تفاوت فصد خون با اهدا خون در چیست؟ همانطور که میدانید هر یک از تکنیکهای فصد خون یا اهدای آن توسط پزشکان برای بیماران مختلف تجویز میشوند. هریک از این دو روش با خارجکردن خون از بدن شخص میتوانند به خود فرد یا اشخاص دیگر کمک کنند.
اما نکته اصلی اینجاست که فصد یا اهدای خون با روش و اهداف مختلفی توسط پزشک تجویز و اجرا میشود. اما برای اینکه اطلاعاتی جزئی درباره هر یک از این دو روش کسب کنید، باید تفاوتهای آنها را بدانید.
در ادامه این مقاله قصد داریم به اصلیترین تفاوتهای فصد با اهدای خون بپردازیم؛ در انتهای این مقاله درک کافی در این خصوص کسب میکنید که فصد خون بهتر است یا اهدای خون؟
اصلیترین تفاوت فصد خون با اهدا خون
هریک از روشهای فصد خون و اهدا خون در زمان و موقعیت خاصی میتوانند مفید و قابل اتکا باشند. اما سوال مهمی که باید به آن بپردازیم، این است که چه فاکتورهایی فرق فصد خون با اهدای خون را مشخص میکنند. در ادامه چند مورد از اصلیترین تفاوتهای این دو را بررسی میکنیم.
تفاوت فصد خون و اهدای خون از نظر هدف
فصد خون یکی از تکنیکهایی است که امکان تشخیص و درمان بیماریهای مختلف را فراهم میکند. با استفاده از این تکنیک اطلاعات کافی درباره سلامت بیمار و جزئیات مربوط به آن ارائه میشود.
در واقع فصد خون راهی برای درمان سردردهای میگرنی، کاهش غلظت خون، پاکسازی خون، خارجکردن سموم از بدن و سایر اهداف دیگر است.
البته برای درمان هریک از این بیماریها، مطابق نظر پزشک در قسمتهای مختلف بدن از جمله دست، پا، صورت، زبان، گوش و بینی فصد انجام میشود. بسیاری از پزشکان و متخصصان در این حوزه با فصد خون در منزل دسترسی سریع به این روش درمان را راحت کردهاند.
از طرف دیگر برای درک درست از تفاوت فصد خون با اهدا خون، باید به هدف اهدای آن نیز بپردازیم. در واقع اصلیترین هدفی که میتوانیم برای اهدای خون به آن اشاره کنیم، کمک به سایر بیماران است.
بهطور کلی بسیاری از بیماران تحت درمان بیماری سرطان یا بیماران تصادفی نیاز شدیدی به خون دارند که با اهدای آن کمک زیادی به آنها میشود.
تفاوت فصد با خون دادن از نظر مقدار خون
روش فصد با اهدای خون کاملا فرق دارد؛ از همین رو میزان خون متفاوتی هم در هریک از این تکنیکها از بدن گرفته میشود.
در تکنیک درمانی فصد، حدودا 100 تا 450 سیسی خون از بدن جمعآوری میشود. میزان دقیق این خون به شرایط فردی بیمار و مشکل او بستگی دارد. از همین رو برای عملیات فصد خون از سوزن و لوله آزمایشگاهی کوچک استفاده میشود. ضمن اینکه همه تجهیزات برای فصد خون از نظر ایمنی و کیفیت در سطح بالایی قرار دارند تا نتایجی دقیق و ایمن حاصل شود.
با وجود حجم کم خون طی فرایند فصدکردن، برای جلوگیری از عوارض آن مثل افت فشار، سرم تراپی در منزل میتواند سلامت و هوشیاری بیمار را تضمین کند.
جمعآوری خون برای اهدا به میزان بیشتری نسبت به فصد، صورت میگیرد. در واقع حدودا 500 سیسی خون شامل گلبول سفید، گلبول قرمز، پلاکت و پلاسما از شخص اهداکننده گرفته میشود. برای اهدای خون نیز تجهیزات خاصی طراحی شدهاند که شامل سوزن، لوله و کیسههای خون بزرگتری میشود.
در مجموع میتوان گفت حجم خونی که برای اهدا از بدن گرفته میشود، نسبت به روش درمان فصد خون بیشتر است.
فرق فصد خون با خون دادن از نظر محل انجام
برای اینکه اهدا یا فصد خون را انجام دهید، باید به مراکز و افراد متخصص متفاوتی مراجعه کنید. فصد خون توسط پزشکان باتجربه در این حوزه انجام میشود. این پزشکان درخصوص رگگیری، کنترل عفونت و مراقبت از بیمار آموزشهای لازم را دیدهاند.
اما خبر خوب این است که امکان فصدکردن و درمان در منزل توسط افراد متخصص در این حوزه وجود دارد.
از طرف دیگر برای اهداکردن باید به مراکز بهداشتی خاص انتقال خون مراجعه کنید. متخصصانی که در مراکز اهدای خون حضور دارند، برای این کار با تکنیکهای مختلف جمعآوری خون و مهارتهای لازم جهت تعامل با مشتری آشنا هستند.
سخن پایانی
در این مقاله، فاکتورهای مختلف تفاوت فصد خون با اهدا خون را بهطور کامل مرور کردیم. هریک از این دو روش میتوانند در شرایط و بیماریهای مختلف راهگشا و مفید واقع شوند. انتخاب یکی از روشهای فصد یا اهدا خون کاملا به نظر و تشخیص پزشک بستگی دارد.
بهجز مراجعه به مراکز درمانی، پزشک عمومی در منزل هم میتواند برای تشخیص یا درمانهای لازم شما را راهنمایی کند. پزشکان همراه طب با ارائه خدمات مرتبط با فصد خون به صرفهجویی در زمان و درمان راحت شما کمک میکنند. ضمن اینکه آنها میتوانند با حضور در منزل، بهصورت دقیقتر و سریعتر شما را یاری دهند.