برجستگیهای کوچک و نرمی که در ناحیه تناسلی زنان ایجاد میشوند را زگیل تناسلی گویند که ناشی از عفونت ویروس پاپیلومای انسانی یا HPV هستند و عمدتا از طریق تماس جنسی منتقل میشوند.انواع مختلفی از HPV وجود دارد. برخی از انواع HPV میتوانند باعث زگیل تناسلی شوند.انواع دیگر HPV میتوانند خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم، مقعد و آلت تناسلی را افزایش دهند.HPV از طریق رابطه جنسی واژن، مقعد یا دهانی با فرد آلوده ایجاد می شود و یا تماس با پوست آلوده در ناحیه تناسلی، حتی اگر رابطه جنسی انجام نشود. در موارد نادر، زگیل تناسلی میتواند در حین زایمان، از مادر به نوزاد منتقل شود.
داشتن چندین شریک جنسی، عدم استفاده از کاندوم و داشتن سیستم ایمنی ضعیف خطر ابتلا به زگیل تناسلی را افزایش میدهد.
علائم زگیل تناسلی
زگیل تناسلی گاهی هیچ علامتی ندارد ولی گاهی با خارش، سوزش، درد و خونریزی بعد از رابطه جنسی همراه است.
تشخیص زگیل تناسلی در زنان
متخصص زنان میتواند ابتدا با معاینه فیزیکی، وجود زگیل تناسلی را تشخیص دهد به طوری که در طول معاینه لگن، پزشک ناحیه تناسلی فرد را از نظر وجود زگیل بررسی میکند.زگیل تناسلی میتواند به صورت تکی یا خوشهای ظاهر شود و ممکن است کوچک یا بزرگ، صاف یا برجسته، نرم یا سفت باشد.زگیلها ممکن است در واژن، دهانه رحم، مقعد یا کشاله ران فرد ایجاد شوند.
آزمایشهای تشخیصی مانند تست پاپ اسمیر نیز در تشخیص زگیل تناسلی به پزشک کمک می کند. البته ناگفته نماند که تست پاپ اسمیر به تنهایی نمیتواند زگیل تناسلی را تشخیص دهد.اما، میتواند تغییرات سلولی دهانه رحم که گاها ناشی از عفونت HPV است، را نشان دهد.
دو نوع تست برای HPV وجود دارد. تست HPV به طور مستقیم وجود HPV را در سلولهای دهانه رحم بررسی میکند و تست پاپ اسمیر به همراه تست HPV که این تست، هم سلولهای غیرطبیعی دهانه رحم و هم وجود HPV را بررسی میکند.
برای تشخیص زگیل تناسلی : تست پاپ اسمیر در منزل
چه زمانی باید تست HPV و تست پاپ اسمیر را انجام داد؟
پزشکان توصیه می کنند،زنان بین 21 تا 65 سال، باید هر سه سال یکبار تست پاپ اسمیر را به همراه تست HPV انجام دهند.همچنین زنانی که بین 30 تا 65 سال سن دارند به شرط اینکه سابقه تست پاپ اسمیر طبیعی داشته باشند،میتوانند هر 5 سال یکبار فقط تست HPV را انجام دهند.امکان دارد زنانی که 65 سال به بالا دارند و یا قبلا به هیسترکتومی دچار بوده اند ،نیازی به غربالگری نداشته باشند.
اگر تست پاپ اسمیر یا HPV غیرطبیعی باشد، پزشک آزمایشات دیگری را برای بررسی بیشتر تجویز میکند. باید توجه داشته باشید که می توان زگیل تناسلی را با دارو یا روشهای دیگر از بین برد. همچنین واکسن HPV میتواند از فرد در برابر عفونت انواع HPV که بیشتر احتمال دارد باعث زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم شود، محافظت کند.بنابراین توصیه می شود که در صورت مشاهده زگیل تناسلی و علائم آن، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
گاهی پزشک از یک دستگاه بزرگنمایی به نام کولپوسکوپ برای بررسی دقیقتر دهانه رحم استفاده میکند و تست HPV را برای بررسی وجود HPV در سلولهای واژن یا دهانه رحم توصیه می کند.در برخی موارد، ممکن است پزشک برای تأیید تشخیصش، نمونهای از زگیل تناسلی را برای بیوپسی بگیرد.به یاد داشته باشید که عدم وجود زگیل تناسلی در معاینه فیزیکی به معنای عدم ابتلا به HPV نیست و اگر فکر میکنید در معرض HPV قرار گرفتهاید، حتی اگر هیچ علامتی ندارید، باید به متخصص زنان مراجعه کنید. تشخیص و درمان زودهنگام زگیل تناسلی به کاهش خطر عوارض، مانند سرطان دهانه رحم، کمک می کند.
در صورت تشخیص زگیل تناسلی خانم ها حتما به یک متخصص زنان مراجعه کنید : ویزیت متخصص زنان در منزل
پیشگیری از زگیل تناسلی در زنان
معمولا به طور قطعی نمی توان گفت چه طور می شود از ابتلا به زگیل تناسلی پیشگیری کرد ولی بهترین راه برای محافظت از خود در برابر زگیل تناسلی، استفاده از واکسن HPV، استفاده از کاندوم و معاینات منظم لگن است.
واکسن HPV هم میتواند به محافظت در برابر انواع HPV که باعث زگیل تناسلی و سرطان میشوند، کمک کند.واکسن گارداسیل نیز معمولا برای دختران و پسران 9 تا 14 ساله و همچنین بزرگسالان 15 تا 45 ساله که قبلاً واکسینه نشدهاند، توصیه میشود.یکی از روش های پیشگیری از ابتلا به این عارضه ،استفاده از کاندوم در حین رابطه جنسی واژن، مقعد یا دهانی تا حد زیادی در کاهش خطر ابتلا به زگیل تناسلی موثر است.با این حال، از آنجا که کاندومها نمیتوانند تمام پوست ناحیه تناسلی را که ممکن است در معرض HPV باشد، بپوشانند، بنابراین هنوز هم امکان ابتلا به زگیل تناسلی با وجود استفاده از کاندوم وجود دارد.همچنین محدود کردن تعداد شرکای جنسی خطر ابتلا به HPV و زگیل تناسلی را کاهش می دهد.یکی دیگر از روش های پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی ، معاینات منظم لگن است که میتواند به تشخیص زودهنگام زگیل تناسلی و درمان آن قبل از ایجاد عوارض کمک کند.بنابراین به طور مرتب به پزشک مراجعه کرده و از او بخواهید که معاینه لگن را برای شما انجام دهد.
شاید نیازتان شد : فیزیوتراپی در منزل ، سونوگرافی در منزل ، تنقیه در منزل
درمان زگیل تناسلی در زنان
درمان زگیل تناسلی باید با استفاده از روش های تایید شده علمی انجام شود و در واقع هیچ درمان خانگی و طبیعی برای این عارضه وجود ندارد. روشهای درمانی علمی برای از بین بردن زگیلها و کاهش خطر ابتلا به HPV به دیگران وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم:
داروهای موضعی:
این داروها به صورت کرم یا محلول هستند و روی زگیلها اعمال میشوند.ایمیکیمیمود سیستم ایمنی بدن فرد را تحریک میکند تا با زگیلها مبارزه کند.پودوفیلین و اسید تری کلرواستیک نیز زگیلها را از بین میبرند.
جراحی:
اگر داروهای موضعی موثر نباشند، پزشک ممکن است زگیلها را با روش جراحی از بین ببرد.خوشبختانه امروزه روشهای جراحی رایجی برای زگیل تناسلی وجود دارد.
_کرایوتراپی :در این روش زگیلها ، با فریز کردن از بین میروند.
_الکتروکوتری: این نوع جراحی، زگیلها را با استفاده از جریان الکتریکی می سوزاند و از بین می برد.
_LEE: از یک سیم حلقهای برای برداشتن زگیلها استفاده میکند.
لیزر:
لیزر نیز از جمله روش هایی است که میتواند برای از بین بردن زگیلها با سوزاندن آنها استفاده شود.
انتخاب نوع درمان به عوامل مختلفی از جمله تعداد و اندازه زگیلها، محل زگیلهاو ترجیح شما و صد البته تشخیص پزشک بستگی دارد.
مسئله ای که باید توجه کنید این است که درمان زگیل تناسلی ممکن است زمانبر باشد و احتمال دارد زگیلها بعد از درمان عود کنند و نکته ای که باید به آن توجه کنید این است که ،درمان زگیل تناسلی HPV را از بین نمیبرد، و امکان انتقال آن به دیگران وجود دارد.
ااگر واکسن زگیل تناسلی را دارید و میخواهید که تزریق کنید : تزریقات در منزل
اگر زگیل تناسلی درمان نشود؟
برخی افراد بدون توجه از کنار این بیماری عبور میکنند و به درمان آن اهمیتی نمی دهند که ممکن است بعضا از روی شرم و خجالت باشد. باید به این گونه افراد بگوییم که اگر زگیل تناسلی درمان نشود، میتواند عواقب زیادی داشته باشد. زگیل تناسلی ممکن است خود به خود از بین برود، اما احتمال عود آن نیز وجود دارد و عود زگیل تناسلی میتواند در همان مکان یا در مکانهای جدید در ناحیه تناسلی رخ دهد.برخی از انواع HPV که باعث زگیل تناسلی میشوند، میتوانند خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم، مقعد و آلت تناسلی را افزایش دهند.خطر ابتلا به سرطان در افرادی که به طور مزمن به HPV آلوده هستند بیشتر است.
در موارد نادر، HPV میتواند از مادر به نوزاد در حین زایمان منتقل شود و میتواند منجر به زگیل تناسلی در نوزاد یا مشکلات تنفسی در او شود. زگیل تناسلی میتواند باعث استرس، اضطراب و افسردگی شود.همچنین میتواند عزت نفس فرد را تحت تأثیر قرار دهد و بر روابط جنسی و عاطفی تأثیر بگذارد.برخی از افراد ممکن است از نزدیکی با همسر خود به دلیل ترس از انتقال HPV اجتناب کنند.
در رابطه با زگیل تناسلی برخی از افراد ممکن است هیچ عوارضی را تجربه نکنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است عواقب جدیتری در انتظارشان باشد و بهترین راه برای محافظت از خود در برابر عوارض زگیل تناسلی، درمان زودهنگام آن است.تشخیص و درمان زودهنگام میتواند به کاهش خطر عوارض، مانند سرطان دهانه رحم، کمک کند.
مقاله های ما : کیست تخمدان ، سرطان سینه ، کم خونی
آیا زگیل تناسلی، مردان را هم مبتلا می کند؟
زگیل تناسلی نوعی بیماری مقاربتی است بنابراین هم زنان و هم مردان مستعد ابتلا به این عارضه هستند.این ویروس میتواند از طریق تماس پوست با پوست با فرد آلوده در حین رابطه جنسی منتقل شود. زگیل تناسلی در مردان به صورت برجستگیهای کوچک و نرم به رنگ پوست یا قهوهای مایل به خاکستری که ممکن است به صورت تکی یا خوشهای ظاهر شوند.زگیلها میتوانند در سر یا ساقه آلت تناسلی، کیسه بیضه، کشاله ران، مقعد یا داخل مجرای ادرار ایجاد شوند و ممکن است دردناک باشد و با خارش یا سوزش در ناحیه تناسلی همراه است ممکن است در حین رابطه جنسی با خونریزی خفیف همراه باشد.