این روزها استقبال از جراحی های زیبایی به ویژه از سوی خانم ها افزایش یافته است و یکی از پرطرفدار ترین عمل های زیبایی، جراحی بینی است.جراحی بینی، که به عنوان رینوپلاستی نیز شناخته میشود،عملی است که به منظور بهبود ظاهر و یا عملکرد آن انجام می شود. این عمل شامل تغییر شکل و یا اندازه بینی و همچنین رفع مشکلات تنفسی مانند انحراف سپتوم انجام می شود.در ادامه به بررسی جوانب این عمل می پردازیم .
انواع جراحی بینی
در حقیقت دو نوع اصلی برای جراحی بینی وجود دارد:
● جراحی بینی باز
در روش باز، برشی کوچک در پایه بینی ایجاد میشود تا پزشک جراح به ساختارهای زیرین بینی دسترسی پیدا کند یک اسکار کوچک بعد از این عمل به جا می ماند که معمولاً با سوراخهای بینی پنهان میشود.
● جراحی بینی بسته
در این روش، برشها در داخل سوراخهای بینی ایجاد میشوند، در نتیجه جای زخم قابل مشاهده نیست. در این روش دید جراح محدودتر است و برای تغییرات پیچیدهتر مناسب نیست.
مراحل جراحی بینی
جراحی بینی با استفاده از بیهوشی عمومی انجام میشود. مراحل این عمل به طور کلی شامل موارد زیر است:
1. بیحسی:
ابتدا جراح ناحیه مورد نظر را بیحس میکند.
2. ایجاد برش:
برشی در بینی ایجاد میشود، همانطور که گفته شد، بسته به نوع جراحی، این برش میتواند در داخل یا خارج بینی باشد.
3. اصلاحات:
جراح در این مرحله تغییر شکل استخوان و غضروف بینی بر اساس نیازهای بیمار را انجام می دهد.
4. بستن برش:
در انتها،پزشک جراح جای برش را بخیه میزند و از اسپلینت یا پانسمان برای تثبیت بینی استفاده می کند.
دوره نقاهت جراحی بینی
بعد از عمل جراحی بینی، معمولاً چند روز تا چند هفته نقاهت طول میکشد. در این مدت، فرد تورم، کبودی و درد را تجربه خواهد کرد. جراح دستورات خاصی را برای مراقبت در دوران نقاهت ارائه میکند. از جمله توصیه های پزشک جراح برای اینکه فرد سریعتر بهبودی خود را حاصل کند، استفاده از کمپرس سرد است که به کاهش تورم و درد کمک می کند.جراح مسکن تجویز میکند تا در صورت داشتن درد، بیمار مصرف کند. همچنین او توصیه میکند که برای کاهش تورم، بیمار در هنگام خواب و استراحت سر خود را بالا نگه دارد و تا چند هفته از انجام فعالیتهای سنگین مانند ورزش خودداری کند.
و یک رژیم غذایی سالم را پیشنهاد میکند تا به بهبودی سریعتر بیمار کمک کند.از آنجا که سیگار کشیدن روند بهبودی را کندتر می کند و خطر عوارض را افزایش میدهد، پزشک مصرف سیگار را اکیدا ممنوع می کند.در نهایت باید بیمار بینی خود را تمیز و خشک نگه دارد و از دست زدن به آن خودداری نماید و در صورت مشاهده هرگونه علائم غیر طبیعی مانند خونریزی شدید، تب یا درد شدید، باید فوراً به جراح خود مراجعه کند.
خطرات و عوارض جانبی جراحی بینی
از آنجا که هر عمل جراحی، خطرات و عوارض جانبی دارد. رینوپلاستی یا جراحی بینی نیز برای برخی افراد، عوارضی خواهد داشت که البته برخی از این خطرات شایع و برخی دیگر نادر هستند.
خطرات شایع جراحی بینی شامل موارد زیر می باشد:
● خونریزی:
خونریزی جزئی بعد از عمل بینی شایع و طبیعی است، اما در صورت بروز خونریزی شدید باید فورا به پزشک مراجعه کرد.
● عفونت:
در اثر عدم مراقبتهای بهداشتی یا وجود بیماریهای زمینهای ممکن است فرد دچار عفونت شود.
● واکنش به بیهوشی:
برخی از افراد به داروهای بیهوشی یا بیحسی حساسیت دارند و واکنش نشان می دهند.
● بیحسی یا درد مداوم:
برخی از افراد بعد از عمل، بیحسی یا درد مداوم را در ناحیه بینی تجربه می کنند.
● مشکلات تنفسی:
جراحی بینی در برخی افراد منجر به مشکلات تنفسی و یا انسداد و خشکی بینی می شود.
● نتایج نامطلوب:
ممکن است نتیجه جراحی بینی با انتظارات فرد مطابقت نداشته باشد.
تجمع خون در زیر پوست بینی که نیاز به تخلیه داشته باشد به هماتوم معروف است و یکی از خطرات نادر جراحی بینی محسوب می شود.سوراخ شدن سپتوم نیز خطر نادر دیگری است که باعث مشکلات تنفسی و خشکی بینی می شود.مرگ در اثر جراحی بینی بسیار نادر است، اما در اثر عوارضی مانند خونریزی شدید یا عفونت امکان آن وجود دارد.
انتخاب یک جراح مجرب میتواند به کاهش خطر عوارض جانبی کمک کند.انتخاب جراح حاذق برای انجام عمل بینی بسیار مهم است. جراح باید یک جراح پلاستیک یا گوش و حلق و بینی با باشد و حتما باید قبل از انتخاب جراح، در مورد سابقه و تجربه او تحقیق کنید و با بیماران قبلی او مشورت کنید و در هنگام ویزیت متخصص گوش و حلق و بینی از او عکس قبل و بعد جراحی هایی که انجام داده است را بخواهید.
برای عکسبرداری از بینی خود جهت انجام جراحی بینی : رادیولوژی در منزل
چه کسانی کاندیدای مناسبی برای عمل بینی هستند؟
فاکتورهای زیادی وجود دارند که مشخص میکند آیا شما کاندیدای مناسبی برای عمل بینی هستید یا خیر .شما باید ابتدا از سلامت جسمی و روحی کافی برای انجام عمل و گذراندن دوران نقاهت برخوردار باشید و انتظار شما از عمل باید واقعبینانه باشد. درست است که جراحی، ظاهر بینی شما را بهبود می بخشد، اما نمیتواند آن را به طور کامل بینقص کند.چنانچه شما مشکلات تنفسی دارید، احتمالا کاندیدای مناسبی برای جراحی بینی ترمیمی هستید. همچنین سن در عمل جراحی بینی تاثیر زیادی دارد. به طور کلی، افراد باید تا اواسط دوره نوجوانی صبر کرده تا رشد بینی آنها به طور کامل تکامل یابد. اگر بیماریهای خاصی مانند دیابت یا مشکلات انعقاد خون دارید، کاندیدای مناسبی برای عمل بینی نباشید.
در برخی موارد، جراحی بینی برای افرادی توصیه نمی شود،به طور مثال افرادی که سیگار میکشند کاندیدای عمل جراحی بینی نیستند زیرا سیگار کشیدن خطر خونریزی و عفونت را افزایش می دهد و روند بهبودی را کندتر می کند.همچنین برخی از داروها میتوانند با بیهوشی تداخل داشته باشند یا خطر خونریزی را افزایش دهند.چنانچه از اختلالات خلقی مانند افسردگی یا اضطراب رنج میبرید، بنا به توصیه پزشکان کاندیدای مناسبی برای عمل بینی نیستید.
بهترین راه برای تعیین اینکه آیا عمل بینی مناسب شما هست یا خیر، مشورت با یک جراح پلاستیک یا متخصص و جراح گوش و حلق و بینی است. در طول مشاوره، جراح سابقه پزشکی شما را بررسی خواهد کرد، انتظارات شما را ارزیابی میکند و بعد از معاینه بینی تعیین میکند که آیا جراحی برای شما مناسب است یا خیر.
آیا جراحی بینی درد دارد؟
زمانیکه کار جراحی بینی در حال انجام است، به دلیل بیهوشی عمومی، بیمار هیچ دردی احساس نخواهد کرد.اما بعد از عمل، ممکن است درد خفیفی در ناحیه بینی و صورت خود حس کند که معمولاً با داروهای مسکن قابل کنترل است.همچنین باید توجه کرد که میزان درد و تورم بعد از عمل در افراد مختلف متفاوت بوده و به عواملی چون نوع عمل جراحی، تکنیک جراح و آستانه تحمل درد فرد بستگی دارد.
به هر جهت اگر بعد از عمل دچار درد شدید،برای کاهش درد و تورم طبق دستور پزشک داروهای مسکن تجویز شده را مصرف نمایید. استفاده از کمپرس سرد روی بینی و گونه ها تا حد زیادی به کاهش تورم و درد کمک می کند. هنگام خواب چند بالش زیر سر خود بگذارید تا تورم کاهش یابد.به یاد داشته باشید که از غذاهای نرم و مایعات فراوان استفاده کنید تا بهبودی شما تسریع شود. توصیه های پزشک جراح خود را با دقت انجام دهید تا از بروز عوارض و افزایش درد جلوگیری کنید و اگر در مورد درد خود بعد از جراحی بینی نگران هستید، حتماً با پزشک خود مشورت نمایید.ممکن است پزشک ، سرم تراپی در منزل را برای شما تجویز کند .
مدت زمان جراحی بینی چه قدر است؟
یکی از سوال هایی که مطرح میشود در خصوص مدت زمان انجام عمل جراحی بینی است. در پاسخ باید بگوییم که به طور معمول، جراحی بینی بین 1 تا 2 ساعت زمان میبرد.البته ناگفته نماند این زمان بسته به عواملی مانند نوع جراحی میتواند متفاوت باشد. جراحی باز معمولاً به زمان بیشتری نسبت به جراحی بسته نیاز دارد.پیچیدگی جراحی نیز تاثیر زیادی در مدت زمان عمل دارد. جراحیهای ترمیمی یا جراحیهایی که نیاز به پیوند غضروف یا استخوان دارند، مسلما زمان بیشتری میبرند.مهارت و تجربه جراح نیز عامل موثری در مدت زمان عمل است زیرا جراحان باتجربه عمل را سریعتر و با دقت بیشتری انجام می دهند.یکی دیگر از عواملی که میتوانند بر زمان جراحی بینی شما تأثیر بگذارند سلامت عمومی است اگر بیماریهای زمینهای دارید، ممکن است جراحی شما بیشتر طول بکشد.
ساختار بینی هر شخص، منحصر به فرد است و جراح شما برای رسیدن به نتیجه مطلوب به زمان بیشتری نیاز داشته باشد.ضمن اینکه او انتظارات و خواسته شما را در نظر میگیرد و اگر انتظارات پیچیدهای از جراحی دارید، احتمالا جراحی شما زمان بیشتری میبرد.
همانطور که گفته شد در کل جراحی بینی اولیه1 تا 2 ساعت زمان میبرد و جراحی بینی ترمیمی 2 تا 4 ساعت.به خاطر داشته باشید که این زمان ها تقریبی هستند و زمان واقعی جراحی شما ممکن است متفاوت باشد.بهترین راه برای اطلاع از زمان تقریبی جراحی بینی شما، مشورت با جراح زیبایی است. او میتواند با معاینه و بحث در مورد اهداف شما، تخمین دقیقی از زمان جراحی ارائه دهد.میتوانید از مزایای ویزیت پزشک در منزل نیز بهره ببرید.