آزمایش چکاپ کامل در منزل با 10 درصد تخفیف + نمونه گیری رایگان
logo
user

شنوایی سنجی نوزاد: چطور و کی باید انجام شود؟


شنوایی سنجی نوزاد چند مرحله است

شنوایی نوزاد چند روزه چطور مورد آزمایش قرار می‌گیرد؟ هر‌یک از حواس پنجگانه در کنار سایر جنبه‌های سلامت نوزاد در همان ابتدا مورد تست قرار می‌گیرد. شنوایی یکی از مهم‌ترین حس‌هایی است که باید از سلامت آن مطمئن شد. اگر شنوایی کودک دچار مشکل باشد، چطور تست می‌شود و چطور باید درمان شود؟ در ادامه این مقاله قصد داریم درباره اینکه شنوایی سنجی نوزاد چه زمانی انجام میشود و درمان آن چیست، صحبت کنیم.

 

چگونه شنوایی نوزاد را تست کنیم

 

چرا شنوایی سنجی در نوزاد مهم است؟

پیش از اینکه به این سوال شنوایی سنجی نوزاد چند مرحله است، پاسخ دهیم باید به اهمیت آن اشاره کنیم. آزمایش شنوایی بلافاصله پس از تولد نوزاد انجام می‌شود که می‌تواند به شناسایی نوزادان کم‌شنوا کمک کند. بدون این آزمایش، ممکن است مشکل شنوایی کودک برای چند ماه و حتی چند سال تشخیص داده نشود. باید مشکلات شنوایی کودک خود را در اسرع وقت مورد‌شناسایی قرار دهید؛ زیرا می‌تواند بر رشد گفتار، زبان، مهارت‌های اجتماعی و آموزش کودک اثر بگذارد. هر‌چقدر مشکل در مراحل اولیه شناسایی و مدیریت شود، درمان موثر‌تر خواهد بود. برای اینکه این تشخیص زودهنگام رخ دهد، می‌توانید از خدمات ویزیت پزشک متخصص اطفال در منزل بهره‌مند شوید.

شنوایی سنجی نوزاد چه زمانی انجام میشود؟

با وجود اینکه سنجش شنوایی کودک در خانه امکان‌پذیر است ولی زمان‌های خاصی وجود دارد که باید توسط پزشک مورد بررسی قرار گیرد. در ادامه به این سوال پاسخ می‌دهیم که شنوایی سنجی نوزاد چه زمانی انجام میشود؟

  • چند هفته پس از تولد
  • حدود 8 ماهگی تا 1 سالگی
  • حدود 1 تا 2 سال و نیمی
  • حدود 4 سالگی تا 5 سالگی

برای اینکه از نیاز به شنوایی‌سنجی و زمان دقیق آن مطمئن شوید، می‌توانید از خدمات مشاوره آنلاین پزشکی استفاده کنید.

چگونه شنوایی سنجی کودک را تست کنیم؟

اینکه شنوایی سنجی کودک را در چه مکانی انجام دهید، تا حد زیادی به نظر پزشک شما بستگی دارد. با‌این‌حال اگر قصد دارید در خانه آن را آزمایش کنید، باید روش‌های زیر را پیش بگیرید.

  1. در ابتدا کودک را روی پای خود به حالت نشسته قرار دهید. بهتر است از یک نفر دیگر برای این تست کمک بگیرید. حالا پشت سر او و خارج از دید او به‌صورت محکم کف بزنید. اگر هنگام کف‌زدن کودک با گریه یا پرش کوچک واکنش نشان دهد، به‌معنی سالم‌بودن قوه شنوایی اوست.
  2. به حرکت سر کودک توجه داشته باشید. کودک به‌مرور زمان کنترل حرکت خود را به‌دست می‌آورد و می‌تواند واکنش نشان دهد. برای این تست یک طرف اتاق بایستید و نام او را صدا بزنید. به یاد داشته باشید که این کار را با صدای بلند انجام ندهید. اگر با تکرار نامش، با چشم شما را جستجو کند، به این معناست که شنوایی‌اش در سلامت است.
  3. وقتی کودک 10 ماه یا بیشتر دارد، از کتاب‌های تصویری استفاده کنید. برای این کار مثلا دست خود را روی تصویر گربه ببرید و اسم گربه را تکرار کنید. این کار را برای چند بار در مدت مشخصی انجام دهید. پس از آن، وقتی در فضای بیرون هستید، کلمه گربه را تکرار کنید. اگر کودک گربه را نشان بدهد، به این معناست که شنوایی سالمی دارد.

اگر کودک شما در شنوایی مشکلی داشته باشد، بهتر است برای آزمایش‌ها و دریافت سمعک‌های مورد نیاز اقدام کنید. در‌صورت نیاز هم پرستار کودک در منزل برای کمک به بهبودی و کنترل فرزندتان به شما کمک می‌کند.

 

شنوایی سنجی نوزاد چند مرحله است

 

آیا کم شنوایی در کودکان درمان دارد؟

در سایت www.cdc.gov برای درمان و کنترل کم‌شنوایی کودکان، راهکار‌هایی وجود دارد که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

Many people who are deaf or hard-of-hearing have some hearing. The amount of hearing a deaf or hard-of-hearing person has is called "residual hearing." Technology does not "cure" hearing loss but may help a child with hearing loss to make the most of their residual hearing. For those parents who choose to have their child use technology, there are many options, including
Hearing aids
Cochlear or brainstem implants
Bone-anchored hearing aids
Other assistive devices

"بسیاری از افرادی که ناشنوا یا کم‌شنوا هستند، کمی شنوایی دارند. میزان شنوایی یک فرد ناشنوا یا کم‌شنوا را «شنوایی باقی‌مانده» می‌گویند. فناوری، کم‌شنوایی را "درمان" نمی‌کند اما ممکن است به کودک مبتلا به کم‌شنوایی کمک کند تا از شنوایی باقی‌مانده خود نهایت استفاده را ببرد. برای آن دسته از والدینی که تصمیم می‌گیرند فرزندشان از فناوری استفاده کند، گزینه‌های زیادی وجود دارد، از جمله:

سمعک
کاشت حلزون یا ساقه مغز
سمعک‌های لنگر استخوانی
سایر وسایل کمکی"

در ادامه به معرفی و بررسی هر‌یک از این روش‌ها می‌پردازیم.

سمعک

سمعک در هر سنی از جمله کودکی یا نوزادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. سمعک در سنین کودکی می‌تواند مهارت‌های گفتاری‌اش را بهبود ببخشد. برای درمان کم‌شنوایی، سمعک‌ها با مدل‌های مختلف طراحی شده‌اند. معمولا برای کودکان خردسال از سمعک‌های پشت گوش استفاده می‌شود.

کاشت حلزون و شنوایی ساقه مغز

کاشت حلزون به بسیاری از کودکان با کم‌شنوایی شدید کمک می‌کند. در چنین مواردی، سمعک هیچ تاثیر مثبتی در شنوایی کودک یا نوزاد نداشته است. برخلاف سمعک، حلزون صدا‌ها را برای کودک افزایش نمی‌دهد. با کاشت آن، سیگنال‌های صوتی مستقیما به عصب شنوایی ارسال می‌شود. در‌صورت  کم‌شنوایی شدید در حدی که عصب شنوایی یا گوش داخلی آسیب دیده باشد، از ایمپلنت شنوایی ساقه مغز استفاده می‌شود. این ایمپلنت مستقیما مسیر‌های شنوایی در ساقه مغز را تحریک می‌کند و گوش داخلی و عصب شنوایی را دور می‌زند.

سمعک‌های لنگر استخوانی

اگر کم‌شنوایی کودک، رسانا، مختلط یا یک‌طرفه باشد، از سمعک لنگر استخوانی استفاده می‌شود. این سمعک به‌طور خاص برای کودکانی مناسب است که نمی‌توانند از سمعک پشت گوش یا داخل گوش استفاده کنند.

علاوه‌بر درمان کم‌شنوایی بهتر است، با درمان قطعی سینوزیت در کودکان نیز آشنا شوید.

 

شنوایی سنجی نوزاد چه زمانی انجام میشود

 

نحوه انجام شنوایی‌سنجی

حالا که می‌دانید برای شنوایی سنجی نوزاد چه زمانی انجام میشود، بهتر است با روش‌ها مختلف آن نیز آشنا شوید؛ پس در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

تست شنوایی صدای خالص

برای اجرای این روش کودک در یک اتاق می‌نشیند و یک هدفون را روی گوش قرار می‌دهد. پس از شنیدن صدا در هر گوش، دست خود را بالا می‌آورد یا دکمه را فشار می‌دهد.

تست هدایت استخوان

این تست، صدا را مستقیما به گوش داخلی می‌فرستد. یک دستگاه کوچک پشت گوش یا روی پیشانی قرار می‌گیرد. صدا‌هایی از طریق دستگاه پخش می‌شود که جمجمه را به لرزش در‌آورد. ارتعاش از گوش خارجی و میانی می‌گذرد و به گوش داخلی می‌رسد.

تست گفتار

در این نوع تست شنوایی، یک هدفون روی گوش فرزند شما قرار می‌گیرد و کلماتی در آن پخش می‌شود. پس از پخش آن‌ها، گاهی کودک باید با صدای بلند کلمات را تکرار کند.

پاسخ شنوایی ساقه مغز

در این نوع آزمایش کودک باید بی‌حرکت باقی بماند و نیازی به تکرار کلمات نیست. الکترودهایی روی سر قرار می‌گیرد و از طرف دیگر به کامپیوتر متصل می‌شود. الکترود‌ها، فعالیت مغز را در زمان پخش صدای خاص از طریق گوشی ضبط می‌کنند تا سطح شنوایی را بسنجند.

تست انتشارات آکوستیک

این تست انتشارات صوتی را اندازه‌گیری می‌کند. یک کاوشگر کوچک داخل گوش شما قرار می‌گیرد و صداهایی را که بر‌می‌گردد، اندازه‌گیری می‌کند. نتایج آزمایش در مانیتور نشان داده می‌شود.

تمپانومتری

در این روش نیز یک پروب کوچک (چیزی شبیه به هدفون) در گوش قرار می‌گیرد. نمونه‌برداری به‌نام تمپانوگرام حرکت پرده گوش را ثبت می‌کند. در ادامه، نمودار حرکت پرده گوش به متخصص شنوایی‌سنجی نشان داده می‌شود.

 

شنوایی نوزاد چند روزه

 

تشخیص و درمان کم‌شنوایی به‌موقع با مراجعه به پزشک

در‌نهایت به یاد داشته باشید که تشخیص زودهنگام مشکل کم‌شنوایی در کودکان اهمیت زیادی دارد. بلافاصله پس از انجام آزمایش نتایج آن به شما تحویل داده می‌شود. در این تست به شما نشان می‌دهد که چه میزان از صدای زیر یا بم را می‌شنوید. همراه طب آماده است تا به کمک پزشکان و متخصصان با‌تجربه و حرفه‌ای انواع بیماری های ژنتیکی در کودکان را تشخیص دهد و سپس درمان کند.

‌نظرات کاربران