکه بدانیم قرص یا آمپول خراب شده، بررسی تاریخ آن است. معمولا روی جلد و جعبه اصلی قرصها یا شیشه شربتها دو تاریخ وجود دارد. یکی از این تاریخها، تولید و دیگری انقضاست که با رجوع به آنها میتوانید از سالم بودن دارو مطمئن شوید.
تغییر رنگ
وقتی تاریخ انقضا قرص گذشته باشد، لکهها یا کپکهایی روی آن رشد میکند. علاوهبر آن، قرصها ممکن است رنگی تیره یا زرد پیدا کنند که این نشانی از فساد یا آلودگی در آنهاست.
تغییر بو
حتما تابهحال قرص یا شربتهای خوراکی را بو کردهاید. هر بوی غیرمعمول یا قوی که تجزیه یا فساد شیمیایی قرص را نشان دهد یعنی تاریخ انقضا دارو گذشته است.
طعم
طعم دارو خصوصا در مایعات و شربتها بسیار اهمیت دارد. بیمزگی، بدمزگی یا ترشمزگی از نشانههای یک داروی خرابشده است. پس از خوردن این دارو و جهت کاهش عوارض آن میتوانید از خدمات پزشکی در منزل شبانه روزی استفاده کنید.
بافت و قوام
قرصهایی که پف کردهاند، پودرشان انسجام کافی را ندارد یا دچار ترکخوردگی شدهاند باید دور ریخته شوند؛ زیرا این نشانههای بافتی یک داروی خراب است. علاوهبر آن، داروهای مایع که تهنشین شدهاند یا قوام آنها تغییر کرده، نباید استفاده شوند.
بستهبندی
اگر با بسته قرص، بطری یا تیوپ دارو پاره شده، آسیب دیده یا باز شده است، به این معناست که نباید آن را مصرف کنید. این دارو در معرض رطوبت، باکتری و انواع دیگر آلودگیها قرار گرفته است.
درصورت نیاز به داروهای جدید و سالم میتوانید از خدمات پزشک در منزل تهران استفاده کنید.
عوارض آمپول فاسد و سایر داروهای منقضیشده
برای اینکه این مقاله را تدوین کنیم به مقالههای متعددی سر زدهایم که یکی از آنها در سایت www.providence.org است و عوارض قرص یا آمپول فاسد را به شکل زیر بیان میکند.
?Q. What are the dangers of taking expired drugs? What are the symptoms to look out for
A. Taking degraded or melted capsules can cause irritation to the esophagus and stomach, leading to pain, ulcers and gastrointestinal bleeding. In the case of eye drops, patients can develop conjunctivitis, leading to itchy, red eyes, from expired liquid medication. Cough syrups and other liquid medications that have been contaminated with bacteria may cause GI upset like diarrhea and vomiting
"خطرات مصرف داروهای تاریخ مصرف گذشته چیست؟ به چه علائمی باید توجه کرد؟
مصرف کپسولهای تخریبشده یا ذوبشده میتواند باعث تحریک مری و معده شود و منجربه درد، زخم و خونریزی گوارشی شود. در مورد قطرههای چشمی، بیماران ممکن است به ورم ملتحمه مبتلا شوند که منجربه خارش و قرمزی چشمها ناشی از مصرف داروی مایع منقضیشده میشود. شربتهای سرفه و سایر داروهای مایع که به باکتری آلوده شدهاند، ممکن است باعث ناراحتی گوارشی مانند اسهال و استفراغ شوند."
با مشاهده این عوارض یا هر شکل از علائم غیرمعمول دیگری بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. با آگاهی از عوارض فنی توئین و سایر داروها میتوانید شرایط را بهتر و هوشمندانهتر مدیریت کنید.
مشکلات جدی و خطرناک برخی دارو و آمپول خراب شده
بهطور کلی، هر دارویی که خراب شده و تاریخ مصرف آن گذشته، نباید استفاده شود. خصوصا اگر دارویی را برای درمان بیماریهای مزمن یا تهدیدکننده زندگی استفاده میکنید، باید پیش از منقضیشدن آن را عوض کنید. اگر تاریخ انقضا قرص و داروهای زیر گذشته باشد و آنها را بخورید، مشکلات جدی برای شما ایجاد میشود.
- داروهای بیولوژیک
- انسولین
- شربتها و داروهای مایع
- قطره چشم
- داروی تزریقی
- داروی ترکیبی خاص
- قرص ضدبارداری
- داروی تیروئید
- داروی ضدپلاکت
با این تفاسیر باید به این سوال که آیا شربت متادون تاریخ انقضا دارد، پاسخ مثبت دهیم. این دارو هم ریسک خرابشدن دارد و هم مصرف آن در حالت منقضیشده، عوارض جبرانناپذیری به همراه خواهد داشت.
نکات نگهداری از داروها
همانطور که میدانید قرص و آمپول خراب میشه؛ به همین خاطر باید بهخوبی از آنها مراقبت کنید تا از فساد آنها جلوگیری شود. در ادامه نکات نگهداری صحیح از آمپول و انواع دارو را ذکر میکنیم.
- گرما، نور و رطوبت داروها را خراب میکنند؛ پس آنها را در جای خشک و خنک نگهدارید.
- داروها را در کمد، کشو، و کابینتی قرار دهید که دور از گاز و سینک و هر وسیله گرمازایی باشد.
- داروها خصوصا قرصها را اصلا در حمام نگهداری نکنید.
- داروها خصوصا شربتها را در ظرف و جعبه مخصوصش نگهدارید.
- از داروخانه، دستورالعمل نگهداری از آن را جویا شوید.
- داروها را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار دهید.
- تاریخ انقضا داروها را هر چند ماه یک بار بررسی کنید.
پیش از فاسدشدن آمپولها میتوانید از خدمات تزریقات در منزل جنوب تهران استفاده کنید.
بررسی داروها توسط پزشک
همانطور که گوشت یا پنیر کپکزده را دور میریزید، از مصرف قرص و آمپول خراب شده نیز باید بپرهیزید. اگر با وجود همه نشانههایی که درباره تاریخ انقضا قرص و دارو ذکر کردیم، درباره آن شک دارید، میتوانید با داروساز یا پزشک مشورت کنید. اما پیش از اینکه به این نکته نیاز داشته باشید، تلاش کنید که بهخوبی از داروها مراقبت کنید و آنها را در بهترین شرایط نگهدارید. در نهایت همراه طب مجموعهای از بهترین کادر درمان را به شما معرفی میکند تا انواع تزریقات را در منزل انجام دهید یا داروهای فاسد را تشخیص دهید.